Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Za drzwiami do ogrodu... 14:51, 27 mar 2025

Do góry

Za drzwiami do ogrodu... 14:08, 27 mar 2025

Do góry
Wafel napisał(a)
Ślicznie wygląda ten kącik z magnolią, normalnie jak z czasopisma wnętrzarskiego! Jestem ciekawa jak długo utrzymają się kwiaty na gałązce. Jaka to odmiana magnolii?

Aga już odpisała odnośnie odmiany. A kwiatom niestety po ok 4 dniach opadają płatki i pokazują się niewielkie listki.
Dzisiaj wygląda tak:

Świerk serbski - Picea omorika 13:53, 27 mar 2025

Do góry
dołaczam zdjecie
Ptasi gaj 12:46, 27 mar 2025

Do góry
Monia81 napisał(a)
Elu a ten klon antropurpurea on od wiosny ma taki kolor? Szukam czegoś na tarasową i potrzebuję właśnie coś w kolorze przez cały sezon

Ta fotka jest z 15 czerwca 24 r. Właściwie od początku ma takie liście do końca jesienią bardziej amarantowe.
Jest posadzony w półcieniu od wschodu ma słońce. Taki kolory są przypalane przez ostre słońce. Więc trzeba je chronić. Ten rośnie nad oczkiem więc ma sporo wilgoci.

Jeszcze kupiłam w tym roku takie kloniki
Czyli 3 szt razem te są już na działce

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 12:37, 27 mar 2025

Do góry
Korzeń wykopany i wygląda tak

Nie jest zgnity, żadnego nalotu.
Ptasi gaj 12:35, 27 mar 2025

Do góry
Tutaj jeszcze jakiś s maluch powoli rośnie.

Grzebiuszka ziemna 12:23, 27 mar 2025

Do góry
Wiosenne dywaniki z cebulicy syberyjskiej, jak co roku powtarzają spektakl:

Pierwszy żonkilek cieszy

Miodunka ładnie się rozrasta po podziale:

i moje ulubione hiacynty

Grzebiuszka ziemna 12:16, 27 mar 2025

Do góry
Dzięki Ewo

Elu - dziękuję, widziałam, śliczna jest

Małgosiu - a może jeszcze się odrodzi? Muszę spryskać je w/g Pana Hyżego na czarną plamistość, bo w zeszłym roku miałam problem z jedną różą, konkretnie z Rose de Tolbiac

Wiktoria jeśli chodzi o papryki, to potem będę je trzymać w mojej mobilnej na kółkach szklarence W zeszłym roku wsadzałam byle gdzie i na rabaty między kwiatami Lato było ciepłe i papryki ładnie obrodziły na zewnątrz. Dużo rozdałam.

Namoczyłam szpinak malabarski, zobaczymy co z tego wyniknie
jak lubię te najtańsze białe ciemierniki, tak ładnie się w miarę upływu czasu wybarwiają

Bardzo ładnie (chyba już 3 rok) przechowały się bulwki kalii różowej (to są te moje z nasionek ) w torebeczkach w popiele, wszystkie kilkanaście żywotne, nawet kiełki wypuściły już wsadzone do ziemi, ale wynoszone na dzień do ogrodu:

Trochę naprawiłam mój stojak na truskawki pnące, da radę w następnym sezonie też musiałam przenieść 4 pojemniki z okien, bo pomimo wbicia patyków i innych zabezpieczeń, koty ciągle się rozkładały na roślinkach

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 12:15, 27 mar 2025

Do góry

Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji choroby, najpierw połowa tui zrobiła się matowa (w zeszłym roku) a teraz uschła. Druga połowa normalnie zielona, wycięłam ja i dziś wykopie korzenie. To samo zaczyna się dziać z tują posadzona dwie dalej... usycha jeden gruby pęd a reszta zielona.
Szmata będzie usunięta.
Anna i Ogród 2 11:54, 27 mar 2025

Do góry
Hurra stał się cud bo moje sadzonki ozdrowiały

Wszystkim 6ciu sadzonkom ten biały nalot zniknął. Może wystarczyło to że postawiłam na oknie i rozszczelniłam je. Muszę częściej wietrzy to pomieszczenie bo najwyraźniej taka duża ilość roślin w jednym miejscu podwyższyła wilgotność powietrza i pomidorom to szkodzi.
Ptasi gaj 11:53, 27 mar 2025

Do góry
pestka56 napisał(a)
Nie wiedziałam, że ty klonowa, Elu
Patrz Artur Witkowski pokazał sporo zdjęć swojej 'Geisha Gone Wild' i dał opis.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02d5zwNp8Y5gyUou8aoB95yLy5mJLWpqD6FrEs1Ghu8Uua46eZWgjvj38yDhcQB5Ktl&id=100094901642393

I jeszcze jedno zdanie od Szkółka Przytok :

Kasiu mam kilka klonów atropurpura 3 szt. Jeszcze jakieś inne.

Tego chce przesadzić, ale to w jesieni jest bardzo ładny i szybko rośnie tutaj ma za mało miejsca i go przycinam.

Szata wiosenna

Ten jaki piękny. Sammer gold
W ciągu lata

Posadzony do gleby i jesień

Ptasi gaj 11:38, 27 mar 2025

Do góry
Makao napisał(a)
Muszę pomyśleć o wysiewie host na przyszły rok. W tym sezonie sobie już odpuszczę bo za dużo tego już mam ale za rok poszukam fajnych odmian.

Aniu ja mam nasiona ze swoich host. Nie każda hosta chociaż kwitnie ma nasiona. Patriota i ta druga pobrałem nasiona i w zeszły roku.
Pewnie te które wysiałam nie będą miały cech macierzystych, ale mnie zależy na posadzeniu aby coś w cieniu rosło nie inwazyjnego.

Np z tej to chyba Shmit ma piękne kwiaty ale nasion nie ma.

Kaszubskie piaski 09:56, 27 mar 2025

Do góry
Zaczęłam w zeszłym roku przygotowywać miejsce pod 3-4 nowe borówki. Odchwaściłam, przekopałam i wysypałam 2 wielkie 250 L worki skompresowanego kwaśnego torfu litewskiego. Miałam nadzieję, że jesienno-zimowe deszcze i śnieg go odpowiednio nawodnią. A tu klops. Torf jeszcze nie jest odpowiednio wilgotny. Straszna susza była jesienią i zimą. Gleba sucha i torf suchy

Tak to wyglądało jesienią i niewiele się zmieniło. Będzie trudno go nawodnić.

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 09:47, 27 mar 2025

Do góry
Wiosny cd.
Przekwitają krokusy. Ciemierniki w formie. Zaczynają się pojawiać pąki tulipanów i żonkili.
Szafirki maja mnóstwo listków. Ten tydzień zapowiada się dość ciepło, na Wielkanoc mam nadzieję na show tulipanowe.
Tak wygladają moje ciemierniki kupione w ubiegłym roku. Ciekawe czy tegoroczne zakupy tez się dobrze zaaklimatyzują.

Anna i Ogród 2 09:40, 27 mar 2025

Do góry
Żeby nie było tak pięknie z tymi pomidorami to 3 odmiany załapały mączniaka prawdziwego.

Pascal de Primę obie sadzonki, Indogo Blue Beauty obie sadzonki i Aussie obie sadzonki.
Zrobiłam oprysk i odstawiłam na bok.
Dosiewać chyba nie będę bo mam sporo innych sadzonek i lukę zapełnię ale liczę że oprysk pomoże i się ogarną.

Zaznaczę sobie w notatkach że te 3 odmiany są wrażliwe i na przyszły rok będą od początku potraktowane wymoczeniem w herbatce rumiankowej

A może jednak wsadzę 3 nasionka tak na wszelki wypadek, hmm… pomyślę jeszcze
Glina i zielsko 09:02, 27 mar 2025

Do góry
Pomidorki wzeszły wszystkie nasionka jakie wsialam.
Yupii.
Teraz trzeba je utrzymać przy życiu.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 08:46, 27 mar 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Zamówiłam dziś sadzonki truskawek. Finalnie biorąc pod uwagę te które mam i te nowe to plonowanie powinno wyglądać tak:

bardzo wczesne:
NN od sąsiadki

średniopóźne:
Senga Sengana

późne:
Florence
Bogota Gigant

powtarzające owocowanie:
Albion
Selva

Ale apetyczne
U mnie jskos zle zimuja w skrzyniach
Nie wiem jaki powod
Przy ścieżce 21:58, 26 mar 2025

Do góry
vita napisał(a)

Warta rozpowszechnienia cebulowa roślina, wcześnie kwitnąca i dająca moc koloru na rabacie.
Niezawodna w uprawie Siewki wawrzynka znalazłaś?

Nie miałam czasu za nimi popatrzeć jeszcze W innej części ogrodu na razie porządki robię.
A co to za piękność? Może pisałaś, chyba mi skleroza nazwę zjadła. A już znalazłam
Przy ścieżce 21:55, 26 mar 2025

Do góry
vita napisał(a)
Próbuję rozrzucić na rabacie kępy irysów żyłkowanych. Akcja sprzed dwóch lat, grupowania cebulek.
Efekt mizerny. Czytałam tu i ówdzie, że w ogrodach słabo kwitną, wręcz zanikają.

Ta odmiana, 'J.S. Dijt w tej chwili wydaje mi się najbardziej witalna.

A 'Katharine Hodgkins' słabnie w kwitnieniu.

Może mają zbyt zwięzłe podłoże, bo te, które wcześniej pokazałam rosną w bardziej lekkim podłożu. Tak czy owak, zaczęłam zasilać kępy irysów nawozem bogatym w potas i fosfor. Pierwsza dawka dzisiaj. Rozsadnikowe cebulki podzielę i dołączę do swoich odmian. Zobaczę co z tego wyniknie

Irysy reticulata mam od jakichś 10 lat. Do zeszłego sezonu ładnie przyrastały, kwitły obficie pierwsze 6 lat potem ciut słabiej. Nigdy nie rozsadzałam ich. W tym sezonie widzę, ze najstarszych kęp mocno ubyło, a kwitnienie tych co są jest słabsze. Powiązałam to z bardzo mokrym ubiegłym sezonem u nas. Myślę, że wygniły bo do tej pory gryzonie nigdy ich nie ruszały. Nie sprawdzałam jak się sprawa ma pod ziemią, ale u nas ziemia bardzo zwięzła gliniasta. Ta sama sytuacja obecnie u mnie z hiacyntami. Nawet tych co już zrobiły spore kępy na razie nie widać wcale.
Ogródek Gosi 21:28, 26 mar 2025

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies