Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ptasi gaj 12:14, 07 lip 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Alicja żebyś ty wiedziała ile mnie się podoba róż? Teraz pojadę i będę czyścić róże. Mocno ucierpiały przez te codzienne ulewy.
Teraz będę rozmnażać swoje róże jakim sposobem jeszcze nie wiem.

Dzisiaj przyszła paczka

Co to za kwiaty Elu kupiłaś bo nie rozpoznaję?
System automatycznego nawadniania 12:07, 07 lip 2021

Do góry
Witam jestem na ostatnich etapach budowy i pomyślałem o nawadnianiu. Na starcie problem, słabe zródło wody. Podłączyłem tymczasowo wyprowadzenie na ogród przez wąż ogrodowy w rozdzielni. Puściłem wodę i słabo... Reduktor na 3bary na zewnątrz jest podobnie. Wydatek wody mizerny wyszło wyszło jakieś 6-6,5L na 20sek! Co daje 1,1-1,2m3/h mierzone na wodomierzu, zwiększyłem ciśnienie do 4bar i tylko minimalnie większy przepływ 1,3m3. Tak więc mizeria. Złączki pex prawdopodobnie dają o sobie znać...

Teraz sprawa ogrodu w około ogrodzenia chcę puścić linie kroplujące będzie tego ze 100m.Plus ewentualnie dodatkowa z czasem do szklarni.

Wymiary trawnika to kwadrat jakieś 18x18m możliwe że troszkę więcej.

Myślę że będzie zestaw rain bird na 6 sekcji.
4 sekcje na ogród z dyszami mpr30 następujące:
1. 4 narożne 90st
2. 2 boczne 180st
3. 2 boczne 180st
4. 1 na środku 360st

Czy to ma szanse ogarnąć?

Teraz jeszcze pytanie teoretyczne.
1. Czy można mieszać na jednej sekcji dysze 90st i 180st? Wtedy bym sekcje zgrupował w jednej okolicy czyli np. jedna strona 90st+180st+90st wyszło by mniej dublowania rur.
2. Czym się różnią te dysze rain birda na przykład 3.0 od dysz serii mpr? Nie widziałem ich pracy i chciał bym zobrazować sobie różnice. Dysza 3.0 ma większy zasięg a mpr większe nawodnieni.
3. Mam zbiornik na deszczówkę czy ktoś się orientuje czy pompa typu Omnigena MultiDiver 1200 Auto lub odpowiednik IBO Multi IP dadzą radę przy takim nawadnianiu. Może ktoś ma i wie jaki jest uzysk wodny tych pomp. Bo w teorii pięknie ale w praktyce może być zupełnie inaczej.

Do instalacji nawodnienia jeszcze troszkę czasu, trawnik chcę zakładać za ponad miesiąć. Jeszcze dużo innych prac na budowie, ale w wolnej chwili zrobił bym wykop pod rury. Myślę jakies 10-15cm starczy na ten moment? Na obecną ziemie przyjdzie jeszcze krecia siatka i jakieś 8-10cm ziemi

Teraz się zastanawiam czy jest możliwa rezygnacja z narożnych 90st zraszaczy. Wykorzystanie tylko 4x 180st + 1x 360st, Pokrycie wydaje się zachowane przy samych zraszaczach środkowe 360 dodatkowo podlewa.
Coś jak na rysunku (zraszacze rain birda nie gardeny rysunek poglądowy)

Czy jedyne prawidłowe rozwiązanie tak jak opisane na początku to:

Do raju daleko - u Ewy 12:02, 07 lip 2021

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Wielkie dzięki, Karolu. Bardzo mi pomogłeś Zaraz wrzucę jakieś zdjęcia z ogrodu.
Moje hortensje:

Niestety nie znam nazw

Ach te twoje hortensje..Cudne.
I jakie rozkwitnięte.
Moje w głębszych pąkach.
Tylko dębolistna sobie już jakiś czas kwitnie
Wilczy ogród 12:00, 07 lip 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Powiem w skrócie - relacja mojej imienniczki normalnie wywołała banana na mojej twarzy - masz kobieto talent pisarski. Zdjęciami się zachwycam i wrócę raz jeszcze wieczorem. Inne spojrzenie, inne oko za obiektywem pokazuje nowe elementy, połączenia, smaczki. Delektuję się i nie dziwię się, że tyle czasu razem spędziłyście )

Iwonka
Twoja immienniczka powinna zmienić zawód -świetnie jej wychodzą te opisy -sama do nich wracałam po kilka razy ja niestety umysł raczej ścisły i nie umiem tak opisywać ogrodów i roślin
......dlatego zawsze mam zagwozdkę co pisać w innych wątkach ,jak wszystko mi się podoba

Gosiek33 napisał(a)

zgadza się to trojeść bulwiasta

liatry marzenie moje, szkoda, że mnie nie lubią, za to uwielbiają Twój ogród

macierzanka niesamowita, co to za odmiana?

Gosiu na skalniaku powinno być 8 liatrii-tyle podzieliłam -a niestety widzę tylko 2 -więc też niestety u mnie giną -pewnie jakieś nornice wyżarły

macierzana niestety nie wiem co to za odmiana -rośnie jak głupia
przyjedz w odwiedziny ,to z chęcią się nią podzielę
niestety pomiędzy ścieżkami nie bardzo rośnie -za dużo tam betonu

Alija napisał(a)

Twój lipcowy ogród zachwycający. Rośliny pięknie się rozrosły.
Przyglądam się penstemonom. Nigdy nie miałam ich u siebie, u Ciebie wyglądają świetnie z trawami.
Coraz bardziej mi się podobają.

Alicja dziękuję ja je bardzo lubię -kiedyś je ścinałam po kwitnieniu ,dopóki mi Aga Abiko nie pokazała ,jak pięknie wyglądają przekwitnięte -jedyny minus ,albo plus -sieją się na potęgę -nie zawsze tam ,gdzie chcę -ale już mi to pasuje -bo na nowej części mam jeszcze sporo miejsca na bylinki

KasiaBawaria napisał(a)
Juz ci kwitna jezowki?Piekne penstemony, musze u siebie ich dosadzic.I cudne jarzmianki, tez je uwielbiam

Kasiu zaczynają ale niestety bardzo dużo mi zaginęło gdzieś po drodze -cała ta rabata miała chyba 15 jeżówek pomarańczowych,białych i limonkowych ,a widzę dosłownie ze 3sztuki -szkoda mi ich .....

Penstemony się sieją mocno -już im nie zabraniam tego ,bo są cudne
a ja podosadzałam ostrogowców i mam nadzieję ,że też będą się siać -bo ta twoja rababata z nimi jest obłędna

jarzmianki chcę jeszcze te ciemno- różowe dokupić
jak tam Edi ? czytałam o problemach skórnych -zaraz lecę doczytać ,czy już mu lepiej
Buziaki
Sezon 2017 u Hanusi 11:59, 07 lip 2021

Do góry
Dziś od rana pochmurno, i spodziewany deszcz. Wysyłam go równiez dla Was, ale dojdzie chyba jutro.

Temperatura 20 w plusie.

Małymi krokami-Ogród Wioli 11:47, 07 lip 2021

Do góry
Molinia Heidebraut ładnie się zapowiada, już mi się podoba sadzona z mikro sadzonek , właśnie zakwitła
Posadzona jako wykrzyknik na rabacie dereniowo-brzozowej...

Na koniec moja modelka...

Małymi krokami-Ogród Wioli 11:40, 07 lip 2021

Do góry
Siewki jeżówek... rosną tu i tam...

Małymi krokami-Ogród Wioli 11:36, 07 lip 2021

Do góry

Buczek po wichurze stracił czubek, trzeba nowy wyprowadzić
Jankowskie Jeziorany - las, woda, cień 11:32, 07 lip 2021

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Wstydzioszek

A jaka wpasowana w tło
Małymi krokami-Ogród Wioli 11:31, 07 lip 2021

Do góry
Kilka fotek przedogródkowego buszu...

Wilczy ogród 11:27, 07 lip 2021

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Kocham! ❤️

Chyba się powtarzam

powtarzaj się do woli cieszę się ,że Ci się podoba też lubię tą moją skarpę

Johanka77 napisał(a)

Hmmmm... mruczę sobie...

to 2 jeszcze takie mam

Urszulla napisał(a)

Madzia, piękne róże i wszystko inne zasłużyłaś na odpoczynek!!!

Ula
nowe nabytki wszystkie od Tantau : Eisvogel Nostalgie Edelrose,Voyage ( też Nostalgie-zresztą wszystkie -nie znam się na tych oznaczeniach -dopiero się uczę róż ),Wildberry i Soul .......przepiękne są -mam jeszcze ochotę na kilka ,a raczej kilkanaście ,ale będę sobie dawkować je

odpoczywam -w tym upale nie da się nic robić wchodzę do basenu z własnej woli niby tylko posprzątać ,ale i tak frajda się schłodzić
Buziaki
na nowej posadziłam te różyczki -muszę tą rabatę poszerzyć ,jak się ochłodzi i nabiorę chęci do działania ...

Buziaki

Małymi krokami-Ogród Wioli 11:27, 07 lip 2021

Do góry
Ostatnie przycinanki...
Cis, trzmieliny, tawuły pociachane... teraz można się relaksować

Przedogródek pod dębem 11:26, 07 lip 2021

Do góry
Byłem na Święcie Kwiatów w Otmuchowie.

Ułożone przez florystów kompozycje są piękne ale najbardziej lubię jarmarczną atmosferę święta, jarmark roślin i rozgorączkowany tłum miłośników ogrodów z wypiekami na twarzy kupujący rośliny.
Obiecywałem sobie, że już nic nie kupię. Długo wytrzymałem ale mam silną wolę która ze mną robi co chce i ... nakupowałem cebul lilii. Już są w gruncie
Przedogródek pod dębem 11:20, 07 lip 2021

Do góry
Mam 4 drzewa czereśniowe. urodzaj w tym roku wyjątkowy.
na deserek:
Ogród kwiatowy 10:45, 07 lip 2021

Do góry

Mój ogrodowy pamiętnik 10:44, 07 lip 2021

Do góry
Stipowe obrazki.

Ogród kwiatowy 10:43, 07 lip 2021

Do góry

Mój ogrodowy pamiętnik 10:42, 07 lip 2021

Do góry
Róża Hansestadt Rostock i niebieskości.

Ogród kwiatowy 10:40, 07 lip 2021

Do góry
Pewnie zdjęcia się powtórzą ale co tam
Musiałam zobaczyć ten przepiękny ogród na żywo
Viola dziękuję za pyszne ciasto

Petunie robią wrażenie w takiej masie i ten zapach
Spodobał mi się u Ciebie kolor liliowy i chyba go u siebie wrowadzę na balkon w przyszłym sezonie

Zachodzące słońce trochę zmieniło kolory

To zestawienie musiałam zobaczyć na żywo
Bardzo mi się podobało

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 10:27, 07 lip 2021

Do góry
Jolu to róża parkowa Angela, pieknie kwitnie i długo

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies