Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Widowiskowe trawy 18:31, 03 sty 2012

Do góry
Ja lubie wszystkie trawy, ale mam tez swoje ukochane Wszelkie rozczochrance maja dla mnie taki niesamowity czar, bo niby potargane, ale jednoczesnie delikatne....
stipa

Frosted curls - moja ulubiona, na razie mam je tylko trzy, ale bedzie ich duuuuuuzo Niestety nie mam wlasnej fotki
http://ogrodytraw.eu/index.php?p31,carex-comans-frosted-curls-turzyca

Mariusz, jakie jeszcze rozczochrance sa warte uwagi? Widzialam, ze wspominales Thinny Thin
Rabaty z uzasadnieniem... 00:53, 30 gru 2011

Do góry
Ona nawet lepiej zimuje z samosiewu niż z sadzenia.
Ostnice są niedoceniane. Na dodatek nikt ich nie produkuje. Zwłaszcza tych wcześniejszych, bo Stipa capillata czy Stipa barbata to juz można kupić. A próbowałas Stipa gigantea? Ja się nią zachwyciłem w Kew...
Rabaty z uzasadnieniem... 00:45, 30 gru 2011

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Stipa tenuissima idealnie kolorem pasuje do drzewa w oddali (Cornus) - taki beżowy róż

Śliczne ale znów nie na nasz klimat... chociaż... Stipa tenuissima sie dobrze obsiewa, więc jakby traktować ją jako jednoroczną... ale wymaga to ostrożnego pielenia przez wykwalifikowanego pracownika.
Rabaty z uzasadnieniem... 00:43, 30 gru 2011

Do góry
Stipa tenuissima i rozchodnik okazały (Sedum spectabile) także doskonały duet tylko kiepskie zimowanie ostnicy.

Rabaty z uzasadnieniem... 00:38, 30 gru 2011

Do góry
Stipa tenuissima idealnie kolorem pasuje do drzewa w oddali (Cornus) - taki beżowy róż

Rabaty z uzasadnieniem... 00:35, 30 gru 2011

Do góry
Stipa stenophylla ładnie się zaplątała z kwiatostanami trzykrotki (Tradescantia)

Rabaty, kompozycje z traw 21:52, 25 gru 2011

Do góry
Joku napisał(a)
Miskanty mi się podobają, nawet jeżeli późno startują. Można je czymś podsadzić, np tulipany? Nie będzie to jakaś extra przesłona, ale coś co będzie cieszyć oko. Jest możliwa taka kombinacja?

Zdecydowanie tak Jeśli nie musi to być wczesny efekt można wziąć pod uwagę także:
1. Lasecznica trzcinowata (Arundo donax)
2. Proso rózgowate (Panicum virgatum)
3. Trzcina raweńska (Saccharum ravennae)
4. Palczatki - Andropogon hallii czy Andropogon gerardii
5. Szarobrudek syberyjski (Spodipogon siobiricus)
6. Trzęślica trzcinowata (Molinia arundinacea)
7. Ostnica olbrzymia (Stipa gigantea) .
8. Trawa indiańska (Sorghastrum nutans).
9. Tripsacum dactyloides.
Ogród z Czerwonym mostkiem 19:48, 27 wrz 2011

Do góry
Mam ostnicę Jana (stipa joannis) - to jest trawa polska chroniona. Zimowała dobrze (ale pod śnigiem), lubi mieć zacisznie.
Ogród z Czerwonym mostkiem 19:26, 27 wrz 2011

Do góry
shrekol napisał(a)
Kasiu pokazuj pokazuj te cudeńka dalej niesamowicie klimatyczny masz ogródek i te trawy....................., a powiedz jak z zimowaniem turzyc i ostnic? u mnie wymarzły dwa lata temu a siały się tak jak piszesz tylko ja wszystko wydałem i teraz ich juz nie mam

Przemku turzyce zimowały u mnie już dwie zimy, zauważyłam że na stanowisku suchym bardziej wymarzają dwie padły wyczesałam im wszystkie suche źdźbła nic z nich nie zostało, ale teraz widzę że wypuszczają, na wilgotniejszym stanowisku bez problemu zimowały po zimie je tylko wyczesałam i rosną jak szalone podwajają , a nawet potrajają swoją objętość.
Turzyce zimozielone nieokryte podmarzają i brązowieją na końcówkach, lepiej okryć.
Turzyca - Carex oshimensis 'Evergold' zimowała bez okrycia bez najmniejszych problemów.

Ostnice to nowy nabytek sama się martwię co z ich zimowaniem, kupowałam je w Buku i Pan od którego kupiłam miał swoje w gruncie ostatnie trzy zimy widziałam je były piękne i całkiem spore. W razie czego okryję je

http://trawki.pl/?p=productsMore&iProduct=14&sName=stipa-tenuissima-pony-tails
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:53, 07 wrz 2011

Do góry
malkul napisał(a)

1. Wisteria floribunda 'Longissima Alba'2 – glicynia biała przy altanie
2. Juniperus scopulorum 'Blue Arrow' (virginiana B. Arrow)
3. powojnik maria skłodowska curie – ale wiem że dopiero jesień przyszłego roku-więc poczekam
4. Pióropusznik strusi Matteuccia struthiopteris w zestawieniu z hostami o gigantycznych liściach (jakieś dwa rodzaje: jeden ciemnozielony a drugi jasnozielony)
5. hortensja-bukietowa-grandiflora-hydrangea-paniculata albo Hortensja drzewiasta Anabelle - Hydrangea arborescens Anabelle zasadzone w szpalerze i podsadzone żurawką 'Citronelle’ lub zamiennie żurawka Lime Marmalade do tego jedna sztuka buduleja Dawida
6. Jedno drzewko formowane na bonsai (jak mi się uda) sosna Pinus-densiflora-Umbraculifera lub Pinus leucodermis 'Schmidtii' - Sosna bośniacka
7. Pinus strobus 'Tiny Curls' lub zamiast tego Ginkgo biloba (miłorząb dwuklapowy) Mariken
8. bukszpany –ale raczej cos co samo się formuje w kule (patrzgród dla leniwych)
9. jakiś jeden iglak na choinkę (jeszcze nie wybrałam)
10. rogownica kutnerowata
11. brzozy sztuk kilka
12. Lavandula angustifolia - Lawenda wąskolistna fioletowa
13. jałowiec łuskowaty blue carpet , blue chip,
14. yucca filamentosa juka karolińska
15. surmia catalpa-bignonioides-nana
16. jakieś okrywkowe typu kopytnik-pospolity-asarum-europaeum oraz bluszcz pospolity ( i tu znów ograniczenie prac przy ogrodzie)
17. kosaciec-syberyjski-irys-iris-sibirica oraz iris_sibirica_white_swirl_
18. nasadzenia sezonowe z kwaitów jedno lub dwu rocznych będą sadzone w donicach (wg zachcianek a dany sezon)
19. trawy ozdobne na pewno: Hakonechloa macra, Miscanthus_sinensis_Morning_Light, Ostnica mocna Pony Taili - Stipa tenuissima, kostrzewy, Miskant chiński ' Zebrinus , Miscanthus_giganteus, Miscanthus Ferner Ferner Osten, rozpelenica japońska

Za dużo roślin wg mnie.

poz.1 pnącze, ale zależy na co ja chcesz posadzić, załóżmy ok
poz.2.odradzam, siny wygląd, nie widzę ostatnio takich jałowców ładnie wyglądających, co prawda to nie Skyrocket, ale blisko. Już kilka lat zrezygnowałam z ich projektowania. Kolumnowe cisy lepsze są.
poz.3.ok
poz.4.nie sadź, zamień na miskanta lub inną trawę
poz.5.zamień na Limelight (Anabelle się łamie)
poz.6.bonsai, niekoniecznie z sosny, akurat sosny są dla lubiących pracę, inaczej zarośnie i bonsai a tego nie wyjdzie, poza tym gubi igły i wygląda na usychającą jeśli ich nie poczyścisz.
poz.7.Ginkgo biloba zdecydowanie
poz.8.kula koniecznie z bukszpanu, tylko taka wygląda szlachetnie.
poz.9.Picea omorika
poz.10. nie sadź, odpada, w większości wygląda nieporządnie, zamień na coś zimozielonego albo lawendę
poz.11.jeśli brzozy to B. jacquemontii
poz.12.ok
poz.13.ja odradzam, znowu sine iglaki, smutno będzie i za kilka lat do wyrzucenia
poz.14.ok
poz.15.odradzam
poz.16.? irga Major? Pachysandra terminalis?
poz.17.zrezygnuj
poz.18.ok
poz.19 bardzo ok.

Przepraszam,że tak zdawkowo.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:42, 07 wrz 2011

Do góry
Witam wszystkim i dziękuję za zainteresowanie.
Danusiu kochana miło mi bardzo
Nad rabatami troszkę już pracowałam ale pewnie wiele błędów popełniłam więc razem cos pięknego na 100% stworzymy. Jednak na początku wolałabym dopracowac ogólny zarys co i gdzie i jak a potem zabrać się za nasadzenia.
Mam wstępnie wybrane rośliny które chciałabym u siebie i są to :
1. Wisteria floribunda 'Longissima Alba'2 – glicynia biała przy altanie
2. Juniperus scopulorum 'Blue Arrow' (virginiana B. Arrow)
3. powojnik maria skłodowska curie – ale wiem że dopiero jesień przyszłego roku-więc poczekam
4. Pióropusznik strusi Matteuccia struthiopteris w zestawieniu z hostami o gigantycznych liściach (jakieś dwa rodzaje: jeden ciemnozielony a drugi jasnozielony)
5. hortensja-bukietowa-grandiflora-hydrangea-paniculata albo Hortensja drzewiasta Anabelle - Hydrangea arborescens Anabelle zasadzone w szpalerze i podsadzone żurawką 'Citronelle’ lub zamiennie żurawka Lime Marmalade do tego jedna sztuka buduleja Dawida
6. Jedno drzewko formowane na bonsai (jak mi się uda) sosna Pinus-densiflora-Umbraculifera lub Pinus leucodermis 'Schmidtii' - Sosna bośniacka
7. Pinus strobus 'Tiny Curls' lub zamiast tego Ginkgo biloba (miłorząb dwuklapowy) Mariken
8. bukszpany –ale raczej cos co samo się formuje w kule (patrzgród dla leniwych)
9. jakiś jeden iglak na choinkę (jeszcze nie wybrałam)
10. rogownica kutnerowata
11. brzozy sztuk kilka
12. Lavandula angustifolia - Lawenda wąskolistna fioletowa
13. jałowiec łuskowaty blue carpet , blue chip,
14. yucca filamentosa juka karolińska
15. surmia catalpa-bignonioides-nana
16. jakieś okrywkowe typu kopytnik-pospolity-asarum-europaeum oraz bluszcz pospolity ( i tu znów ograniczenie prac przy ogrodzie)
17. kosaciec-syberyjski-irys-iris-sibirica oraz iris_sibirica_white_swirl_
18. nasadzenia sezonowe z kwaitów jedno lub dwu rocznych będą sadzone w donicach (wg zachcianek a dany sezon)
19. trawy ozdobne na pewno: Hakonechloa macra, Miscanthus_sinensis_Morning_Light, Ostnica mocna Pony Taili - Stipa tenuissima, kostrzewy, Miskant chiński ' Zebrinus , Miscanthus_giganteus, Miscanthus Ferner Ferner Osten, rozpelenica japońska

NO I WYSZŁA KOKOCHA
Ogród u stóp klasztoru 22:20, 03 wrz 2011

Do góry
Alinko powiedz mi , ponieważ wydaję się gdzieś na tym forum widziałam Twoje fotki z tą trawą
Ostnica miękka (Stipa tenuissima) ‘Pony Tails’
Czy ona u Ciebie zimowała ? Ja kupiłam swoją w tym roku i Pan u którego zakupiłam twierdził, że zimuje u niego trzecią zimę bez problemu i widziałam na własne oczy jego piękne okazy, jak to jest u Ciebie ?
Wystawa "Zieleń to życie" 2011 23:32, 30 sie 2011

Do góry
Ja mam trzeci sezon Stipa capilata- ta zimuje, więc dałam się nabrać że inne też ( oczywiście nie były to Pony Tails). Mam słabość do delikatnych traw, szczególnie tych przewieszających się.
Wystawa "Zieleń to życie" 2011 23:25, 30 sie 2011

Do góry
Stipa nie zimuje, ale łatwo ją można wysiać. Bawiłam się w to wysiewanie kilka lat, ale dałam już sobie spokój (brak czasu), może znów wrócę do tego bo warto. Nasionka się zdejmuje całą ręką i razem z tymi włoskami do papierowej torebki. A wiosną najpierw w domu, a potem na rabatki w maju.
Wystawa "Zieleń to życie" 2011 23:18, 30 sie 2011

Do góry
Sebek chyba masz rację - zapamietałam że to Carex comans, tylko odmiana mi uciekła. Sama od nich kupiłam zielony Carex comans Amazon Mist. Ale troche jestem zła, bo kupiłam też u nich 2 gatunki Stipa z zapewnieniem że zimują u nas, a potem spytałam u Państwa Surowińskich na stronie i niestety - zimują do - 5 stopni. Jeżókę Pow wow też kupiłam- z 1 sztuki zrobiłam 3.
Ogród zmyślony 21:04, 01 sie 2011

Do góry
Jejku, ja też życzę wszystkim dużo słonka i żeby nad Polską przeleciały samoloty z opryskiem na komary.
Zaczełam własnie rewolucję na lawendziaku.Oj, ile ja wydarłam, jest już prawie łyso- została sama lawenda, macierzanka i stipa. I tak dużo tego.Przewietrzyłam ziemię, która jest tam bardzo piaszczysta i prawie już dzisiaj wyschła.Muszę teraz to pooglądać dokładnie i wbić patyki, które będą symbolizować kulki na pniu -będzie wiadomo jak poustawiać lawendę. Niestety nie wiem, gdzie kupić tanio cisa, ceny, które oglądałam w weekend zabijają.Może stanie jednak na trzmielinie, choć tam brakuje bardzo ciemnej zieleni.Co tu robić

Pudel to przenośnia. Wyciełam z "patyka" zbędne gałązki, uformowałam trochę czuprynę i zagęściłam dół.Taki śliczny pudelek z malutką główką

Trochę poprawiłam też rabatę na wejściu do domu hortensjami, ale ciągle mi się coś tam nie podoba. Pokażę jutro zdjęcie, to może podpowiecie co z nią nie tak, bo ja nie mogę dojść

Wrzosy trzeba sadzić w bardzo przewiewnej ziemi i na pagórku. One totalnie nie znoszą podlewania i wody w korzeniach.Z tego co zauważyłam przez wiele dni mogą stać wogóle bez wody i radzą sobie dobrze, nawet nie ukorzenione. Zobaczymy jak będzie po zimie, czy ich nie zmrozi w mojej mieszance.
Najgorsze jest to, że w tej rabacie rośnie też bezbłędnie chrzan i skrzyp. Nie mam już siły, żeby polubownie wyegzekwować jego eksmisję. Chyba będzie wojna na całego, z armatami Ino hełm założę i maskę

Ale mnie komarzyska pocieły.
Trawy wrażliwe 09:00, 08 cze 2011

Do góry
Mam pytanie, czy Stipa sirocco u nas zimuje?
Santolina 21:29, 09 lut 2011

Do góry
Z tą perovskią.

Musiał bym zrezygnować z traw miskantusa, ta wersja miała wyglądać perovskia + stipa gigantea ale za dużo szarości, rabatka jest za mała. Zadecydowały okresy kwitnienia oraz pokroje, dwie trawy o rożnych pokrojach i rożnym tępię wzrostu
Żwirek, ale co dalej? 22:00, 04 sty 2011

Do góry

Tutaj gwiazdą są dziewanny, Stipa (ostnica), orliki, wilczomlecze, Salvia nemorosa
Kompozycje z trawami w roli głównej 14:49, 30 lis 2010

Do góry
Stipa i Yucca super wygląda, miękkie i ostre - na nasadzie przeciwieństwa.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies