Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ślimaki 21:58, 29 sie 2015

Do góry
jaja oczywiscie moga byc. jak sa zakopane w ziemi to nie mam pojecia jak sie ich pozbyc. Bedziecie teraz te brzozy podlewac obficie a to dla slimakow raj. Ja bym sypala granulatem przeciw slimakom w okolicy drzew jakos tak raz w tygodniu przez jakies 6 tygodni (choc nie mam pojecia jaki jest czas wylegania a to moim zdaniem wazna informacja). I jeszcze na wiosne powtorzyla.
Ślimaki 21:30, 29 sie 2015

Do góry
Proszę Was o pomoc.
Kupiłam 3 dni temu brzozy, jak wsadzaliśmy je do ziemi to okazało się, że w korzeniach są jakby korytarze a w nich ślimaki, bodajże te luzytańskie. Zabiliśmy paskudy, i wsadziliśmy drzewka do ziemi. I teraz pytanie, czy one mogły złożyc tam jaja i jak się ich ewentualnie pozbyć ? Jest jakis środek do podlania ? I jeszcze czy te drzewka przeżyją ? Korytarzy niby aż tak dużo nie było, no ale....
Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 19:21, 29 sie 2015

Do góry
Jak się brzozy mają? Podlewasz?
Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 16:49, 29 sie 2015

Do góry
Ho ho ho Dzieje się Pergola częściowo zagospodarowana Brzozy giganty posadzone od strony sąsiada Hałasu współczuję Trzeba to jakoś zboleć
Cebulki jakieś wpadły Ci Ewo w oko ?

edytowałem
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:42, 29 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danuś co to za trawka na 4 zdjęciu?

U nas drzewa liściste przy drodze usychają, w lesie susza okropna,brzozy, akacje, jarzębiny umierają... na stawach hodowlanych przyducha i już wiadomo, że cena milickiego karpia będzie kosmiczna.
Ciężki ten rok nie tylko dla ogrodników

Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 23:52, 28 sie 2015

Do góry
wiunia napisał(a)
Ewa jaką odległość między brzózkami poczyniłas?
Zdjecia bardzo ciekawe!!!

Wiuniu - brzozy sadziliśmy co 190 cm - tak nam pasowało w tym szpalerze. Pomiędzy brzozy zaczęliśmy wstawiać kępy mozgi trzcinowatej jako dolną partię. A jak brzozy już się zaaklimatyzują to przy pniu posadzimy potrzy lawendy i po trzy kępki przebiśniegów.
Wilcza Góra 19:40, 28 sie 2015

Do góry
eda napisał(a)

Piękny widok ....mmmm piegi na trawniku no bo sucho ja jeszcze nie przygotowana na jesień macham
u nas brzozy zawsze szybko sypią ... mam zeszłoroczne zdjęcia z sierpniowego grabienia

macham z Wilczej
Czas zaczynać, a w głowie pustka... 14:49, 28 sie 2015

Do góry
Choć ruch tu u mnie znikomy wstawie fotki może ktoś coś doradzi.
Ciągle nie możemy wystartować, bo już trzeci Pan przywozi nam ziemię i przywieźć nie może.
W między czasie ponownie postanowiliśmy wrócić do tematu nawodnienia, więc na początku czeka nas małe kopanie.

W związku z ograniczonymi możliwościami w tym roku chciałabym żeby powstał tylko zarys ogrodu gdzie w przyszłości będę mogła robić dosadzenia. Jednak ten zarys musi być przemyślany żeby później wszystkiego nie przesadzać.
Nie za bardzo mam pomysł na razie wymyśliłam takie coś

i tak:
zamazane to kostka
pomarańczowa rabata - chciałabym jakieś stipę i coś jeszcze np szałwię omszoną
na tej rabacie będzie też oświetlenie (myślałam o świecących kulach różnej wielkości.
różowe kółka to hortensje
przed nimi rozchodnik i jakaś trawa
lewa strona
kółka thuje szmaragd
gwiazdki thuje aurea
przed thujami rozplenice i inne trawki, żurawki
w rogu świerki serbskie (tam bym chciała kiedyś umieścić altanę)
od zachodu thuje
dalej niebieskie trójkąty to brzozy przed nimi kiedys stanie plac zabaw
po lewej od placu zabaw potrzebne jest jakieś drzewo żeby na placu trochę cienia było.
W rogu działki powstanie domek na narzędzia
po prawej skrzynie na warzywa
niżej skład na drewno.
Mam obecnie na dziąłce dwa drzewa
leszczynę i orzech włoski i nie chciałabym ich wywalać.
Ogólnie prawy dolny róg koło orzecha włoskiego to oddzielny temat i na razie przykryję wszystko jakąs matą szkółkarską na przeczekanie może perz i chrzan padną.
Marzy mi się też ścieżka z betonowych prostokątów i to na razie amen.

Dodam jeszcze że nasza działka jest odsłonięta od wschodu, południa i zachodu żadnego sąsiada, żadnych drzew, najbliższe zabudowania 300m więc wieje u nas na maxa, muszę koniecznie zasłonić się choć trochę od tego wiatru.
Szerokość działki około 33 m długość około 44m
Jeśli potrzeba zwymiaruję wszystko
Mój mały ogród - to mnie wciąga!! 14:46, 28 sie 2015

Do góry
Kliny kupione w okolicach Karmelkowej.
Brzozy - 2 to chyba klasyczne brodawkowate, nowa wielopienna - pożyteczna himalajska.

Dopatrzyłam się 2 wyłażących kłosów na rozplenicach
W Kruklandii 13:45, 28 sie 2015

Do góry
Ja wsadziłam ostatnie pod płotem 3 szt cisów davida. Bardzo ładnie mi suszę przetrwałty tfu tfu. I wąziutkie są

Brzozy masz pięknej odmiany. Ale za duże rosną dla mnei
W Kruklandii 13:24, 28 sie 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)
a tak w ogóle jakie to brzozy masz? coraz bardziej mi się brzozy podobają. Tylko M nie chce. No ale jak się jest właścicielem lasku brzozowego na sądeczyźnie, to ju z się brzózek w ogródku nie chce

Dorenboosy

Samych hortek nie chcę bo raz, że za dużo....a dwa - własnie długo łyso będzie.
Myslałam też o cisach, ale sama już nie wiem.... ciężko jest

W Kruklandii 13:01, 28 sie 2015

Do góry
a tak w ogóle jakie to brzozy masz? coraz bardziej mi się brzozy podobają. Tylko M nie chce. No ale jak się jest właścicielem lasku brzozowego na sądeczyźnie, to ju z się brzózek w ogródku nie chce
W Kruklandii 11:08, 28 sie 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)

Mi sie wydaje, że jak brzozy sa w kole to pod płotem drzew już nie może być, bo za dużo ich będzie.
A czemu odpodobały Ci się pechęrznice??? Na tle tuj sąsiada bedą fajnie kontrastować, tylko trzeba je w ryzach trzymać
Bardzo fajny układ rabat ścieżka trawiasta do pozazdroszczenia

Pęcherznice mi się nie odpodobały, tylko bałam się, że będą miały mało światła i zzielenieją im liście. Porozrzucam je po całym ogrodzie żeby w każdym kącie było coś bordowego. Cztery już mają miejscówki zaklepane. Wcisnę może jeszcze jedną gdzieś....a jak nie to pójdą do nowego ogródka.

Myślę, że tam pod płotem muszą być różne rośliny a nie jednakowe w rządku...żeby się wąski korytarz nie zrobił.
Tylko jeszcze nie wiem co i jak

Ścieżki uwielbiam. Myślę co tu zrobić po lewej stronie żeby też jakaś ścieżka wyszła Ale to dalekie plany raczej... :
W Kruklandii 10:54, 28 sie 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Ola chciała widok na całość....ale chyba nie powinnam tego pokazywać...

Nie dość, że pierdolnik na rabatach, to jeszcze perzownik w opłakanym stanie.

Od koła żwirowego do ławki już tak zostanie i wyspa też.
Za ławką i od ławki w prawo będą zmiany. Chociaż pod samym płotem dalej nie wiem co posadzić. Wąsko tam i nic mi się nie widzi.

Mi sie wydaje, że jak brzozy sa w kole to pod płotem drzew już nie może być, bo za dużo ich będzie.
A czemu odpodobały Ci się pechęrznice??? Na tle tuj sąsiada bedą fajnie kontrastować, tylko trzeba je w ryzach trzymać
Bardzo fajny układ rabat ścieżka trawiasta do pozazdroszczenia
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 00:43, 28 sie 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

Powiem Ci że te większe doorenbosy mAją małe liście ale to chyba kwestia korzeni które były marne i pewnie nie umieją wykarmic takiej ilości liści na drzewie....te nowe 3 miały korzenie w lepszej jakosci a same drzewa są chudziutkie więc w tych liście są właśnie wielkie . Tak to sobie tłumacze. Ale.generalnie doorenbosy mają właśnie większe liście niż zwykle brzozy

Hm.. może i masz rację. Pytam bo u mnie dwa mniejsze drzewka na tych świeżych gałązkach mają liście prawie jak dłonie, a te większe - dwupniowe, takie maleńkie jak zwykłe brzozy. Myślałam że to może jeszcze jakaś inna odmiana..

Małymi kroczkami do celu... 22:38, 27 sie 2015

Do góry
Paulina pytałaś o brzozy... Zapraszam na mój wątek tam ci odpisałam.
Z południa Polski - ogród Marzeny 22:32, 27 sie 2015

Do góry
Paulina pytałaś mnie o brzozy... Nasze M kupił na wyprzedaży posezonowej po 6zł. Chyba drugi rok je mam i rosną. Ale nie wiem dokładnie jaka to brzoza. Pień jest brązowy. Oto one:

Oczywiście planuję rabatę pod nimi ale to na pewno już nie w tym roku.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:39, 27 sie 2015

Do góry
inag napisał(a)

Ja ani wrzosów ani astrów nie mam to się nie wypowiem - mogę tylko podziwiać
Jakie liście mają Twoje doorenbosy? Moje miały malutkie - takie zwykłe a teraz te młode są olbrzymie. Też tak masz?

Powiem Ci że te większe doorenbosy mAją małe liście ale to chyba kwestia korzeni które były marne i pewnie nie umieją wykarmic takiej ilości liści na drzewie....te nowe 3 miały korzenie w lepszej jakosci a same drzewa są chudziutkie więc w tych liście są właśnie wielkie . Tak to sobie tłumacze. Ale.generalnie doorenbosy mają właśnie większe liście niż zwykle brzozy
Małymi kroczkami do celu... 13:11, 27 sie 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Dziekuję bardzo, przyznam się szczerze,że mi też się podoba lubię kolorowo i lubię mieć wszystkiego po trochę, bo przecież jest tyle pięknych roślin...w dalszej części na pewno będzie jeszcze duuuuzo traw, wiąz holenderski,brzozy i myślę,że i dla hortensji jeszcze znajdzie się miejsce, tylko może innej odmiany

Będzie superowo, czekam na efekty
Małymi kroczkami do celu... 10:34, 27 sie 2015

Do góry
Dominika11 napisał(a)
Przepiękna ta Twoja rabata - zauroczyłam się nią

Dziekuję bardzo, przyznam się szczerze,że mi też się podoba lubię kolorowo i lubię mieć wszystkiego po trochę, bo przecież jest tyle pięknych roślin...w dalszej części na pewno będzie jeszcze duuuuzo traw, wiąz holenderski,brzozy i myślę,że i dla hortensji jeszcze znajdzie się miejsce, tylko może innej odmiany
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies