Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 06:32, 05 kwi 2016

MirellaB napisał(a)

Madżenko mam dwa pytania:
1. odnośnie jeżówek - czy zakupione kłącza jeżówek w tym roku zakwitną?
2. Czy teraz można kupować hortensje np. Anabell czy to za wcześnie.

Czytam, że promanalem pryskasz, nie wiem czy pryskać czy to już za późno?

Mirella nigdy nie sadziłam kłączy, zawsze sadziłam sadzonki juz z pąkami kwiatowymi ale to bylina, powinna zakwitnąć
Dlaczego dla Anabell za wczesnie? W doniczkach mozesz sadzic cały ro a one kwitna na pedach tegorocznych zatem mozesz i sadzić w marcu, na koniec zimy, gdy tylko grunt rozmarźnie

Promanal na Twoja odpowiedzialność, ja sie niemal spóźniłam, wisni juz nie opryskałam bo miały liscie. Grabom u mnie dopiero zaczeły pekać paki liściowe to jeszcze mogłam wczoraj opryskac, dzisiaj juz mogłoby byc za ciepło, bo noc bardzo ciepła a w ciagu dnia bedzie 24 stopnie wiec pewnie wszystko zacznie sie szybko zielenic
Obejrzyj rosliny i sama oceń
Madzenka 06:38, 05 kwi 2016

Agania tak magnolia gwieździsta zaczela pierwszymi kwiatami kwitnąc. W dzisiszym ciepłe pewnie pokaze kolejne kwiaty

Malkul dzisiaj moze cyknę kwiatki magnoli i pierwsze białe narcyzy. Żółte mińiaturowe juz kwitna od tygodnia

Martini seslerie mam ktoko, nie Wi jak po kilku latach sie bedzie zachowywac. Kostrzewe mam juz od 3 lat i ładna jest przez pierwsze dwa sezony potem szybko sie starzeje i trzeba ja odmładzać. Z pewnoscią sesleria bardziej wdzieczna (jak na razie)
Ja testuje wiele roslin więc nie przejmuje sie ze cos będzie brzydkie, bo wtedy wymieniam. Nie wiem jakie Ty masz podacie do roslin więc lojalnie uprzedzam

Tesiu pekają ale w poprzednich latach wcale sie tym nie przejmowałam i roślinkom nic nie było. Dokładnie objrzalam graby. Skoro jablonki mozna w fazie pękania paka to i grabom nic nie będzie. Miałam w ogóle nie pryskać ale żal mi było moich grabów, ktore ubiegłoroczne gorące i suche lato nękały szpeciele.
Madzenka 06:41, 05 kwi 2016

Dzisiaj mamy miec rekord ciepła , zapowiadaja 24 stopnie. Życzę wszystkim pięknego słonecznego dnia
Kacha123 06:43, 05 kwi 2016

U mnie promanal poszedł na buki, graby, wiąza i cisy. Jakie jeszcze rośliny nim opryskujesz, bo widzę, że niedokształcona jestem?
Juzia 08:06, 05 kwi 2016

To czekam na te życzone słonko, bo u mnie od rana mżawka

siakowa 08:08, 05 kwi 2016

a propo promanalu na liście że już za pózno...mi Waldek proponował na graby pod koniec kwietnia opryskać na szpeciele jeszcze raz promanalem...
MirellaB 09:09, 05 kwi 2016

Madżenko dziękuję za odpowiedzi na moje pytania

Z hortensjami to chodziło mi i to, że nie widać teraz czy wypuszczają. Wczoraj też oglądałam, krótko przycięte, żadnych wypustek, nie wiem czy czasem nie przemaranięte - nie kupiłam, poczekam jeszcze trochę, aż zaczną wypuszczać.

Obejrzałam moje rośliny i zrezygnowałam z oprysku promanalem.
_Martini_ 10:31, 05 kwi 2016

Madzenka napisał(a)

Martini (...)
Ja testuje wiele roslin więc nie przejmuje sie ze cos będzie brzydkie, bo wtedy wymieniam. Nie wiem jakie Ty masz podacie do roslin...

No ja raczej nie idę na kompromis... dlatego mój ogród w czwartym sezonie nie wygląda jeszcze tak jak bym sobie to widziała. Ciągle coś zmieniam, przesadzam. Ale to też za sprawą Ogrodowiska Jak się zbiorę w sobie, to założę wątek, bo mam mnóstwo pytań.
Pszczelarnia 10:34, 05 kwi 2016

Muszę koniecznie zpromanalić graby - dobrze, że o tym piszecie. Reszta PW.
Konieczki 10:49, 05 kwi 2016

siakowa napisał(a)
a propo promanalu na liście że już za pózno...mi Waldek proponował na graby pod koniec kwietnia opryskać na szpeciele jeszcze raz promanalem...

A nie miedzianem?
Ja też na promanal się nie załapałam - na cisy za ciepło już?