Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 07:26, 06 kwi 2016

lindsay80 napisał(a)
u mnie carex Elata już prawie kwitnie.
Na magnolie się napatrzyłam i znowu mam fazę żeby kupić, w zeszłym roku zauroczyła mnie w jednej szkółce Raspberry Fun, tylko gdzie ją posadzić, koncepcji nie mam zbytnio.

Mam teorie aby teraz kupiwać magnolie gdy widać, ze maja paki kwiatowe. Mozesz ja potrzymać w donicy i posadizć gdy sie pojawi koncepcja.
Magnolia moze robic za drzewom wielopniowe jak u mnie soulangina Raspberry nie znam
Madzenka 07:27, 06 kwi 2016

Marta napisał(a)
Jest pięknie, a gwiaździsta mnie zachwyca

Od roku mysle czy tej gwiazdzistej bardziej nie wyeksponowac przy tarasie, ale poczekam co z klonami. Slicznie wyglada równeiz latem ze swoimi ciemnozielonymi drobnymi liśćmi.
nawigatorka 07:28, 06 kwi 2016

Pieknie Marzeno u Ciebie. W kazdym zakątku.
Narcyzy pelne mam przed wejściem m i wczoraj stojac dwa metry od nich zastanawialamnsie co tak pachnie
Peonie eleganckie.zawsze mnie zachwycaja.a jak duzo podlewania one potrzebuja? Moze sie skusze?
Madzenka 07:30, 06 kwi 2016

tusiawka napisał(a)
Wystarczyło kilka ciepłych dni i wszystko ruszyło.
Podziwiam magnolie, bo moje marne w tym roku, wyschły w czasie sierpniowego urlopu, musiałam je reanimować po powrocie.

Jak u ciebie stipa i werbeny?
Moja stipa bardzo wymarzła, dosłownie kilka zielonych siewek mam, a w pod koniec lutego było ich całkiem sporo.
Werbeny chyba wszystkie padły.

Stipy raczej orzeżyje, podmarzły młode siewki ale trzeba jeszcze chwilkę poczekać oceną

Werbeny nie widać aby żyły. Chyba mnei to nie martwi, z siewek i tak coś ruszy...
Madzenka 07:31, 06 kwi 2016

Sebek napisał(a)

Jak zwykle skromne ilości

Jak mi Amazon Mist padły to już wiem w co będę celować, już od dawna kuszą mnie te montany

Jestem rozczarowana amazonami po zimie, ale dam im czas do przekwitnięcia czosnków
Madzenka 07:32, 06 kwi 2016

blyxa napisał(a)
O magnolie! Kocham magnolie Nigdy dość oglądania zdjęć

Inspirujesz Madzenka Wydawało mi się, że dużo krokusów sadziłam, ale po zdjęciach Twojego ogrodu pozbyłam się hamulców Chyba powinnam na osobne konto odkładać kasę na jesień

Bambusy tez inspirujące. Od zawsze o nich marzyłam i miałam, w planach ale od dłuższego czasu mam taki problem, ze nijak mi nie pasują do tego co mam w ogrodzie. Zazdroszczę więc i będę się Cieszyć Twoimi

Posadż bambusy do donicy tak jak ja

Krokusów nigdy dość, po zimie gdy szaro buro nic tak nie cieszy jak te kolorowe strumyki i rzeczki
Kasya 07:34, 06 kwi 2016

Madzenka napisał(a)

Nie dzielę, bo gdy kiedyś to robiłam to mi padły. nie ryzykuje bo to wrażliwe na wszystko księżniczki a ja je uwielbiam

Magnolię wciskaj

Ale tylko te małe rozplenice takie ? Czy wszystkie ?
siakowa 07:38, 06 kwi 2016

Madzenka napisał(a)
Widzę, że dyskusja promonalowa się toczy. Siakowa, Pilinka, Konieczki, Lojalna, kindzia, Juzia dziekuję za jaże cenna wymainę opinii.
Ja czytam poradnik sadowniczy i oprysk na jabłoniach należny wykonywać gdy pękają pąki liściowe a potem może nastąpić fitotoksyczność roślin. I żeby nie było nie używałam promanalu lecz Treol, coby nie promować P Odpowiednikiem jest również Catane.

Ja swoje graby drugi raz opryskam Ortusem, bo olejowy jest tylko na larwy a nie dorosłe osobniki. Wg mnie w maju to juz bedą roztocza i pajączki w fazie dojrzałej. Ale nie przestudiowałam faz rozwoju tego "dziadostwa" jak opuchlaków. Czekam zatem co na to Mazan
na larwy ale te szpeciele to chyba maja kilka pokoleń następujących po sobie stąd ta powtórka jak dobrze pamiętam pozdrówki
JoannaDe 08:25, 06 kwi 2016

Madzenka napisał(a)
Jelsi ktoś nie miał słoneczka, przesyłam moje. Chodizłąm dzisiaj w krtókim rękawie po ulicy przed biurem !!! 25 stopni bylo i słońce mocne jak latem

magnoliowo

No pięknie u Ciebie. Powiedz Madzenko czym masz wyłożone stopki magnolii? Co jest w tym bukszpanowym kwadracie? Zastanawiam się u siebie właśnie czym wyłożyć swoja magnolie. Kamyki chyba nie bardzo co?

Wy tu o pryskaniu a ja w tym roku nic nie zdążyłam prysnąć. Zaspałam jak nic. W sumie to nawet nie wiedziałam ze trzeba coś, gdzieś pryskać
Luki 08:36, 06 kwi 2016

Nie będę ukrywać, że mam ogromny dooopościsk jak widzę magnolie u innych i jeszcze takie jak Twoje, dlatego dzisiaj jadę na poszukiwania i jak nie przywiozę moja dolegliwość się powiększy