Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

oliwka 20:25, 17 cze 2019

Danusiu staw i wszystko wkolo niego wyglada przepieknie, jak wy dajecie radę to wszystko obrobic. Mogłabyś powiedzieć ile osób pracuje przy twojej Anglii??? Rzezba przy stawie jest majestatyczna i prosta w formie jednoczesnie. Szalwie pysznia sie przy stawie - bosko!
Gardenarium 23:56, 17 cze 2019

Oliwko, generalnie pracuję sama... albo z Grzesiem.
Pieliłam w kwietniu sama, samusieńka... na kolanach albo schylona... Nie wiem, jak to zrobiłam, ale wypieliłam... Wymiana roślin wczesnowiosennych na letnie - sama.
Wywożenie donic z tulipanami - Grześ.

Potem przyszedł maj i opady, potem upały, chwastów narosło po pas.

A więc wyszczególniam w naszym ogrodzie dwa typy prac:
- pielęgnacyjne
- inwestycyjno-budowlane.

Prace pielęgnacyjne - ja i Grześ, a obecne zaległości w pieleniu - dorywczo 1 - 2 panie po 50-tce

Prace inwestycyjno-budowlane (np. budowa tarasu, prace ziemne - prowadzone sobotami - od 2 do 4 panów włącznie z Witkiem.

Kanty w ostatnią sobotę wykonywało 4 panów Zrobili wszystkie. Mam w zasadzie "brzytwę".
Pozostało mi dopielenie szkółki. Koszenie całości trawnika wykonuję w zasadzie sama, z małymi wyjątkami...

Sadzenie roślin (oprócz wielkich topiarów) - ja sama. Obsadzam obecnie okolice oranżerii, a staw mam obsadzony prawie w całości. Robię małą kosmetykę - dopieszczam szczegóły kolorystyczne.

Instagram Ogrodowiska
kasia1 07:17, 18 cze 2019

Danusiu, ogromny szacunek i podziw za Twoją pracowitość, pomysłowość, konsekwencję w dążeniu do celu. Jak bym mieszkała bliżej, to z przyjemnością przyjechałabym pomóc w pieleniu, bo mnie pielenie niesamowicie relaksuje
Mysza 16:01, 18 cze 2019

Danusiu cudny ten staw.
Czekamy na fontannę
Ogrom pracy wykonaliście.Podziwiam Was.
Borbetka 08:19, 19 cze 2019

Jesteś niesamowita! Tyle pracy sama wykonujesz w tak wielkim ogrodzie. Również podziwiam, ale wiem po sobie jakie to daje szczęście i satysfakcję . Kiedyś na pewno przyjadę na Dni Otwarte.
Gardenarium 13:21, 19 cze 2019

ElzbietaFranka napisał(a)
...

Jeżeli chodzi o twoj staw wydaje mi się że miedź nie jest przyczyną ciepłej wody jest bardzo ciepło. Staw działa pierwszy sezon nie masz porównania jak bylo poprzednio.
Nie pamiętam staw miał być kąpielowy? Bo jeżeli nie wladowalabym do niecki kilka dużych kamieni które jednak chlodza ale czy to warto.
Ciepła woda można podlewać a zimnej ze studni dolewać tylko to dużo hektolitrów.

Wróciłam jeszcze raz nie wiem czy dobrze zrozumiałam twój wpis o kotle to oczko wodne a staw to staw?

Zastanawiałam się dlaczego czysciliscie staw. Czy zbierał się osad muł.

W każdym razie nie ma się czym przejmować bo woda zimna tylko w morzu 16 stopni.

Pisze tel ale zrozumiesz o co chodzi.
Pozdrawiam

Staw kąpielowy i oczko w kotle to inne zbiorniki.
Staw kąpielowy czyścimy bo po zimie zebrał się kurz, pył. zanieczyszczenia, a dno powinno być czyste, aby przy kąpieli nie wzbijały się te zanieczyszczenia i nie mąciły wody. Odkurzanie jest konieczne.

A w kotle przyczyną ciepłej wody jest mała pojemność zbiornika, to że jest z metalu (metal szybciej się nagrzewa niż np. plastik i to że jest na wierzchu, a nie wkopane w ziemię. Ziemia by chłodziła.
Obecnie w kotle miedzianym mam posadzone dużo roślin, wywłócznik, strzałki wodne i miniaturowy grzybień.

Instagram Ogrodowiska
Kasiek 22:00, 19 cze 2019

Dana, mam petarde ogrodowa Tz, bardzo wazna informacje dla ogrodnikow. Chodzi o walke ze slimakami. Postaram sie jak najszybciej to opisac
Kasiek 23:12, 19 cze 2019

Mam, zapraszam do lektury
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6483-bawarka?page=746
ElzbietaFranka 23:22, 20 cze 2019

Gardenarium napisał(a)

Staw kąpielowy i oczko w kotle to inne zbiorniki.
Staw kąpielowy czyścimy bo po zimie zebrał się kurz, pył. zanieczyszczenia, a dno powinno być czyste, aby przy kąpieli nie wzbijały się te zanieczyszczenia i nie mąciły wody. Odkurzanie jest konieczne.

A w kotle przyczyną ciepłej wody jest mała pojemność zbiornika, to że jest z metalu (metal szybciej się nagrzewa niż np. plastik i to że jest na wierzchu, a nie wkopane w ziemię. Ziemia by chłodziła.
Obecnie w kotle miedzianym mam posadzone dużo roślin, wywłócznik, strzałki wodne i miniaturowy grzybień.

Jak możesz Danusiu to zrób fotkę lub jak jest gdzieś na wątku podaj linka. Co prawda regularnie oglądam od jakiegoś czasu, może umknęło mi uwadze.
Miedź się nagrzewa i w tym problem.
Jeżeli to staw to konieczność odkurzanie. A woda w stawie przy takich temperaturach chociaż trochę się nagrzewa czy zimna jak w Bałtyku.
Myśleliśmy o czym takim, ale tyle pracy z tym co mamy nie byłoby czasu na kąpiele.

Przeważnie pisze na tablecie lub telefonie. Korzystam z komputera stacjonarnego, ale wolę tablet.
Dzięki za podpowiedź.

Pozdrawiam
sylwia_slomc... 23:30, 20 cze 2019

Gardenarium napisał(a)
Oliwko, generalnie pracuję sama... albo z Grzesiem.
Pieliłam w kwietniu sama, samusieńka... na kolanach albo schylona... Nie wiem, jak to zrobiłam, ale wypieliłam... Wymiana roślin wczesnowiosennych na letnie - sama.
Wywożenie donic z tulipanami - Grześ.

Potem przyszedł maj i opady, potem upały, chwastów narosło po pas.

A więc wyszczególniam w naszym ogrodzie dwa typy prac:
- pielęgnacyjne
- inwestycyjno-budowlane.

Prace pielęgnacyjne - ja i Grześ, a obecne zaległości w pieleniu - dorywczo 1 - 2 panie po 50-tce

Prace inwestycyjno-budowlane (np. budowa tarasu, prace ziemne - prowadzone sobotami - od 2 do 4 panów włącznie z Witkiem.

Kanty w ostatnią sobotę wykonywało 4 panów Zrobili wszystkie. Mam w zasadzie "brzytwę".
Pozostało mi dopielenie szkółki. Koszenie całości trawnika wykonuję w zasadzie sama, z małymi wyjątkami...

Sadzenie roślin (oprócz wielkich topiarów) - ja sama. Obsadzam obecnie okolice oranżerii, a staw mam obsadzony prawie w całości. Robię małą kosmetykę - dopieszczam szczegóły kolorystyczne.

U mnie po kantach robionych końcem kwietnia już nawet wspomnienie nie pozostało, w takim tempie zarastają W tym momencie za sucho by zrobić nowe