W kwietniu posadziłam grujecznika, do tej pory bardzo ładnie przyrósł, od kilku dni obserwuję od dołu podsychające listki. Co moze być przyczyną? Stanowisko słoneczne, gleba o odczynie zasadowym.
Witam wszystkich! Potrzebuję pomocy, mam nadzieje że uda mi się uratować moja surfinie. Przesyłam zdjęcia. Czy ktoś wie co to może być za choroba. Z góry bardzo dziękuję za jakie kolwiek informacje i wskazówki.
Też mam wrażenie, że jakaś taka wyjątkowo ładna ta Duśka nam się trafiła , ale może to tak jak dziećmi- własne najpiękniejsze
Fascynują ją pszczoły i motyle. Próbuje złapać, ale jeszcze się nie udało- przynajmniej nic jej jeszcze nie użądliło
Zapewne firma użyła kompostu miejskiego i były w nim nasiona chwastów wszelakich, stąd szkło, bo odpady były zbierane i kompsotowane z parków, a tam ludzie rzucają butelki. Nie jest to segregowane tylko wszystko razem potem mielą i taki jest kompost miejski.
Co z tym robić? Teraz możesz jedynie wyrywać ręcznie. Wszelkie działania chemiczne zrobisz potem, gdy trawnik będzie starszy.
Możesz użyć ( ostrożnie na kawałku terenu) słabiej rozcieńczonego herbicydu na dwuliścienne (Chwastox)- wtedy załatwi chwasty dwuliścienne. Trochę boję się to pisać ,bo ta rada dla bardziej doświadczonego ogrodnika.
Masz chwasty dwuliścienne i jednoliścienne. Trawa też jest jednoliścienna.
Na chwastnicę któą też widzę, poczytaj posta powyżej. Rady odn. zwalczania chwastnicy.