Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 09:12, 21 cze 2019

Do góry
Wczorajsze

Z szmaragdami nie miałam gdzie posadzić za dużo kupiłam wsadziłam po 3 szt i zrobiły się kopy

Brzozy tyle owoców tulipanowiec po prawej

Bonici zaczynają. Po prawej róża przy altanie na jednej kiści ma tyle kwiatów

Ptasi gaj 09:06, 21 cze 2019

Do góry
Kasiu jak jest to widzę jak się kręcą wszędzie chmury @tylko nie u mnie. Idąc od Tarczyna na Prażmów, Chosna w kierunku Drwalewa, Grójca i potem tam w Twoją stronę na Górę - sady podlewa.
Coś tam pewnie pokropiło ale nie na tyle aby nie podlewać.

Daj znać jak będzie u ciebie ulewa

W Wawie podało troszeczkę o godz 2.
Pamiętajcie o ogrodach 00:04, 21 cze 2019

Do góry
Greg widzisz s nie mówiłam. Bardzo dobrze, że rosną widocznie mają sprzyjające warunki. Jeśli można doradzić. Miętę wloz do małej doniczki i zasyp kamykami nie musi mieć ziemi będzie więcej miejsca w balii. Miętę możesz też posadzić do ziemi i używać do jedzenia napojów szczególnie na te upały.
Jest bardzo ekspansywna.

Lipy to pewnie poniemieckie takie duże. Ale tam musi być zapach a ile pszczół korzyści czerpie. Piękne.
Ptasi gaj 23:44, 20 cze 2019

Do góry
Mam fotki w telefonie więc wrzucam

W moim małym ogródeczku - Dorota 23:37, 20 cze 2019

Do góry
Bo zabki tylko zielone są stacjonarne reszta skaczą gdzie chcą. Mam 5 sat i co rok jedną przybywa. Na zimę zagrzebują się dzięki blisko oczka nie zimują w wodzie.

Z tymi dmuchawami nie zła zabawa. U mnie też takie zabawy są.
Dorotka podskakujesz kochana, dobrze wyglądasz jak na babcie.

U mnie też już oblatują róże nie wszystkie ale te najwcześniejsze. Mam jeszcze parę krzaków które są w pałacu więc kwitnienie będzie.
Pod niektórymi krzakami piwko od płatków.

Pozdrawiam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:22, 20 cze 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Staw kąpielowy i oczko w kotle to inne zbiorniki.
Staw kąpielowy czyścimy bo po zimie zebrał się kurz, pył. zanieczyszczenia, a dno powinno być czyste, aby przy kąpieli nie wzbijały się te zanieczyszczenia i nie mąciły wody. Odkurzanie jest konieczne.

A w kotle przyczyną ciepłej wody jest mała pojemność zbiornika, to że jest z metalu (metal szybciej się nagrzewa niż np. plastik i to że jest na wierzchu, a nie wkopane w ziemię. Ziemia by chłodziła.
Obecnie w kotle miedzianym mam posadzone dużo roślin, wywłócznik, strzałki wodne i miniaturowy grzybień.

Jak możesz Danusiu to zrób fotkę lub jak jest gdzieś na wątku podaj linka. Co prawda regularnie oglądam od jakiegoś czasu, może umknęło mi uwadze.
Miedź się nagrzewa i w tym problem.
Jeżeli to staw to konieczność odkurzanie. A woda w stawie przy takich temperaturach chociaż trochę się nagrzewa czy zimna jak w Bałtyku.
Myśleliśmy o czym takim, ale tyle pracy z tym co mamy nie byłoby czasu na kąpiele.

Przeważnie pisze na tablecie lub telefonie. Korzystam z komputera stacjonarnego, ale wolę tablet.
Dzięki za podpowiedź.

Pozdrawiam
Mirkowy ogród (początki) 22:52, 20 cze 2019

Do góry
Mirka napisał(a)
Dzisiejsze fotki po deszczu.

Mam te czosnki tak kupilam w lidlu bo przecena byla. Posadzilam je w kepkach, przewracają się jednak trzeba je sadzić w trawie tak jak masz posadzone bardzo ładnie wyglądają.

Mirka jechaliśmy z działki do Wawy i tylko kropiło. Podlałam wszystko straciłam nadzieję na opad jak podleje to też dobrze.

Ja mam katalpe od 5 lat i taki drapak w ogóle nie rosla. Posadziłam przy niej klona i w tym roku urosła jakieś ok 30 cm jak nigdy
W moim małym ogródeczku - Dorota 16:08, 20 cze 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dorotka ta trawa wszędzie jest w sklepach ogrodniczych. Jak masz obi, jakimkolwiek sklepie ogrodniczym. Nasiona trawy firmy Substral samozagęszczająca się zobacz w internecie i pokaż synowi.

Pozdrawiam
Znalazłam na internecie zamówię sobie, ale dopiero w przyszłym tygodniu. Bardzo się cieszę z informacji o takiej trawie.

Liliowo i kolorowo:) 14:18, 20 cze 2019

Do góry

Elu to Souvenir du Docteur Jamain zobacz sobie w internecie, ma piekny kolor i każdego dnia inny kolor tak jak na tym zdjeciu, z tylu widac, ze juz przechodzi w fiolet. Piękna jest tylko mało urosła może też dlatego, że posadziłam ją w dosyć dużym cieniu bo tak zalecali.

Liliowo i kolorowo:) 13:51, 20 cze 2019

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

A nowosc zmienia kolor na coraz bardziej ciemniejszy, fioletowy jest piękna, wolno u mnie rosnie.

Danusiu ta nowosc to po lewej stronie a jak się nazywa nie znalazłam 5 str wstecz może słabi czytałam.

Kasia nie lubi samooczyszczajacych ja tam mam to w nosie posadzilam tam gdzie nie widać w trawie. Lub trzeba obsadzić róże aby nie było widać.
A piwonie to nie śmiecą.
Danusia ma taki busz że nie widać opadziny, właśnie to tylko płatki, które wcześniej były podziwiane i wachane w kwiatach.

U nas duszno, parno niebo zachmurzone. Czekamy na deszcz wczoraj nie podlewalam bo zapowiadali burze dzisiaj trzeba bo na ratunek z niebios nie przychodzi.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:58, 20 cze 2019

Do góry
Kasiu bede wieczorem tutaj duzo czytania i ogladania.
Ogrodowe kreacje 12:50, 20 cze 2019

Do góry
Bohater i inne rosliny piekne. Troche czasu upłynęło i tez panorame mozesz pokazywac. Ta rabato/wyspa z kamiorkami dokola ladnie sie prezentuje.
Ten mikolajek taki wysoki? Ile ma kwiatow. Wolaj jak bedzie w rozkwicie.
Moze tez posieje bo ladny.

Myslalsm, ze moja hortka ogrodowa nie bedzie kwitla bo przymrozek byl. Pstrzylam wczoraj a ona ma tyle pakow kwiatowych. Nie takie duze jak twoje ale sa i sie rozwina.
Przytaczniki wysialam jaki kolor nie wiem pogubilam opakowania, ale jakie by nie byly to sa ladne. Niezapominajki mi tez powschodzily.
Popatrzylam w nasiona a tam tyle nakupione wystarczy wysiac jak u Mirki.
Teraz ogrod urzadza i rosliny jak znalazl.

Aurelia pozdrawiam
Ptasi gaj 12:37, 20 cze 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
Ta czerwona przy altanie zupełnie jak moja, którą uznałam, że to Sympathie. Znasz nazwę swojej?

Trawki super i cała reszta też. A Bougenvilla przywołuje masę wspomnień Żałuję, że u nas nie rośnie pod gołym niebem. Długo ja już masz?

Kasiu mam gdzies nazwe tej rozy. Kupiona w obi pewnie w 2013/14 rok altana zbudowana w tych latach.
Bougenvilla kazdy rok schowana na zime na szczescie mam gdzie klatka scodowa dosyc duza. Na dzialce tez ladna, ale troche pozniej zawsze kwitnie. Mialam tez zwisajaca piekna jasno rozowa byla na dzialce bo obszerna ktorej jesieni wczesnie przyszedl przymrozek i zmarzla wiec na nie trzeba uwazac.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:13, 20 cze 2019

Do góry

Sylwia czy to tego roczny wysiew bo taki kolor slazu ci wysłałam powinno ich być dużo. Jeżeli tak to sie ciesze będą kwitnąc do mrozów.

Tak to ten, tylko niestety jak powschodziły powódź zalała, zamuliło i ten jeden miał siłę się przebić przez to bagno, ale i tak sie cieszę, że choć jeden uratowany i nasionka będę miała z czego zebrać
Chwasty w trawniku 11:54, 20 cze 2019

Do góry

Pewnie nie zrozumiales tego co napisalam w ostatnim zdaniu.

Chodzi o to, ze koszac chwastnica sie rozrasta nisko i wypuszcza nisko kwiatostany prawie przy ziemi. Kwiaty dojrzewaja i sie rozsiewaja w przyszlym roku jak znalazl masz chwastnice znowu rozsiana. Stare pewnie mroz zmrozi to zalezy od zimy, ale nasiona w glebie zostana i wiosna odrosna.
Chwastnica ma ciemnobrazowe kwiatostany. Zobacz w necie jak dokladnie wyglada.
Jak bedziesz kosil regularnie wszystkie inne chwasty znikna bo to jednoroczne np lebiodka skoszona nie zakwita i jej w przyszlym roku nie ma.
Z chwastnica jest problem ze krzewi sie przy ziemi razem z kwiatostanami.
Zrob doswiadczenie to zobaczysz.

Mam nadzieje, ze teraz kumasz.
Pozdrawiam

Dziekuje. Wszystko jest teraz jasne
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 11:35, 20 cze 2019

Do góry
Anita znowu zaglądam ale gospodyni brak.
Obejrzę program/odcinek bo dopiero załapałam, że to ty z Silesia Bytomia.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:20, 20 cze 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
I mój ślaz dla Pszczółki

Sylwia czy to tego roczny wysiew bo taki kolor slazu ci wysłałam powinno ich być dużo. Jeżeli tak to sie ciesze będą kwitnąc do mrozów.
Ptasi gaj 11:13, 20 cze 2019

Do góry
Dzięki wszystkim tu zagladajacym, za miłe słowa, że się podoba.
Jak tylko znajdę więcej czasu rusze na wasze wątki. Przeglądam dokładnie aby później się wpisać więc czasu trzeba.

Pozdrawiam miłego swietowania

Ptasi gaj 11:07, 20 cze 2019

Do góry
Można odpoczywać ale ciągle kołacze w głowie to nie zrobione to trzeba zrobić.
Przez te ostatnie dni nawet tam nie dało się posiedzieć. Kamienie nagrzane. Wieczorem tną komary zadne środki nie pomagają. To nie wina oczka bo w Wawie jest tak samo dopiero po 22 wieczorem jest spokój z komarami.

U nas niebo zachmurzone nie pada nie zanosi się na burze. Bardzo parno lepiej siedzieć w domu przy wiatraku.
Procesja każdego roku chodzę w tym odpuszczę za parno.
Ptasi gaj 11:00, 20 cze 2019

Do góry
gobasia napisał(a)
Uroczo...

Elu ile lat ma Twój ogród:?
Co to za biała różyczka na ostatnim zdjęciu

Basiu już miałam napisane ci gdzie kiedy w jakich latach coś przycisnelam w telef i poszło. Napiszę wieczorem na stacjonarnym.

Róża Asprin kwitnie non stop do mrozów.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies