Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

...uDany ogród 09:25, 08 lip 2019

Do góry
Chciałam napisać czego anabelek nie podlewasz oklapnięte.
O matko dobrze że nie napisałam jestem na stronie 877 wody nie ma. Musi być bardzo niski poziom wód gruntowych. Musi lać ze 2 tygodnie aby w stawie była woda.

Myśmy zrobili w zeszłym roku wewnętrzna melioracje pokonane studnie na 1,5 m ani kropli sucho dno spekone jak u ciebie w stawie. 2 lata temu nas topiło.

U was wiosna padało coś tam u nas nic jest bardzo i to bardzo sucho posiłkuje się studnia.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 23:50, 07 lip 2019

Do góry
U mnie kwitną późniejsze róże. Nawiozlam dzisiaj nawozem w płynie róże przycięte wypuszczają nowe pędy.

Jaki ma piękny kolor ta Dalia. Zawiodłam się na róży Rapsody... Właściwie niektóre 3 sezon i wypuszczają długie badyle 2-3 z jednego krzaka zakończone liścia kwiatowa. Wszystkie wysadzę i posadzę w jednym dolku. Wtedy będzie bujny krzew

Ptasi gaj 23:39, 07 lip 2019

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Elu pogoda jak nad morzem, wiatr tak wieje, że mało głowy nie urwie!!!!!
Deszczu pada jak na lekarstwo, gdyby nie podlewanie to by wszystko uschło ....
Tam gdzie trawnik podlewam to zielony, a tam gdzie nie to pustynię mam
W tym roku trochę zmieniłam podejście do ogrodniczkowania i zamiast się urobić po pas to leżę, spaceruję i podziwiam co już stworzyłam
U Ciebie jak zwykle jest co podziwiać - róże piękne, a juki jak dały czadu
A ten zraszacz sadowniczy świetna sprawa - od razu masz duży obaszar podlany

Nie byłam na twoim watku, ale jutro zajrzę.
Właśnie czego taki wiatr chciałam dzisiaj dolistnie opryskać czyli nawieźć wszystkie iglaki i guzik z oprysków.
Pogoda dobra do innych prac powolutku zbliżam się do końca takich najbardziej potrzebnych robot i później w jesieni.

Aurelia u mnie to jest tak, że muszę mieć wszystko zrobione co zaplanowałam i potem odpoczywam tak jest że wszystkim.
Nie zjem śniadania jak nie mam w kuchni sprzątnięte.
Taka jestem od dziecka. Lubię podziwiać porządek.
To prawda urobię się jak cholera najgorsze to podlewania nie wszędzie rozłożone kropelkowe. Stoję zwężenie podlewam i chwasty przy okazji jak widzę usuwam. Mam już zboczenie.
Dzisiaj posadziłam jeszcze 4 dęby błotne green Piłat. p
Przewracały się i mus to zrobić. Ziemia jak skala szpadel nie dawał rady. Wykopałam cztery dołki wlewalam wodę aż wsiąkła dalej kopalam. Posadzilam
I jeden problem z głowy.

Wymarzony sielankowy ogród..... 20:51, 07 lip 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Monia a co to za roślina taka piękna przydała by mi się.

Elu to chyba rozchodnik ostry, fajny jest i bardzo szybko się rozrasta, chociaż minus taki, że się rozsiewa wszędzie...
a za łąkę i jej pochwałę dziękuję...
no to tarasowa teraz...jedna pysznogłówka okazała się inna niż zamawiana, ale myślę, że się wpasowała...

Ptasi gaj 12:07, 07 lip 2019

Do góry

Wiśnia kiju... Tak się panoszy

Ptasi gaj 11:54, 07 lip 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Sprzęt do podlewania super, a trawniczek przecudny wzdycham do niego jak zakochany szczeniak.

Wiem, że też możesz taki mieć. Woda to miedzy innymi klucz do sukcesu.

Popatrz i nie pada ale się uwzięła ta pogoda.

Ptasi gaj 18:21, 06 lip 2019

Do góry
Ty nie potrzebujesz pretekstu zawsze możesz przyjechać po umówieniu jak wiesz nie jestem tutaj zawsze. Masz telefon to dzwoń albo pusz na priv.
Kasiu nie zastanawiałam się nad tym co bym chciała mam już dosyć zakupów.
Jedź wybadaj co mają.

Kasia odnośnie sprzętu podam cholender zerwał z paczki fiszke i nie wiem. Tylko zamawiający eM wie.

Kiedyś będzie tu ogród 18:10, 06 lip 2019

Do góry
Ania przeszłam kilka stron wstecz. Wyczytałam, że też wnuk u ciebie u mnie też. Oferując 10 dni wszystko w porządku. Życzę zdrowia całej rodzinie.

Chyba się nie doczekam widoku twojego oczka widzę że wodę masz bardzo czysta.
Ania nie zwalaj na telefon - jutro będę u ciebie. Że skrzydeł tego motyla można projekty witrazow robić piękny. Teraz to mają wyżerkę w bylinach obskakuja wszystkie.

Pozdrawiam
Elu wnusio rośnie jak na drożdżach- goni rówieśników. Za życzenia zdrówka bardzo dziękuję i nawzajem.

Co do oczka to będzie robione w betonie jak radziła Gosia. Widziałam takie w parku na Gocławiu i nawet mi się podobało. Tylko trzeba trochę czasu znaleźć.

Ptasi gaj 14:31, 06 lip 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
Rzeczywiście jest dobry. Możesz powiedzieć gdzie kupiłaś?

Mogę powiedzieć zobaczę na kartonie paczce bo eM gdzieś pojechał.
Ogród Małej Mi 2017 12:01, 06 lip 2019

Do góry
Aniu niech leje jak sobie życzysz, ale te życzenie nie zawsze się spełniają trzeba się cieszyć i przyjąć to co spadnie z nieba. U nas pół godziny dobrze popadalo.

Nachyłek jeden z wielu piękny i długo kwitnie bezobsługowy bardzo wdzięczna bylina. Widzę, że masz łan duży.
Ten mikołajek jakie ma wzięcie wśród bzykow.

Też bym chętnie nie podkreśla, ale szkoda roślin. Człowiek ma pragnienie wody rośliny tym bardziej. Nie można zniweczyć tego co się stworzyło.

Ma być trochę chłodniej to podgonie z robotami.

Aniu a studni nie da rady wykopać? Mam studnie więc wszystkich namawiam. Wczoraj z eM rozmawialiśmy co by to było jakbyśmy tej studni nie mieli. O godz. Tak prawdę nie wiem o której chciałam ręce umyć a w kranie sucho gminne wodociągi zakrecaja. A ja pyk przekręcam na studnie.

Pozdrawiam

Po pierwsze nie leje.. zachmurzyło się, ale nic... a ziemia woła o wodę.. i tak od chyba 1 czerwca co najmniej.... najpierw pora mokra, czyli 6 tygodni codziennie deszcz, a tera pora sucha czyli 6 tygodni bez deszczu..

Mikołajek jest rozchwytywany na maksa... tam jest istne szaleństwo..

O studni już pisałam nie raz.. gdyby była możliwość to studnia powstała by razem z ogrodem.. niestety wodę mam tak głęboko, ze to już głębinówki, pozwolenia wodno-prawne, a i tak gwarancji nie mam że będzie. Sąsiedzi mieli studnie na 13 kręgów.. a wody wybrali czasami na umycie auta, czyli kilka wiader i dno.. Rozważaliśmy łapanie deszczówki, ale przy miesiącu deszczu i potem 3 miesiącach bez wody... to najpierw nadmiar, a potem wystarczy na jedno podlanie.. ma to sens jak pada co jakiś czas.. Jedynie co to mam oddzielny licznik na wodę na ogród wiec nie płacę za ścieki.. z powodu oszczędności nie mam nawadniania na całym ogrodzie, ani nie mam na żadnej rabacie. Bo to leje wszędzie, a mam za dużo tego .. i tak rachunki latem są przerażające .. podlewam tylko tam gdzie już zasycha i jest cenne z mego punktu widzenia. I trawnik na części reprezentacyjnej, ale też jak już wygląda kiepsko. I tyle w kwestii studni.. za to zmam założone punkty czerpania wody czyli podpięcia węża w całym ogrodzie, wiec 10 metrowy wąż załatwia wszystkie miejsca.. przestawiam tylko polewaczkę i wpinam węża gdzie mi pasuje. Bez tego musiałabym biegać z wiadrami jak Sylwia, a na to już nie mam ani siły ani czasu.. Dwie ręce cierpią na łokieć tenisisty.. trochę je nadwyrężę i potem nie śpię.. wystarczy że wodę z mycia filtrów ponoszę.. to po tych 20 wiadrach ręce mam jak nie moje.

Tyle w kwestii nawadniania... jesteśmy z mężem ludźmi technicznymi i jak może coś ułatwić pracę i się opłaca to na pewno to zrobimy. Teraz robimy przymiarki do większego filtra do oczka.. ale mamy kompletny brak czasu.. musi poczekać ,ale to problem numer jeden w ogrodzie.

Ptasi gaj 11:41, 06 lip 2019

Do góry

Milus dzięki. Mam dużo siły jak jadę na działkę to sił dostaje idę i robie wtedy jestem szczęśliwa.

I to najważniejsze
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:39, 06 lip 2019

Do góry

Na początku hakonki lubią wodę
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:22, 06 lip 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Dobry pomysł. Tylko odstępy spore daj, bo po 2 latach już sporo urosną. Na starcie podlewanie regularne.[/quote

U mnie coś nie za bardzo chcą rosnąć nie wiem jak przyczyną. Mam 5 szt kupiłam ładniejsze niż u mnie teraz są 4 lata temu. Jedna już przesadziłam i zobaczymy.
Ptasi gaj 08:25, 06 lip 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Naprawdę super sprzęt, no i cena dobra. Ela, ja ciebie podziwiam, tyle stale robisz, że też masz takiego powera. Mnie jakoś chęci ciut opuściły, a roboty huk. No ale coś dziabię po kawałku. Masz totalny busz, ale piękny, dorodny i zadbany

Milus dzięki. Mam dużo siły jak jadę na działkę to sił dostaje idę i robie wtedy jestem szczęśliwa.
Ogród z czereśnią 06:00, 06 lip 2019

Do góry
Nie wiem czy taka stara 35 lat hm to czereśnia w średnim wieku.
Znam Śląsk czereśnie tam rosły przy drogach taka kiedyś była moda, ale samochody jeździły trzy na krzyż.
Ktoś te czereśnie wynajmował i sprzedawał a my chodziliśmy je obierać aby się najeść. Takie to były czasy.

Rób fotki i pokazuj.

Mówisz, że jeszcze nie stara tylko w średnim wieku? To w sumie bardzo dobrze, że jeszcze jej - mam nadzieję - trochę zostało.

Ogród z czereśnią 23:33, 05 lip 2019

Do góry
Nie wiem czy taka stara 35 lat hm to czereśnia w średnim wieku.
Znam Śląsk czereśnie tam rosły przy drogach taka kiedyś była moda, ale samochody jeździły trzy na krzyż.
Ktoś te czereśnie wynajmował i sprzedawał a my chodziliśmy je obierać aby się najeść. Takie to były czasy.

Rób fotki i pokazuj.

Ogród kwiatowy 23:26, 05 lip 2019

Do góry

Ja to kochana nie wiem jakie ja chcę. Widzę,że ładna i pytam lub sprawdzam. Przede wszystkim zdrowotność, później kolor gęstość kwiatu i później zapach.
To prawda, że nie wszędzie róże dobrze rosną nieraz w tym samym ogrodzie.
Coś im nie pasuje towarzystwo, ziemia, wiatr, nasłonecznienie.

Różę Novalis też mam drugi rok - jak na razie nie jestem nią zachwycona owszem kolor ma piękny, trwałość i później to już gorzej oklapnięta i brązowieje jak kupa ptaka. Mam kilka róż które są bardzo ładne nie chorują, pięknie kwitną (nie mam pamięci do nazw muszę się posiłkować ściągą). Np Queen of Sweden jest bardzo ładna, ale nie trwała. Jestem zachwycona różą Ashley, Madame Anisette, Sunny Sky, Mariatheresia, Rosengräfin Marie Henriette, Gartenspaß, Aspirin jeszcze Oliwia mam ją drugi rok 3 krzaki w półcieniu i w słońcu - w półcieniu lepiej rośnie. To są takie moje żelazne róże. Mam jeszcze kilka, ale nie znam nazw bo kupowałam i metki wyrzucałam bezmyślna.

Piszę bo zapomnę. Viola widzę, że masz nawadnianie kropelkowe, czy przy tej ilości roślin zdaje to egzamin. Mam rurki kupione, ale ciągle coś mnie odpycha aby rury porozkładać. Upał jak cholera przynajmniej do poniedziałku i wydaje mi się, że to za małe podlewanie.

Viola już nie chwalę, ale wszystkie róśliny pięknie wyglądają połączenia kolorystyczne zachwycają.
Powiedz ty mi, czy ty pelargonie też wysiewasz? Masz tego wszystkiego olbrzymią masę jak to wszystko ogarniasz. Ja juz mam dosyć. Kończę rabatę i więcej już nic nie robię.

Pozdrawiam

Elu mam nawadnianie kropelkowe i spryskiwacze na trawnik. System nawadniający był założony przy zakładaniu ogrodu i poprowadzony pod rośliny które były od początku. Były wtedy same drzewa i krzaki, zero bylin i jednorocznych. Od tego czasu wiele roślin doszło a linki nie zostały pod nie podciągnięte. Tak więc latam z konewkami lub wężem i każdą roślinę leję z osobna, a mój em puka się w czoło. Jedne lubią sucho, drugie mokro itd. U mnie prawie nie było deszczu od 2 miesięcy. Przy takiej suszy nawadnianie jest włączone i podlewa 2 x dziennie, ale to o dużo za mało. Trawnik jest wysuszony i w tym roku postawiłam na niego krzyżyk. Mam nadzieję, że się odbuduje. Myślę, że coś dokupię z róż, które polecasz. Jak się ma Twoja Grafin Diana? Wydaje mi się, że kupiłaś ją w ubiegłym roku. Miałam na nią ochotę ale kupiłam wtedy Herzogin Christiana. Jestem bardzo nią rozczarowana. Novalis, Lavender Flowers Circus u mnie do wywalenia. Ten kolor mi nie pasuje.
Pelargonie, begonie, petunię wysiewam sama. W tym roku nasiona przyszły zbyt późno i jeszcze do tej pory niektóre nie maja kwiatów. Do tego wysiewam masę innych kwiatów, nie zawsze są to udane wysiewy. Lubię pracę w ogrodzie, bawię się wysiewami ale jak jest tak gorąco jak w tym roku, to ogród leży odłogiem. Nie jestem w stanie pracować w upale.
Miłkowo - sezon 2016-2022 23:22, 05 lip 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Miluś Stipy w szaleństwie. Dopiero co się wpisałam a ty zaraz pokazujesz tak piękne foty cały urok w tym zobacz przecież ich tak nie czeszesz a one takie fryzury mają. Pokładają się ale jak jakie figury. To są przepiekne fotki tak sobie myślę werbena patagońska by je trochę podtrzymywała.

Byłam u ciebie rano, ale się nie wpisywałam jeszcze raz chciałam zobaczyć na dużym ekranie te fotki. Chyba coś pisałaś o murowanym parkanie do czyszczenia dobry karher.
Szyszki zwykłe szyszki ale pomysł aby zrobić obraz z szyszek to trzeba mieć umysł nie od parady. Bardzo ładnie masz ten talent gdzieś drzemiący budzi się. Maja wczoraj nazbierała 2 siatki szyszek z sosen czarnych takie dorodne. Bardzo się cieszyła. Jak kosimy to strzela. Mam dużo nasion sosny czarnej trzeba zasiać na próbę trochę za późno, ale do donic najwyżej sprzatne na zimę do domu.
O innych wrażeniach nie będę się powtarzać. Altan i zadaszeń nie mogę się doliczyć ciągle coś pokazujesz.
Też sie źle czułam przez te upały. To nie dla nas taki klimat teraz jest Ok.

Pozdrawiam
Ogród kwiatowy 22:49, 05 lip 2019

Do góry
violaskom napisał(a)

Ela, powiedz jakie róże Cię interesują a ja Ci powiem, czy warto w nie zainwestować. Ja też jestem zainteresowana opinią innych, bo miejsca na pomyłki brak!

Ja to kochana nie wiem jakie ja chcę. Widzę,że ładna i pytam lub sprawdzam. Przede wszystkim zdrowotność, później kolor gęstość kwiatu i później zapach.
To prawda, że nie wszędzie róże dobrze rosną nieraz w tym samym ogrodzie.
Coś im nie pasuje towarzystwo, ziemia, wiatr, nasłonecznienie.

Różę Novalis też mam drugi rok - jak na razie nie jestem nią zachwycona owszem kolor ma piękny, trwałość i później to już gorzej oklapnięta i brązowieje jak kupa ptaka. Mam kilka róż które są bardzo ładne nie chorują, pięknie kwitną (nie mam pamięci do nazw muszę się posiłkować ściągą). Np Queen of Sweden jest bardzo ładna, ale nie trwała. Jestem zachwycona różą Ashley, Madame Anisette, Sunny Sky, Mariatheresia, Rosengräfin Marie Henriette, Gartenspaß, Aspirin jeszcze Oliwia mam ją drugi rok 3 krzaki w półcieniu i w słońcu - w półcieniu lepiej rośnie. To są takie moje żelazne róże. Mam jeszcze kilka, ale nie znam nazw bo kupowałam i metki wyrzucałam bezmyślna.

Piszę bo zapomnę. Viola widzę, że masz nawadnianie kropelkowe, czy przy tej ilości roślin zdaje to egzamin. Mam rurki kupione, ale ciągle coś mnie odpycha aby rury porozkładać. Upał jak cholera przynajmniej do poniedziałku i wydaje mi się, że to za małe podlewanie.

Viola już nie chwalę, ale wszystkie róśliny pięknie wyglądają połączenia kolorystyczne zachwycają.
Powiedz ty mi, czy ty pelargonie też wysiewasz? Masz tego wszystkiego olbrzymią masę jak to wszystko ogarniasz. Ja juz mam dosyć. Kończę rabatę i więcej już nic nie robię.

Pozdrawiam
Kwiaty we włosach 22:13, 05 lip 2019

Do góry
Witam Goniu masz przerwy. Chłodniej dzisiaj ale dobrze się czuję w takiej temperaturze po tych upałach. Deszczu nam wszystkim trzeba u nas susza i to wielka. W mieście nie wykoszone bo wilgoć zatrzymuje. Trawa wysoka i żółta nawet te wysokie trawy z głębokim systemem korzeniowym wysychają.
Trzeba deszczu non stop przez tydzień czasu. Chmury przechodzą i guzik ledwo kropi.

Przez te upały wszystko szybciej przekwita. Może ten chłód zatrzyma trochę rozwój.
Gosiu piszesz o leniu też go mam. Najlepiej mi na przed telewizorem na leżąco.

Pozdrawiam Ciebie i Anię

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies