Hortensja zaczyna od dołu, ale pąki ma do samej góry, i jest tych pąków dużo. Pokaż ją potem w pełnej krasie. Największą zaletą hortensji jest to, że tak długo utrzymują się kwiaty, a potem nawet przekwitłe kwiatostany wyglądają ładnie. A szałwia rzeczywiście duża. Musi mieć dobre warunki.
rozkwita liliowiec z nowych 30 odmian w tym roku kupionych chaber górski róże szykują się do kwitnienia i piwonie
wiciokrzew pomorski daje niesamowity zapach a lada dzień rozkwitnie jaśminowiec Coronarius aureus i wtedy będzie jego zapach nawet w domu tak silnie pachnie zakwitł jeden z dyptamów i szałwia omszona
Dajano, pamiętam, że gromadziłaś róże w białych i różowych kolorach, do róż pasują powojniki białe i niebieskie, lawenda lub szałwia niebieska, trochę zieleni bukszpanów i białe hortensje Anabelle i Lime Light.
Białe i niebieskie bratki, a wczesną wiosną niechby kwitły niebieskie poduchy floksów szydlastych i białe wczesne tawuły,a może białe bzy, i kalina, białe duże fiołki i konwalie...Może też biały żwirek w pobliżu Twojej niebieskiej ławeczki?[
img size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/15/152828/original.JPG[/img]
Przepraszam, że się wymądrzam niepytana, a zdjęcia po wykorzystaniu mogę wyrzucić, żeby Ci nie robić bałaganu. Popatrz, bo wiele roślinek mogę dla Ciebie już doniczkować. Pozdrawiam i dobrej nocki.
Floksy szydlaste są niebieskie, różowe, białe, karminowe.
Białe duże fiołki są ozdobne z kwiatów a potem z liści. Obok biała skalnica.
Niebieskie poduchy z żagwinów
szerokość tej rabaty to 3 metry, w węższych miejscach 1 metr a długa jest na ok 6 metrów. Około bo zapomniałam zmierzyć dokładnie...
Chciałam tu posadzić ze dwie róże, mam dostaną na wiosnę ketmię kwitnącą najprawdopodobniej na różowo ale obdarowująca nie była pewna na sto procent. No i do dyspozycji są byliny:
przywrotnik 3 sztuki
tojad niebieski
ostróżka niebieska
irysy syberyjskie
miodunki
bodziszki różowe
szałwia fioletowa
piwonie
trawa piórkówka japońska
rochodniki różowe
jeżówka rózowa i biała
no i lawenda którą rozmnażam, na razie pypcie i nie wiadomo co z tego wyjdzie
No widze Zbysiu, że plany masz konkretne - tawuły i berberysy to dobry pomysł, ale dodanie czegoś troszkę wyższego tez by miało sens - może proponowany miskant albo rozchodnik okazały lub szałwia omszona - wszystko zależy od tego ile jest miejsca do wykorzystania Będę śledzić Twoje poczynania
Oglądalam Twoją szałwię Kasiu, piękna jest!
Ale zostaw kilka kwiatostanów i pozwól dojrzeć nasionom. Same się rozsieją, nie wymagają specjalnej opieki. Bylebyś tylko małych siewek nie wyplewiła. Nie pożałujesz, będziesz miała mnóstwo roślin tanim kosztem!
Dziękuję za odpowiedz. W ubiegłym roku niestety nic się u mnie nie wysiało mam 6 już sporych "kulek" szałwiowych i tak sobie pomyślałam o rozsadzie ale jak teraz nie można to poczekam do późnej jesieni, bo moja szałwia bardzo długo kwitnie, zwłaszcza jak obcinam jej przekwitnięte kwiaty
Nie powinnaś zbyt późno dzielić, bo mogą się przed zimą słabo, albo w ogóle nie ukorzenić!
Lepiej z jednej kępki nie tnij przekwitniętych pędów, wykorzystaj nasiona i zaraz potem dziel. Najpóźniej w końcu września.
Jeśli można to się wetnę
Szałwię podzieliłam w tym roku na 3 części - w kwietnu.Super sie przyjęła , już widać ,że będzie kwitnąć
na jesieni bym nie ryzykowała,a poza tym faktycznie długo kwitnie i cieszy oczy
Dziękuję za odpowiedz. W ubiegłym roku niestety nic się u mnie nie wysiało mam 6 już sporych "kulek" szałwiowych i tak sobie pomyślałam o rozsadzie ale jak teraz nie można to poczekam do późnej jesieni, bo moja szałwia bardzo długo kwitnie, zwłaszcza jak obcinam jej przekwitnięte kwiaty
Nie powinnaś zbyt późno dzielić, bo mogą się przed zimą słabo, albo w ogóle nie ukorzenić!
Lepiej z jednej kępki nie tnij przekwitniętych pędów, wykorzystaj nasiona i zaraz potem dziel. Najpóźniej w końcu września.