Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Żurawka - Heuchera 21:50, 09 cze 2014

Do góry
Luki, bardzo dziękuję za odpowiedź
To w takim razie Miracle i Picassa sobie daruję...
Miłego wieczoru
Żurawka - Heuchera 19:03, 09 cze 2014

Do góry
Pinot Gris ma właśnie u mnie słońce do 17 i rośnie wzorowo, nawet nie zauważyłem, żeby starsze liście się przypalały. Gypsy Dancer nie mam, ale to starsza i ciemna odmiana więc powinna sobie poradzić na słońcu.
Miracle jest ładna, ale kapryśna i na słońcu nie wytrzyma. Picasso mam od tego roku i dużo nie moge o niej powiedziećm ale na tak słonecznym miejscu raczej sobie nie poradzi
Rododendronowy ogród II. 08:13, 09 cze 2014

Do góry
Luki napisał(a)
No i problem tkwi w tym, że różanecznik róśnie już 4 lata i co roku z nim ten sam problem, ale widocznie dobrze zrobiłem bo zbudowałem dzisiaj taką prowizoryczną konstrukcje z cieniówką, a ona jednak troszke przewiewna. Rosną w tym miejscu trzy różne odmiany i tylko ten się tak zachowuje. Co roku ten sam problem i praktycznie zerowe kwitnienie.
Dziękuje za odpowiedź

Myślałam ze on teraz posadzony a jeśli ma juz cztery lata to przyczyna musi byc inna . Napiszę Ci co sama czytałam na ten temat: wszędzie piszą że brak wody jest przyczyną więdnięcia rh i braku zawiązywania paków kwiatowych. Wiem że Ty bardzo dbasz o rośliny wiec na pewno i podlewasz ale chcę Ci zwrócic uwage na jeden fakt ze gdy pada deszcz taki mało ulewny to pod rh prawie nie dostaje sie woda i nawet po deszczu trzeba je podlewac, tylko ulewne deszcze powoduja ze rh są nawodnione. Ja miałam też takie rh które wiedły jak były małe , choc codziennie podlewałam to i tak nie wystarczało , trzeba było podlewac i środku dnia , zawsze miałam wode w wiaderku najczęsciej deszczówkę zbierana do beczki i taką ogrzana wodą podlewałam nawet w południe uważajac by nie moczyc liści. Jak podrosły problem się skończył. Niestety rh to rośliny wymagajace sporo podlewania. Jak nawet sa ulewne deszcze to po nich ziemia szybko obsycha i dwa dni po deszczach ja juz podleam . Najlepszym sposobem byłoby jednak przeniesienie go w bardziej ocienione miejsce ale teraz nie przesadzaj , najwczesniej w końcu sierpnia.
Rododendronowy ogród II. 23:57, 08 cze 2014

Do góry
No i problem tkwi w tym, że różanecznik róśnie już 4 lata i co roku z nim ten sam problem, ale widocznie dobrze zrobiłem bo zbudowałem dzisiaj taką prowizoryczną konstrukcje z cieniówką, a ona jednak troszke przewiewna. Rosną w tym miejscu trzy różne odmiany i tylko ten się tak zachowuje. Co roku ten sam problem i praktycznie zerowe kwitnienie.
Dziękuje za odpowiedź
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:59, 08 cze 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Jak już wrzucam stworzonka to zapomniałem pochwalić się... nie wiem czym cały czas był w locie, a skrzydełka miał strasznie szybkie.

Piękne zdjecia zrobiłes ale to nie jest ,,koliberek" czyli Fruczak Gołąbek , on wygląda mi na Zmrocznika Przytuliaka.Pozdrówka.
Rododendronowy ogród II. 22:57, 08 cze 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Bożenko mam takie pytanko. Jeden różanecznik podczas obecnych upałów w południe ma oklapnięte wszystkie młode przyrosty (rośnie w słońcu) podłoże ma stale wilgotne. Może to mieć wpływ na coroczne kwitnienie?
Zameściłem zdjęcie stworzonka u siebie w wątku, czy to nie czasem ten koliberek ?

Łukasz no nie jest to dobrze bo rh moze te przyrosty stracic a z nimi i kwiaty. Przyczyną jest posadzenie w nieodpowiednim czasie gdy rosna przyrosty. Pomóc może jedynie cieniowanie go , przykrywanie jakimś materiałem ale czy to pomoże w takie upały trudno powiedziec. Nie trzymaj go cały czas pod przykryciem tylko w takie godziny gdy mocno operuje słońce a potem odkryj. Najlepiej byłoby zbudowac z patyków konstrukcje na której byś zawieszał ten material by nie leżał bezposrednio na rh.Oczywiście podlewac trzeba.Idę do Ciebie.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:41, 08 cze 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Jak już wrzucam stworzonka to zapomniałem pochwalić się... nie wiem czym cały czas był w locie, a skrzydełka miał strasznie szybkie.

To fruczak gołąbek- polski koliberek
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:19, 08 cze 2014

Do góry

Rododendronowy ogród II. 22:18, 08 cze 2014

Do góry
Bożenko mam takie pytanko. Jeden różanecznik podczas obecnych upałów w południe ma oklapnięte wszystkie młode przyrosty (rośnie w słońcu) podłoże ma stale wilgotne. Może to mieć wpływ na coroczne kwitnienie?
Zameściłem zdjęcie stworzonka u siebie w wątku, czy to nie czasem ten koliberek ?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:14, 08 cze 2014

Do góry
Basiu postarać się muszę... szybsze wakacje będą

Kasiu dla mnie to żaden problem. Z tymi zaliczeniami to ja trzymam cię za słowo a tą drugą żurawke też roszyfruje

Mileno hosty bardzo dobrze się tam czują, rosną pod starą jabłonią. Wiosną słoneczko je ogrzewa i ładnie wychodzą, a później listki dają im szczelny cień
Trzmielina pnie się po pniu jabłoni, nieskromnie powiem, że daje piękny efekt.
Moja bajka 21:46, 08 cze 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Już chyba wiem w jakim zakresie szukać bo mam kilka typów, ale to w wolnej chwili. Sam jestem ciekaw i chce je rozszyfrować

Super, dzięki Głupio mi, że aż tak Ci głowę zawracam . Ale jak lubisz takie zagwozdki to w lipcu pewnie będę miała więcej. Pani, u której kupiłam te dwie powiedziała, że w lipcu właśnie będzie miała czerwone . Ale jej znajomość żurawek jest niestety taka jak moja, tzn, jakieś zielone, jakieś czerwone, jakieś bordowe itd.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:44, 08 cze 2014

Do góry
Zostawiam taki pośrednio ogrodowy obrazek Nie wnikam co się działo na moich żurawkach, ale pajączki bardzo je lubią

No, ale żeby tak troszeczke paskudnie nie było to hostowisko, którym się zachwycam w tym roku. Tyle to zdjęć przez całe 3 dni wolne zrobiłem.
Straszny niedoczas, 4 zaliczenia i egzamin się szykuje
Moja bajka 21:39, 08 cze 2014

Do góry
Pierwszą mam to Beauty Color tak na 98% Drugiej to musze poszukać.
Moja bajka 21:37, 08 cze 2014

Do góry
Już chyba wiem w jakim zakresie szukać bo mam kilka typów, ale to w wolnej chwili. Sam jestem ciekaw i chce je rozszyfrować
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:01, 08 cze 2014

Do góry
Luki napisał(a)

Basiu to ja następny egzamin mam we wtorek, poproszę o kciuki bo bardzo skuteczne są

Trzymam, ale Ty też postaraj się
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:30, 08 cze 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Po kolei
Są żurawki jest zabawa, bez nich rabata w pobliżu tarasu kuchennego to nie to samo.

Nie mam lawendy, ale mnie to na szałwie wygląda, niemniej uwielbiam taki busz, chociaż tak jak piszesz w pewnym momencie trzeba nad nim zapanować.
Kupiłem też buchanani... idzie w bukszpany genialne zestawienie.

Stożek dumnie się prezentuje, tak jakby rósł tam od zawsze.. widze, że znak powoli zakrywają gałązki magnolii.

Kulkowo trawiasta to dla mnie ideał pod każdym względem, ale ja już miejsca na takie cudo nie mam, ale u siostry pozwole sobie skopiować. Planuje jak sprytnie ją zadowolić, a przy okazji wpakować tam wszystko co uwielbiam w Twoim ogrodzie.
Dla przypomnienia mogę prosić o wymiar tego dużego kwadratu z magnolią bukszpanami, umbrą, lawendą itd.

Kończe bo przy każdym zdjęciu mam słowotok i jeszcze jakiś elaborat niepotrzebnie napisze

Myślalam o lawendzie, już edytowalam, bo na zdjeciu jest oczywiście szalawia.
Kwadrat z magnolią i bukszpanem ma 4 m z kaźdej strony i wchodzi w niego kwadrat 2x2 z umbrelką i bukszpanową owbwódka
Magnilia będzie ciachnieta z boku, dosadzone będą cisy i mam nadzieję, że żywopłot grabowy podrośnie abym mogła zdjąć tę wstrętną matę.... Za bukszpanem stozkiem rosną piekne żólte róże... Musze im fotki zrobić,....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:49, 08 cze 2014

Do góry
Po kolei
Są żurawki jest zabawa, bez nich rabata w pobliżu tarasu kuchennego to nie to samo.

Nie mam lawendy, ale mnie to na szałwie wygląda, niemniej uwielbiam taki busz, chociaż tak jak piszesz w pewnym momencie trzeba nad nim zapanować.
Kupiłem też buchanani... idzie w bukszpany genialne zestawienie.

Stożek dumnie się prezentuje, tak jakby rósł tam od zawsze.. widze, że znak powoli zakrywają gałązki magnolii.

Kulkowo trawiasta to dla mnie ideał pod każdym względem, ale ja już miejsca na takie cudo nie mam, ale u siostry pozwole sobie skopiować. Planuje jak sprytnie ją zadowolić, a przy okazji wpakować tam wszystko co uwielbiam w Twoim ogrodzie.
Dla przypomnienia mogę prosić o wymiar tego dużego kwadratu z magnolią bukszpanami, umbrą, lawendą itd.

Kończe bo przy każdym zdjęciu mam słowotok i jeszcze jakiś elaborat niepotrzebnie napisze
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:31, 08 cze 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Ohh Irenka zna szczegóły Afrykarium i to jeszcze tajne... teraz to dopiero się zaciekawiłem bo kibicuje tej inwestycji od początku

Jak kibicujesz, znaczy się wybieraszznam autorów projektu i mnie zaprosili na oględziny

taki skwar, że nie idzie nic robić!...nastawiłam wywar z pokrzywy

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 11:52, 08 cze 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Szałwia z przywrotnikiem powala i muszę w końcu znaleźć na to zestawienie miejsce. Czosnki w hostach też bardzo mi się podobają.
Jak tak patrze na Twoje rabaty bylinowe to od razu mi lżej na duchu, nie tylko u mnie tak tłoczno

Byliny jeszcze ostatnio dostały florovitu i mam nadzieję, że jeszcze bardziej zaszaleją Ale w przyszłym roku już chyba tam nie wejdę
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:43, 08 cze 2014

Do góry
To się zgłaszam po te namiary zamawiałaś Ice Dance.. masz może zdjęcie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies