Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Zielonym od linijki - ogród Ivony 22:15, 15 mar 2016

Do góry
Jagodaa napisał(a)
A ja już hybryd nie zrobię, bo mi koszmarnie paznokcie zniszczyły szkoda, bo fajnie się trzymają...

Hmmm, to mam źle: jeżówki w brzozach, a raczej za.

Ja spróbuję z tymi hybrydami bo to będzie mój pierwszy raz ale jak mi zniszczą plytkę to juz nie będę więcej robić

A z tymi jeżówkami to w pierwszych latach może być ok tak pisała Magnolia
Zielonym od linijki - ogród Ivony 21:47, 15 mar 2016

Do góry
Jak dobrze po calym bardzo wyczerpującym dniu to wrócić i odciąć sie choć na chwile od wszystkiego Dzisiaj zaliczyłam szkolenie służbowe na wyjeździe ,fryzjera i odebrałam foty od fotografa z moim dzieciem to chociaż miły koniec dnia . Ostatnio były tematy paznokciowe i też chyba zaszaleje i zrobie te hybrydy na święta bo mnie wkurza jak pomaluje zwykłym lakierem i tak szybko odłazi.
A ogrodowo widzę że Magnolia byla to dobrze Zaraz się ustosunkuję do jej wpisu muszę przeanalizować
Zielonym od linijki - ogród Ivony 12:36, 15 mar 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Uwielbiam ten "slowotok roslinny" Magnoli.oczywiscie w bardzo pozytywnym znaczeniu.tak jakby probowala szybko na papier przwlac obraz z glowy

MARTO jestes boska

tak, słowotok roślinny to dobre określenie- aż czasem zadyszki można dostać. Bo jak jest 'flow' to szybko się myśli
Zielonym od linijki - ogród Ivony 12:34, 15 mar 2016

Do góry
ivo napisał(a)

a ta rabat a z grabami nie za długa wyszła i te graby co 3 m będzie ok?

własnie dlatego napisałam żeby krótsza była, ale rozbita. Spójrz na mój poprzedni post, pod tym długim
Zielonym od linijki - ogród Ivony 10:48, 15 mar 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
juhu, widać wyraźnie!
Dobra robota dziewczyny!

Ogólnie super plan

Mogę wtrącić 3 grosze?

-jezówki w brzozach- może na początek, ale z czasem jak drzewa zacienią to nie będzie im tam dobrze. Zresztą, w moich obserwacji ( i nie tylko moich) jeżówki lubia odkwaszanie ziemi , a tu tworzy sie klimat leśny, raczej kwasny( liście gnijace ).
Zamiast nich lepiej daj plamy zawilców ( nie przy samych pnaich dzrew, albo jarzmianki- nie chcesz jarzamianek tu plamami powtórzyć?. Ja bym je dała i do reszty brzozowej
Rozplenice na brzozowej trzeba tak ułożyć, żeby były nie w cieniu, raczej słońce lub lekki półcień.Nierówno je wrzuć
Wydaje mi sie, że masz w brzozach wieelkie powierzchnie, więc dodanie dużych host nie będzie psuło harmionii. ja bym ich dodała- fajne gry odcieni zieleni i struktur liśći by się tworzyły.

jak chcesz powótzyć gdzieś jezówki, to może w stipę przy domu?- nie na gęsto bardzo, plamami, jakąś odmianę ok 60 cm. Ale tez nie musisz oczywiście.

Od frontu gdzie jest hasło nie wiem-
może znów hortki?- byłby mocny widok a znów nie zbyt obsługowy ( przy tej powierzchni trzeba o tym myśleć). Przed nimi na części sesleria jesienna, ( na części lub na pasy podzielić można )a gdzieś berberysy Atropurpurea Nana z bergenią , najlepiej drobną odmianą.

Tam może być duużo miejsca to można jeszcze znowu z miskantami podziałać jako tłem

a ta rabat a z grabami nie za długa wyszła i te graby co 3 m będzie ok?
Zielonym od linijki - ogród Ivony 10:41, 15 mar 2016

Do góry
może rabatę grabową- szpaler rozbić- zrobić krótszy, potem przerwa z hortensjami, potem znów ze 3 graby, przerwa, znów ze 2 graby- tak wygubić je.
Wtedy hortensje dać niezbyt wysokie, raczej z tych średniaków, żeby pomiędzy zawilcami nie dawały dużych skoków wysokosci.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 10:36, 15 mar 2016

Do góry
juhu, widać wyraźnie!
Dobra robota dziewczyny!

Ogólnie super plan

Mogę wtrącić 3 grosze?

-jezówki w brzozach- może na początek, ale z czasem jak drzewa zacienią to nie będzie im tam dobrze. Zresztą, w moich obserwacji ( i nie tylko moich) jeżówki lubia odkwaszanie ziemi , a tu tworzy sie klimat leśny, raczej kwasny( liście gnijace ).
Zamiast nich lepiej daj plamy zawilców ( nie przy samych pnaich dzrew, albo jarzmianki- nie chcesz jarzamianek tu plamami powtórzyć?. Ja bym je dała i do reszty brzozowej
Rozplenice na brzozowej trzeba tak ułożyć, żeby były nie w cieniu, raczej słońce lub lekki półcień.Nierówno je wrzuć
Wydaje mi sie, że masz w brzozach wieelkie powierzchnie, więc dodanie dużych host nie będzie psuło harmionii. ja bym ich dodała- fajne gry odcieni zieleni i struktur liśći by się tworzyły.

jak chcesz powótzyć gdzieś jezówki, to może w stipę przy domu?- nie na gęsto bardzo, plamami, jakąś odmianę ok 60 cm. Ale tez nie musisz oczywiście.

Od frontu gdzie jest hasło nie wiem-
może znów hortki?- byłby mocny widok a znów nie zbyt obsługowy ( przy tej powierzchni trzeba o tym myśleć). Przed nimi na części sesleria jesienna, ( na części lub na pasy podzielić można )a gdzieś berberysy Atropurpurea Nana z bergenią , najlepiej drobną odmianą.

Tam może być duużo miejsca to można jeszcze znowu z miskantami podziałać jako tłem

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:12, 15 mar 2016

Do góry
Agania napisał(a)

Zielone mogę dołóżyć, ale nie mam co...co masz na myśli?...mogę tylko bukszpan, ale magnolia to nie zwiastun świąt wielkanocnych....tylko wiosny.....

listki barwinka ładnie się prezentują o tej porze roku na przykład
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:58, 15 mar 2016

Do góry
ana_art napisał(a)
Aaaaaa i co ja mam teraz z nimi zrobić???? Kto powie....

chyba są podpędzone w cieple, bo normalnie to dopiero pękają im pączki.
Gdyby nie to, to bym je postawił przy domu, na dworze ale w zacisznym kącie.
Zadzwoń do nich co robić, może powiedzą czy jer hartować i jak długo.
Skarbonkowy ogródek 09:20, 15 mar 2016

Do góry
JoannaDe napisał(a)
A to widok na ogród z troszkę innej perspektywy.

Drzewko po prawej stronie to magnolia. Bukszpanowa kula jest całkiem duza. Średnica ponad metr

jakie piekne bukszpany !kupe lat rzeba czekac zeby tak urosly
Skarbonkowy ogródek 08:17, 15 mar 2016

Do góry
A to widok na ogród z troszkę innej perspektywy.

Drzewko po prawej stronie to magnolia. Bukszpanowa kula jest całkiem duza. Średnica ponad metr

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:22, 15 mar 2016

Do góry
miskka napisał(a)
Taaak, zima wróciła ciekawe jak magnolia u mnie zniesie te pogodę...

Danusiu, chyba macie przerwę w pracach, co?

Magnolia znosi zimy bez okrycia,. my nie okrywamy. Ocieplanie może jej jedynie zaszkodzić. Młode patyczki polecam okrywać, normalne drzewa nie.

Nie mamy przerwy w pracach ponieważ robimy odwodnienie w ogrodzie z lustrem, rowy pokopane. dzisiaj przyjeżdżają kamyki i rury.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:17, 15 mar 2016

Do góry
Taaak, zima wróciła ciekawe jak magnolia u mnie zniesie te pogodę...

Danusiu, chyba macie przerwę w pracach, co?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:16, 14 mar 2016

Do góry
Małgorzato, Magnolia - pięknie u Was !! Na iryski od dwuch lat mam chrapkę ale wszystko po kolei, nie na łapu capu. W tym roku bedom

Tulipanki botaniczne żółte mam, od wielu lat w tym samym miejscu, zagłuszane barwinkiem kwitną rok rocznie. Są nie do zdarcia

Małgoś ten wianek jest mega !!
Zielonym od linijki - ogród Ivony 16:12, 14 mar 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
tak, pochylony, fajny i ze 3 ma, fakt. Lubię go, choć rośnie w b. trudnym miejscu- w pobliżu sosen i starych akacji. Dzielny jest.

A na przesadzanie juz za duzy? Czy jak juz urosnie wiekszy to akacje juz beda konczyly zywot? Kciuki sie przydadza
Zielonym od linijki - ogród Ivony 16:01, 14 mar 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Wiem ze wielkie ale to takie meskie marzenie ale huz chyba sie pogodzil ze debu nie bedzie.
Teoche M zawodowo obciazony wiec jeszcze z tematem drzew czekam.a wlasciwie z tematem zakupu bo o drzewach wszystko wie.kazdy mail zrelacjonowany ciekawszych ofert jak na razie brak.

trzymam kciuki!!!
Zielonym od linijki - ogród Ivony 16:01, 14 mar 2016

Do góry
tak, pochylony, fajny i ze 3 ma, fakt. Lubię go, choć rośnie w b. trudnym miejscu- w pobliżu sosen i starych akacji. Dzielny jest.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies