Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W ogródku Martki 14:03, 03 lip 2021

Do góry
Na posadzenie czekają dwa klony, Pixie oraz Skeeters Broom Jak obstawiacie, gdzie się znajdą? To moje zadanie na przyszły tydzień, mam dla nich próchniczne, apetyczne podłoże. Tymczasem trzeba rzucić się w wir odpoczynku i spotkań Dobrego weekendu!

Do góry
I kilka drobiazgów różnych:
pszczoła zainteresowańa kwiatem dyni

a ta sama dynia coraz bardziej zamienia się w potwora, czy wyrośnie tu 300-kilogramowy okaz???

jeżówki już! choć kot albo coś przegryza mi łodygi i znalazłam już trzy kwiatki na ziemi, ach te niepożądane sytuacje wciąż dają o sobie znać...

Róża Leonardo da Vinci bardzo pilnie kwitnie, czy to sprawa banana, którego zakopałam w jej korzenie?

Do góry
Oraz jeszcze rzut okiem na dwie rabaty "za domem" (za zielskiem nie nadążam absolutnie, zatem niech pozuje)
Tu rabata z Annabelle - wymienione na zdrowe okazy.

Tu rabata z klonami i różami Chopin.

Tu klony Atropurpureum. Do pełni brakuje mi tu hakonechloa, nigdzie nie mogę kupić. Bodziszek do wymiany, tu nietrafiony.

W ogródku Martki 14:02, 03 lip 2021

Do góry
Z innych obrazków to tak od frontu na dziś jest tak:
Rabata Grab/Hakonechloa, warzywnik i po prawej przed domem gaury i penstemony i dalej róże, jodła koreańska jest tu tylko do wiosny.

Zbliżenie na różankę połączoną z klonami Atropurpureum. Po drugiej stronie jeszcze dość łysa rabata ze szpalerem Limelight i innymi drobiazgami/obwódka z Hakonechloa macra.

Idziemy dalej i podziwiamy przyszłe łany hakonechloa i zanurzone w nich kostki z cisa - nad nimi trzy graby, jeden właśnie wymieniony, bo nie ruszył, zapewne przemarzł w szkółce.

Przy tarasie klon Dissectum Garnet.

W ogródku Martki 14:02, 03 lip 2021

Do góry
Hurra! Skończyłam definitywnie kopanie rabat (na ten sezon oczywiście, bo w przyszłym będą korekty, oj będą). Yenno, dobrze, że planujesz szerokie rabaty, w przeciwnym razie istniało by ryzyko, że dojdziesz do wniosków, do których ja właśnie nieśmiało dochodzę....

Ostatnia część mega-rabaty - narożnik płn-zach przy domu - obsadzona pierisami, kiścieniem i z braku hakonechloa we wszelakich stacjonarnych CO - posadziłam co miałam na zbyciu i co było pod ręką, czyli turzyce. Jednak nie są to trawy przyszłości, to już wiem. W przyszłym sezonie zastąpię hakonechloa własnej produkcji - i tak sobie proszę tę rabatę wyobrazić
Posadziłam:
- Pierisy Nocturne, Katsura, Valley Valentine oraz Leucothoe Royal Ruby
- carex muskingumensis (ich zamówienie to moja porażka, ale na szczęście nie zimują)
- buk szczepiony NN - dostałam w prezencie, a darowane - to wiadomo, więc nie zaglądam mu w ... nazwę
- carex everlime
- języcznik zwyczajny
- wietlica japońska
- cis taxus media hicksii - będzie prowadzony w sześcian, takich kostek jest u mnie na rabatach kilka i będą akcentem powtarzającym się w całym ogrodzie.

Do zrobienia: posadzić wzdłuż kostki rządek konwalnika oraz w miejsce trawy za cisem - ułożyć kostkę (Juzia, ależ mnie zainspirowałaś, chyba też spróbuję sama?...)

LeŚnicZaNka 13:53, 03 lip 2021

Do góry
LeŚnicZaNka 13:52, 03 lip 2021

Do góry
Ogród bez fioletów, błękitów i żółcieni 13:44, 03 lip 2021

Do góry
Rabata różana z ambrowcem. Trochę różnych róży na pamiątek, bo już teraz po deszczach wyglądają, znacznie gorzej...
Clematis i naparstnice w towarzystwie rozplenic.

Pashmina, zachwyca swoim urokiem:

Eden Rose w towarzystwie krwawnicy Robert:

Boska Boscobel:

I Ballerina po zabiegu "kulkowania":
Różaneczniki - choroby i szkodniki 13:31, 03 lip 2021

Do góry
Dzień dobry, na moim rododendronie pojawiły się takie dziwne plamy na listkach, czy ktoś wie jaka to przyczyna? Z góry dziękuje za odpowiedz.
Choroby róż 13:30, 03 lip 2021

Do góry
Witam Mam problem z moją różyczką miniaturową. Na nowo wyrosłych pędach, na liściach pojawiły się zniekształceniana na blaszkach i od spodu przy nerwach. Czy pomógłby mi ktoś zidentyfikować co to może być i jak to wyleczyć? Czy mogą to być jakieś roztocza czy może wirus? Mam ekstrakt z drzewa Neem. Czy mógłby pomóc? Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 12:28, 03 lip 2021

Do góry
Witam, jestem nowy, cieszę się że wreszcie trafiłem na forum na którym coś się dzieje. Otóż mam taki problem.
Zgodnie z tematem założyłem trawnik na takiej glebie. Robiłem to późną jesienią 2020 roku. Działkę mam na glinie, podsypałem to czarną ziemią przywiezioną wywrotkami. Ok. 10 cm, miejscami może być trochę mniej. Niestety przy siewie użyłem nawozu Substral Trawnik, po czasie dowiedziałem się że jesienią nie powinienem tego robić. Trawy przy siewie nie żałowałem.
Trawa rośnie mi nierównomiernie, w niektórych miejscach nie wyrosła mi wcale, odnoszę wrażenie że choruje ale nie znam się na tyle żeby to zdiagnozować. W niektórych miejscach jest bujna i zdrowa. Na ostatnim zdjęciu jest taka jaką bym chciał z tym że w tym miejscu ta ziemia jest lepsza, mniej zbita, miększa. Wykonałem aeracje jakieś półtora tygodnia temu. Plan mam taki żeby w tych miejscach co nie rośnie zruszyć ziemię, posiać i zasypać dobrą ziemią. Powiem szczerze że jak myślę o przekopywaniu tego wszystkiego jeszcze raz to cisną mi się na usta niecenzuralne słowa. Robię wszystko sam i nie daję rady czasowo. Nawozu boję się jakiegoś zastosować bo boję się że to wszystko spalę. Może ktoś udzieliłby mi fachowej porady ja wyprowadzić ten trawnik. Pozdrawiam wszystkich.

W Kruklandii 12:26, 03 lip 2021

Do góry
Takie straszydła mi porosły Nawet nie widać co to. I gdzie się zaczyna jedna roślina, a gdzie druga

Przerwa na kawę i ostatni pójdzie pod nożyce

Ptasi gaj 12:23, 03 lip 2021

Do góry
Trawki przepiękne ale arbuzy je zagłuszyły. Co mnie podkusiło aby takie drobiazgi arbuzy posadzić a one tak eksplodowały wzrostem.

Ptasi gaj 12:16, 03 lip 2021

Do góry
CD

Bambusy po lewej od Franka po prawej od Danusi. W donicach bo ekspansywne Posadzę je razem ale wevwiekszych donicach są ekspansywne.juz wiem gdzie.

Ptasi gaj 12:03, 03 lip 2021

Do góry
Lilie nie przypuszczałam sądząc odetke, że przerośnie lilie i tak się rozpanoszyła. Lilii mam sporo, ale już kończę zakupy ślimaki, poskrzypka to paskudne robactwo.

Piękna rudbekia

Ptasi gaj 11:50, 03 lip 2021

Do góry
Jeżówki zaczynają. Przywiozłam sadzonki i myślałam kiedy one urosną. Po roku piękne sadzonki sami zobaczycie ich kwitnienie. Anabell miała rację, że sadzonki bardzo żywotne.

Ptasi gaj 11:39, 03 lip 2021

Do góry
Języczki oddechu złapały po ślimakach granulki są bardzo dobre dla nich

Kocimietki przycięte deszcz je położył i róże bonici nie miały miejsca. A zresztą już mają młode odrosty

Ptasi gaj 11:32, 03 lip 2021

Do góry
CD

Anabelka jedna jedyna i świecznika

Ptasi gaj 11:27, 03 lip 2021

Do góry
Dobrze, że wczoraj zrobiłam fotki, bo dzisiaj po nocnej ulewie wszystko w opłakanym stanie. Róże namoczone, wody w oczku przybylo

A to wczorajsze

Na cztery krzaczki mam takie kwitnienie Stella.,.

April podbija las... 11:08, 03 lip 2021

Do góry
A moje zakupy...udały się

derenie, prosa, driakiew, szałwię jesienną, bodziszek, gaura... szczegółowo później bo lecę sadzić

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies