Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród z łezką II 22:44, 27 maj 2019

Do góry
Kindzia napisał(a)
Sobotnio-niedzielne zdjęcia ślę już z wakacji

Soir de Paris

A gdzie to taki piękny krzak kwitnie musi być niesamowity zapach. Moje w tym roku zastrajkowały nie kwitną tak pięknie jak w zeszłym roku.

Jak tam się masz u nas cieplo ale elewa dzisiaj przeszła.
Ogród Małej Mi 2017 22:40, 27 maj 2019

Do góry
Pytałam eM o te środki do oczka odnośnie glonow kupuje na allegro
. Sklep Trzmiel Że Wrocławia Antygony. Bardzo solidny sprzedawca.
Aniu nie musisz kupować popatrz kupujemy antyglon to jest płyn eko.

Są jeszcze bakterie które wrzuca się do filtra i rozkładają mul.
Przeczytaj na jego stronie o tych preoaratach jak będziesz chciała nie narzucam kupna
Ogród Małej Mi 2017 22:29, 27 maj 2019

Do góry
Aniu jesteś nie zadowolona z odkurzacza ja nie narzekam. Co prawda nie często nim się posługuje bo wodę mam dosyć czysta i spod oczka też. Czytałam opinie i oglądałam filmiki.
Też mam zielonkawą ale nie mam glonów woda czysta tylko tonacja zielona może dlatego że drzewa są dokoła i daje takie wrażenie.
Mialam muł po zimie, ale na początku maja włożyłam pompę do brudnej wody i z dolu oczka mul wypompowalam.

Posadzę pałkę na 2 stopniu 70 cm czy trzecim irysa też dam głębiej bez ziemi.
Potenderia ładna roślina nie mam jej, ale chyba kupie.

Spróbuję posadzić kosaćca żółtego z skalniaka taki piękny zobaczę jak się będzie zachowywał w wodzie.

Aniu dziękuję bardzo

Za drzwiami do ogrodu... 21:52, 27 maj 2019

Do góry
Łączka jest piękna jak kwitnie, później jest kłopot ściąć czy nie ściąć nigdy nie wiem czy nasiona się wysialy czy nie.

Też mam łączkę złocienie teraz kwitną i czerwoną koniczyna. Dosiałam Maków, ale czy coś wyrośnie.

Len niebieski ładny dla kontrastu z bialym.
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:50, 27 maj 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dorotka kałuża nabierze wyglądu jeszcze za wcześnie aby po posadzeniu roślin sami się oczyszczała zainstaluj brzęczyk doda wodzie tlenu.
Czy to oczko jest w słońcu jeżeli tak to trzeba go zacienić bo glony lubią słońce.
Po tygodniu nie moze być porażki ryb nie ma będzie coraz to lepiej.

Pozdrawiam
Trochę mnie pocieszyłaś. Kałuża jest prawe cały dzień w cieniu, krótko tam jest słońce.

Kupiłam kiedyś nasionka dziewanny i wysiałam. W drugim roku porosły im liście wielkie jak u tytoniu. Zagłuszyły wszystko obok siebie. Teraz pozwalam im się wysiewać i rosną gdzie chcą. Liście dolne częściowo wycinam. Jak to czym starsza to piękniejsza? One są dwuletnie, bynajmniej u mnie. Mam jakiś brzęczyk od sąsiadki, ale on akwariowy jest, taki co raczej nie powinien być cały zanurzony i jak tak leży na żwirku to mi się nie podoba. Jeszcze nie byłam w mieście na zakupach i tak się to odwleka.

Ogród Małej Mi 2017 21:48, 27 maj 2019

Do góry

Aż tyle. U mnie na szczęście tych grubasów nie ma są mniejsze,ale nie grocnd.

Też nie mogę sobie pozwolić na wiele roślin które mi się podobają. U mnie zapach polibina unosi sie, ale tylko z kwiatów w środku krzaka po wierzchu zmarzł, a kwiatów od groma

Aniu zachwycam się twoja pałka w oczku oraz irysem żółtym.
U mnie pałka posadzona w donicach, Irysy też na glebokosci ok 15 cm.
Napisz Aniu jak twoje piękności oczkowe posadzone i jak długo je masz.

Mam irysa żółtego jakimś cudem irysa zoltego na skalniaku. Rośnie wspaniałe wysokość bez przesady ponad metr kwitnie pięknie i zgłupiałam gdzie im lepiej w wodzie czy w glebie.
Irys żółty to sama dobroć dla oczka ale co zrobić aby rosly tak ładnie jak u ciebie.

Jak będziesz miała trochę czasu to napisz.

Pozdrawiam

Pałki wpadły w najgłębsze miejsce, bo wiatr je tarmosił.. i tam już zostały. Czyli mieszkają w wielkiej donicy na głębokości ok 1,10 -1,15(dla dołu donicy). I miały to być pałki z tych mniejszych. Przez to, ze siedzą głęboko to rosną wysoko Ballada lilie mi się przypomniała... ha ,ha, ha. ale skojarzenia.

Irys żółty szaleje, w zeszłym roku zlikwidowałam połowę bo mi zarósł za dużo oczka. Brzydko w najstarszych miejscach się starzeje. Rośnie na najpłytszej półce.

Za to w tym roku zanikła mi potenderia.. ale amerykańskie coś tam ma się dobrze.. i znów mi wszytko zarośnie..

A tak wogle to w tym roku mam problem z utrzymaniem czystej wody i mam zieloną jak ze Szereka.. zawsze było zielono ale przez chwilę. a teraz długo. Albo zimno to spowodowało, bo rośliny stoją w miejscu, albo to, że wywaliłam w zeszłym roku połowę roślin, a w tym zmarnowałam lilie przy przesadzeniu Odkurzacz był fajny ale pierwszego dnia, Pondovaca 4 nie polecam..barachło okropne.. trzeba było poczytać opinie, dokładnie tak się zachowuje.. Idea zajefajna, ale coś tam nie dograli.. jak się całego wyczyści tip top.. to działa minute i potem klops.. nie działa. Miałam reklamować ale czytam, że to ten typ tak ma..

To foto wstawiałam??

Mój ogrodowy pamiętnik 21:47, 27 maj 2019

Do góry
W tym roku mnostwo nie chcianego robactwa.. MRowki opanowaly rabaty, trawe, fugi w kostce. Az sie boje pisac czego nie mam bo jutro sie okaze, ze mam.

Też się zastanawiam czy to dlatego, że kiepska zima była czy dlatego, że tak mokro.
Dzisiaj znalazłam mszyce na tawułkach gdzie nigdy ich tam nie było.
Że o ślimakach i mrówkach nie wspomnę.
Mój ogrodowy pamiętnik 21:44, 27 maj 2019

Do góry

A co wy jeździcie po całym Śląsku za roślinami?

Jeszcze giełdą w Tychach wam zostaje z Mikołowa prosta droga na Tychy na przecież browaru. Tam też duży wybór

Nie miałam nigdy białej azalii kupiłam w tym roku i szok jaka piękna
I długo kwitnie deszcz lał a ona kwitnie. Chyba pójdę i jeszcze kupię 2 szt.

Pozdrawiam

Elu, wiesz jak to jest wycieczka rodzinna a przy okazji coś ogrodowego. Dla każdego coś miłego. Rodzice kiermasz ekoogrodowy i sklepy, dzieciaki duży plac zabaw do oblatania, shake z Mc Donalda a potem obiad u babci.
Dawno w Tychach nie byłam na giełdzie. Przypomniałaś mi .
Biała azalia jest moją ulubioną.
Mój ogrodowy pamiętnik 21:36, 27 maj 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Skąd wiesz, że w Gliwicach ?
Nic sie tu nie ukryje . Żartuję. Tak w Gliwicach byłam. Pierwszy raz na tym kiermaszu. Bardzo sympatycznie było.
Jeszcze Mikołów Śmiłowice w ostatni weekend czerwca i to chyba wszystko z wyjazdów wystawowo-kiermaszowych.
Zresztą chyba kilka jeżówek będę miała do wymiany bo mi padają od nadmiaru wody. A tam jest ich mnóstwo do kupienia.

A co wy jeździcie po całym Śląsku za roślinami?

Jeszcze giełdą w Tychach wam zostaje z Mikołowa prosta droga na Tychy na przecież browaru. Tam też duży wybór

Nie miałam nigdy białej azalii kupiłam w tym roku i szok jaka piękna
I długo kwitnie deszcz lał a ona kwitnie. Chyba pójdę i jeszcze kupię 2 szt.

Pozdrawiam
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:27, 27 maj 2019

Do góry
Czy te dziewanny u ciebie z siewu czy kupowałas flance w donicy. Widziałam różne kolory, ale bialy piękny. Też mam dziewannę i kwitnie na żółto czym starsza tym piękniejsza.
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:24, 27 maj 2019

Do góry
Dorotka kałuża nabierze wyglądu jeszcze za wcześnie aby po posadzeniu roślin sami się oczyszczała zainstaluj brzęczyk doda wodzie tlenu.
Czy to oczko jest w słońcu jeżeli tak to trzeba go zacienić bo glony lubią słońce.
Po tygodniu nie moze być porażki ryb nie ma będzie coraz to lepiej.

Pozdrawiam
Ogrod stewardessy 20:52, 27 maj 2019

Do góry
Kamciu piękny rododendron ja na probę przynajmniej kilka gałęzi przyciela powinien wypuścić nowe pędy.

Teraz odnośnie cisa zobacz czy te Łyse pędy cisa są suche czy żyją. Bo jak suche to nic z tego nie będzie żywe odżyją.
W Łazienkach w Wawie jest mnóstwo cisów i niektóre obcięto tak że zostały tylko pnie i ty wiesz jak pięknie odrosły. Jak będę zrobię fotki.

Krzewuszka urocza mam ją zapisana, ale nie ma tej odmiany u nas.
Będę szukać

Teraz nadchodzi chmura duży wiatr i pada.
Było bardzo ciepło dzisiaj więc deszcz był do przewidzenia.

Pozdrawiam
Ogród Małej Mi 2017 19:51, 27 maj 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Pada i przypomniały sobie o mnie
Nawet w szklarni zeżarły dalie do zera.. tak się chowały, ze musiałam posiłkować się granulkami do doniczki.. dalii brak i szkodnika też było brak..
A wieczorkiem przy okazji rodzinnych rozmów na telefon.. by nie marnować zasobów ludzkich.. wiadereczko uzbierane.. tyle szkodników mniej.. a to kropla w morzu .. brrr witaj nowy sezon..

Aż tyle. U mnie na szczęście tych grubasów nie ma są mniejsze,ale nie grocnd.

Też nie mogę sobie pozwolić na wiele roślin które mi się podobają. U mnie zapach polibina unosi sie, ale tylko z kwiatów w środku krzaka po wierzchu zmarzł, a kwiatów od groma

Aniu zachwycam się twoja pałka w oczku oraz irysem żółtym.
U mnie pałka posadzona w donicach, Irysy też na glebokosci ok 15 cm.
Napisz Aniu jak twoje piękności oczkowe posadzone i jak długo je masz.

Mam irysa żółtego jakimś cudem irysa zoltego na skalniaku. Rośnie wspaniałe wysokość bez przesady ponad metr kwitnie pięknie i zgłupiałam gdzie im lepiej w wodzie czy w glebie.
Irys żółty to sama dobroć dla oczka ale co zrobić aby rosly tak ładnie jak u ciebie.

Jak będziesz miała trochę czasu to napisz.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 09:35, 27 maj 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Bardzo malowniczy widoczek.

Staram się aby takie widoczki były.
Mój ogrodowy pamiętnik 00:06, 27 maj 2019

Do góry
W tym roku mnostwo nie chcianego robactwa.. MRowki opanowaly rabaty, trawe, fugi w kostce. Az sie boje pisac czego nie mam bo jutro sie okaze, ze mam.

Ogrodowe kreacje 23:48, 26 maj 2019

Do góry
Mospilan jest dobry pryskaj. Jezeli chodzi o wrotycz to trzeba w aptece kupic i zalac woda na 24 godziny i przecedzic i pryskac.
Na polach wrotycz jeszcze nie kwitnie a tylko z kwiatow nalewke sie robi.

U mnie znowu jest duzo mszycy. Nawet w oczku wodnym na palce.

Ja w zeszlym roku zadolowalam rododendeona nie chce zagladac czy sie ukorzenil sprawdze w przyszlym roku wiosna.
Sprobuje po przekwitnieniu zadolowac ktoregos rodka.
Ptasi gaj 19:03, 26 maj 2019

Do góry
Pracuje.

Ale ładnie podoba mi się
Ogrodowe kreacje 16:45, 26 maj 2019

Do góry
Dzięki Aurelia. Będę wieczorem bo teraz działam
Ptasi gaj 16:44, 26 maj 2019

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Elu śliczny bukiet róż
Koniecznie zajrzyj dzisiaj w bukszpany, bo u mnie cholerstwo w postaci larw ćmy już jest

Aurelia mam jednego dorodnego tfu. Dzięki zaraz spojrzę i ew opryskam na wszelki

W każdym razie jest dużo robactwa nigdy mszyc nie miałam a w tym roku już pryskalam te zielone.

Mimo pryskania promanalem wczoraj zauważyłam mszyce ichojnikowe też wypryskałam.
Nigdy tyle robactwa na szybie samochodu się nie rozbijało ciepło i mikro to w to im graj.
Ptasi gaj 14:31, 26 maj 2019

Do góry
Pracuje.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies