Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:20, 10 mar 2016

Do góry
ivo napisał(a)

Już nie będzie za dużo tych rozchodników ? Chyba wolałabym jakąś trawę.
A jeśli rozchodniki to też dwa rodzaje?

nie, no nic na siłę.
Może faktycznie już starczy ich- jakoś uleciało mi że tam jest długi ten kawałek z hortakami.
a jest cos co bys chciała mieć jeszcze w ogrodzie? Może by pasowło.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:10, 10 mar 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
przed hortkami stipy może nie, bo nie graja ze sobą upodobaniami wilotnościowo glebowymi. lepiej rozchodniki

Już nie będzie za dużo tych rozchodników ? Chyba wolałabym jakąś trawę.
A jeśli rozchodniki to też dwa rodzaje?
Zielonym od linijki - ogród Ivony 08:44, 10 mar 2016

Do góry
przed hortkami stipy może nie, bo nie graja ze sobą upodobaniami wilotnościowo glebowymi. lepiej rozchodniki
Zielonym od linijki - ogród Ivony 08:43, 10 mar 2016

Do góry
nie widać dobrze jaki kolor ma twój rozchodnik. Tam jest tyle miejsca że możesz dać i jego i np Matronę.

jeżówki piękne- dobrze że mocny kolor. Możesz dac tylko je, lub, jesli jest tam duzo miejsca na nie, domieszać jeszcze jakąs inną odmianę, ale np różniącą się tylko intensywnościa barwy, lub o podobnej barwie a innym kwiatku.

U mnie stipy z rozchodnikami - uwielbiam je

Zielonym od linijki - ogród Ivony 08:24, 10 mar 2016

Do góry
No tak sobie rozmyślam "TRAWIĘ" dalej to co napisala Magnolia i będzie tak na 2 i 3 :
- pas rozplenić
- przed nimi rozchodniki w stipie

No tyle mi się tej stipy wysiało że żal nie spróbować Zresztą to będzie piękne połącznie a jak będzie kiepsko zimować u mnie i będzie mnie to wkurzac to zmienię wtedy na tego carexa sabyensis
Troche szperałam w necie i stipa z rozchodnikiem naprawdę wygląda cudnie :

Rozchodniki mam takie czy będą ? Tutaj zdjecie robione jesienią tuż po rozsadzeniu:

Tylko tam na lewo na 8 ma być posadzona hortensja z miskantem grackiem i przed nia też dac tą stipę ładnie by to wyglądało takie powtórzenie tylko czy stipa nie za wysoką będzie?
Moja "przyziemna" :) pasja 22:13, 09 mar 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Super Jagoo że wracasz trochę Cię niebyło a u mnie plany powstały ciekawe myślę, a na początku tego wszystkiego byłaś u mnie i doradzałaś ale już pewnie nie pamiętasz Macham !

A pewnie, że pamiętam i czasem cichaczem bywam u Ciebie. Magnolia wkroczyła do akcji, więc wspólne rezultaty prac na pewno będą super .
Typografia ogrodu 11:31, 09 mar 2016

Do góry
ivo napisał(a)

Asiu odnośnie brzóz to będą doorenbosy - tak bardzo mi się podobają
Magnolia zalecała aby je sadzić 3,5-4 m odstępy więc nie wiem ile tam dokładnie wyjdzie bo to dopiero jak wymierzę dokładnie na działce rabaty to będę wiedzieć bo ten plan to tak nie do końca jestem pewna odnośnie szerokości pomiędzy prawa a lewa stroną ogrodzenia ( południe północ) bo tambyło chyba ogrodzenie trochę przesunięte wgłąb działki to może wyjść trochę wężej jak na planie ( ale to dobrze placyk się ciut zmniejszy ). Ale tak na moje oko to 15 sztuk pewnie wyjdzie plus minus. M nie wie ile i dowie się jak pojedziemy po nie hihih Chociaż i tak się zdziwi bo trzeba będzie wziąć dużą przyczepke znalazłam doorenbosy po 56 zł ok.3 m dobra cena chyba ?
metoda faktow dokonanych ja jej raczej nie stosuje.ale jeli u ciebie zadziala to ok tylko aparatu nie zapomnij.cena chyba ok.a bedziesz sadzila punktowo czy calosc przekopiesz?
Typografia ogrodu 11:27, 09 mar 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Haha nie pokazuj.ja wczoraj islyszalam od kolegi eMa ze klade te obrzeza "jak chlop".to podobno komplement byl.
Bedzie super.na prawde czuje sie troche jakby to tro gg e moj ogrod mial byc.tak mi sie podoba.na co sie nie zdecydujesz bedzie super.
A Tu doorenbosy sadzisz prawda? A duzo ich naliczylas? M zaakceptowal?
Ja sadze zwykle gloebie dlatego ze juz je mam i z oszczednosci. Choc doorenbosy oczywiscie piekne.

Asiu odnośnie brzóz to będą doorenbosy - tak bardzo mi się podobają
Magnolia zalecała aby je sadzić 3,5-4 m odstępy więc nie wiem ile tam dokładnie wyjdzie bo to dopiero jak wymierzę dokładnie na działce rabaty to będę wiedzieć bo ten plan to tak nie do końca jestem pewna odnośnie szerokości pomiędzy prawa a lewa stroną ogrodzenia ( południe północ) bo tambyło chyba ogrodzenie trochę przesunięte wgłąb działki to może wyjść trochę wężej jak na planie ( ale to dobrze placyk się ciut zmniejszy ). Ale tak na moje oko to 15 sztuk pewnie wyjdzie plus minus. M nie wie ile i dowie się jak pojedziemy po nie hihih Chociaż i tak się zdziwi bo trzeba będzie wziąć dużą przyczepke znalazłam doorenbosy po 56 zł ok.3 m dobra cena chyba ?
Zielonym od linijki - ogród Ivony 08:56, 09 mar 2016

Do góry
ivo napisał(a)

Jestem wreszcie i trawie to dosłownie

1)Przed grabami zawilce jeszcze lepiej bo podobaja mi się bardziej niż hortki a będe miala tam ładny widok z okna jadalni. Dosadzilabym do tego może te hosty tylko jakie? Mam takie :

albo takie:

a jak żadne z nich nie pasują to zakupię inne tylko jakie?
2)Hortensje dalej na zachód i miskanty dodam tam pewnie bo wyjdzie tam dość szeroko więc się zmieszczą
3)"W 2 i 3 pas rozplenic , może pierwszy pas a przed nim niższa trawa z bylinami- dużo rozchodników,ewentualnie ale niekoniecznie plamy jeżówek. " -jaka niższa trawa pasuje o rozplenic i rozchodników i najlepiej jakby była zimozielona
4) Odnośnie mieszanki molinia + rozchodniki + jeżówki - bardzo mnie kusi
5)"Na 7 może być tak- miskanty, przed nimi jeżówki i b. rzadko rozplenice, tak tylko ze 3 w polu jeżówek" - to akceptuję bez namysłu bo już mi sie nie chce przesadzać tych gracków

1. Hosty- pasują, ale nie dawaj ich rządkiem, tylko grupkami co wgryzaja się w masę zawilców- jakby przycupneły grypkami gdzieniegdzie.
Te z białym bardzo obficie kwitną?- jesli tak, to lepiej poszukaj innych, a te oddaj na wymianę czy sprzedaj. Te zielone tez pasują. Możesz dac zielone i jeszcze jakieś ciekawe- ja lubię Praying Hands, fajne sa tez takie z cieniuteńkim brzegiem białym, ale bardzo cienkim- wtedy jest delikatnie. Albo wielkie Sum and Sunstance- dadza jasna zieleń i masywne bryły.
3. jaka trawa- ja bym tu wcisneła ten carex sabynensis, lub nawet stipę pony Tails jeśli lubisz i masz zgodę na to że Ci co którąs zimę wymarźnie i będziesz czekać na siewki nowe lub wysiewać znowu. Ewentualnie można dać seslerię jesienną- będzie bardziej jeżowato i mniej spokojnie w kolorach bo tu zielenie będa w kontrascie ( zieleń seslerii i zieleń rozplenicy). Zresztą przy stipie tez kontrasty będą spore. Ze spokojniejszych zesawtień jeszcze sesleria heufleriana
4.- to myśl co Ci w duszy gra.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 22:49, 08 mar 2016

Do góry
katiaxx napisał(a)
Fajne inspiracje i klimaty. Będzie piękny ogród. Magnolia dobrze cię prowadzi. Bardzo mi się to podoba. Sama nie czuje się nas siłach żeby radzić ale podglądam

Katia super że wpadłaś Czeka mnie totalna rewolucja i nie wiem ile uda mi się zrobić w tym roku ale będe walczyć ostro
A Magnolia wiem niezastąpiona i fajnie to napisałaś:" dobrze Cię prowadzi" -tak się czuje własnie jakby mnie wzięła za rękę i pokazała to czego nie mogę dostrzec
Zielonym od linijki - ogród Ivony 22:43, 08 mar 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
w żwirze na placyku może tez rzucić kilka rozplenic?- np wielkie i małe- Pauls Giant i hameln, albo nawet jeszcze mniejszą...
tak żeby to rozurzcenie wchodziło nawet w brzozową przejściową

to już dla mnie wyższa szkoła jazdy Jak to rozrzucić żeby nie spieprzyc za przeproszeniem wszystkiego Bo ja to wiecie tylko w pasy bym sadziła pomysle
Zielonym od linijki - ogród Ivony 22:40, 08 mar 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
Ivo, a może pod grabami niech będzie spokojnie, żeby eksponować graby ,ich pnie i korony... może tam zawilce i niewysokie trawy. Zawilce będa w półcieniu, będzie im dobrze. Można dodać żurawki bordowe w małych grupkach albo brunnery, albo hosty.
dalej na zachód hortensje , lub hort z miskantami. na 7 tez moga być miskanty przy ogrodzeniu.
a 2, 3 i 7 - rozplenice z bylinami. W 2 i 3 pas rozplenic , może pierwszy pas a przed nim niższa trawa z bylinami- dużo rozchodników,ewentualnie ale niekoniecznie plamy jeżówek.
Albo molinia Mohe.. w mieszance z jeżówkami i rozchodnikami.- tez pięknie
https://pl.pinterest.com/pin/418975571564892524/

Pod hortkami ta sama trawa, albo rozchodniki- jak u Anki art.
Na 7 może być tak- miskanty, przed nimi jeżówki i b. rzadko rozplenice, tak tylko ze 3 w polu jeżówek.

Jestem wreszcie i trawie to dosłownie

1)Przed grabami zawilce jeszcze lepiej bo podobaja mi się bardziej niż hortki a będe miala tam ładny widok z okna jadalni. Dosadzilabym do tego może te hosty tylko jakie? Mam takie :

albo takie:

a jak żadne z nich nie pasują to zakupię inne tylko jakie?
2)Hortensje dalej na zachód i miskanty dodam tam pewnie bo wyjdzie tam dość szeroko więc się zmieszczą
3)"W 2 i 3 pas rozplenic , może pierwszy pas a przed nim niższa trawa z bylinami- dużo rozchodników,ewentualnie ale niekoniecznie plamy jeżówek. " -jaka niższa trawa pasuje o rozplenic i rozchodników i najlepiej jakby była zimozielona
4) Odnośnie mieszanki molinia + rozchodniki + jeżówki - bardzo mnie kusi
5)"Na 7 może być tak- miskanty, przed nimi jeżówki i b. rzadko rozplenice, tak tylko ze 3 w polu jeżówek" - to akceptuję bez namysłu bo już mi sie nie chce przesadzać tych gracków

Zielonym od linijki - ogród Ivony 20:05, 08 mar 2016

Do góry
Fajne inspiracje i klimaty. Będzie piękny ogród. Magnolia dobrze cię prowadzi. Bardzo mi się to podoba. Sama nie czuje się nas siłach żeby radzić ale podglądam
Ogród wśród pól i wiatrów 18:31, 08 mar 2016

Do góry
jolka napisał(a)
Wszyscy planują, rysują.. może w ferworze tego planowania i mnie coś wymyślicie

A temat jest taki: rabata wzdłuż domu, długość ok 15 metrów, szerokość ok 2.30. W środku róża bonica, po zewnętrznej obwódka z bukszpanu, a przy chodniku ice dance. Rabatę otwiera magnolia (choć teraz jest niewidoczna).

No i pytanie jest takie: co zrobić, żeby rabata była piękna latem ale i ciekawa zimą?? Mój plan na ten moment, to 12 sosenek varellek od strony chodnika, na przemian z różami. Są piękne i zimozielone. ALE z tego planu do końca zadowolona nie jestem, bo wszystko będzie nisko, bez żadnego wyższego piętra. Może ktoś wymyśli lepszy plan Z góry dziękuję!!

O proszę widzę,że i Ty sezon zaczynasz ja na szybkiego poprawiłam co miałam poprawić i pomalutku biorę się za brzozowa rabatę, ciekawa jestem, czy w instytucie dokupie jeszcze te brzozy odm. Doorembos, bo w tamtym roku kupiłam jedna i ostatnia

Przyznam się szczerze, że póki co brakuje mi pomysłów, mam już 2 szpalery hortensji, teraz będzie jeszcze trzeci no ale ile można, już zdecydowanie wystarczy także jakbyś miała nazwy jakiś innych roślin z chęcią poczytam.
Ogród wśród pól i wiatrów 18:20, 08 mar 2016

Do góry
Wszyscy planują, rysują.. może w ferworze tego planowania i mnie coś wymyślicie

A temat jest taki: rabata wzdłuż domu, długość ok 15 metrów, szerokość ok 2.30. W środku róża bonica, po zewnętrznej obwódka z bukszpanu, a przy chodniku ice dance. Rabatę otwiera magnolia (choć teraz jest niewidoczna).

No i pytanie jest takie: co zrobić, żeby rabata była piękna latem ale i ciekawa zimą?? Mój plan na ten moment, to 12 sosenek varellek od strony chodnika, na przemian z różami. Są piękne i zimozielone. ALE z tego planu do końca zadowolona nie jestem, bo wszystko będzie nisko, bez żadnego wyższego piętra. Może ktoś wymyśli lepszy plan Z góry dziękuję!!

Zielonym od linijki - ogród Ivony 14:51, 08 mar 2016

Do góry
w żwirze na placyku może tez rzucić kilka rozplenic?- np wielkie i małe- Pauls Giant i hameln, albo nawet jeszcze mniejszą...
tak żeby to rozurzcenie wchodziło nawet w brzozową przejściową
Zielonym od linijki - ogród Ivony 14:47, 08 mar 2016

Do góry
Ivo, a może pod grabami niech będzie spokojnie, żeby eksponować graby ,ich pnie i korony... może tam zawilce i niewysokie trawy. Zawilce będa w półcieniu, będzie im dobrze. Można dodać żurawki bordowe w małych grupkach albo brunnery, albo hosty.
dalej na zachód hortensje , lub hort z miskantami. na 7 tez moga być miskanty przy ogrodzeniu.
a 2, 3 i 7 - rozplenice z bylinami. W 2 i 3 pas rozplenic , może pierwszy pas a przed nim niższa trawa z bylinami- dużo rozchodników,ewentualnie ale niekoniecznie plamy jeżówek.
Albo molinia Mohe.. w mieszance z jeżówkami i rozchodnikami.- tez pięknie
https://pl.pinterest.com/pin/418975571564892524/

Pod hortkami ta sama trawa, albo rozchodniki- jak u Anki art.
Na 7 może być tak- miskanty, przed nimi jeżówki i b. rzadko rozplenice, tak tylko ze 3 w polu jeżówek.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:47, 07 mar 2016

Do góry
Kasiu oby, juz gdalam do meza, jak smerf maruda, co to bedzie, bo ogrodowe hortensje szaleja, magnolia gwiaździsta prawie ruszy.
Buziak
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 11:17, 07 mar 2016

Do góry
Kasik napisał(a)
Kasia- dla Ciebie Magnolia Genie - pąki

Kasieńko dziekuję, ale ona jest wielka ...urosła mocno - ta moja znowu nie będzie kwitła, niestety ma tylko parę marnych pąków liściowych daję jej szansę do przyszłej wiosny jak nie zakwitnie to kupię nową ale kwitnącą - może zamiast Genie mam jakiegoś chwasta Mam nadzieję, ze ona w korzeń szła w ubiegłym sezonie i teraz będzie tylko lepiej
jeszcze raz wielkie dzięki

Nowa nazwa wątku !!!! akuratna
Ogródek Iwony 08:29, 07 mar 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
plany ambitne juz masz ...ale już czas ruszać do ogrodu ...o ile pogoda zechce współpracować ...bo u mnie jeszcze mokro.

co do magnoli wrzosów bym nie sadziła ...teraz sa u mnie koszmarne ....ja swoje krzewy magnoliowe podsadziłam runianką ...ale nie umiem jeszcze ocenić czy to dobry pomysł.

PS. liatry piwonie bodziszki czy inne byliny...chyba nie sa udanym sąsiedztwem bo one wymagają jednak co jakiś czas zruszania ziemi ...piwonie musowo trzeba obdziabać ...a magnolia musi mieć spokój....nie wspomnę już o tym ze byli co kilka sezonów trzeba odmładzać ...ciągły ruch na rabacie jest ...a magnolia tego nie lubi.

Cenne uwagi. Dlatego szukam czegoś, co posadzę i nie będę grzebać w korzeniach. Posadzę trochę dalej, aby magnolia byłą bezpieczna

Dziś słoneczko świeci. Zaraz idę do pracy. Ciekawe, czy po południu będzie tak ładnie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies