Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogród z pergolą 19:46, 17 kwi 2016

Do góry
Aniu, ładnie zaczęłaś
Kanciki super. Żeby mi tak na piaskach się udawały ...
Ja bym przy tujach włókniny nie kładła, tylko samą korę wysypała

Wstawię ci fotkę dla twojego e-Ma. Taką fotkę sobie zapisałam, co dzieje się pod szmatą z korzeniami tuj, jak zapisałam się na O.
Zobacz:

Potwierdzam, też tak miałam, nawet zapomniałam, ze mam szmatę w jednym miejscu, zasypałam korą, na wierzchu zrobiła się przez lata ładna próchnica, a korzenie szukały wilgoci i szły w górę. Tam znowu paliło je słońce. Masakra. Teraz będę włókninę kładła tylko pod żwirek między skrzynkami warzywnymi, gdzie nie planuję sadzić roślinek, tylko ma być ścieżka.
W innym miejscu pod żwirek kładłam starą firankę. Zatrzymuje żwirek, nie miesza się z ziemią, a roślinki nie sa sparzone
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 19:26, 17 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ładnie Kasiu.Niech teraz wszystko się rozrośnie...
Też się zastanawiam nad ID. Myślałam, by może wykorzystać turzycę Variegata? Mam na nią ochotę straszną ...

dzięki Iwonka. Ten carex o którym piszesz-wygląda ciekawie, ale wydaje mi się, że ID jest chłodniejsze w barwie. Nic to-sadzonki już zamówione, mam jeszcze kupę miejsca za domem-będą możliwości wprowadzania nowych trawek.
Ogródek Iwony II 19:17, 17 kwi 2016

Do góry
Tak, moja Pisardii na biało, Nigra na różowo.
Tak jest u mnie.
Ale sprawdzałam w opisach w necie i obie śliwy wiśniowe mają w opisie, że kwiaty mają różowe. Więc nie wiem, czy są jeszcze pododmiany, czy coś namieszane jest ...

Mam 3 Nigry i jedną Pisardii
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 18:56, 17 kwi 2016

Do góry
Ładnie Kasiu.Niech teraz wszystko się rozrośnie...
Też się zastanawiam nad ID. Myślałam, by może wykorzystać turzycę Variegata? Mam na nią ochotę straszną ...
Ogródek Iwony II 18:46, 17 kwi 2016

Do góry
Kwitną u mnie śliwa wiśniowa Nigra

i Pisardii

Ogródek Iwony II 18:41, 17 kwi 2016

Do góry
Madżenko, będę się trzymać. Dzięki.

Juzia, no właśnie wiem... dlatego przerwaliśmy kurację hormonalną i musiała raz mieć cieczkę...

Łuki, ja w zeszłym roku też sobie wyhodowałam piękne zielsko, licząc, ze to rozplenica

Tereniu
, dzięki za informację

Ewa, to straszne. Posadziłaś spowrotem, czy zniszczone?

Ilonko, dziś było raz słońce, raz deszcz,ale ogólnie zimno się zrobiło ...
Kawka była smaczna I towarzystwo miłe, człowiek trochę sobie pogadał, lepiej na duszy

Ogródek Iwony II 17:51, 17 kwi 2016

Do góry
Malgosik napisał(a)
Iwonko Ty robiłaś rozeznanie wśród magnolii.
Nie wiesz czy można ją wyprowadzić na pienku w górę obcinajac dolne galązki? A może spotykałaś takie w sklepie?

Małgoś, mam dwie magnolie: Spektrum i Old Port. Obie w formie drzewek. Tylko Spektrum jest dużym drzewem, muszę zadzierać głowę, by zobaczyć koronę. O takie mi chodziło. Old Port jest mała, ale ma pokrój drzewka. Pytałam się kiedyś Madżenki, ona swoją Susan podcinała dołem. Może ją zapytaj, ma większe doświadczenie. Moje jeszcze nie kwitną, to późniejsze odmiany

Ogródek Iwony II 17:44, 17 kwi 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Iwonko, ja jeszcze chyba nie byłam na Twoim nowym wątku A Ty pędzisz, że ciężko dogonić Ciężko z tymi psami - współczuję.

Ewa, cieszę się, że już jesteś u mnie
Ten wątek leci wolniej
Na razie mało jest rzeczy, którymi można się zachwycać. Jeszcze jest zimno.
Ale tulipanki zaczęły już
Pierwsze ucięłam do wazonu. A że szkoda mi ciut było, to tylko 3 uciachałam

Ogródek Iwony II 14:58, 17 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kasiu, byłam już na polu z Tolą, zamiotłam z chodników rozrytą trawę, zamiotłam chodnik z piasku, zagrabiłam przedpłocie. I przeganiałam 4 psy. Pocieszyła mnie sąsiadka, że u znajomej dom okupywało 15 psów.

Aniu, drzwi kupowaliśmy porządne. Kilka tys. kosztowały. Oby stolarz mi je zrobił, jak należy. No i będę kilka dni bez drzwi. Logistycznie to trzeba ugryźć, poczekać, aż psy przestaną okupywać dom... I ktoś musi być w domu. Jestem zmartwiona tą sytuacją. To nawet nie jest złość. Bo na kogo? Na naturę? Instynkt samozachowawczy?

Tereniu, sterylizacja jest w planach. Na 100 %.
Czy ten środek neutralizujący zapach stosowałaś? Nie wiesz, jak się go stosuje? Działa?

Nie pamiętam nazwy to było dawni temu ale psikałam jej pusko i jakoś spokojniej się z adoratorami zrobiło
Ogródek Iwony II 11:16, 17 kwi 2016

Do góry
Właśnie przestało padać. Lecimy na kawkę. Będę później, odpiszę reszcie. Miłej niedzieli
Ogródek Iwony II 11:15, 17 kwi 2016

Do góry
mirkaka napisał(a)
Witaj Iwonko, przyszłam oglądnąć Twój taras otoczony różami, mogłabyś podać na której stronie masz zdjęcia, jestem bardzo ciekawa

Mirko witaj, kilka ujęć róż przy tarasie dla ciebie:

Teraz z drugiej strony wejścia na taras założyłam rabatę z różami herbacianymi. Ciekawa jestem efektu latem
Ogródek Iwony II 11:01, 17 kwi 2016

Do góry
Irenko, musi ta oskubana sierść nieciekawie wyglądać. A to tak z zazdrości o zalotników?

Aniu, sterylizacja jest konieczna. Czwarty dzień dwóch adoratorów okupuje moje podwórko, ogród, nie jedzą, nie piją, tylko siedzą przed drzwiami. Te dwa pieski są łagodne, tylko cierpliwie czekają ... deszcz pada, mokre są całe, a siedzą. Szkoda mi ich,ale nie nakarmię, wolałabym, by z głodu poszły sobie do domów ...

Weroniko, dziękuję za radę. Trzeba spróbować. Na razie wyprowadzam ją na smyczy na pole, aby nie znaczyła w ogrodzie, jednak i tak psy przechodzą między przęsłami i szukają śladów po całym ogrodzie...

Gosiu, zostałaś bez auta? A co się stało? To masz kłopot ...

Kasiu, współczuję straty pieska. Zakochany do grobowej deski... Te psy, co u mnie filują, koczują już cztery dni. Ani na moment nie odchodzą ...
Żal mi ich, ale jak dam jeść, zostaną ...

Jolu, najważniejsze, ze fachowiec podjął się naprawy. Drzwi były zamawiane w fabryce, a teraz stolarz musi dorównać wykonaniu. Na szczęście to dobry stolarz, tylko musimy troszkę poczekać z naprawą ...

Kasiu, nooooooooo... instynkt ... nie myślałam, ze to takie moze być silne ...

Blyxa, sąsiadka była zobaczyć szkody wyrządzone przez jej psa, uwiązała go, słyszę, jak wyje. Sąsiadka obiecała pokryć koszty naprawy, był stolarz, podejmie się naprawy drzwi Trochę to potrwa, pan zamówi odpowiedni lakier do pomalowania ... Drzwi dębowe, będzie trzeba wymienić część ...
Moje małe królestwo 07:53, 17 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Tereniu, wystaw doniczki na zewnątrz i hartuj. Powinny dać radę. Moje niektóre róże mają już listki.
Za tydzień wsadzisz do ziemi. Za chwilę już maj.

Oglądałam moje trawy. Jeszcze nic nie ruszyło. To jest ten moment, kiedy nie lubi się tej pustki.
Rabata bylinowa u mnie za to jest pełna życia

Iwonko róże posadziłam najwyżej będę okrywać jak będą zapowiadać chłodne noce
Z traw wychodzi mi tylko miskant reszta ani widu ani słychy no cóż ide zobaczyć twoją bylinówkę.
Ogród na glinie 07:33, 17 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Małgoś, posadziłaś tuje?

Nie ma czasu rowu zasypać co został pod nie wykopany, a co dopiero sądzić tuje. Jestem podlamana. Czas ucieka. A źródło tuj się wyczerpalo. Trzeba nowego poszukać. Wczoraj połowa rowu została zasypana. M mi pomógł. Daje tam darn odsiany nierozlozony kompost piasek liście kore i przekladam z ziemią.
Wszystkiego po trochu 06:21, 17 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Przyszłam od Mirelki zobaczyć rabatę różaną przy tarasie. Piękna. Ja też mam róże przy tarasie. Teraz dosadziłam pachnące

Iwonko, dziękuję.
Byłam też u Ciebie i podziwiałam metamorfozę ogrodu dosadziłaś pachnące? w jakim kolorze? I jakie?
Co z tym ogródeczkiem począć 06:16, 17 kwi 2016

Do góry
Ewa, czy twoje różowe tulipki mają nazwę?
Ogród Mirelli 06:05, 17 kwi 2016

Do góry
Mirelko, weekend zrobiłaś wolny? Powiadomienia nie działają...
Ogródek Iwony II 21:11, 16 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dziś mam zmartwienie. Raczej nieogrodowe, tylko psiowe ...
Moja suczka ma ten czas, że od dwóch dni pieski za nią latają. No i zaczęła się karuzela.
O czwartej nad ranem zwiała mi, jak chciałam przegonić drapiące do drzwi psy. Mieliście mnie widzieć, jak w pidżamie, w laczkach i z miotłą biegałam wkoło domu i goniłam te psy, bo mi między prętami płotu przelazły do środka.
O szóstej znowu goniłam, a o siódmej pora było wstać...
Tolę wyprowadzałam na smyczy ...
Jakby było mało nieprzespanej nocy, to jak wychodziłam do pracy (Tola zamknięta została w domu), jeden kolega (pies sąsiadki) uciekł mi za garaż, a ja nie miałam czasu już się cofać. Jak wróciłam, miałam zniszczone drzwi wejściowe
Jeszcze dwie godziny dłużej i dostałby się skubany do środka. Pokonał niemal drzwi antywłamaniowe...

Jutro ma przyjść stolarz na oględziny, czy z tym coś da się zrobić... Sąsiadka zmartwiona, bo jej też zdemolował drzwi garażowe od srodka, aby się wydostać. Instynkt silniejszy... Już nie mówię o wydrapanych roślinkach, podrytych bukszpanach, wydrapanych żurawkach, obsikanych drzwiach, schodach ...

I jeszcze tak dwa tygodnie ...
Czy jest jakiś środek, który neutralizuje zapach, aby zmylić psy? Może ktoś coś doradzi?

Planujemy Tolę wysterylizować, ale ponieważ wcześniej dostawała zastrzyki (dziewczyny odradzały, jako szkodliwe), to po konsultacji z weterynarzem zrobiliśmy przerwę i miała dostać ten jeden raz cieczkę ...
Żebym wiedziała, ze kosztem drzwi, pewnie bym się mocno zastanowiła ...

Teraz kłopot .

O rety! Ale zdesperowani panowie! Współczuję i stresu okołocieczkowego i zniszczeń. Moja dziołcha całe szczęście jakoś mało pieskom pachnie w te dni, ale słyszałam o podmywaniu roztworem wody i octu. Warto spróbować. Ja kiedyś jechałam z moją damą na zajęcia z psami i tak właśnie poradziła mi trenerka. Trzymam kciuki, żeby było lepiej!
Z Pszenicznej ... 19:29, 16 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kawał roboty zrobiony. Jak hortensje zakwitną, będzie pięknie
Agata, czym podsadziłabyś jedną hortensję Polar Bear w kwadracie, gdzie na obwodzie jest bukszpan? To taki kwadrat, miały być żurawki, ale nie przetrwały zimy

Nie chcesz ice dance? sprawdzone połączenie, a może mają to być jakieś byliny?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:18, 16 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Polinko, ja deszcz przyjmę. Wężem już podlewam.
Trawy u mnie jeszcze śpią. Zazdroszczę, że już ci ruszyły. To u mnie może za tydzień Mam nadzieję.

Iwonko, z wielką chęcią oddam deszcz. Dzisiaj znów przez całą noc padało...dobrze, że od rana piękna słoneczna pogoda bo nerwa bym mieła na kolejny deszczowy weekend.
Z trawami spokojnie. Masz trochę zimniej niż u mnie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies