Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

April podbija las... 11:11, 13 lip 2021

Do góry

To ostatnio jedno z moich ulubionych miejsc

Sanguisorba TANA

I drugie ulubione, nowe, zeszłoroczne nasadzenia na powiększonym "brzuszku"
Czyściec Hummelo

Pięknie skomponowany bodziszek Rozanne z dereniem controversa
April podbija las... 11:03, 13 lip 2021

Do góry
Dziewczyny, bardzo dziękuję za wszystkie miłe wpisy

Żeby trochę urozmaicić mój wątek to wstawię tutaj zdjęcia z wizyty w ogrodzie Ursy
Większość ten ogród zna, kto nie zna z pewnością będzie chciał się zapoznać bliżej.
Jej ogród ma podobny klimat do mojego drzewa i piasek, z tym że ja tego wszystkiego mam więcej
Poza tym to wzór dla mnie do naśladowania. Od pierwszej wizyty u Izy, kilka lat temu, polubiłam mój las i sukcesywnie, bardzo powoli, odgapiam od niej i się inspiruję.
Zresztą same zobaczcie

Piękny dereń Summer Fun, jeśli dobrze zapamiętałam nazwę

CDN mam nadzieję że się uda, bo zaczyna grzmieć
Zieleń, drewno i antracyt 11:03, 13 lip 2021

Do góry
Przysiadłam na chwilę, ale na hamaku teraz słońce i lepiej będzie wrócić za 3godziny.
Widok taki mam

Chciałam się jeszcze pochwalić spontaniczną kompozycją na krawędzi prawdziwej hamakowej(bez hamaków). Uwielbiam jej lekkość i wiejski charakter. Zaraz dojdą słoneczniki i koronkowa hortensja, a potem trawy i astry Wszystko pięknie faluje na wietrze

Kaszubskie piaski 10:19, 13 lip 2021

Do góry
Oregano jest świetne na piaskach i pasuje do naturalistycznego ogrodu. A różę polecam. Kwitnie tylko raz ale za to jak!

Parę migawek z rabaty angielskiej.

Zaczynają pierwsze floksy.

Kwitną trzcinniki i śmiałki darniowe - żelazne rośliny na piasek.

Jak uchwycić zwiewność śmiałka na fotografii?

W ogródku Martki 09:43, 13 lip 2021

Do góry
Zerknijmy na tę skrzynię, 15 maja, tu nic nie zapowiada tego co będzie się działo później. Kilka krzaczków ogórków, trzy pomidory i ... jedna mała siewka widoczna z przodu. Tak mała, że wydawała się ogórkiem.

Gdy przekroczyła oczekiwane rozmiary, pomyślałam, że będzie cukinią, jednak szybko ustaliłam z Waszą pomocą, że to dynia. Dynia... olbrzymia.

Wertuję sieć i zdaje mi się, że może to być nawet Hokkaido? Te były często na stole, co by tłumaczyło obecność ziarnka w kompoście. Takich kulek naliczyłam już 20, kwiat także obfity.

Najdłuższy pęd tu widoczny ma 5 metrów (na razie), krótsze po 1-2.

Cieszy się popularnością wśród pszczół. Tu uprawiają grupowe zapylanie.

Rodzi kolejne problemy i dylematy. Usunąć olbrzyma? Szkoda mi... gdyby to faktycznie była Hokkaido, to szykuje się niezła dyniowa imprezka.
Zostawić? W tym wariancie trawnik muszę wyściółkować, bo kosić tego się nie da nijak. Co jednak, jeśli to nie hokkaido a jakiś olbrzym?

Działka prawie w Borach Tucholskich 09:12, 13 lip 2021

Do góry
"...
U nas czerwień, u nas zieleń, cień i blask
U nas błękit, u nas fiolet, u nas dole i niedole
Ale zawsze kolorowo jest wśród nas..." (wiadomo ze z Maryli)

Przerwa na kawę... 08:52, 13 lip 2021

Do góry
inka74 napisał(a)

Pewnie już to pisałam to mój ulubiony zakątek u Ciebie, o każdej porze roku.
Przerabianie ogródka pod swój gust 08:46, 13 lip 2021

Do góry
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:46, 13 lip 2021

Do góry
Co z tymi kotami !!!!!!!!

A no drugi rok odkąd sąsiadka wyjechała z działki obok mnożą się koty ,Jest ich coraz więcej. Na wiosnę sąsiad miał je wyłapać i oddać do schroniska nie wiem czy to zrobił bo znowu mam 4 kotki i mamę .Postanowiłam je wyłapać .Zadzwoniłam do straży i do lekarki myśląc że mi pomogą .Wyleczą wykastrują odrobaczą i wypuszczę zadowolona że koty sa zdrowe a najważniejsze że nie będzie ich więcej bo organizacje płaczą ze mają ich za dużo .Ucieszyłam się że pomogę Ha ha ha nic mylnego.

Straż bo to do nich należy pomoc od razu Pan opowiada bzdury myśląc że ma przed sobą idiotkę i może uda mu się wystraszyć i da mu spokój. Po mojej zdecydowanej odpowiedzi żeby odpowiadał mi na pytania a nie robił bzdurny wykład obiecał że sprawdzi czy żywołapka jest i będę mogła pożyczyć. Za godzinę zadzwonił że jest i dał mi tel do lekarki mówiąc że ma obowiązek mi pomóc.

Lekarka owszem ale muszę przywieść koty ona zobaczy czy nie sa za młode na kastrację. W tm czsie mając już żywołapkę w domu poszukuję klatki bo w między czasie kot ugryzł mnie w palec. Znalazłam klatkę u Sąsiadki. No to już prawie jestem pewna że: straż już ma z głowy bo pomogła lekarka obejrzy i ja wiem że koty sa za młode iiiiiiii ja zostaję sama z kotami dzikimi nie mam gdzie trzymać i perspektywa że je będę musiała wypuści bo nie bedę je męczyć w klateczce 50x 50 nie mam sumienia a chętnych do wzięcia brak.

To tak w skrócie .Danusiu wybacz ale te kotki są w momi ekosystemie i z dobrego serca chcę pomóc ale chyba nici z tego.

Całkiem inna sprawa jak sama z moją klatką na stołeczku siedząc czekałam aż odważą się wejść do klatki trzymając klatkę z jednej strony podniesioną do góry .Udało się złapać 2 tą metodą 3 ci wszedł do żywołapki a 4 ty chodzi luzem i ani myśli wejsć do klatki .

Kaszubskie piaski 08:45, 13 lip 2021

Do góry
Zakwitł głowaczek.

Zaczyna powoli oregano.

Ogród Małej Mi 2017 08:41, 13 lip 2021

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Ty myślisz by zakwitł, a ja myślę jak ograniczyć .. padło hasło nawet wyciąć.. ale szkoda. Jest ogromny, kwitnący i śmiecący, cień na pół ogrodu. Oczko wodę ma brzydką, bo się sypie do wody. Ładny ale już kłopotliwy.

Ogród zarasta

Aniu! Piszesz, że ogród zarasta, ale jak pięknie!!!
Mój tulipanowiec jednak kwitł, ale na samym czubku, planowałam zakupić lornetkę.
W nocy mieliśmy straszną ulewę. Czubek tulipanowca obejrzałam z bliska, złamany, tak że 3 metry, połamana też żółta magnolia, no i wiadomo wszystko leży.
Dobrze, że tylko tyle, staw nie wylał, ale już trochę "wychodzi" z brzegów.

Pozdrawiam, róże masz piękne, hortensje też.. Miłego dnia.
Przerabianie ogródka pod swój gust 08:37, 13 lip 2021

Do góry
Alija napisał(a)

Kwiaty piękne, ale piesek odciągnął od nich uwagę, jaki posłuszny, posprzątany.

Hehe, bardzo posprzatany

Powoli wybarwiaja sie hortensje

Zacisze Alicji 08:29, 13 lip 2021

Do góry
No to na dzień dobry jeszcze kilka host.

Dwa maluszki

Ogród Małej Mi 2017 08:14, 13 lip 2021

Do góry
Zmiana asortymentu na letni

Ogród Małej Mi 2017 08:11, 13 lip 2021

Do góry
Joku napisał(a)
Cześć Aniu, piękne obrazki z twojego ogrodu. Dzwonek fajnie się zwiesza z kamieni. To chyba najlepsza miejscówka dla niego.

Pół skalniaka mi zarósł Muszę go oberwać to zakwitnie ponownie..
Ogólnie to mam busz bez ładu i składu.. wolę wiosnę bo mam "porządniej" na rabatach

Ogród Małej Mi 2017 08:08, 13 lip 2021

Do góry
Przelatuje lat, nie zdążyłam nawet uwiecznić róż, wyszłam przedwczoraj do ogrodu a tam całkiem nowy asortyment.
Ku pamięci... upał pozamiatał szybciutko kwitnienie, i w tym roku różaneczniki zdecydowanie dłużej kwitły od róż.

W ogródku Martki 07:48, 13 lip 2021

Do góry
Kilka innych porannych widoczków:
Jeżówka NN z gaurami i koprem w tle

Bodziszek żałobny z konwalnikiem płaskopędowym

Róża Ascot & Sporolobus

Rabata z wymienionymi hortensjami Annabelle - zachowuje się zgodnie z Waszymi ostrzeżeniami - wiotka i pokłada się po deszczu Przycięłam na krótko szałwię Caradonna i ciekawe, co będzie dalej Brakuje mi tego fioletu.

W ogródku Martki 07:39, 13 lip 2021

Do góry
Żadnych rabat w tym roku, absolutnie... A tymczasem w przedogródku... Od wczesnych godzin porannych przymiarki! Na razie tylko przymiarki, klona Pixie chcę posadzić już, reszty jeszcze nie, ponieważ po róże muszę się udać! Co to oznacza chyba jakiś dalszy wypad?...
Pomysły na kolorystykę dla róż są dwa:
1) pomarańcz - Hansestadt Rostock, Bengali, Summersong
2) pastele - Pashmina, Mächenzauber, Matthias Claudius

Rabata jest słoneczna, od południa, z czasem jak urośnie żywopłot - bezpośredniego słońca będzie ciut mniej. Z obecnych na niej: cisy i grujecznik Glow Ball. Po sąsiedzku graby z hakonechloa macra i czosnkami na wiosnę. Jakie kolory widzicie na tej rabacie? Wszelkie pomysły mile widziane.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 06:48, 13 lip 2021

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Nowości Halinkowe

Magical Moonlight

Pastel Green

i dodatkowo piękna Confetti (zdjęcia nie zrobiłam) - Halinko to ta z metką całkowicie nieczytelną

a to siewka czegoś - podobno czeremchy amerykańskiej, czas pokaże co z tego wyrośnie - liście jak lauru

Ale niespodziankę mi zrobiłaś odwiedzinami załuję tylko że tak krótko byłaś .Ja zaaferowana kotami nawet nie zauważyłam kiedy cyknęłaś zdjęcia.

Przez koty zapomniałam już ze kupiłam nowe hortensje .Cieszę się z nich jak .dziecko.

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 05:24, 13 lip 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)

Koniec Miłego oglądania

To też u Ciebie na działce?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies