Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Paradise czyli mój kawałek raju 23:12, 01 lip 2019

Do góry
Przygnij gałązkę do ziemi albo kilka ukorzeni się bluszcz wiosna odegnij i będziesz miał sadzonki.
Sezon 2017 u Hanusi 23:06, 01 lip 2019

Do góry
A u nas padało i lało na zmianę przez pół godziny. Jest chłodniej jaka ulga.
Moja działka na Dębowym Lesie 23:00, 01 lip 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Ta moja róża to Rhapsody in Blue.
Mam jedna .rośnie dobrze .Ma juz kilka lat.

Aniu na tej focie z tyłu to Rapsody.... (źle nazwałam chodzi o rapsody..). Taka duża i widzę, że kwitnie ładnie,a jak ja tniesz.
W zeszłym roku jej nie obcinalam Kasia Pestka mówiła, że można ją prowadzić jak pnąca, ale wypuściła jeden badyl z tego nie obcięto na 2 metry i w tym roku ścięłam przynajmniej krótsze są.
Ogród z łezką II 22:50, 01 lip 2019

Do góry
Kasiu pięknie! Jesteś potentaką rozano-liliowo i wszystkich innych bylin.

U ciebie nie widać suszy pewnie podlewasz.

U nas trochę popadało oj pół godziny wszystko w spokoju się odbyło drzewa nawet nie drgnęły. Troche mało jutro słońce znowu wysuszy. Trochę się ochłodziło można wietrzyc mieszkanie.

Pozdrawiam
Ogród Cioci cz. 3 22:30, 01 lip 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Nie wiem czy już pisalam, ale ta lawenda z różą bonica przy chodniku to strzał w dziesiatke. Właśnie bonica ten jasny delikatny róż z niebieską lawenda współgra bardzo dobrze

Kupiłam w tym roku jeszcze kilka krzaków bonici ale posadziłam ja z kocimiętka. Obwódka rabaty powstala w tym roku jeszcze nie ma takiego efektu.
Posadziłam to wszystko pod lipą a lipa złapała jakiegos robala opryskalam ja i zamiast przykryć róże to pryskalam i oblecialy mi liście na kilku różach ale już odzywają.
Część róż kwitnie,a część odzywa. Za mocny środek zrobilam lipa też obleciała z liści i też odbija.

Z tymi opryskami trzeba uważać.
Ptasi gaj 21:59, 01 lip 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
Popadało leniwie z wielkiej chmury może z 5 minut i tyłe, że jest chłodniej

Kasiu tam jakiś teren trefny. Musi być całe niebo zachmurzone aby padało, ale na bezrybiu....
Ogród Małej Mi 2017 21:53, 01 lip 2019

Do góry
Aniu niech leje jak sobie życzysz, ale te życzenie nie zawsze się spełniają trzeba się cieszyć i przyjąć to co spadnie z nieba. U nas pół godziny dobrze popadalo.

Nachyłek jeden z wielu piękny i długo kwitnie bezobsługowy bardzo wdzięczna bylina. Widzę, że masz łan duży.
Ten mikołajek jakie ma wzięcie wśród bzykow.

Też bym chętnie nie podkreśla, ale szkoda roślin. Człowiek ma pragnienie wody rośliny tym bardziej. Nie można zniweczyć tego co się stworzyło.

Ma być trochę chłodniej to podgonie z robotami.

Aniu a studni nie da rady wykopać? Mam studnie więc wszystkich namawiam. Wczoraj z eM rozmawialiśmy co by to było jakbyśmy tej studni nie mieli. O godz. Tak prawdę nie wiem o której chciałam ręce umyć a w kranie sucho gminne wodociągi zakrecaja. A ja pyk przekręcam na studnie.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 21:34, 01 lip 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Ja chcę deszcz ale dopiero od jutra popołudniu..bo ...jak popada to jestem już głębiej niż w czarnej d.. a potem niech podleje w końcu z nieba.. spokojnie i długo, by w tę moją skałe zdążyło wsiąknąć.. Ja rzadko podlewam, ale ostatnie dni nic nie robię tylko leję wodę non stop.. bo mi szkoda ogrodu. I non stop zapominam o przestawieniu zraszacza..i tak sobie zalewam tu i tam..

O rachunku jeszcze nie myślę.. na szczęscie ścieki mam na oddzielnym liczniku.

Aniu u nas leje i pada na zmianę od pół godziny jakas większą chmura znowu nadchodzi. Bardzo się cieszę.

Moja działka na Dębowym Lesie 21:17, 01 lip 2019

Do góry
Mam 7 krzaków róży NewBlue ale przereklamowane. Mają wysoki pędy zakończone kwiatami. U mnie 2 sezon chyba wszystkie jesienią wykopie i posadzę w jednym miejscu razem.
A jakby ciebie

Ta moja róża to Rhapsody in Blue.
Mam jedna .rośnie dobrze .Ma juz kilka lat.

Moja działka na Dębowym Lesie 21:06, 01 lip 2019

Do góry
Udo ciebie Aniu zawitałam. Ciasto wyborne, nie piekę nieraz drożdżowe. Każdy tylko kawałek zje a potem sama muszę zjadać i puchne więc nie piekę.

U nas na wsi w sklepach po drodze takie ciasta że na widok kubki smakowe drgawek dostają więc kupuje po kawałku i jemy.
Zresztą w te upały niczego mi się nie chce.

Moje hosty w cieniu więc nie tracą koloru, ale osiedlowe widzę, że wypalone.
Lilie u mnie też zaczynają nie mam ich dużo, ale są. Doszłam do wniosku, że trzeba więcej bylin sądzić. Busz bylinowy też pięknie wygląda.

Witaj Elu.U mnie każdy ciasto je.a mąż niegolnięcie bardzo lubi.A i jeszcze ktoś przyjdzie i szybko się rozchodzi.
Ale za często tez nie piekę.Bo właśnie,,, okrąglutcy bylibyśmy wszyscy. wszyscy.

Pamiętajcie o ogrodach 20:43, 01 lip 2019

Do góry
Anda nigdy nie chciałam z tobą wchodzić w spór chociaż kilkakrotnie mogłam.
Nie masz racji aby nie nawozić nawozami mineralnymi. Korzenie można zasolin jeżeli sypiesz ponad wskazana ilisc.
Każdy ma swoje doświadczenia. Uwazam, że mam kilkuletnie doswiadczenie mam piękne róże, które nie chorują i tak radzę innym co mają robić aby były piękne. Nawoze nawozami mineralnymi nie mam ziemi ani korzeni zasolonych i obornikiem.
Azot w tym okresie nie zaszkodzi różom czyli nawozić jeszcze na początku lipca.

Pamiętajcie o ogrodach 20:14, 01 lip 2019

Do góry
Grzegorz nie pisz że nie masz miejsca bo już nieco nie napiszę na twoim wątku. Masz miejsca w nadmiarze. Napiszę więcej wieczorem albo jutro muszę się przesiąść do komputera stacjonarnego.
Pamiętajcie o ogrodach 20:06, 01 lip 2019

Do góry
greg66 napisał(a)
Ewo dzięki.
czyli gnojówka ze skrzypu z pokrzywy nie?
zakopczykuję
tak mam słabą ziemię dlatego zastanawiałem się czy róże może jednak inne rośliny.
u mnie ta ostatnia pewnie taka wielka nie będzie ano zobaczymy
a jakie to są sprawdzone odmainy i czy jeszcze coś dokupywać na tak mało miejsca?

Ciągle Grzegorz narzekasz na brak miejsca, a ty wiesz, że na 1m2 możesz posadzić 4roze rabatowe nawet piec. Jak sądzisz róże nie wsadzasz je do ziemi rodzimej tylko pewnie do dołka dajesz jakiejś mieszanki ziemi ogrodowej, glina też dobra, kompost lub obornik to powinny dobrze rosnąć.
Na spód dodawaj skórki z banana mają dużo potasu który róże lubią. Jeżeli posadzone pokrój skórki i wkop dookoła krzaka.

Możesz jeszcze podsypać nawozem do róż nic im nie zaszkodzi ale teraz. Każdego roku podsypuje róże po przekwitnieniu i dobrze się mają byle nie później.
Możesz też podlać tym skrzypem. Jeszcze jest nawóz w płynie do róż szybciej dochodzi do korzenia. Nie wszystko naraz ale jedno z wymienionych.

Pamiętajcie o ogrodach 19:49, 01 lip 2019

Do góry
Grzegorzu masz dużo ładnych bylin np jeżówki, czy to młode nasadzenia bo jedne wyższe drugie niższe. Za rok się zagęszcza to będzie duza kępa.
Widzę, że masz pyszno główkę czyli pularda ona też szybko się rozkrzewia ale ma lubi ja mączniak więc trzeba ją psikać.

Przytaczniki piękne trawka przepiękna więc koniecznie pokus się aby bylo jej u ciebie jak najwiecej np na obwódkach.

Brakuje mi u ciebie fotki abyś pokazał np panoramę gdzie te rośliny rosną na rabacie.

Piszesz, że oczko ma się dobrze to się cieszę.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:32, 01 lip 2019

Do góry
Wy to się tam macie ze skrajności w skrajnosc. U nas jedna skrajnosc - susza. Co z tego chmury wychodzą jak nic z tego nie wynika. Znowu wychodzi

No poprostu ręce opadają teraz się zaniosło, wieje okropnie drzewa w pół gnie, ale trzy krople dosłownie poleciały, tak jedna od drugiej w odległości półtora metra i nic więcej.....patrząc na to jakie wielkie to chyba się cieszę, że nie więcej.....normalnego deszczu mi trzeba, a nie jak kule armatnie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:23, 01 lip 2019

Do góry
Wy to się tam macie ze skrajności w skrajnosc. U nas jedna skrajnosc - susza. Co z tego chmury wychodzą jak nic z tego nie wynika. Znowu wychodzi

Ogród Cioci cz. 3 19:18, 01 lip 2019

Do góry

Nie wiem czy już pisalam, ale ta lawenda z różą bonica przy chodniku to strzał w dziesiatke. Właśnie bonica ten jasny delikatny róż z niebieską lawenda współgra bardzo dobrze

Kupiłam w tym roku jeszcze kilka krzaków bonici ale posadziłam ja z kocimiętka. Obwódka rabaty powstala w tym roku jeszcze nie ma takiego efektu.
Posadziłam to wszystko pod lipą a lipa złapała jakiegos robala opryskalam ja i zamiast przykryć róże to pryskalam i oblecialy mi liście na kilku różach ale już odzywają.
Część róż kwitnie,a część odzywa. Za mocny środek zrobilam lipa też obleciała z liści i też odbija.

Elu ten zestaw podpatrzyłam u Agnieszki w Jurajskim Zachwyciłam się i skopiowałam Ze środkami trzeba uważać bo mój Em kiedyś brzozę popryskał na mszyce. Mszyca zginęła ale brzoza też
Ptasi gaj 19:14, 01 lip 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Toszsz proszę i proszę ....tylko czy sie doprosze nie wiem, bo z ludźmi to tak, ze każdy prosi o coś innego i weź tu wszystkim dogódź

Będę dzisiaj prosiła przez 4 kolejne dni dla całej Polski

Wśród naszego grona mam nadzieję, że wszyscy chcą deszczu aby podlało. Bo cóż tego, że mam studnie, że mogę podlewać, ale to podlewanie punktowe a wody trzeba wszędzie.
Nasza powiatowa rzeczka Jeziorka ledwo zipie.
Ogród Cioci cz. 3 19:04, 01 lip 2019

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Ptasi gaj 18:44, 01 lip 2019

Do góry

No tak jak skala to spływa i nie wsiąka.
Po raz pierwszy miałam omdlane rośliny w zeszłym tygodniu w środę mocno podlalam stałam z wężem nad każda roślina ponad 4 godziny podlewania. Przyjechałam w sobotę w południe wszystko szare i omdlane i znowu za węża i znowu podlewanie.
Nic nie robię tylko podlewam.

Trzeba najwyższego prosić o deszcz a nie ulewy bo to nic nie da. Jeszcze w zeszłym tygodniu pokazywałam zielone łąki na Ursynowie teraz są białe.

Toszsz proszę i proszę ....tylko czy sie doprosze nie wiem, bo z ludźmi to tak, ze każdy prosi o coś innego i weź tu wszystkim dogódź
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies