Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

sylwia_slomc... 10:58, 27 lip 2025

Jolu możesz do mnie zajrzeć, może Ty będziesz wiedziała co mi to przypłynęło z powodzią? Mnie się wydaje, ze to kruszczyk, ale Google podpowiada szachownicę lub lilie kamczacką po fotce.
Ewa777 11:30, 27 lip 2025

A ja czekam na kwitnienie mojejgo nowego liliowca Pink Perfume. Nie wiem, czy taki młody powtórzy kwitnienie.
Kordina 13:44, 27 lip 2025

Joku napisał(a)
...

Jolu! Ale masz dywanik trawiasty i to w dodatku taki bez śladów używalności, a biorąc pod uwagę, że tam są schody, to chyba rozwijasz skrzydła i lotem ślizgowym lądujesz na swojej ścieżce
Joku 21:53, 27 lip 2025

Sylwia, byłam u ciebie , rośliny nie rozpoznaję.

Ewa, też bym czekała z ciekawością. Sprawdziłam w internecie, trochę podobny do Palibina ale chyba ma większe wiechy kwiatów.

Bożena, po schodach chodzę głównie ja i koty, M rzadko przemknie. Ślady używalności widać wiosną, głównie kocią ścieżkę. Ja staram się szanować własną pracę .
Ewa777 21:56, 27 lip 2025

Na wiechy to jeszcze poczekam. Lilak bardzo młodziutki. Ma na razie tylko kilka gałązek.
Miskantowo 22:08, 27 lip 2025

Jolu, ale u Ciebie pięknie!
Tez mam powojnika Roogichi i u mnie to on, niestety jest zawodny, nawet bardzo.
Szkoda bo bardzo m8 się podoba.
Twój egzemplarz wyglada znakomicie.
Joku 11:52, 28 lip 2025

Ewa, czekam razem z tobą . Może jakiś kwiatek pokaże w przyszłym sezonie.

Wioleta, ogród dziękuje . Powojnik wydaje mi się nie do zdarcia. Zdarzyło się że opanował go mączniak. Z desperacji ścięłam go niemal do ziemi. Po miesiącu osiągnął podobne gabaryty jak przed operacją i kwitł jak gdyby nigdy nic.

Znowu pada ale jest w miarę ciepło. Od kilku dni patrzę podejrzliwie na żywopłocik z bukszpanu, podejrzewam że dopadł go grzyb. Żywopłot od samego początku był przypadkowy, pozbędę się go bez żalu.
Margo2 23:26, 14 sie 2025

No właśnie u mnie ma mączniaka. Tylko się zastanawiam, czy jeszcze ciąć, czy juz zostawić.
W sumie to nie ma co się zastanawiać. Najwyżej odrośnie dopiero wiosną

Jolu, masz przepieknie. Uwielbiam takie rabaty.
Ogród w moim stylu.
Muszę koniecznie kiedyś Cię odwiedzić
Joku 18:29, 15 sie 2025

Nie pamiętam kiedy przycinałam mojego powojnika, ale zakwitł ponownie szybko, bodajże po miesiącu. Bardzo się zdziwiłam i ucieszyłam zarazem.
Zapraszam .

Gdzieś (u Sylwii?) była dyskusja o bukszpanach i trapiących je chorobach i szkodnikach. Pisałam że i moje bukszpany coś dopadło. Ponieważ mi na owych bukszpanach nie zależało więc zabrałam się za ich wycięcie.

Najpierw wycięłam gałązki z liśćmi, na koniec zostawiłam sobie wykopanie pieńków. Na szczęście nie były zbyt rozrośnięte, dałam radę zrobić to sama.
Wycinałam gałęzie po kawałku, nie zauważyłam żadnej gąsienicy ani motyla które mogłyby odpowiadać ćmie dlatego myślę że była to jakaś choroba grzybowa. Szczęście w nieszczęściu bo nie wiem jak bym zniosła wywalenie krzaczorów z gąsienicami. Teraz kombinuję co tam posadzić .
A póki co mamy kilka upalnych dni więc ograniczam się do siedzenia w domu i leżenia, dopiero pod wieczór wychodzę do ogrodu.
Basieksp 21:25, 15 sie 2025

A wiesz, że moje bykszpany też coś dopadło. Narazie trzy najgorzej wyglądają. Gąsienic też nie znalazłam, ale raz w środku był taki kolorowy motyl i pajęczyny. Em je opryskał , zobaczę czy się uratują. Moje mi pasują tam gdzie je mam, nie chciałabym ich wyrzucać.