Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Ivvvona 23:25, 08 cze 2014

Bogdziu, nareszcie mam trochę czasu na odwiedziny w Waszych ogrodach, a wczoraj wreszcie solidnie popracowałam w swoim. Zaległości nawet nie próbuje nadrobić bo to niemożliwe. Wnuczuś chowa sie dobrze, młodzi sobie nieźle radzą, jest nadzieja że będę mieć trochę więcej czasu na ogrodowisko i swój ogródek. Niestety takie przerwy powodują, że teraz jest mnóstwo rzeczy do zrobienia na raz, ale pomału wychodzę na prostą. Pozdrawiam serdecznie
Nikita 23:45, 08 cze 2014

Bogdzia, u ciebie jak zwykle wszystko perfekt - pięknie i kolorowo...nawet żaby do zdjęcia pozują jak zawodowi modele....
Luki 23:57, 08 cze 2014

No i problem tkwi w tym, że różanecznik róśnie już 4 lata i co roku z nim ten sam problem, ale widocznie dobrze zrobiłem bo zbudowałem dzisiaj taką prowizoryczną konstrukcje z cieniówką, a ona jednak troszke przewiewna. Rosną w tym miejscu trzy różne odmiany i tylko ten się tak zachowuje. Co roku ten sam problem i praktycznie zerowe kwitnienie.
Dziękuje za odpowiedź
Rench 01:49, 09 cze 2014

Żabki pozują ślicznie
Te śliczne różyczki to First lady ?
jotka 05:24, 09 cze 2014

Bogdziu, zajrzałam z rana i widzę, że kolejka u Ciebie po porady długa była. I nie ma sie co dziwić...
Życzę kolejnego tygodnia przynoszacego same mile wydarzenia. A kolejne zdjecia z Twojego ogrodu z przyjemnością obejrzę
agatanowa 06:51, 09 cze 2014

Bożenko, opryskałam tym agricollem i zobaczymy. Zauważyłam, że część RH ma skarłowaciałe i poskrecane liście, ale nie z przyrostów raczej tylko te starsze. Nie jest tego dużo.

Zycze Ci duzo miłych wrażeń na dziś
Kondzio 07:42, 09 cze 2014

Żabki obłędne hi hi hi
Bogdzia 08:01, 09 cze 2014

Ivvvona napisał(a)
Bogdziu, nareszcie mam trochę czasu na odwiedziny w Waszych ogrodach, a wczoraj wreszcie solidnie popracowałam w swoim. Zaległości nawet nie próbuje nadrobić bo to niemożliwe. Wnuczuś chowa sie dobrze, młodzi sobie nieźle radzą, jest nadzieja że będę mieć trochę więcej czasu na ogrodowisko i swój ogródek. Niestety takie przerwy powodują, że teraz jest mnóstwo rzeczy do zrobienia na raz, ale pomału wychodzę na prostą. Pozdrawiam serdecznie

Iwonko to wielkie szczęście miec zdrowego wnuczka i mądre dzieci które potrafia sie dobrze nim opiekowac i móc spokojnie zajac się swoimi sprawami.Ciesze sie razem z Tobą bo teraz bedziesz babcia dla przyjemności i popieszczenia a czasem trzeba byc babcią wyrobniczką której na dodatek nikt za pracę nie podziękuje. Pisze tak bo akurat znam taki skrajny przypadek gdzie ręce opadaja a babcia choc na rzęsach staje niewiele moze zrobic.Więc gratuluję i wnuczka i mądrych dzieci i serdecznie pozdrawiam.
Bogdzia 08:03, 09 cze 2014

Nikita napisał(a)
Bogdzia, u ciebie jak zwykle wszystko perfekt - pięknie i kolorowo...nawet żaby do zdjęcia pozują jak zawodowi modele....

Żaby ładnie zapozowały ale o idealnym porzadku mowy nie ma, własnie sie martwie ze zrobiło się tak goraco a ja na słońcu pielic nie moge , wieczory na podlewanie i wasciwie nie ma kiedy w ogrodzie popracowac. Miłego dnia Magda.
Bogdzia 08:13, 09 cze 2014

Luki napisał(a)
No i problem tkwi w tym, że różanecznik róśnie już 4 lata i co roku z nim ten sam problem, ale widocznie dobrze zrobiłem bo zbudowałem dzisiaj taką prowizoryczną konstrukcje z cieniówką, a ona jednak troszke przewiewna. Rosną w tym miejscu trzy różne odmiany i tylko ten się tak zachowuje. Co roku ten sam problem i praktycznie zerowe kwitnienie.
Dziękuje za odpowiedź

Myślałam ze on teraz posadzony a jeśli ma juz cztery lata to przyczyna musi byc inna . Napiszę Ci co sama czytałam na ten temat: wszędzie piszą że brak wody jest przyczyną więdnięcia rh i braku zawiązywania paków kwiatowych. Wiem że Ty bardzo dbasz o rośliny wiec na pewno i podlewasz ale chcę Ci zwrócic uwage na jeden fakt ze gdy pada deszcz taki mało ulewny to pod rh prawie nie dostaje sie woda i nawet po deszczu trzeba je podlewac, tylko ulewne deszcze powoduja ze rh są nawodnione. Ja miałam też takie rh które wiedły jak były małe , choc codziennie podlewałam to i tak nie wystarczało , trzeba było podlewac i środku dnia , zawsze miałam wode w wiaderku najczęsciej deszczówkę zbierana do beczki i taką ogrzana wodą podlewałam nawet w południe uważajac by nie moczyc liści. Jak podrosły problem się skończył. Niestety rh to rośliny wymagajace sporo podlewania. Jak nawet sa ulewne deszcze to po nich ziemia szybko obsycha i dwa dni po deszczach ja juz podleam . Najlepszym sposobem byłoby jednak przeniesienie go w bardziej ocienione miejsce ale teraz nie przesadzaj , najwczesniej w końcu sierpnia.