Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:46, 25 mar 2013

Do góry
Werbena bonariensis i stipa Ponny Tails

Pomidory

Papryka

Ogród zmyślony 14:43, 24 mar 2013

Do góry
myszorek napisał(a)

Zrobiłam dekoracje wiosenne
Kulę, która miał iść na taras, ale została w domu

Jaki świetny pomysł na kulę !!! Tez mam taka - i pomysł zgapię

Pozdrawiam

PS - lawendę ze stipa tez zgapię
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 14:43, 24 mar 2013

Do góry
Wianki super Ci wyszły
Ciekawe jak stipa wygląda w pierwszym sezonie,tez miałam zamiar wysiać.Za późno już chyba jednak.
Pozdrawiam
U mnie teraz -1
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 07:46, 24 mar 2013

Do góry
Wczoraj odpędzałam zimę - postanowiłam zrobić wianki - czy skutecznie? Nie wiem....

I stipa zaczeła mi wschodzić Jest nadzieja

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:02, 22 mar 2013

Do góry
Długo mi zeszło, bo nie wiem gdzie zapisałam sobie zdjęcie z tym projektem. Ale odszukałam u siebie w wątku https://www.ogrodowisko.pl/watek/1184-wszedzie-pieknie-ale-u-siebie-najlepiej?page=408
Tam są planowane Nozomi pod wiśnią Pink Perfection, z tyłu Stipa brachytricha (dojrzałam do tego, żeby się na nią zdecydować ) no i ta trawka.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 17:43, 21 mar 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
Plan jest dobry moim zdaniem. Zastanawiam się nad trawkami w środku- fajnie by było nie dawać za jasnych, żeby nie zlewały się z jasną stipą ( ma jasne kłosy , więc daje jasny efekt), tylko ładnie z nią kontrastowały- zielone jakieś , niewysokie. Widziałabym tam Beatlesy, ale już masz ich w planie sporo, i do nich znowu żurawki powinny być niskie. Także można jeszcze pomyśleć nad nimi.

Miłorzęby- to jak rosną wydaje się nie przeszkadzać. natomiast nie bardzo mi 'leży' że środkowy to Califorian S.- dziwnie tak- dwa kuliste , a w środku smukły- nie bardzo widzę tu taka kompozycję. Może C.S wysadzić stąd- nawet na brzeg stipy, tuz przed świerk kłujacy- bedzie nawiązywał do marikenów gatunkiem, ale z daleka kontrastowała formą.Tylko jesli koln jest duży to za blisko niego.
A Marikeny zbliżyć do siebie, albo dosadzić trzeci. Jesli dosadzać, to juz zrobić z nich łuk jak kształty na rabacie.

Co do miłorzębów - jestem skłonna wysadzić tego środkowego (pisałam, ze to pomyłka, kupiłam bez liści jeszcze) i dokupic Marikena w jego miejsce. A tego Califorian Sunset całkiem w inne miejsce w ogrodzie zaadoptować.
Tylko ten łuk poprawię bo one w takim ładnym łuku to nie rosną...

Trawka w środek - te Beatlesy bardzo mi się podobają - ale widziałam je jedynie na zdjęciach. One chyba mają tą zieleń taką ciemniejszą, prawda? WIęc fajnie by ze stipą sąsiadowały.

ha, a stipa na razie strajkuje - ani ździebełko nie wyszło

Magnolio, chyba dokładniej to omówimy w przyszłym tygodniu - bo w tym jak ja już jestem w domu, to ciebie już nie ma przy kompie.
W przyszłym tyg przed południem dam rade być

Dziękuję ślicznie i duuużo życzę
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:03, 18 mar 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Agnieszka, z papryką okrągłą od Ciebie tak samo. Nie wykiełkowała. Za zimno. Ale teraz wreszcie grzeje słońce na te parapety.
Nacieszyłam oczy rzeczywistością parapetową. W tej plastikowej przeźroczystej tacce co masz wysiane? Ona jest bez otworów? Mówię składnią z orzeczeniem na końcu.

Ewo, ta, którą Ci wysłałam (pomidorowa) wykiełkowała najlepiej . Ona jest na zdjęciu u samego dołu, jest za gęsto, będę musiała pikować w najbliższym czasie. Jeszcze raz piszę, ze papryka dobrze kiełkuje gdy ma przez cały czas ponad 20 stopni. U mnie stała w łazience, gdzie mam ponad 25 stopni.
Ewo, trawka? Stipa Ponny Tails. Bez otworów.

Karolina, pozdrówka.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 17:36, 17 mar 2013

Do góry
Trochę wiosny parapetowej.
WIdok ogólny.

Każda doniczka to inna odmiana Gdzie ja to zmieszczę???

Stipa Ponny Tails. Po wniesieniu do domu z balkonu wykiełkowała w kilka dni.

Papryka. Co ciekawe nie wzeszły wszystkie nasiona z jednej strony. I to same żółte papryki. Ta strona doniczki była odwrócona w stronę szyby. Czyżby za zimno? Papryka lubi gorąc do kiełkowania. Muszę porównać zeznania z Agą z Grabiami, bo ona też dostała te nasiona ode mnie. Ciekawe co u niej. Aga, jak czytasz, to pisz jak u Ciebie Etiuda i Telimena.

Ogród do kwadratu 07:21, 16 mar 2013

Do góry
gusiarz napisał(a)

Grażynko - cieszę się, że zestawienie GJ plus stipa przypadło Ci do gustu. Bardzo zależy mi na zapachu i wiem że ta róża cudnie pachnie. Wiciokrzewu pomorskiego nie znałam... Poszukam i poczytam

Ładne to GJ
Ogród do kwadratu 21:19, 15 mar 2013

Do góry
grazyna napisał(a)
Popieram pomysł Gertruda Jekyl i stipa w stopach
Lub wiciokrzew pomorski serotina ? Pięknie pachnie !
I tak sama zdecydujesz, Tobie ma sie podobać
Pozdrawiam Agnieszko

Grażynko - cieszę się, że zestawienie GJ plus stipa przypadło Ci do gustu. Bardzo zależy mi na zapachu i wiem że ta róża cudnie pachnie. Wiciokrzewu pomorskiego nie znałam... Poszukam i poczytam
Ogród do kwadratu 20:49, 15 mar 2013

Do góry
Popieram pomysł Gertruda Jekyl i stipa w stopach
Lub wiciokrzew pomorski serotina ? Pięknie pachnie !
I tak sama zdecydujesz, Tobie ma sie podobać
Pozdrawiam Agnieszko
Ogród do kwadratu 17:57, 15 mar 2013

Do góry
Justynko - ale aspirynka nie pachnie... a mnie na tym bardzo zależy. Stipa z różami - miodzio połączenie

Irenko - a u mojej sąsiadki rośnie na murze i w ubiegłym roku przemarzł. Może młodziutki był jeszcze... Ubiegłoroczna zima dała się we znaki....
Ogród do kwadratu 08:40, 15 mar 2013

Do góry
Dziewczyny - bardzo dziękuję za podpowiedzi. Co do horti pnącej - ona jakoś mi się nie podoba. Poza tym nie nadaje się w miejsce, o którym piszę - jest tam dla niej za gorąco.

Czyli winobluszcz na słup - ale za radą Madżenki wezmę trójklapowego, choć on jest wrażliwszy na mróz. Zobaczymy jak się sprawdzi. Mam pięcioklapowego na ogrodzeniu - siatce w innej części ogrodu i z nim nie ma problemów żadnych.

A w nóżki słupa można wtedy różyce piękne wsadzić?? Czy na słup z winobluszczem puścić jakąś pnącą? Co do pnącej optowałabym za New Dawn. Dużo o pnących czytałam i nie ma szału jeśli chodzi o wybór. A ja chciałam bladoróżową. Podoba mi się też Gertrude Jakyll. Doaradzajcie kochane...

Szukam w necie - głównie na GAPie - inspiracji różanych w ogrodach nowoczenych i niewiele jest. Podoba mi się połączenie róż ze stipą... Stipa obłędna jest do wszystkiego!!

U nas zima okropna. I to przez noc tyle śniegu nasypało, że nie mogłam otworzyć drzwi wejściowych!!! I ten straszny wiatr.... Brrr - ach gdzie ta wiosenka...
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 15:31, 14 mar 2013

Do góry
Stipa w łanie jest obłedna, pokaże Ci kilka z moich fotek inspiracji,może ich nie widziałaś.
Musze tylko zrobic linki do nich,bo to są cudze foty.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 15:23, 14 mar 2013

Do góry
ale Magda - pod miłorzębami będzie falować stipa
Ogród zmyślony 21:43, 13 mar 2013

Do góry
Piękna Twoja stipa w zestawieniu z lawenda. Mam u siebie 2szt. i też niezle wyglądają i mam nadzieję, że się rozsieje bo jest niesamowita. Jedna z piękniejszych traw
Ps troche pózno do Ciebie dotarłem, ale ogród jest naprawdę super
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 18:45, 13 mar 2013

Do góry
Chyba zupełnie już zwariowałam - ale chyba klaruje mi się plan na nastepną rabatę

Zajrzałam do Ani DS i ona głowi się nad rabatą przy scianie.
I chyba od gapię pomysł Danusi

Chodzi mi o ta po lewej stronie ściezki - tam gdzie jeszcze trawa i zaznaczony łuk bukszpanu.

Rosnie tam w rogu prawie klon Crimson Sentry i 3 miłorzęby Mariken - tzn. miały takie być ale jesienia jak zaczęły sie przebarwiac to okazało się ze jeden jest chyba inny - inaczej się przebarwiał i chyba jest to Califorian Sunset - i na domiar tego posadziłam go w środku

Ale wolałabym żeby była tam 3 te same - wtedy tamten będe musiała gdzieś przesadzić.

Posadziłam te Marikeny tak troche skosem - ale chyba linia prosta byłaby lepsza.

I terz pomysł zgapiony
- przez żywopłotem z cisa (ma on zakryć w przyszłości te pleksę) łan lawendy ze stipa, w nich 3 Marikeny, potem łukami żurawki jak w półkole obok, może tez być jeden łuk z trawki ozdobnej .

I co ???

Może być ????
Ogród w skali mikro :) 15:30, 13 mar 2013

Do góry
stychaz napisał(a)
Marzenko, jesteś nieoceniona

ps. a stipa? nie wiem tylko jak to zimuje

Nie znam stipy .. Muszę się zdoktoryzować
Ogród w skali mikro :) 22:58, 12 mar 2013

Do góry
Marzenko, jesteś nieoceniona

ps. a stipa? nie wiem tylko jak to zimuje
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 09:46, 11 mar 2013

Do góry
Magnolio, dajesz nam nadzieję widzę że stipa nie okrywana zimą

Co ile sadzi się lawendę? Co 30 cm?
na 6 m kw to trzeba trochę? NIe umiem sobie poradzić z tym liczeniem...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies