Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Ogródek Iwony II 13:56, 29 mar 2016

Do góry
Iwonka magnolia lubi kwaśne podłoże?

Myślałam, że już nie masz miejsca w ogrodzie, a Ty planujesz następną rabatę

Iwonka tam gdzie robisz różankę to jest osobna rabata czy wydzielone miejsce pod róże na rabacie gdzie są już inne rośliny?
Od czego zacząć - zapoczątkowanie ogrodu 13:34, 29 mar 2016

Do góry
Rok 2014 - kwiecień

Aeracja nożna trawnika, nim podsypałem nawozem za pomocą nożnego aeratora przeszedłem trawnik wzdłuż i wszerz. Nie wiem czy to coś pomogło. Pierwsze koszenie i nawożenie saletrą wapniową Tropicote.

Z boku od frontu po lewej stronie wsadziliśmy jodłę kalifornijską, która została nam po świętach zobaczymy czy się przyjmie.

Jak widać trawnik zaczyna robić się zielony

Jesienią kupiłem siewnik na kółkach. Strasznie dużo czasu zajmuje rozsypanie nawozu. Mam też obawy czy nawóz jest rozsypywany równomiernie.

Obawy się potwierdziły. Myśląc, że spaliłem trawnik piszę o pomoc na ogrodowisku. Na szczęście okazuje się, że nie jest on spalony, a tylko nawóz został rozsypany nierównomiernie. Tak, te jasne miejsca po prostu ominięto siewnikiem i nawóz nie mógł zadziałać.

Nie pozostało nic innego jak podsypać te miejsca. Kolejne nawożenie w maju.

Tymczasem zaobserwowałem, że coś zaatakowało magnolię.

Pytanie w wątku o magnoliach:

Lipiec 2014
Tył:
Przód:
Front:

Sierpień 2014:

Wrzesień 2014:
Trwają przygotowania do montażu ogrodzenia frontowego.
W tym czasie przychodzi kolej na posadzenie szpaleru tui Szmaragd po lewej stronie domu. To czego nie udało się zrobić wiosną, robimy jesienią.

Rabata została przygotowana w zeszłym roku i została przykryta agrowłókniną by nie rozrosły się w tym miejscu chwasty. Jak widać mata działa skutecznie, chwastów nie ma, ale ziemia dość mocno zbita.

Kolejne 30 tui odgrodzi nas od sąsiadów:

Żywopłot z lewej strony już jest. Ogrodzenie z frontu również postawione:

Jeszcze jesienią planujemy posadzenie świerków serbskich od frontu.

Po prawej stronie w tej chwili mamy: jodłę koreańską, jodłę kalifornijską (która miała odrosty i również się przyjęła), cis pospolity oraz świerk conica (to są jakieś przypadkowe zakupy ).

Świerki serbskie przyjechały - 5 sztuk co 2 metry. Do tego 10 worków z ziemią uniwersalną. Wykopałem naprawdę szeroki dół, tak by korzenie miały gdzie się rozchodzić.

Na samym początku tej rabaty przeniosłem świerki Conica, jodłę koreańską - może teraz wyeksponowana zacznie rosnąć, bo dotychczasowe miejsca nie stanowiły dla niej dobrego impulsu, znajdzie się tutaj również magnolia, dla której poprzednie miejsce również nie było zbyt mobilizujące do wzrostu.

Poniżej miejsce na posadzenie cebulek. Posadziliśmy cebulki tulipanów. Zagłębione zgodnie z instrukcją, przysypane żyzną ziemią i podlane. Zobaczymy wiosną z co z tego będzie. Na wysokości świerków serbskich posadziliśmy zaś krokusy w dwóch rzędach.

Koniec listopada, koniec sezonu. Trawnik wygląda trochę lepiej niż w zeszłym roku.

Ogródek Iwony II 13:33, 29 mar 2016

Do góry
Wybrałam żwirek pod Irga pienną. Mam zamiar ją dziś przesadzić. Zadziwiające, jak człowiek kocha dokładać sobie roboty. Obiecałam sobie, ze już więcej nie wysypię żwirku, jeśli nie będę pewna, że tak ma zostać. Ten żwirek w piasku - to Syzyfowa praca.
Teraz zaczęłam jeszcze wybierać żwirek pod magnolią, jest tam niewiele, większość z rabaty zdjęłam jesienią, teraz muszę dokończyć. Rosną tam sadzonki bukszpanu, które będę potrzebowała na nową rabatę. Stwierdziłam, ze niedaleko magnolii bukszpan, który potem ma spore korzenie - być nie powinien. Łatwiej mi tez będzie zakwasić podłoże, jak magnolia nie będzie w żwirku.

W zeszłym roku tak bardzo chciałam mieć żwirkową rabatę i pewnie ją będę miała, ale nie tutaj przy magnolii

Jeszcze dużo pracy mam w ogrodzie, a deszcz zmusił mnie do zrobienia sobie przerwy
Ogródek Iwony II 11:23, 29 mar 2016

Do góry
I juz po Świętach, znowu zostałam tylko z młodym...

Rano obudził mnie deszczyk , teraz jest dość chłodno, ale i tak za chwilę idę podziałać w ogrodzie.

Polinko
, to chyba zależy, ile słoneczka cebulki mają, jak dobrze nagrzana jest ziemia i kiedy były sadzone. Ja cebulki sadziłam w listopadzie i te jeszcze są malutkie. Tylko krokusów nie wykopywałam i one szybciej startują

Doniu
, masz już jakieś kandydatki magnoliowe do swojego ogródka?

To były moje zeszłoroczne typy.
'Old Port'
'Spektrum'

'Aleksandrina'
'George Henry Kern'
'Rustica Rubra'
'Satisfaction'

Zakupiłam w zeszłym roku dwa drzewka: małe Old Port i większe: Spektrum.

Aniu, masz rację. Madżenka ma Stellatę.

Stellata (gwiaździsta) jest fajna, kwitnie na biało lub jasny róż,zależy od odmiany. Jest to najwcześniej kwitnąca magnolia, nie straszne jej przymrozki majowe bo już wtedy jest po kwitnieniu u niej. Kwiaty wyglądają jak origami i bardzo rozjaśnia zieloną ścianę gdy rośnie na tle iglaków.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 10:43, 29 mar 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Mała Mi dzięki za wypowiedź o liriope U mnie ma być tylko tłem na bzrozowej rabacie dla innych roślin - ma tworzyć taki dywan w którym będą inne rosliny więc to dobrze że się rozłazi. Trochę mnie to zasmuciło no ale spróbuję u siebie Ja mam mieć ta odmianę spicata.

Musi mieć bardzo przepuszczalne podłoże.. inaczej zimą padnie. Nawet na skalniaku mi padła.. za gliniasto było Ale kilka podejść zrobiłam Próbuj.. Magnolia pisze, że u niej dobrze rośnie. Moja ziemia żyzna ale trudna dla roślin. Szczególnie zimą. Liriope takiej nie lubi. Moja opinia dotyczy moich warunków.
Ogródek Iwony II 22:26, 28 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, znam Genię, ma ją Makkasia z Makowa na Kociewiu, jednak mnie na nią nie stać. Maleńka magnolia kosztowała sporo już w zeszłym roku.
Tym razem nie jest lepiej.
Zastanawiam się nad tą:
http://www.ogrodkroton.pl/towar.999.magnolia.stellata,gwiazdzista-magnolia.stellata.html

A tę to chyba ma Madżenka? Ona pięknie wcześnie kwitnie. Gdybym miała ogród koło domu to też bym brała pod uwagę taką wcześnie kwitnącą. Po zimie chce się mieć jak najszybciej obfitość kwiecia.
Ogródek Iwony II 21:33, 28 mar 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Doczytałam o magnolii, też mam dwie nn odziedziczone po dziadku i chcę dokupić trzecią. Upatrzyłam sobie odmianę Genie, kwitnie później (na przełomie kwietnia i maja), ma piękne ciemne kwiaty. Iwona z wątku Przerwa na kawę pokazała na 3 stronie swoją młodziutką, no śliczne ma te kwiaty. Tak piszę, bo może Cię to zainteresuje.

Aniu, znam Genię, ma ją Makkasia z Makowa na Kociewiu, jednak mnie na nią nie stać. Maleńka magnolia kosztowała sporo już w zeszłym roku.
Tym razem nie jest lepiej.
Zastanawiam się nad tą:
http://www.ogrodkroton.pl/towar.999.magnolia.stellata,gwiazdzista-magnolia.stellata.html
Ogród, mydło i powidło. 20:25, 28 mar 2016

Do góry
Magnolia Iolanthe
Ogród do kwadratu 20:23, 28 mar 2016

Do góry
Zdjęcia przepiękne i ta magnolia, która za moment wybuchnie
Bawarka 16:29, 28 mar 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Ale śliczne zdjęcia

Moja magnolia w tym roku pierwszy raz będzie kwitła

Pokazesz nam?
Nasz przydomowy ogródek 10:52, 28 mar 2016

Do góry
Piekna Magnolia
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 21:16, 27 mar 2016

Do góry
Kasjo ja obstawiam te graby jednak będa u Ciebie pasować
Ice Dance , gracki bardzo lubię Ice Dance się rozłazi więc ładnie zadarni tą rabate z głazem. Liriope ładnie wygląda w nogach drzew albo tak jak pisała mi Magnolia jjako takie tło dla innych roślin . Nie jestem pewna czy będzie tam dobre w tym pasku w kostce brukowej. Możnaby tam jeszcze pomyślec o jakies ładnej trawie zimozielonej nie za wysokiej ale jakoś nic mi nie przychodzi do głowy. Pomysle jeszcze . Sesleria to dobry pomysł bo jest ładna i jej plusem jest to że jest zimozielona. Też musze znależć dla niej u mnie miejscówke
Bawarka 18:59, 27 mar 2016

Do góry
Ale śliczne zdjęcia

Moja magnolia w tym roku pierwszy raz będzie kwitła
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 16:50, 27 mar 2016

Do góry
Dorotka napisał(a)
Marzenka, o znowu ja

Tym razem prośba o podrzucenie pomysłu. Szukam krzewów ozdobnych, zależy mi aby był to typowy krzew w sylu kaliny tyle że szukam czegoś szlachetniejszego, może nawet zimozielonego gdy z jest to na srodek ogrosu. Chciałabym aby był co najmniej na metr wysokości i rozkrzewiał się a boki.
Chcę przedzieliś ogród pięcioma takimi krzewami na pół i nie mam pomysłu na nie.

Skoro podobne do kaliny to przychodzi mi do głowy hortensja Limelight. Z zimozelonych to rododendrony cuninhams white lub laurowisnie (słabo kwitną a gdy są cięte w ogóle )
Może magnolia gwiazdzista , która jest raczej dużym krzewem niż drzewem?
a dlaczego coś jak kalina?
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 07:48, 27 mar 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Liriope pokazywała ostatnio Magnolia u Ivony. Mysle ze jakies drobniejsze czosnki bylyby ok.

Cis szlachetniejszy i moim zdaniem ladniejszy od bukszpanu.ale to kwestia gustu.

Graby mozesz ciąć do woli na wysokosc tez. Jesli chcesz wezsze to wez Frans Fontaine.
Asiu być może masz rację -rodzice mają Starego cisa-jednolity żywy kolor, zero jakichś obeschnięć... Ale ceny ci sa są zabójcze, przy buksie może udałoby mi się szarpnąć na jakąś kulkę, a przy cisie... wiem, że na ogród się czeka, ale wsadzając małe sadzonki cisa no nie będzie to ani dwa lata Ani trzy lata. Tak sobie rozważam ekonomicznie
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 23:40, 26 mar 2016

Do góry
Liriope pokazywała ostatnio Magnolia u Ivony. Mysle ze jakies drobniejsze czosnki bylyby ok.

Cis szlachetniejszy i moim zdaniem ladniejszy od bukszpanu.ale to kwestia gustu.

Graby mozesz ciąć do woli na wysokosc tez. Jesli chcesz wezsze to wez Frans Fontaine.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:14, 26 mar 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
i inne

Czy to są zawilce?
Bawarka 20:34, 26 mar 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Oh! Już magnolia u Ciebie! A moja jeszcze nawet pąków nie otwarła, ale niestety, tylko liściowe będą. Już 4 rok czekam! Świąteczne uściski dla Was!

Haniu moja juz pokazywalam, tez juz sie paki rozwijaja, a ta jest z parku

Wiosna 2016

Bawarka 20:31, 26 mar 2016

Do góry
Oh! Już magnolia u Ciebie! A moja jeszcze nawet pąków nie otwarła, ale niestety, tylko liściowe będą. Już 4 rok czekam! Świąteczne uściski dla Was!
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 10:39, 26 mar 2016

Do góry
A dziekuje i wzajemnie

W ten wiosenny dzionek moja magnolia Lennei Alba stwierdzila, ze czas zaczac otwierac pąki

Oglaszam wiec wiosne i zyczę wszystkim Radosnych Swiąt Wielkanocnych!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies