Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Kubusiowo 21:38, 25 cze 2012

Do góry
Ostrózki mają 152 czyli tyle ile ja

Przywrotnik

Jarzmianka

Szałwia

Dzwonki od Kasi (Neski) są ogromne, prawie jak ostróżki

Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 12:57, 25 cze 2012

Do góry
Parę dni temu wychodząc na taras poczułam cudowny zapach... Zastanawiałam się skąd... Jaśminowiec za daleko... lawenda też... róż jeszcze nie posiadam... Zaczęłam obwąchiwać wszystkie kwiaty w doniczkach... nieeee... one też nie... Dopiero po chwili doszło do mnie, że to groszek, który wysiałam w moim tarasowym zielniku
Z dnia na dzień rozkwitł niesamowicie, a jego zapach jest... obłędny! W życiu bym nie pomyślała... Takie zwykłe... jednoroczne... a dają tyle radości!

Bakopa, werbena i szałwia w doniczkach też szaleją...

Uwielbiam czerwiec!!!
Ogródek Hanusi po zimie 10:46, 24 cze 2012

Do góry
Trawki pokażę w tygodniu,do wtorku mam gości....ogród odłogiem leży,a potem cały tydzień odchwaszczania.
Mikołajek jeszcze bez koloru

Powojnik nn jeszcze też trzyma fason : ,,nie otwieram drzwi nikomu"

To samo z liatrią

Szałwia trójkolorowa już zaznacza kolory

Ania z zielonego wzgórza :-) 00:24, 23 cze 2012

Do góry
Ania napisał(a)

No cudnie to wyszło - ta szałwia jest oszałamiająca!!!! No i róże na ulicy cudne - i na widok Twoich będą auta zwalniały !

Ach Sebek , moje otoczenie jakoś mało wrażliwe na piękno natury niestety . Danusia świadkiem

Aniu a nie boisz się,że róże poginą?
Ania z zielonego wzgórza :-) 00:03, 23 cze 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
No cudnie to wyszło - ta szałwia jest oszałamiająca!!!! No i róże na ulicy cudne - i na widok Twoich będą auta zwalniały !

Ach Sebek , moje otoczenie jakoś mało wrażliwe na piękno natury niestety . Danusia świadkiem
Ania z zielonego wzgórza :-) 00:00, 22 cze 2012

Do góry
Ogród u stóp klasztoru 23:16, 21 cze 2012

Do góry
a wiecie że mam też inne kwiatki , które jakoś omijam z aparatem , a przecież tez maja swój urok . nie które mało znane a nie które pospolite

DZWONEK KROPKOWANY

ORLIKI

FIRLETKA

CZYŚCIEC

NN.

RÓŻOWA SZAŁWIA OD FINKI

PARZYDŁO LEŚNE

MOJE JEDYNE PIWONIE

WICIOKRZEW JAPOŃSKI - pnącze prowadzone jako okrywowe

EPIMEDIUM

RODGERSJA KASZTANOWCOLISTNA

SZAŁWIA OMSZONA

Ania z zielonego wzgórza :-) 18:45, 21 cze 2012

Do góry

Rabatka wycięta pod nowe nasadzenia przy pomocy nowego noża do kancików

Obłędna szałwia omszona

Początki 23:09, 20 cze 2012

Do góry
Gosiu twoja szałwia na pewno jest bylinowa - na 100 . jednoroczne inne .
jak masz mało to ję rozmnóż , z tej kępy będziesz mieć co najmniej 7 -10 szałwii . a lawendę dodałabym po bokach do zawijaska na żwirku i poodrywaj maluśkie gałązki z piętką , to sobie namnożysz lawendy w brud. . po przekwitnięciu obetnij szałwie , to znowu we wrześniu zakwitnie , ale jak nie obetniesz to znowu masz szanse na wysiew nasion i znowu namnożysz .ufff ale się rozpisałam .jestem pod wrażeniem postępu prac .
z chwastami nie przesadzaj kochana . po prostu na razie patrz na szałwie a za 2- 3 tyg. pryśnij starane i święto . ten środek jest nie zawodny . wszystkie inne przerobiłam i nici . jak ci dadzą porządnie w kość te chwaściorki to na wiosnę zrób mieszankę STARANE + CHWASTOX EKSTRA . bez efektu jojo . tylko nie grzeb wu mnie w wątku w poszukiwaniu pięknej trawy , bo ja nie spinam się na cudo trawkę .u mnie to nie możliwe . musiałabym zalać chemią wszystkie ugory w koło lasu.
Ania z zielonego wzgórza :-) 22:45, 20 cze 2012

Do góry
Aniu, super ekipa u Ciebie gościa szałwia extra
Ogród zmyślony 22:19, 20 cze 2012

Do góry
posadziliśmy świerki

wzeszła werbena samosiejka, ciekawe czy zakwitnie

zeszłoroczna werbena- ma już metr pięćdziesiąt i kwitnie

oczywiście szałwia
Początki 22:07, 20 cze 2012

Do góry
malwes napisał(a)

Ojej, kiedy moja lawenda będzie taka piękna...? U mnie dopiero pączki

To odmiana Hidcote, jedna z większych zdaje się. Ja już kupiłam ją sporą, inaczej też musiałabym długo czekać. Choć muszę przyznać, że lawenda lawendą ale ta szałwia jest obłędna. Niestety poskąpiłam na więcej i jak wróciłam do centrum kolejnego dnia, to już śladu po niej nie było.

Aż wróciłam do zdjęcia szałwii i wstyd, że nie pochwaliłam Faktycznie niesamowita i jaka bujna kępa! Na swoje usprawiedliwienie - cały dzień myślę o mojej lawendzie, bo nie wiem jaka ta moja odmiana i jaki będzie miała kolor, ale pewnie nie tak intensywny Raz już kupiałam jedną sadzonkę i ma taki bardzo blady kolor, trochę się rozczarowałam. Na szczęście była z innego sklepu, więc szansa jest

Wracając do szałwii - jak to z nią jest. Zawsze myślałam, że szałwie sa jednoroczne, ale ostatnio wyczytałam, że są też szałwie-byliny. To jakiej mam szukać, żeby się cieszyć dłużej niż rok?

Początki 21:56, 20 cze 2012

Do góry
Jak to jest z tymi koreankami? Ja mam dwie. 6 lat u mnie rosną, wyglądają dość okazale, jednak szyszki były na jednej tylko raz (w ilości znacząco mniejszej niż u Ciebie). Twoja szałwia piękna. Ja ostatnio miałam szałwię omszoną i za radą Danusi pozbyłam się jej. Liście miała brzydkie, kwiaty mizerne i w dodatku się wykładała. Wcześniej miałam zwykłą i wyglądała znacznie lepiej niż omszona, ale potem coś jej zaszkodziło, zrobiła się brzydka i wykopałam ją na dobre. Z trudem się jej pozbyłam. Ale Twoja jest śliczna
Boćkowe perypetie ogrodkowe 21:50, 20 cze 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)
Boćku, zaglądam brak czasu na pisanie...mam nadzieję, że po kleszczu ani śladu ! szałwia obłedna, treszta też

Anula, ale cudny avatarek - sliczna jestes jak z obrazka Ja wiem, ze masz teraz emocje w zwiazku z akcja sikanie.

Kleszcza wybijam antybiotykiem, ale swoja droga w pore zauwazylam. Kontrolujcie sie prosze.

Dzieki za dobre slowo Motywacja do dzialania jest kosmiczna
Początki 21:26, 20 cze 2012

Do góry
Mille napisał(a)
Ojej, kiedy moja lawenda będzie taka piękna...? U mnie dopiero pączki

To odmiana Hidcote, jedna z większych zdaje się. Ja już kupiłam ją sporą, inaczej też musiałabym długo czekać. Choć muszę przyznać, że lawenda lawendą ale ta szałwia jest obłędna. Niestety poskąpiłam na więcej i jak wróciłam do centrum kolejnego dnia, to już śladu po niej nie było.
Boćkowe perypetie ogrodkowe 21:17, 20 cze 2012

Do góry
Boćku, zaglądam brak czasu na pisanie...mam nadzieję, że po kleszczu ani śladu ! szałwia obłedna, treszta też
Początki 21:08, 20 cze 2012

Do góry
Lawenda i szałwia nie znalazały jeszcze finalnego miejsca bo nie mogę się zdecydować:

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 20:03, 19 cze 2012

Do góry
Witam Wszystkich miłych Gości odwiedzających mój wątek oj jakby było fajnie tak siąść razem gdzieś w ogródku i pogadać
Postaram się wyczerpująco odpowiedzieć

Magdalena - dzięki za regionalne wsparcie i miłe słowa

Karolinka - masz rację mają o czym gadać, a bukszpan chyba się przyjął, bo wypuścił młode przyrosty to chyba znaczy, że się przyjął ?

Agnes - dzięki, że zaglądasz zakątek to moje wybawienie od zgiełku dnia codziennego

Justi - faktycznie jest zielono i może aż za bardzo wszystko się zlewa, w związku z tym czekam z utęsknieniem na szybki wzrost miskantów oraz rozkwit przede wszystkim hortensji - wszystkie mają pączki, a Anabelka lada dzień rozkwitnie. "Czy to już ostateczna wersja tego zakątka?" - nie )) będą zmiany po całości po zakończeniu budowy posadzony już szkielet zostanie napewno czyli świerki serbskie i thuje, hortensje w narożniku z miskantami raczej też dojdzie również śliwa wiśniowa Nigra wysoko szczepiona, ale powstanie tam kiedyś chyba koło żwirowe z ławeczką lub łezka żwirowa jak w projekcie więc bukszpany zostaną wyciągnięte bardziej na zewnątrz. Na stałe zostanie też reanimowany bukszpan bo drugi raz wykopywać koparką go raczej nie będziemy a cała reszta roślin będzie z całą pewnością przesadzona i skomponowana całkowicie inaczej np. te 50 cisów, które rosną na rabatach pójdzie na ekrany to tak mniejwięcej w skrócie ) mam plany zakupu w przyszłoście wielu nowych roślin m.in. rh róże wiśnie "Umbraculifera" i inne
A na razie jest jak jest jakbym mogła, to bym już organizowała cały ogród )
Kwitnące na czerwono żurawki są cudne liście zielone i potrzebują jakiegoś kontrastu, mi najbardziej podobają się posadzone w grupie, wtedy efekt kwitnących na czerwono kwiatuszków jest lepszy, u mnie rosną w odstępach i to jest do zmiany , co już widzę i wiem no ale tak przecież zdobywa się doświadczenia ) ufff, to się chyba wytłumaczyłam

Bogusiu - bardzo mi miło, że poświęciłaś czas na spacerek jeśli się podoba, to tym bardziej się cieszę, bo przekonuję się, że chyba zmierzam w dobrym kierunku to wybrane przez Ciebie zestawienie powstało już w ubiegłym roku - przesadziłam wiesiołka od razu jak przekwitł, no i dopiero mam efekt ale wiesiołek powinien być z przodu przed szałwią bo okazał się niższy, no chyba, że szałwia wyjątkowo wybujała do góry, bo myślałam, że będzie niższa ) ot kolejne doświadczenie wszystko przede mną wspaniale, że udało Ci się znaleźć przywrotniki na spacerze ja niestety nie trafiłam takiej okazji więc kupiłam sadzonkę za 5 zł i to można powiedzieć cudem Może mi się rozsieje Przesyłam serdeczności

Betysia - witaj w moim skromnym zakątku bardzo mi miło Ciebie gościć, zapraszam na ławeczkę to pogadamy sobie jaki tam ze mnie doświadczony ogrodnik )))) to dopiero drugi sezon, wciąż się uczę totalnie wszystkiego, ale za to z uwagą,ale przede wszystkim pasją wiesz napewno o ogrodzie więcej niż ja a ja jeśli tylko mogę to dzielę się choć tym skromnym kawałkiem wiedzy i dotychczasowego doświadczenia z innymi, w tym również spoza Ogrodowiska
Uwielbiam Twoje klimaty i będę częstym gościem jak tylko czas pozwoli wisteria też mi chodzi po głowie ) Pozdrawiam

Irenko - dzięki za odwiedzinki sianie raz mi wychodzi a raz nie np. nie powiódł mi się wysiew kobei. Zatem, jak ostróżki nie będą się wysiewać, to będą sadzonki i trudno ) nie są drogie, a przynajmniej to pewna metoda pozyskania ostróżek )
Charakterek to ma .... moja córcia ))) a zakątek i kiedyś ogród mam nadzieję, że będzie posiadał wiele przymiotów, w tym i charakter w zasadzie to mam obrazy w głowie a póki co cieszę się tym co mam, bo jest zdecydowanie lepiej niż w 2011 )))) dzisiaj się śmieję z tych pierwszych początków, a kiedyś będę się pewnie śmiała z tego zakątka, jak można było tak to posadzić i oby tak było )) wciąż się rozwijam ) Ściskam Cię serdecznie!

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 22:01, 18 cze 2012

Do góry
Hej Karolciu,
odpiszę u Ciebie bo już muszę znikać
Oto moja szałwia w ubiegłym roku i to w środku lata ))) nie do poznania sadzonki miały po jednym kwiatostanie ) w przyszłym roku Twoje maluchy staną się buszem Pozdrowionka
Ogród w Holandii 21:48, 18 cze 2012

Do góry
Myślę, że szałwia podobnie jak lawenda będzie z różami wyglądać super no i oczywiście przywrotnik do kompletu są szałwie fioletowe, różowe i białe ) u Danusi róże rosnął z bluszczem i Clematisami
p.s. kiedys też jeździłam daaaawne czasy, ale toczek jeszcze mam ))
a tu bukiecik dla Ciebie Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies