Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony II 22:52, 08 kwi 2016

Do góry
ana_art napisał(a)
trawy byłyby fajne myslę

Nooooooo... Miskanty?
Ogródek Iwony II 22:52, 08 kwi 2016

Do góry
Flower1 napisał(a)
Widze ze remanent u Ciebie wszystko masz takie zadbane ,bukietowe piekne geste ,mam nadzieje ze moje tez sie zagęszcza w tym roku..

Te moje Vanilki kupił mi e-M. Dwa lata temu po 30 zł w szkółce, bo miały być wypasione. Ładnie już podrosły. Trzeci sezon będą teraz
Sąsiadka, jak zobaczyła cenę na horte, pukała się w czoło Już wcale nie opowiadam , po ile i za ile zamówiłam róże
Ogródek Iwony II 22:46, 08 kwi 2016

Do góry
ewa004 napisał(a)
Ja dostałam dwie paczki z różami ,pomylili u mnie zamówienie i dosyłali mi drugI raz .
Więc pierwsze róże przyszły no średnie ,ale te drugie juz zdecydowanie ładniejsze
Zobaczymy jak będą rosły

Ewa, ja dziś posadziłam swoje. W ogóle bardzo długo dziś pracowałam w ogrodzie. Najpierw malowałam deski, potem sadziłam róże, potem zabrałam się za dalsze porządkowanie rabat, przesadziłam berberys.

Róże takie sobie przyszły:

I posadzone. To jedna rabatka z różowymi.
Tej z herbacianymi różami nie sfociłam. Jak się zawzięłam, by plan wykonać, już o aparacie nie myślałam. A potem robiłam, robiłam, aż zaczęło szarzeć

Różyczki dostały do dołka to co lubią: na dno obornik, zasypałam kompostem, na to różyczka i zasypana mieszanką: ziemia, glina, kompost I podlane, udeptane, wygrabione Już kopczyka nie robiłam
Musiałam uważać, żeby nie zadeptać jeżówek. Rosną przed różami. Za trawkami FC
Te pierwsze, co przyszły z Ro... mają już listki:

Ogródek Iwony II 22:31, 08 kwi 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
Iwonka Twoja moja bergenia kwitnie

Kasiu, moja też kwitnie, ale coś jej listki zmroziło brzegami, muszę powycinać te stare. Jeszcze nie zdążyłam ...

Ogródek Iwony II 22:28, 08 kwi 2016

Do góry
bacowa napisał(a)
Wydaje mi się że jest tu trochę jak u cyganki w tobołku. Nie za dużo gatunków ?

Pamiętasz o targach w SP ? przyjedziesz ?
Nie wiem co ty robisz nie tak z piwonią że ci nie kwitnie, przecież to są bezproblemowe rośliny.

Przejęłam się tym misz-maszem
Wysadziłam stąd berberys. Zwolniło się miejsce pod płotem. W szczegółowej rozpisce wyszło tego troszkę...
Najtrudniej projektuje się u siebie, bo ciężko pozbyć się niektórych roślin

Ewa, piwonia była przesadzana rok temu, dlatego nie kwitła... Wcześniej rosła w złym miejscu, chorowała, ciekawa jestem, czy w tym roku coś pokaże Dopiero wychodzi z ziemi
To taka zwykłą nn.

Dobrze, ze o targach przypomniałaś. Jeszcze nie planowałam ...
Ogródek Iwony II 22:18, 08 kwi 2016

Do góry

Chyba nie ma wielkiego pola do popisu z tą rabatą.
Latem wyglądało tak:

Rozchodniki tu muszą zostać, pasują do hortensji:

Dla dereni znajdę inne miejsce. Nie chcę, bu konkurowały z Vanilkami o pierwszeństwo.

Dziś wywaliłam z tej rabaty berberys. Znalazł inne lokum, nawet fajne. Tego niby niwaki z bukszpanu też już tu nie ma
Zwolniło się trochę miejsca. Kulki z tuj są dość duże i tak je będę cięła
Poczyściłam żurawki citronella, ładnie tu wyglądają ...
Więc może tak?

5 małych kulek - to chyba Danica, ale malutkie są - utopione w żurawce citronella. Posadziłam 3 kulki, odstęp, 2 kulki. Pomiędzy wsadziłam żurawki. Jak się rozrosną, dołożę szerzej ...
Po lewej wsadziłam rozchodniki. Wyszło 6 kępek różowego i dołożyłam 2 w ciemniejszym kolorze, tak, by zrobiły ładny łan . Jutro planuję wsadzić sadzonki ID. Dziś wykopałam 4 kępki, jutro je podzielę, przytnę. Zimą robiły tu dobrą robotę.

I teraz pytanie: Co dać w plecy?
I tak muszę kupić, bo nie mam. Na tle płotu zrobiło się wolne miejsce na 1,80 m. Mogą się zmieścić dwa miskanty, albo może inne propozycje? Na płot mogę wsadzić sadzonki bluszczu. mam kilka jeszcze
Zastanawiałam się, czy nie wykopać tej kaliny omszonej, ale nie chcę jej zmarnować. Wypuszcza nowe listki. za chwilę będzie gęsta. W zeszłym roku ją radykalnie przycięłam. Zagęszcza się Za chwlę będzie kwitła

Ogródek Iwony II 15:23, 08 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Chyba muszę fotkę strzelić

Właśnie weszłam Ci napisać, żebyś wrzuciła aktualne zdjęcie tej rabaty

Na obrazku mi też bardziej pasuje pierwsza wersja
Ogródek Iwony II 14:07, 08 kwi 2016

Do góry
Chyba muszę fotkę strzelić
Asi ogródek pod świerkami 13:18, 08 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Asiu, skoro ci się spodobały buki, to moze weź buki na tą rabatę?

I pisałaś wcześniej, że podoba ci się bagatelle ze stipą. I planowałaś z boku przy świerku szałwię... Może coś takiego?

Przy hortensjach chyba masz rozchodniki, to by pasowały berberysy bagatelle albo admiration. Do tego kilka kulek bukszpanowych.

Jak dasz radę, dokup kilka cisów. I chyba ciut odstępu od płotu. Zostawiłabym dwie - trzy dziury dla miskantów... Niesymetrycznie. Tylko pamiętaj, ze wiosną będzie tam pusto.

Na tej rabacie po lewo masz świerka? bo nie wiem czy dobrze kojarzę? tama jest słonecznie?
Ogród Mirelli 11:27, 08 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Znalazłaś miejsce na róże? tylko poczekaj na mnie, jak z pracy wrócę
będziemy sadzić
Ja mam 5 sztuk do posadzenia i jedną rabatę do poprawienia

Iwonko znalazłam miejsca Doniczki stoją postawione, teraz tylko posadzić i niech zdrowo rosną
Czyli dzisiaj sadzimy
Ogródek Mirelli 11:05, 08 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Na dwa wątki i dwa ogrody Mirelka da radę. Ona ma tyle energii.
Jestem i ja

Iwonka miło mi, że i na tym wątku jesteś
Pewnie, że dam radę
Dzisiaj jadę do hurtowni roślinki oglądać
Muszę się rozeznać w cenach przy większej ilości, listę zrobię, kasę przygotuję i jadę kupować
Ogródek Iwony II 10:17, 08 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ewa, jakoś do piwoni nie pałam miłością, mam zwykłą, która nie kwitnie i nie wiem, co z nią zrobić. Drzewiaste ponoć są pewniejsze, jeśli chodzi o kwitnięcie. Może kiedyś dorosnę do piwoni ...

Wczoraj sobie porysowałam wersję rabaty przy wejściu, chciałam tam upchnąć derenie Ivory, ale Chyba Sebek mi ją wybił z głowy w tym miejscu.

Mam tam kilka roślin posadzonych, ale wydaje mi się, ze tworzą bałagan, dlatego troszkę poprawię tę rabatę.

Wczoraj planowałam tak:

1 - obwódka z bukszpanu
2 - tuje kulki
3 - berberys cięty w kulkę
4 - kalina sztywnolistna
5 - szpaler hortensji Vanilia Fraize ( 4 sztuki)
6 - żurawki bordowe (na szambie)
7 - runianka (na szambie)
sz - szambo, strefa martwa
to wszystko już jest, dosadzić mogłabym:
ML, R - to miskant Gracilimus, albo rozplenica Hameln ...
dereń - to dereń Ivory hallo
8 - cyprysik groszkowy aurera nana
9 - rozchodnik różowy zwykły
Albo może tak - wersja na dziś:

a jak dasz derenie to zasłonią berberys, tuje kulki a przed nimi wysokie trawy? chyba też przesłonią thujki
Ogródek Iwony II 10:12, 08 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Cześć Ana... a ja myślałam, ze o mnie zapomniałaś
Cieszę się, że znowu trafiłaś

Ja zawsze zaglądam na spis wątków tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/powiadomienia,
a to można inaczej? Bo jak mam zaznaczone i na maila przychodzą, to tego jest masa i tak nie nadążam czytać ...
Wolę wchodzić w powiadomienia

Rabaty już czekają na moje różyczki, jutro będę sadzić ...

no kochana ja też do powiadomień, aleeee nie zauważyłam że założyłaś nowy wątek czyli nie dodałam nowego do obserwowanych to skąd by mi miały powiadomienia przychodzić Ostatnio tak samo namierzyłam nowy wątek Małej Mi
Ogródek Iwony II 09:58, 08 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Piękna twoja róża. W F jest niedostępna. Nawet by mi pasowała Opłacało ci się jedną Ewa zamawiać?

Czy się opłacało? Zależy jak na to spojrzeć W zeszłym roku, gdy chciałam ja kupić, juz była niedostępna. Teraz tez z gołym korzeniem juz jej nie można dostać. Miesiąc temu jeszcze była. Ogólnie jest trudno dostępna. Kupiłam w donicy, bo właśnie jeszcze była dostępna i nie wiem, kiedy będę kupować następne róże. Z finansowego punktu widzenia to się na pewno nie opłacało
Prawie - jak ogród 09:29, 08 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ja też się nie mogłam przełamać na niskie cięcie. Cięłam kaskadowo. W plecach wyżej.

Też tak ciachałam swoje kaskadowo . Ładnie wypuszczają pędy. Chciałam u tego samego Pana kupić w tym roku ale nie ma hortensji .
Tu ma być ogród :) 09:28, 08 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Edytko, masz linię z kompensacją wszędzie, czy może też bez niej?
Zastanawiam się, czy całość kupować z kompensacją, czy na krótkich odcinkach - zwykłą?

ja mam bez kompensacji a zdecydowała o tym ilość sekcji, ich długość i ukształtowanie terenu (u mnie prosta działka, żadnych wzniesień).
Asi ogródek pod świerkami 09:14, 08 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Asiu, skoro ci się spodobały buki, to moze weź buki na tą rabatę?

I pisałaś wcześniej, że podoba ci się bagatelle ze stipą. I planowałaś z boku przy świerku szałwię... Może coś takiego?

Przy hortensjach chyba masz rozchodniki, to by pasowały berberysy bagatelle albo admiration. Do tego kilka kulek bukszpanowych.

Jak dasz radę, dokup kilka cisów. I chyba ciut odstępu od płotu. Zostawiłabym dwie - trzy dziury dla miskantów... Niesymetrycznie. Tylko pamiętaj, ze wiosną będzie tam pusto.

Iwona Dziękuję bardzo za projekt jesteś kochana. Dziś wrzucę co ja wydumałam. Co byś powiedziała na jedno drzewo w rogu ?
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 09:02, 08 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ja na szambie mam rabatkę wysypaną korą i na deklach leży kora, żeby nie było widać. Jest ok W razie otwierania korę się odsuwa, a potem zasypuje. Gorzej byłoby ze żwirkiem chyba

Iwonka i to jest słuszna decyzja, bo ja mam dekiel od studzienki wodnej i zrobię tak samo
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 08:52, 08 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ładna żurawka . Zapytaj się Łukasza. On zna wiele odmian

Bardzo mi się spodobała. Cena bardzo dobra bo 5 zł a z niej jeszcze mam trzy ładne sadzonki Berry Smothie kupię na murek tak jak planowałam.
Tu ma być ogród :) 08:29, 08 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Edytko, masz linię z kompensacją wszędzie, czy może też bez niej?
Zastanawiam się, czy całość kupować z kompensacją, czy na krótkich odcinkach - zwykłą?

To piszcie, jaka to ta zwykła Iwonka zakładasz ??
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies