Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 23:52, 19 sie 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Napisałaś "nie powielaj" "stwórz swój własny"... no i ja własnie chcę zmienić na swój

Juzia, kiedyś przeczytałam, że robiąc ogród, szukając swojego stylu, to trzeba zamknąć oczy, przypomnieć sobie najpiękniejszy widok, jaki się widziało, albo najbliższy sercu, np. z jakiegoś wspomnienia z dzieciństwa, i taki zakątek przenieść do ogrodu.
Mnie to pomogło. Dlatego u mnie muszą być brzozy i niezapominajki, niestety wijącego się strumyczka nie dam rady zrobić.
Skrawek raju na ziemi... działka na stepie 23:01, 19 sie 2015

Do góry
Czy może mi ktoś polecić jakieś drzewko,
które ostatecznie będzie miało ok 8 m (chętnie mniej).
- wytrzymujące okresowe susze,
- na pełne nasłonecznienie (wsch-pd),
- najchętniej bordowe lub jasno zielono-żółte.

Uwielbiam brzozy ale one strasznie śmiecą, rosną bardzo wysokie i pod nimi nic nie chce rosnąć, bo spijają całą wodę
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 19:43, 19 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Gosiu, czy korzenie brzozy nie zabiorą hortkom wody? Może ciut je odsunąć?
Miłego dnia

Iwonko chyba już w tym roku nie dam rady z roślinkami
Będę pamiętała o wodzie.
Buziaczki.
Ogród wśród pól i wiatrów 18:22, 19 sie 2015

Do góry
gabriela_krajewska napisał(a)
To prawda, Magda malowała lazurą firmy Remmers. Jej skrzynie też były dla mnie inspiracją Ja posadziłam brzozy wczoraj ale było już ciemno, więc fotki dodam dziś, teraz trawy i hortki

No to widzę, że mam współudziałowców plagiatu Magdy skrzynek Przepatrzyłam stronę tej firmy od farb, ale jakoś mi się ciężko tam połapać. Tych lazurów chyba jest sporo (a może coś mieszam??). Jak masz Gabrysia nazwę konkretnie tej farby to mi napisz, please Na fotki Twojej brzozowej wciąż czekam
Gabisiowy ogród...początki....:-) 18:17, 19 sie 2015

Do góry
No i gdzie te brzozy posadzone??
Przyszłam oglądać, a tu nic

Pomóżcie wyczarować mi ogród 16:59, 19 sie 2015

Do góry
Tak Iwonko, już zaczynam kombinować co by tu w narożniku posadzić, od frontu, mam trochę swoich roślin, nie wiem co by było eleganckie, poszukam inspiracji, ale przede wszystkim zastanawiam się nad praktyczną stroną - odsłonić się od obecnych i przyszłych sąsiadów. Mam świerki serbskie do przesadzenia, może tu je dać? i ambrowca, a może brzozy, nie wiem, dopiero zaczynam o tym mysleć
Kosolkowa Pasja 13:51, 19 sie 2015

Do góry
I Vanilki. Muszę stąd wywalić derenie (widać jednego za hort) - nie widać ML na ich tle. Nie wiem co tam posadzić? Z tyłu rosną świerki (małe, nie widac) no i modrzewie (częśc uschła znowu) i brzozy.
Ogród wśród pól i wiatrów 09:56, 19 sie 2015

Do góry
To prawda, Magda malowała lazurą firmy Remmers. Jej skrzynie też były dla mnie inspiracją

Ja posadziłam brzozy wczoraj ale było już ciemno, więc fotki dodam dziś, teraz trawy i hortki
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 09:25, 19 sie 2015

Do góry
Mysza napisał(a)

Myślałam o hr po jednej pod brzozamiMam ostatnio mało czasu i myśli rozbiegane są.Nie wiem jeszcze jaka to będzie odmiana.

Gosiu, czy korzenie brzozy nie zabiorą hortkom wody? Może ciut je odsunąć?
Miłego dnia
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 08:54, 19 sie 2015

Do góry
kasiek napisał(a)
Masz jeszcze niewielkie roślinki ale zestawiasz cudnie Za kilka lat będzie pokazowo

babka napisał(a)

też tak myślę
Renia fotki ładne daj, oko pociesz

Dziewczyny, dzięki wielkie. Bardzo mnie cieszy, że się Wam podoba.

Odpowiadając innym powiem w skrócie, że generalnie u mnie burza mózgów. Pomysł z rózanką ewoluuje i wymusza niemal prawdziwe rewolucje. Nie będzie żadnego koła i zegara słonecznego z brzóz.
eM mnie trochę blokuje, z różnymi nasadzeniami, a w sumie to przesadzeniami (jak sad i właśnie brzozy), ale wyznaczam rabaty na nowo! Przynajmniej część!

Muszę zresetować mózg.
Ogród Sylwii od początku cz.II 12:36, 18 sie 2015

Do góry
Syla napisał(a)

Witaj! Piękny ogród! Mam pytanka:
1.Co rośnie między żywopłotem a żurawkami po prawej?
2.Zauważyłem u Cb brzozy. Jakie to gatunki/odmiany? Są piękne, ale boję się ich wielkości, dlatego waham się nad posadzeniem
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:57, 18 sie 2015

Do góry
Mania0 napisał(a)
Witam wszystkich
Mam ogromną prośbę, doradźcie jak uzyskać taki efekt (chodzi o sosnę), jakiś specjalny gatunek? To jest jedna czy dwie? Może jakieś inne iglaste drzewko?

Miały być brzozy.. no ale niestety.

Takie niwaki formuje się z różnych sosen, najlepiej kosodrzewina, bo rośnie szeroko. Można z każdej tylko musi być systematycznie cięta. Najlepiej poszukać w szkółce jakiegoś szerokiego i już wyrośniętego okazu, i potem przez kilka lat formować podcinając świeczki. Użyj wyszukiwarki, są rady jak zrobić niwaki, Bogusław w swoim wątku " Ogród Bogusława" dużo pisze i pokazuje jak formować sosny.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:01, 18 sie 2015

Do góry
Witam wszystkich
Mam ogromną prośbę, doradźcie jak uzyskać taki efekt (chodzi o sosnę), jakiś specjalny gatunek? To jest jedna czy dwie? Może jakieś inne iglaste drzewko?

Miały być brzozy.. no ale niestety.
Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 00:44, 18 sie 2015

Do góry
Ewuś dzisiaj już było czym oddychać.
Majka sprytna hi hi.
Jedziemy w czwartek na spotkanie??? Zadzwonię do Ciebie w środę
A gdzie kupowałaś brzozy??Tak myślę o dokupieniu.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:49, 17 sie 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
w sumie jest około metra różnicy w tym miejscu jeśli porówna się pozom z miejsca przy wiacie i siatce za thujami.
Brzozy kupowane w erze przed ogrodowiskowej jako nieznane

No to pokaz mi ją całą listki wyglądają jak gracilis
Pszczelarnia 22:30, 17 sie 2015

Do góry
Kiedyś pisałam o tym, że sadzę kwiatki i inne pod drzewami w sadzie, żeby pilnować chwastów i podlewania. Widać, że ma to sens jakiś; drzewa owocowe jakoś się trzymają, choć na trawniku pustynia dookoła od dawna i drzewa pospolite schną (dęby, buki, brzozy, jarzębiny).

A pod lipą to już złoto same (a lipa rośnie 4 metry od strumienia):

I granica rabat z wodą i trawnika bez wody:

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:21, 17 sie 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

az metr ? duzo...

a jaka to brzoza ? tylko listkow troche widac
w sumie jest około metra różnicy w tym miejscu jeśli porówna się pozom z miejsca przy wiacie i siatce za thujami.
Brzozy kupowane w erze przed ogrodowiskowej jako nieznane
Pszczelarnia 15:42, 17 sie 2015

Do góry
Dziękuję!
Widzę, że ta róża jednak szlachetniej wygląda od pomarszczonych, o dzikich nie wspominając. Chcę ją mieć tak czy inaczej, jest wspaniała, ale może raczej w części przeznaczonej na wymarzony zielnik, podobnie jak u Ciebie. W lesie chyba rzeczywiście lepiej będzie dać jakieś pomarszczone. Spróbuję z grubą folią, może się uda.

Bukszpany to dobry pomysł, o hortensjach też myślałam albo o kalinach. Jakie byś dała w tym miejscu? Cień i sucho, bo u nas wydmy. Dlatego laurowiśnia raczej nie przetrwa. Poszycie w lesie oczywiście trzeba urozmaicić, przecinki też konieczne, choć monokultura świerkowo-modrzewna jest tylko z tej strony domu. Z drugiej, gdzie też zresztą drzewa są zbyt gęsto posadzone, sporo mamy dębów, brzozy, lipy, jarzębiny, z tyłu nawet ogromny jawor się uchował. Będziemy wycinać te mniejsze i cieniuchne, rachityczne drzewka przytłoczone przez większe.
Z laskiem mam problem taki, że wiosną i wczesnym latem zachwyca mnie taki, jaki jest. Kwitną zawilce, kokoryczki, jagody i poziomki, ogromne ilości przetacznika i jaskrów, fiołki, niezapominajki, konwalie i konwalijki, choć te akurat za bardzo ekspansywne. Jest pięknie. Ale im dalej w lato, tym bardziej robi się sucho, pusto, smutno. Coś trzeba zrobić, na pewno, ale bardzo, bardzo ostrożnie. Boję się zepsuć to, co chciałabym zachować, czyli prawdziwe leśne poszycie, na którym i swoje jagody, i poziomki, i grzyby się trafiają.
Śnieguliczkę dopisuję do listy obok głogów, dereni, kalin, parzydła leśnego i lilii złotogłów.

Dziękuję też za przypomnienie o Coton Manor. Zapomniałam, że tam też część leśna jest. Idę studiować i rozmyślać
Przyjazny ogród 14:56, 17 sie 2015

Do góry
Mariusz napisał(a)
Hosty w towarzystwie brzozy.

Ile tutaj jest tych host, że dają taki efekt?
Przyjazny ogród 14:48, 17 sie 2015

Do góry
Hosty w towarzystwie brzozy.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies