Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 17:51, 17 kwi 2016

Malgosik napisał(a)
Iwonko Ty robiłaś rozeznanie wśród magnolii.
Nie wiesz czy można ją wyprowadzić na pienku w górę obcinajac dolne galązki? A może spotykałaś takie w sklepie?

Małgoś, mam dwie magnolie: Spektrum i Old Port. Obie w formie drzewek. Tylko Spektrum jest dużym drzewem, muszę zadzierać głowę, by zobaczyć koronę. O takie mi chodziło. Old Port jest mała, ale ma pokrój drzewka. Pytałam się kiedyś Madżenki, ona swoją Susan podcinała dołem. Może ją zapytaj, ma większe doświadczenie. Moje jeszcze nie kwitną, to późniejsze odmiany

Iwk4 18:41, 17 kwi 2016

Madżenko, będę się trzymać. Dzięki.

Juzia, no właśnie wiem... dlatego przerwaliśmy kurację hormonalną i musiała raz mieć cieczkę...

Łuki, ja w zeszłym roku też sobie wyhodowałam piękne zielsko, licząc, ze to rozplenica

Tereniu
, dzięki za informację

Ewa, to straszne. Posadziłaś spowrotem, czy zniszczone?

Ilonko, dziś było raz słońce, raz deszcz,ale ogólnie zimno się zrobiło ...
Kawka była smaczna I towarzystwo miłe, człowiek trochę sobie pogadał, lepiej na duszy

Iwk4 18:46, 17 kwi 2016

Kwitną u mnie śliwa wiśniowa Nigra

i Pisardii

polinka 19:08, 17 kwi 2016

Iwonko czy Pisardii kwitnie na biało?
Iwk4 19:17, 17 kwi 2016

Tak, moja Pisardii na biało, Nigra na różowo.
Tak jest u mnie.
Ale sprawdzałam w opisach w necie i obie śliwy wiśniowe mają w opisie, że kwiaty mają różowe. Więc nie wiem, czy są jeszcze pododmiany, czy coś namieszane jest ...

Mam 3 Nigry i jedną Pisardii
anna_t 20:46, 17 kwi 2016

a różnice w listach wiśni zauważasz?
powiedz mi jeszcze swoje magnolie okrywasz na zimę? zastanawiam sie nad galaxy bo chce właśnie taka magnolie która rośnie wysoka
Iwk4 20:52, 17 kwi 2016

Aniu, moje Nigry mają ładniejszy pokrój, ale to chyba zależy od sposobu prowadzenia w szkółce. Są ładniejsze, mają prosty pień.
Pisardi jest cieniutka w pionku i ciut krzywa. Ukryłam ją za hortkami.

Magnolii nie okrywałam, bo jak? Za duże drzewko.
anna_t 20:59, 17 kwi 2016

a liście nigry są ciemniejsze?
ach bo ty taką wielka kupiłaś od razu..ja planuje taką metrową, to podobno okrywać 2-3 lata muszę. i chciałam podpytać jak to robiłaś
L00zak 21:45, 17 kwi 2016

Pozdrawiam wiosennie, pięknie u Ciebie Iwonko
blyxa 08:58, 18 kwi 2016

anna_t napisał(a)

powiedz mi jeszcze swoje magnolie okrywasz na zimę? zastanawiam sie nad galaxy bo chce właśnie taka magnolie która rośnie wysoka

To się dopisze, ze mam galaxy i nigdy jej na zimę nie okrywałam (a mam od małego patyka). Tylko, ze u mnie najmniejsze mrozy. Samo drzewko bardzo ładne, faktycznie ma drzewkowy pokrój - nigdy jej nie musiałam przycinać a idzie idealnie.

Iwk4 napisał(a)

Ale tulipanki zaczęły już
Pierwsze ucięłam do wazonu. A że szkoda mi ciut było, to tylko 3 uciachałam

Oj, ja nigdy nie tnę kwiatów z ogrodu tak mi szkoda DO wazonu kupuję

Cały czas nie mogę się nadziwić, że psy dębowe drzwi mogą zniszczyć. Nie miałam nigdy większych zwierząt niż rybki czy żółw więc aż taka skala zniszczeń to dla mnie abstrakcja. Mam nadzieję, że sunia szybko się uspokoi.