Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Ogród wśród pól i wiatrów 10:26, 07 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
A czy to jest gdzieś blisko tarasu? Rozumiem, że ta furtka to takie przejście do tej działki obok? Tak sobie patryzę jeszcze na to bonsai ... ja bym raczej wyeksponowała je trochę, nie zasłaniałabym innymi roślinami. A jaki charakter tego placyku przewidujesz?

Renia, tak. To jest blisko tarasu. Jak się stanie na tarasie to to miejsce jest poniżej. Furtka to takie "wewnętrzne" przejście pomiędzy naszym domem i mojego brata. A z tym bonzajem to jest taki mały kłopot. Pisałam już gdzieś o tym, kupiliśmy okazyjnie i impulsywnie. Potem już się do niego przywiązałam i szkoda mi go wyrzucić, no i tak został. Nie wiem co z nim zrobić. A charakter placyku... no rekreacyjny, przysiąść, pogadać, coś zjeść lub wypić, popatrzeć..

Ogród wśród pól i wiatrów 09:58, 07 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Toszka
A jak się robi sadzonki?
Bo musze przyznać, że posadziłam kilkanaście wrzosów rok temu ale nie wierzylam, że dadzą rade po zimie ... no a one przezyły i maja się dobrze ... w sumie nie ma z nimi za dużo roboty ... jedynie wiosną cięcie i to wszystko

To bardzo proste - wynajdujesz dłuższą gałązkę, kładziesz poziomo na ziemi, obsypujesz ziemią i w połowie długości przytrzaskujesz kamykiem lub szpilką np. do namiotów.
Po kilku miesiącach są korzonki. Gałązkę odcinasz, przesadzasz.

Czasami też pobieram sadzonki ze skraju kępy - wycinam kilka ukorzenionych gałązek.
Ogród wśród pól i wiatrów 09:37, 07 sie 2016

Do góry
jolka napisał(a)
I jeszcze jedna hortensjowa Tę to chyba najbardziej lubię wtedy, gdy hortensje są już białe, duże i ciężkie, i zaczynają się delikatnie opierać o bukszpanowe kule. Czyli za jakieś dwa tygodnie

Czaaaaaaaad!!!!!!!!!
Ogród wśród pól i wiatrów 09:34, 07 sie 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Mirellko, a może coś nie tak robiłaś? U mnie wrzosowisko od 6 lat rośnie bez strat i mojej ingerencji. Wrzosy mają kępy wielkie jak misy. Krokusy wyglądają ślicznie (sztuk kilkaset). Co roku robię nowe sadzonki wrzosów. Pomiędzy wrzosami mam azalie japońskie, karłowe sosny, bażynę, żurawinę i takie tam inne jak np. rozsiewisko stipy

Toszka
A jak się robi sadzonki?
Bo musze przyznać, że posadziłam kilkanaście wrzosów rok temu ale nie wierzylam, że dadzą rade po zimie ... no a one przezyły i maja się dobrze ... w sumie nie ma z nimi za dużo roboty ... jedynie wiosną cięcie i to wszystko
Ogród wśród pól i wiatrów 09:30, 07 sie 2016

Do góry
jolka napisał(a)

No właśnie rysunków nie zrobiłam, ale chociaż zdjęcia z lepszą perspektywą. I coraz bardziej się skłaniam ku prostokątowi chyba. Choć ogrodowiskowe koła żwirowe bardzo mi się podobają, ale u mnie chyba by nie pasowało. Nie mam przekonania do tego rozwiązania.

Nie jest to miejsce na froncie, raczej z boku domu. Ta ścieżka granitowa to taka nasza wewnętrzna dróżka, pomiędzy domem moim i brata A materiał do przemyśleń.. z przyjemnością

Nakręciłam się teraz na ten pomysł by róże do bonzaja pociągnąć

A czy to jest gdzieś blisko tarasu? Rozumiem, że ta furtka to takie przejście do tej działki obok?
Tak sobie patrzę jeszcze na to bonsai ... ja bym raczej wyeksponowała je trochę, nie zasłaniałabym innymi roślinami.
A jaki charakter tego placyku przewidujesz?
Życie w wiejskim ogrodzie 22:25, 06 sie 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)

To krwawnica pospolita Robert Należy raczej do wysokich bylin, osiąga nawet do 1 m U mnie w tym sezonie jest niska bo bardzo ucierpiała po zimie
Mam u siebie również inne odmiany krwawnic kompaktowych ale ich kwiat nie jest tak ładny jak ta o którą pytasz

Ładna ta krwawnica Jak długo ona kwitnie? i czy jest bardzo ekspansywna?
A jeszcze chcialam zapytać o Twojego Ferner Osten ... jaki jest już wysoki? bo moje, jeszcze nie wszystkie, ale juz zaczynają kwitnąć?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:34, 06 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Oj piękna masz tą stipę
specjamnie dla Ciebie zrobiła zdjęcia w 3 róznych meijscach, widac roznice a sadzone moze z 2 tygodnie pózniej..
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 21:20, 06 sie 2016

Do góry
Piękna jest ta jeżówka
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:10, 06 sie 2016

Do góry
Oj piękna masz tą stipę
Ogród z pergolą 21:04, 06 sie 2016

Do góry
A gdzie lawendę będziesz sadzić? To ta co Luteczka kupowala?
Ogród z pergolą 21:04, 06 sie 2016

Do góry
ag_zie napisał(a)
i już sadzić będzie....wariatka!

No przecież eM będzie sadził a Ania tylko pokaże najwyżej czy w prawo czy lewo przesunąć
Pogubiłam się po drodze... 16:20, 06 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Czyli co zrobisz?
Bo wydaje mi sie, ze jeśli ten cyprysik zostaje to należałoby wziąć pod uwagę jego gabaryty planując nasadzenia Tylko, że do takiego drzewa pasują mi bardziej świerki, cis, trawy niż graby. I czy masz tam dużo słońca? czy jednak półcień?
Dobra już nie mieszam Ci spadam sadzić trzcinniki

co zrobię? Cyprysika zostawię, cztery graby i cisy posadzę, żółte tuje przytnę na kulki, resztę przesadzę a jak już będzie czysta rabata to będziemy myśleć dalej
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:14, 06 sie 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Twe życzenie jest dla mnie rozkazem

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:05, 06 sie 2016

Do góry
JoannaDe napisał(a)

Reniu, się nie czerwień tylko bądź dumna ze Twój ogród jest inspiracja dla innych

Dobra rada przyda mi się bo ja tak mam, że nie wierzę w siebie
Dzięki
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:02, 06 sie 2016

Do góry
Sabina76 napisał(a)
Witam Potrzebuję pomocy, bo w głowie pustka ogrodowa..... Mam do zrobienia rabatę pod oknem kuchennym, blisko tarasu, od strony zachodniej. Mam tam i cień i słońce. Chciałabym wykorzystać hortensje Limelight i żurawki Marmalade. W I wersji był pomysł wysypania tego miejsca kamieniami i posadzenie w nich tylko lawendy. Może i fajnie, tylko lawenda już mi dawno przekwitła. Później zrodziła się wersja nr 2, żeby wykorzystać to co mam, czyli hortensje (do wyboru po 2 szt.Limelight i Vanillie Fraise) oraz żurawki (jak na razie z podziału mam 23 ładne doniczki). Mogę też dołożyć Perowskię. Stożki, kulki bukszpanowe? Trawy? Róże? Miłorząb na pniu? Rabata ma w środkowych miejscach +/- 2m na 4,5m. Trochę odchodzi na opaskę przy domu i na opór betonowy wylany od strony położonej kostki.

Mój dylemat widziany z różnych stron...... Aha, i jeszcze dodam, że w tym miejscu jest taki mały korytarz powietrzny, żeby nie było tak łatwo

Witaj
Hortensje + żurawki (rozchodniki) to fajny zestaw ale zima będzie łyso a to jak dobrze rozumiem jest front? Nie chcesz nic zimozielonego + trawy i żurawka, którą już masz?
Pogubiłam się po drodze... 09:37, 06 sie 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Reniu cztery graby to nawet spory zakątek będzie, cyprysik musi zostać. Fajny zestaw. Cisów jeszcze nie mam dopiero we wrześniu jak dobrze pójdzie dzięki kochana

Czyli co zrobisz?
Bo wydaje mi sie, ze jeśli ten cyprysik zostaje to należałoby wziąć pod uwagę jego gabaryty planując nasadzenia Tylko, że do takiego drzewa pasują mi bardziej świerki, cis, trawy niż graby. I czy masz tam dużo słońca? czy jednak półcień?
Dobra już nie mieszam Ci spadam sadzić trzcinniki

Pogubiłam się po drodze... 09:06, 06 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Ameli A Ty te cisy już masz?
Czytam, że ten cyprysik to jakieś wielkie drzewo rośnie i ... zgłupiałam ... muszę sobie wygooglować.
Podoba mi się pomysł z grabami ale ja to bym machnęla caly zakątek grabowy i do tego trawy + różowe zawilce jesienne i jarzmianki te, które już tam rosną (bo z tego co napisałaś to nie ma tam za dużo slonca)
Reniu cztery graby to nawet spory zakątek będzie, cyprysik musi zostać. Fajny zestaw. Cisów jeszcze nie mam dopiero we wrześniu jak dobrze pójdzie dzięki kochana
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 01:06, 06 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Aaa zachwytu nigdy za wiele możesz jednym i drugim

Twe życzenie jest dla mnie rozkazem
Pogubiłam się po drodze... 00:51, 06 sie 2016

Do góry
Ameli A Ty te cisy już masz?
Czytam, że ten cyprysik to jakieś wielkie drzewo rośnie i ... zgłupiałam ... muszę sobie wygooglować.
Podoba mi się pomysł z grabami ale ja to bym machnęla caly zakątek grabowy i do tego trawy + różowe zawilce jesienne i jarzmianki te, które już tam rosną (bo z tego co napisałaś to nie ma tam za dużo slonca)
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:39, 06 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Tosia to west highland white terrier
Coś tam swojego widziałam ale wiesz jak to brzmi, że ktos Cię po pincie znalazl?

Reniu, się nie czerwień tylko bądź dumna ze Twój ogród jest inspiracja dla innych
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies