Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród w Holandii 22:19, 29 maj 2012

Do góry
Hortensja zaczyna od dołu, ale pąki ma do samej góry, i jest tych pąków dużo. Pokaż ją potem w pełnej krasie. Największą zaletą hortensji jest to, że tak długo utrzymują się kwiaty, a potem nawet przekwitłe kwiatostany wyglądają ładnie. A szałwia rzeczywiście duża. Musi mieć dobre warunki.
Moje roślinki 21:41, 29 maj 2012

Do góry
Majeczko zrób koniecznie fotki tej rzodkwi Jak smakuje?

Co to takie fioletowo kwitnące powyżej? Szałwia omszona? Bardzo łądna roślinka
Dzisiaj jadłam z Młodą pierwsze groszki - pycha!
pozdrawiam!!
Ogród w Holandii 19:55, 29 maj 2012

Do góry
Kilka zdjęć z przedogródka.
Największa szałwia, jaką w życiu widziałam:

Pierwsza róża (nn), ale już inne czekają w kolejce:

Ania z zielonego wzgórza :-) 22:04, 27 maj 2012

Do góry
A tutaj szałwia w pełnej krasie

Ogród zmyślony 11:58, 27 maj 2012

Do góry
na całej połaci szałwia- zakochałam się w niej

żurawki mają wiechy- będą kwiatki-mam nadzieję, że białe

niestrzyżony żywopłocik z cisa elegantissima

i zakątek pod jabłonką
Mój kawałek raju 01:22, 27 maj 2012

Do góry
zakwitają trzykrotki fioletowa i niebieska szałwia omszona pierwiosnek Viala zawilce już rozkwitają wielosił
Mój kawałek raju 00:20, 26 maj 2012

Do góry
rozkwita liliowiec z nowych 30 odmian w tym roku kupionych chaber górski róże szykują się do kwitnienia i piwonie
wiciokrzew pomorski daje niesamowity zapach a lada dzień rozkwitnie jaśminowiec Coronarius aureus i wtedy będzie jego zapach nawet w domu tak silnie pachnie zakwitł jeden z dyptamów i szałwia omszona
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 23:16, 25 maj 2012

Do góry
dajana napisał(a)
Wiem ze to nie forum budowlane ale to zdjęcie jest dla Bogdzi
Jeszcze nie skończony dojdą trasy z drewna i barierki .Dzisiaj impregnowałam drewno na tarasy malowałam listwy i tak codziennie .Nie żałuję Bogdziu .Jakie kwiaty widzisz wokół mojego tarasu?

Dajano, pamiętam, że gromadziłaś róże w białych i różowych kolorach, do róż pasują powojniki białe i niebieskie, lawenda lub szałwia niebieska, trochę zieleni bukszpanów i białe hortensje Anabelle i Lime Light.
Białe i niebieskie bratki, a wczesną wiosną niechby kwitły niebieskie poduchy floksów szydlastych i białe wczesne tawuły,a może białe bzy, i kalina, białe duże fiołki i konwalie...Może też biały żwirek w pobliżu Twojej niebieskiej ławeczki?[
img size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/15/152828/original.JPG[/img]
Przepraszam, że się wymądrzam niepytana, a zdjęcia po wykorzystaniu mogę wyrzucić, żeby Ci nie robić bałaganu. Popatrz, bo wiele roślinek mogę dla Ciebie już doniczkować. Pozdrawiam i dobrej nocki.

Floksy szydlaste są niebieskie, różowe, białe, karminowe.

Białe duże fiołki są ozdobne z kwiatów a potem z liści. Obok biała skalnica.

Niebieskie poduchy z żagwinów

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 09:32, 22 maj 2012

Do góry
Małgosiu ogladam Twoje foty i szok.Ale kwitnie!! Szałwia ,moja w pąkach a Twoja już ma kolorek Wszystko piękniusie
W cieniu - zacieniona 23:14, 21 maj 2012

Do góry
Szałwia trójbarwna Chaber Szałwia omszonaCzosnek kaukaski Wielosił Kokoryczka mini Szałwia Turzyca
Ogród Sylwii od początku :) 22:49, 21 maj 2012

Do góry
Sylwia,szałwia pięknie się komponuje - a ja przed chwilką też wrzuciłam fotki szałwi

Szalenie podoba mi się "karmikowa rzeka" - bajka

Oj,cała reszta równie sensowna co ładna
Rabaty do wymiany :) 22:04, 19 maj 2012

Do góry
Taki mam efekt dzisiejszej zabawy z wężem

szerokość tej rabaty to 3 metry, w węższych miejscach 1 metr a długa jest na ok 6 metrów. Około bo zapomniałam zmierzyć dokładnie...

Chciałam tu posadzić ze dwie róże, mam dostaną na wiosnę ketmię kwitnącą najprawdopodobniej na różowo ale obdarowująca nie była pewna na sto procent. No i do dyspozycji są byliny:
przywrotnik 3 sztuki
tojad niebieski
ostróżka niebieska
irysy syberyjskie
miodunki
bodziszki różowe
szałwia fioletowa
piwonie
trawa piórkówka japońska
rochodniki różowe
jeżówka rózowa i biała
no i lawenda którą rozmnażam, na razie pypcie i nie wiadomo co z tego wyjdzie
Moje miejsce na ziemi ;) 23:08, 18 maj 2012

Do góry
Moje kwitnące rabatki
... biało-niebiesko ...

... wkrótce dołączą do nich szałwia, goryczka , dzwonki , łubin i ostróżki
Nasz przydomowy ogródek 07:41, 18 maj 2012

Do góry
danuta_ napisał(a)
No widze Zbysiu, że plany masz konkretne - tawuły i berberysy to dobry pomysł, ale dodanie czegoś troszkę wyższego tez by miało sens - może proponowany miskant albo rozchodnik okazały lub szałwia omszona - wszystko zależy od tego ile jest miejsca do wykorzystania Będę śledzić Twoje poczynania

Danusiu dziękuję za porady. A czy uważasz że miskant mógłby być blisko wierzby Hakuro tak aby był tłem dla tawuł ?
Nasz przydomowy ogródek 07:34, 18 maj 2012

Do góry
No widze Zbysiu, że plany masz konkretne - tawuły i berberysy to dobry pomysł, ale dodanie czegoś troszkę wyższego tez by miało sens - może proponowany miskant albo rozchodnik okazały lub szałwia omszona - wszystko zależy od tego ile jest miejsca do wykorzystania Będę śledzić Twoje poczynania
Mój 4 arowy azyl... 19:24, 16 maj 2012

Do góry
Celina napisał(a)

Dziękuję za odpowiedz. W ubiegłym roku niestety nic się u mnie nie wysiało mam 6 już sporych "kulek" szałwiowych i tak sobie pomyślałam o rozsadzie ale jak teraz nie można to poczekam do późnej jesieni, bo moja szałwia bardzo długo kwitnie, zwłaszcza jak obcinam jej przekwitnięte kwiaty

Nie powinnaś zbyt późno dzielić, bo mogą się przed zimą słabo, albo w ogóle nie ukorzenić!
Lepiej z jednej kępki nie tnij przekwitniętych pędów, wykorzystaj nasiona i zaraz potem dziel. Najpóźniej w końcu września.

Jeśli można to się wetnę
Szałwię podzieliłam w tym roku na 3 części - w kwietnu.Super sie przyjęła , już widać ,że będzie kwitnąć
na jesieni bym nie ryzykowała,a poza tym faktycznie długo kwitnie i cieszy oczy

Oglądalam Twoją szałwię Kasiu, piękna jest!
Ale zostaw kilka kwiatostanów i pozwól dojrzeć nasionom. Same się rozsieją, nie wymagają specjalnej opieki. Bylebyś tylko małych siewek nie wyplewiła. Nie pożałujesz, będziesz miała mnóstwo roślin tanim kosztem!
Mój 4 arowy azyl... 19:19, 16 maj 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Dziękuję za odpowiedz. W ubiegłym roku niestety nic się u mnie nie wysiało mam 6 już sporych "kulek" szałwiowych i tak sobie pomyślałam o rozsadzie ale jak teraz nie można to poczekam do późnej jesieni, bo moja szałwia bardzo długo kwitnie, zwłaszcza jak obcinam jej przekwitnięte kwiaty

Nie powinnaś zbyt późno dzielić, bo mogą się przed zimą słabo, albo w ogóle nie ukorzenić!
Lepiej z jednej kępki nie tnij przekwitniętych pędów, wykorzystaj nasiona i zaraz potem dziel. Najpóźniej w końcu września.

Jeśli można to się wetnę
Szałwię podzieliłam w tym roku na 3 części - w kwietnu.Super sie przyjęła , już widać ,że będzie kwitnąć
na jesieni bym nie ryzykowała,a poza tym faktycznie długo kwitnie i cieszy oczy
Mój 4 arowy azyl... 23:11, 15 maj 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)

Mój 4 arowy azyl... 23:01, 15 maj 2012

Do góry
Ania z zielonego wzgórza :-) 20:09, 15 maj 2012

Do góry
Dąbrówka też się już niebieszczy i szałwia ma ochotę na pokazanie kolorku

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies