Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzgórze chaosu

Wzgórze chaosu

sylwia_slomc... 18:56, 15 sie 2025

Iwonka napisał(a)

Ula w gąszczu było tak No chwastowisko

Iwonko nie grzesz, chwastowisko to jest u mnie U Ciebie bajkowoPamiętam jak oczarował mnie Twój ogród za pierwszym razem. Miał zupełnie inny charakter, ale był piękny, a potem ciężką pracą go zaczarowałaś w kolory i zapachyTeraz jest niezwykle romantyczny i delikatny, chyba lepiej oddaje Twój charakter obecnie
Margo2 22:06, 18 sie 2025

Tak, nie grzesz.
Każdy ma lepsze i gorsze miejsca. Jest co robić.
Ale u Ciebie jest raczej mniej do poprawiania niż więcej
Ten widok z okna kuchennego jest przepiękny ♥️
Agatorek 22:13, 18 sie 2025

Iwonka, chciałabym mieć i Twoją „nudę” i Twoje „chwastowisko” .
Przecudnie masz ❤️
Kordina 16:07, 19 sie 2025

Iwonka napisał(a)
...
Myślę, że przy tej pogodzie i u ciebie już rozkwit

A taki odcień w słońcu kilka dni temu.

Iwonko ja mam jakieś 2 tyg opóźnienia w stosunku do innych części kraju, u mnie dopiero pierwsze kilka kwiatków się pokazało u Ciebie kwitną cudnie
Patrycja_KG_Lu 14:55, 21 sie 2025

Iwonka napisał(a)

Udało się ująć na jednej fotce trzy derenie Czwarty na froncie domu.

Co to za trawka po lewej stronie przy brzegu rabaty? Sesleria?

Iwonka napisał(a)

Zobacz, u mnie pod glediczją rosną na zewnątrz hakonki a koło pnia rozplenice. Hakonki są zdecydowanie bujniejsze a rozplenice, nie podlewane, w sąsiedztwie pnia mają ciężkie warunki.
W innych miejscach ogrodu rosną mi świetnie.
Myślę, że gdy znajdziesz swoim hakone dobrą miejscówkę, odwdzięczą się za jakiś czas.
Jaką masz ziemię?
U mnie jest glina. Dla hakone rozluźniłam ją piaskiem, kompostem i korą przekompostowaną.
Taka mieszanka to dla nich raj

Zrobiłam swoim taką samą mieszankę jak Ty, bo też mam glinę. Jednak nie pasuje im. Przeniosę je w inne miejsce gdzie może im lepiej podpasuje.

Iwonka napisał(a)

świetne masz to połączenie akurat tej odmiany szałwii z kocimiętką.
Iwonka napisał(a)
Złamana brzoza była tu smuteczkiem który obrócił się w radość Pięknie się zregenerowała jako wielopniowiec.

Jestem w szoku, myślałam że to taka wielopniowa zakupiona była. Świetna jest!

Czy masz gdzieś mapkę/rzut/plan rabat na wątku? Nie do końca się łapię w układzie u Ciebie. Chętnie bym kiedyś zobaczyła na żywo ten ogród. Zdjęcia piękne, ale w realu pewnie jeszcze inaczej się odbiera ogród. W jakim województwie masz go?

P.S. Zostawiam sobie na zimowe miesiące lekturę wątku od deski do deski. Albo przynajmniej od zeszłego sezonu.
mrokasia 15:40, 21 sie 2025

Iwonka, mów mi szybko jakie warunki mają u Ciebie te derenie! Moje, odkąd je posadziłam mają poprzysychane blaszki liściowe. I nie wiem, za mokro, za sucho, za słonecznie, za nie wiem co?
Iwonka 17:07, 23 sie 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Iwonko nie grzesz, chwastowisko to jest u mnie U Ciebie bajkowoPamiętam jak oczarował mnie Twój ogród za pierwszym razem. Miał zupełnie inny charakter, ale był piękny, a potem ciężką pracą go zaczarowałaś w kolory i zapachyTeraz jest niezwykle romantyczny i delikatny, chyba lepiej oddaje Twój charakter obecnie

U Ciebie ogród nabrał naturalistycznego charakteru, chwasty są w nim oczywistą oczywistością
Wiesz, że lubię plewić Ale teraz odpuściłam, jest tak sucho, że mija się to z celem.

Cieszę się ze wszystkich przeprowadzonych remontów.
Na szybko dla porównania ten sam kawałek w odstępie 6 lat. Fotka z sierpnia, też było sucho
Fajna odmiana jeżówek po prawej, tyle czasu dają radę. Delicious Nougat.

Margo2 napisał(a)
Tak, nie grzesz.
Każdy ma lepsze i gorsze miejsca. Jest co robić.
Ale u Ciebie jest raczej mniej do poprawiania niż więcej
Ten widok z okna kuchennego jest przepiękny ♥️
No dobra nie grzeszę, fajnie jest
I faktycznie już mniej niż więcej do dopieszczenia.
Złota godzina coraz ładniejsza, jesień na horyzoncie

Agatorek napisał(a)
Iwonka, chciałabym mieć i Twoją „nudę” i Twoje „chwastowisko” .
Przecudnie masz ❤️
Aguś stagnacja rozleniwia Czekam z niecierpliwością na twoje nowe. W cholerę roboty ale będzie się działo!!!

Kordina napisał(a)
Iwonko ja mam jakieś 2 tyg opóźnienia w stosunku do innych części kraju, u mnie dopiero pierwsze kilka kwiatków się pokazało u Ciebie kwitną cudnie
A jak z deszczem u Was? Ja dziś przeszłam po ogrodzie i jestem w szoku jak jest sucho. Nawet zawilce nie dają rady. A w prognozach kolejny tydzień bez deszczu.
Ten łan już tak ładnie nie wygląda.
Tak było 15 sierpnia, jeszcze świeżo i zielono.