Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 08:34, 03 wrz 2015

Do góry
Dziewczyny... dziękuję za wszystkie sugestie i wypowiedzi i zwykłe odwiedziny też Odpisze wszystkim łacznie....

Oznaczyłam kierunki świata, ale dodam jeszcze, że działka leży na stoku północnym, tzn. że im dalej na północ tym poziom ziemi niższy.

Coniki mam dwie, faktycznie bardzo wolno rosną, ale ja na razie nie mam z nimi kłopotu, choć widzę w sąsiedztwie, że jak zachorują i sie nie przyuważy to potem są do wywalenia.

Na rabacie nr 2 na razie są anabelki z red baronem i liliowcami, ale jak wymyślę całośc to pewnie wtedy dopiero będę jakieś zmiany wprowadzać.

Brzozy lubię, też uważam że tu passują, boję się jedynie, że będzie zbyt wiele, zbyt blisko.

Tam gdzie Juzia piszesz nie do końca mogą być, bo tam jeszcze planuje takie kółko z miskanta giganteusa, w środku placyk z hamakiem... Kto był w Goczałkowicach to wie jak ogród ciszy wygląda

Chciałabym brzozy dać (lasek brzozowy) na sam koniec działki, żeby stanowiły tło dla wszystkiego co wcześniej rośnie, ale akurat w tamtym miejscu nad naszą działką przebiega linia wysokiego napięcia i elektrycy wycinają wszystko... Chce uniknąć sytuacji, że za 15 lat ktoś po prostu przyjdzie i wytnie mi drzewa, bo oczywiście zgody nie muszą mieć. Elektrycy mają do tego prawo.

Na początku tutaj zamieszkałam właśnie była taka sytuacja, że patrzę a ktoś mi drzewo wyciął (wierzby to nie żal było). Na początku podejrzewałam sąsiada, ale wierzyć mi się nie chciało, że tak prowokacyjnie by mi drzewa wyciął i zostawił. A potem się okazało właśnie, że to elektrycy byli.... ot, taka to historia...

Ale naprodukowałam wywodów, a zero treści
Dla wytrwałych zostawiam naszego pupila bo nowych zdjęć ogrodowych brak.

Ogródek Iwony 22:08, 02 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Jejku, jak mi się podoba takie zestawienie. Niestety nie mam miejsca. I u mnie zbyt sucho na brzozy.
Wychodzi na to, żeby ciąć berberysy ...
Edytko, co to jest to białe między rozplenicami?

To białe to rozchodnik Stardust - troszkę lepiej tu go widać:

A zbliżenie na kwiat pokazała dziś Asia, na tej stronie:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=361

Ogródek Iwony 22:00, 02 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Fotki Orange Rocket dziś słabe by wyszły, ale odnalazłam taką z 25.08, na której berberysy były jeszcze nie ścięte to sobie zobaczysz jaki miały kolor i jakie rozlezione były. Młode przyrosty były intensywnie pomarańczowe, starsze bardziej bordowe.
Rosną pod brzozami w południowo-zachodnim narożniku działki.

Jejku, jak mi się podoba takie zestawienie. Niestety nie mam miejsca. I u mnie zbyt sucho na brzozy.
Wychodzi na to, żeby ciąć berberysy ...
Edytko, co to jest to białe między rozplenicami?
Pogubiłam się po drodze... 21:18, 02 wrz 2015

Do góry
Marga napisał(a)
Ale pięknie! Bardzo romantyczna ta rabata
A brzozy po przesadzeniu przyjęły Ci się?

brzozy żyją jedna trochę pochorowała, ale już jest ok a no patrz romantyczna, nawet bym na to nie wpadła, taki nieład trochę powsadzane od przypadku i wyszło coś tam mi się najbardziej podobała na przełomie czerwca/lipca jak kwitła lawenda
Pogubiłam się po drodze... 21:10, 02 wrz 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Ślicznie wygląda murek. Bardzo ładne rośliny dobralas.

Karol ja rośliny złe dobrałam i dobrze ze tu trafiłam to dziewczyny mi pomogły przesadziłam brzozy, najgrubszą do tej pory rzecz jaką zrobiłam było posadzenie tych brzóz w murku, ale to szczegół potem przesadziłam żurawki, a w ich miejsce poszły róże, dodałam lawendę potem wywaliłam tawuły japońskie i w ich miejsce posadziłam rozchodniki i tak już jest do teraz na pewno dosadzę róż, bo wbrew temu co widać na zdjęciach jest tam trochę pustego miejscafajnie że ci się podoba, dzięki
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 20:29, 02 wrz 2015

Do góry
Buziaka przyszłam zostawić i uciekam odespać poprzednią nockę
Wersja nr 2 ciekawie brzmi. Jednak brzozy w kółczkowej pasują mi idealnie a pod nimi ławeczka. Cudowny odpoczynek Ale piszesz o zacienieniu warzywnika i tu już sama nie wiem.
Jutro jak się wyśpię może mi się przejaśni
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 20:08, 02 wrz 2015

Do góry
A może brzozy na rabacie lewej ze znakiem zapytania, a na reszcie jakieś inne drzewa? Mniejsze? Albo same krzewy?

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 16:24, 02 wrz 2015

Do góry
Conice też odradzam, będę moja wywalac, choruje i szału nie ma. Strasznie wolno rośnie. Brzozy są delikatne i zwiewne, pasują mi do Ciebie. A na rabacie nr 2? Co miałoby być?
Twoja druga opcja chyba lepiej brzmi.
Tu ma być ogród :) 15:07, 02 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

... a u mnie cień mają dawać brzozy

PS Te derenie podobają mi się bardzo ... ale gdzie je wsadzić?

Trzeba będzie nową rabatę utworzyć, tylko u Ciebie taki piękny trawnik, żal by było go zmniejszać
Tu ma być ogród :) 14:32, 02 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Ewa, oba zdjęcia robione w ogrodach Kapias.
Ta odmiana derenia godna uwagi bo rośnie niezbyt wielki i do tego to tanie rośliny.
A jeśli chodzi o drugie zdjęcie to nie wiem jaka to odmiana host.
Natomiast mam berberysy Bagatelle i są wrażliwe na suszę.
Ja mam taką rabatę berberysowo-hostową, ale w tym roku hosty marnie tam rosły bo miały za dużo słońca - docelowo ma im dawać cień tulipanowiec, właśnie szykuję się do jesiennych zakupów drzew.

... a u mnie cień mają dawać brzozy

PS Te derenie podobają mi się bardzo ... ale gdzie je wsadzić?
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 14:20, 02 wrz 2015

Do góry
Ja się też przymierzam do piątku

Renia do mnie przemawia wariant z ławeczką, koniki odradzam dużo z nimi problemów przędziorek i grzyb mocno pustoszą i trzeba pamiętać o opryskach kilka razy w sezonie, a efekt nie jest zadowalający ... Twój wybór, a brzozy dla mnie są piękne i bardzo je lubię, sok zdrowy, ja do siebie jeszcze z 10 szt planuję dosadzić.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 13:49, 02 wrz 2015

Do góry
Poczyniłam skromny plan... Ołówkiem jest tak jak było, czerwonym kolorem tak jak jest/będzie bo rabaty 1,2 nie są do końca poprawione.
Niestety moje zdolności są marne i rysunek nie oddaje proporcji. Tam gdzie są takie strzałki zaznaczone (czyli trawiasta ścieżka) jest 4 metry! Natomiast przejście między rabatami 1 i 2 jest węższe.

Ogólnie wygląda to tak

Tam, gdzie sa kreski i znaki zapytania będą również rabaty, ale jeszcze nie są dokladnie rozrysowane.

Czemu nie jestem pewna brzóz?
Otóż temu, że obawiam się że jak urosną to przytłoczą mi zbytnio przestrzeń i rzucą cień na warzywnik. Zastanawiam się czy nie bedzie ich za duża, bo mam juz szpaler brzozowy??? Formowania brzóz też się obawiam, bo mogą być ładne parę lat, ale im bedą starsze tym będa chyba brzydsze...??? Czytałam, że brzozy cięzko znoszą cięcie...
Poza tym tak jak pisałam Sylwi, jakoś róż pod brzozami nie widzę.

Ale cały czas dumam i rozważam różne opcje. Mianowicie czy...:

1. Rabatę różano-bylinową zrobić na rabacie nr 1, a na naracie 3 brzozy z trawami i bylinami sucholubnymi

2. Wywalic brzozy z poszerzonego kółka i zostawić tam tylko byliny i róże (niskie rosliny), a na sąsiednicy rabatach dodokoła posadzić wówczas wyższe rośliny drzewa i krzewy, żeby uzyskać efekt przestrzenności. Przy kółku moznabyłoby wówczas ławeczkę dać... Nie wiem czy wiecie o czym mówię...

3. Myślałam też żeby zamiast brzóz posadzic na poszerzonym kółku np. 3 świerki conika pod skosem, albo coś innego zimozielonego.

No nie wiem... Co sądzicie?
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 13:05, 02 wrz 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Reniu, to nie przesadzaj brzozy! A nie zmieszczą się tam jeszcze dwie? Jak nie, to niech ona sobie po jednej stronie jest, i obniżaj roślinami. Myślę że to świetny pomysł z trawami i sucholubnymi. Ja też mam w planie taka rabate- to znaczy brzozy i trawy, tylko ja tam planuje hosty i takie tam . Możesz dać w trawy np iryski takie drobne, podobało mi sie- gdzieś widziałam. Jak przekwitna, to liście w trawach się schowaja. No i werbenę na późniejsze kwitnienie, może też kosmosy??

Jak zostawie brzozę to dosadzę jeszcze dwie, bo się zmieszczą spokojnie. Jedna jakoś mi się tam nie widzi.

Juzia napisał(a)
Działasz?

Ja to ledwo żyję ostatnio....wrzesień a upał wykańcza
Chwasty wyhodowałam do kolan

Czemu nie jesteś przekonana???

Dwa dni ściągałam tą darń w pocie czoła. Teraz mam przerwę szkolną Dziś całkiem przyjemnie. Czemu nie jestem przekonana - nie wiem? Za chwilę wrzucę szkic.
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 10:40, 02 wrz 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)
Gabisiu gratuluje i prawka i ogrodu
Co tu nowego napisać, by wyrazić zachwyt- już nie wiem, ale Ty przecież wiesz- jest przepięknie

Mistrzynio sadzenia drzew w gródkach mini poradź mi proszę- potrzebuję 2 jasnych drzew pod ciemny płot coby się osłonić. Będą obok siebie rosły. Widzę u Ciebie jakieś białe pieńki- brzozy? jakie?

Kasieńko, moje białe pieńki to brzozy doorenbos. Rosną dosyć wąsko i mają większe liście. Są piękne. Ja kupiłam trochę zabiedzone egzemplarze i czekam aż zgęstnieją korony. Uprzedzam, że straszne pijaki i cisowe skarpety wokół nich nie dały rady…

Pozdrawiam!
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 10:28, 02 wrz 2015

Do góry
Gabisiu gratuluje i prawka i ogrodu
Co tu nowego napisać, by wyrazić zachwyt- już nie wiem, ale Ty przecież wiesz- jest przepięknie

Mistrzynio sadzenia drzew w gródkach mini poradź mi proszę- potrzebuję 2 jasnych drzew pod ciemny płot coby się osłonić. Będą obok siebie rosły. Widzę u Ciebie jakieś białe pieńki- brzozy? jakie?
Pogubiłam się po drodze... 08:50, 02 wrz 2015

Do góry
Ale pięknie! Bardzo romantyczna ta rabata
A brzozy po przesadzeniu przyjęły Ci się?
Tu ma być ogród :) 23:39, 01 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ooooooo, twoje chyba są bardziej czerwone od moich. Moje na słońcu są ledwo bordowe. Może dlatego?
Ja swoje przycinałam wiosną, ale 4 sztuki i nie rosną równo. Szkoda. Chciałam, by wyglądały jak płonący krzew.

Moje też tam maja dużo słońca, bo brzozy jeszcze nie robią cienia. Po przycięciu wszystkie listki, które były zielone już się wybarwily ładnie. Ciachnij te swoje jak Ci coś nie pasuje. Postaram się zrobić im jutro fotkę z dalszej perspektywy.
a czasem nie na temat ... 08:59, 01 wrz 2015

Do góry
NIE - NA - WIDZĘ tego lata , jest nieludzko gorąco
NIE- NA - WIDZĘ kretów,

możecie sobie gadać że są pożyteczne jak einsteinowe pszczoły ale spowodowały że wierzchnia warstwa mojej ziemi - wisi nad krecimi korytarzami, efekt ? - uschnięte 3 choiny bo wisiały w powietrzu, dwie następne w trakcie - wypełniam korytarze ziemią i leję ale wątpię aby to coś dało, uschnięte 4 brzozy, to samo, zaczęłam koło nich grzebać i pełno tam korytarzy. Dlaczego krety obrały mój ogród za swoje królestwo ?

mam tez milion nornic, wytworzyły jakiś gen który powoduje że po trutce mają co najwyżej sraczkę i zdwojoną energię do szaleństw, w tym seksualnych.

Z postrzeżeń ogrodowych również stwierdzam że lawenda jest do de, zbiera się wiosną ładnie, pokwitnie 2 tygodnie i do widzenia, moja przynajmniej drugi rok z rzędu kwitnienia nie powtórzyła mimo przycinania. To raczej nie dla mnie, leżą teraz te sine kępy , jedna złapała lekkiego parcha, wywalę ją. Dobrze się stało że mogłam ją przetestować bo już wiem że nie dam jej na przód.

wg mnie roślina przereklamowana czego nie można powiedzieć o werbenie - jak zaczęła na początku lipca tak dalej trzyma klasę.

To tyle z moich ogrodowych przemyśleń, wpadnę chyba za miesiąc bo zajęć mam różnych bez liku
Handmade by Elka 23:30, 31 sie 2015

Do góry
Jana napisał(a)
widziałam małe brzozy w sklepie, kuszą mnie.... jedna jest purpurowa...A próbowałaś swoje przycinać, formować? u mnie problemem są druty, drzewa nie mogą być wysokie

Nie będę ich formować. Mieszkam niemal w szczerym polu. Wokół lasy i kilkudziesięcioletnie lipy w tle. Posadziłam brzozy, żeby się wpisać w ten klimat. Zresztą mam spory ogród, więc w jednym kącie brzozy, w innym róże, a na koniec marzę o skalniaczku albo wrzosowiski, ale to będzie ostatnia już rabatka. Potem już tylko Maja w ogrodzie ...
Handmade by Elka 23:14, 31 sie 2015

Do góry
chelll napisał(a)
Jana, brzozy mnie cieszą bardzo. Gdy je sadziłam przed 18 iesiacami, miały metr Tera są trzy razy wyższe i obszerniejsze. Kupiłam małe, żeby było taniej i to był doby wybór! Robią efekt i daja cień roślinom -rh i funkiom Pozdrawiam!
widziałam małe brzozy w sklepie, kuszą mnie.... jedna jest purpurowa...A próbowałaś swoje przycinać, formować? u mnie problemem są druty, drzewa nie mogą być wysokie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies