Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Rajski ogród Ani 21:05, 27 wrz 2011

Do góry
Dzięki Geniu dzisiaj po pracy coś miało się ku deszczykowi i nic nie robiłam w ogrodzie poza fotkami, a potem przyjechały córki z dzieciaczkami i nie można już było nic robić )) jestem rozgrzeszona z lenistwa ))
szałwia już przekwita...

Podlasie :) 10:04, 27 wrz 2011

Do góry
Tak, tak szałwia lekarska

Eh jak to zazwyczaj za dużo ponasadzałam!

Jak stworzyć ogród na 3000m2 pola 21:44, 25 wrz 2011

Do góry
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów !

W ubiegłym tygodniu po raz pierwszy trafiłam forum i od tego czasu nie było wieczoru, kiedy bym na nie zajrzała … naprawdę wciągająca lektura
Właśnie rozpoczęliśmy urządzanie ogrodu na działce 3000 m2 … co mnie coraz bardziej przeraża i przyprawia o lekką bezsenność
Nasza działka to środek gliniastego pola i nie mamy praktycznie żadnej roślinności oprócz kilku brzózek oraz małych sosenek samosiejek ... a mi się marzy piękny, bujny ogród Pojawiło się już również kilka prezentów od rodziny, które zostały jakoś zagospodarowane. Tworząc jednak wszystko od początku chciałabym zrobić to z głową, aby po kilku latach nie walczyć z gąszczem źle posadzonej roślinności (to optymistyczna wersja) albo martwić się że nic nie rośnie tak jak powinno

co nieco udało mi się podpatrzeć na forum i rozpoczęłam tworzenie projektu, ale potrzebuję pomocy!
Poniżej zalążek projektu – rozpoczęliśmy urządzanie części przy tarasie, mamy już posiany trawnik (jak na razie bardzo rachityczny) oraz wyznaczone miejsca na rabaty
Na projekcie, roślinność opisana kolorem niebieskim, to to co już było, lub to co udało nam się posadzić
Cały czas jednak nie mam dobrego pomysłu na to, co posadzić pomiędzy hortensjami, za i przed brzózkami, no i w centralnym miejscu naprzeciwko tarasu
W ogrodzie chciałabym, aby znalazł się rhododendron catawbiense boursault, perukowiec, berberysy, coś zimozielonego i iglaki ... ale nie wiem jak to dobrze połączyć
Z kolei na rabatach przed tarasem chciałabym, aby znalazła się lawenda, szałwia, kocimiętka i jakieś inne rośliny do nich pasujące ale nie zasłaniające widoku (ale tym zajmę się później)
Z góry bardzo dziękuję za pomoc

A rzeczywistość wygląda dużo bardziej szaroburo

O....! 21:54, 21 wrz 2011

Do góry
a jednak już jesień...
choć nadal kwitną hortensje...

i budleje
choć ponownie zakwitł clematis

szałwia omszona

i tojeść

przebarwiają się powoli liście winobluszczu

a owoce pigwowca chyba już dojrzałe

Ogród Marty 21:31, 20 wrz 2011

Do góry
Piękne żurawki, dwie pierwsze też mam od wiosny i już je podzieliłam.Bardzo mi się podobają - a szałwia u mnie się rozrasta,ale powtórnie nie zakwitła.S. -to moja ulubiona.
Ogród Marty 21:06, 20 wrz 2011

Do góry
Szałwia kwitnie nadal

kwiat żurawki

Moja działeczka - Grzesiu 19:57, 19 wrz 2011

Do góry
Wiecie co?
Chyba brakuje mi takich dni jak dziś....
nic nie robić....być blondynem....nie...nie...nie ta bajka-piosenka
Tak sobie myślę co by tu....gdzie by tu trawki wywalić
bo znów przyjdzie mi odtrawniczyć jakiś zakątek....
no cóż jeżówki i liliowce są silniejsze ode mnie, ja za słaby
i kilka róż domówiłem zapewne jeszcze coś zamówię
Jesień.....lubię jesień
taką jaka jest teraz....

Hanusia-ja też sobie i Tobie życzę takiej jesieni
na razie nie jest źle...byleby nie padało ze dwa tygodnie jak już zacznie
Lubię mój rowerek, można ciągle coś na nim zmienić...dodać...wywalić
A winogrono podobno jest niezdrowe dla psów...nie powinno się go im dawać

Sebek-dziękuję

ZbigniewG....co am być niech będzie
nic na siłę

Haniu-ta dyńka mnie powaliła...musiałem kupić
taki ze mnie melancholik

gramuś-te begonie u nas robią furorę od kilku lat już
są czerwone i różowe
W przyszłym roku też szykuj miejsce
znaczy się doniczkę

Neska-dzięki

ell-a musiałabyś widzieć jak on fajnie ciągnie zębami te winogrona z krzewu
no popłakać się można
Te niebieskie kwiatki to szałwia omączona Salvia farinacea

Danusiu-to nie może się zdecydować jak ma kwitnąć
Jeszcze będzie ładnie....musimy w to wierzyć

Rosseninsel...cudo!

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:41, 13 wrz 2011

Do góry
isia33 napisał(a)
Szałwia jest oszałamiająca. Od dawna mam na nią chrapkę, niestety, nigdzie jej nie spotkałam

Daj znać jak będziesz w mojej okolicy, poszukamy
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:39, 13 wrz 2011

Do góry
Szałwia jest oszałamiająca. Od dawna mam na nią chrapkę, niestety, nigdzie jej nie spotkałam
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:27, 13 wrz 2011

Do góry
isia33 napisał(a)

przedłużenie rabaty i moje ulubione kremowe aksamitki i szałwia a pomiędzy wyskoczyła werbena

Pozwolisz, że skopiuję te zdjęcia do inspiracji, cudny zestaw.

Iwonko, proszę bardzo, jest mi miło, że Ci się spodobał ten zestaw są tam jeszcze takie bordowe kwiatki na wielkiej zieleninie, które miały mieć identyczną wysokość co aksamitki ))) a przerosły nawet thuje ))) dodam tylko, że podobno ten gatunek szałwii przemarza i ciężko ją utrzymać, ale myślę, że podobnie jak te aksamitki można je traktować i warto jak rośliny jednoroczne, bo ten niebieski kolor jest wspaniały
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:16, 13 wrz 2011

Do góry
KasiaWB napisał(a)
przedłużenie rabaty i moje ulubione kremowe aksamitki i szałwia a pomiędzy wyskoczyła werbena

Pozwolisz, że skopiuję te zdjęcia do inspiracji, cudny zestaw.
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:01, 13 wrz 2011

Do góry

powiewający wiatr utrudniał zrobienie werbenie lepszego zdjęcia
Ogród zmyślony 10:17, 13 wrz 2011

Do góry
się podładowałam trochę
pissardi rośnie szybko po posadzeniu.

lubię generalnie stonowane nasadzenia szkieletowe, ale to łączenie bardzo mi się podoba

wrzosom porobiłam trochę zdjęć, żeby je na wiosne zdiagnozować i poprzesadzać sensownie

Szałwia zdążyła się nasiać i już prawie kwitnie
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 11:38, 09 wrz 2011

Do góry
Witam
Jakoś wesoło w tym roku w moim wrześniowym ogrodzie. Większość czerwcowych i lipcowych bylin powtarza kwitniene (dzwonki, szałwia, róże, lawenda, łubin). Nawet ostróżki i naparstice zaraz zakwitną pownownie. Nie spodziewałam się tego.

Pokażę parę zdjęć.
Moja ukochana śmieciuszka Heritage

Compassion - cudnie pachnąca słodka o wielkich kwiatach. Kwitnie u góry i na dole. Dole będy oplatam jej w okół pergoli. Ten jednen zostawiam pionowo. Wypuszcza boczne pędy, więc i tak będzie ładnie kwitł. Smieję się, bo za różę dałam 6 zł a za podporę 35 zł

Dziwnie zabarwiona A Shropshire Lad - jak się rozwinie będzie bardziej pastelowa. Cudowna, wielka i pachnąca angielka.

Lousie Odier - Ma juz ponad 2 metry i wciąż wybija od dołu pędy. Piękna róża. Aż trudno uwierzyć, że startowała od ziemi w maju.

Dalie przypominające margaretki szaleją we wiejskim ogródku.

Moje surfinie może nie są okazałe, ale i tak je lubię

Boule de Neige - ciągle kwitnie.

Roża idealna na przedogródek. Niska, obcifie kwitnąca o pięknych kwiatach - China Gril

A to nowy nabytek zostawiony pod moim domem I mi się udało - zamrzyłam sobie zdobyczne bukszpany jak Danusia. Chciałam wywiesić ogłoszenie na sklepie, ale wyobraźcie sobie, że spotkałam pana z wózkiem, który wiózł duże egzemplarze. Zaczepiłam go i mam

A tu posadzony

Podlasie :) 09:02, 07 wrz 2011

Do góry
Super zestawienie kolorów. A w tle szałwia?
pozdrawiam!
Pergola z przyległościami 14:00, 05 wrz 2011

Do góry
to zostaw jaśmin i oliwnik a resztę zabierz stąd. Może coś pod ogrodzenie? Jaśmin można jeszcze przesadzić bliżej płotka? Jak nie to trudno. Oliwnik bym przesuneła bliżej ogrodzenia po prawej od astrów (astry?) I tnij ten oliwnik, formuj, żeby nie wyrosło krzewisko na 5 metrów i 5 szerokie. Hm. ja bym go jednak zabrała raczej.
Szałwia ładna- moje dziecko ostatnio zrobiło pieczona cukinię z taka szałwią- pyszna i pachniało pięknie w domu.
Pergola z przyległościami 11:52, 05 wrz 2011

Do góry
To rzeczywiście jest problem z trawą.
W takim razie za ścieżką posadziłabym jednorodny niski pas- jałowieć poziomy, irga dammera np. Major jeśli da radę.- szeroki - kilka metrów pas z jałowca poziomego, w tym jakby rozsypane kosodrzewiny czy berberysy np Atropurpurea Nana, a za tym węższy pas traw z jeżówką i pas wyższego tła- krzewy czy małe drzewka.
Ten ostatni pas może mógłby wychodzić dalej wzdłuż ogrodzenia.
U mnie szałwia omszona ma się dobrze jak ją często ścinam.
Z pnączem- na Twoją ziemię może winorośl japońska?- piękne liście i kolory na jesień.
Krzewy przy słupach nie kolidują z pnączem wg. mnie.
Pergola z przyległościami 10:01, 05 wrz 2011

Do góry
magnolia napisał(a)
witaj
przywiało mnie i do Ciebie.
jak patrze na zdjęcie, to bardzo fajna wydaje mi się nowa ścieżka. i kilka metrów dalej w strone ogrodzenia powtórzyłabym ten sam kształt łuku, tyle że o większym promieniu- oddzielałby trawnik od rabaty. dalej w prawo można zgubić ten łuk, albo poszukać, czy nie można go , nawet częściowo 'wrysować' w ogród.

Magnolia, jak mi miło gościć Ciebie w moich skromnych progach
Przy okazji możesz zobaczyć jak ostatecznie wybrnęliśmy z tematu kostki, bo m.in. dzięki Twojej pozytywnej opinii o Romano zdecydowaliśmy się na tę kostkę i jej "krewne", tyle, że wszystko z torfowego brązu.

Powtórzenie łuku... fajny pomysł, jakaś całosć, kontynuacja, tylko z czego go zrobić? Z roślin czy żwiru, ale nie jako ścieżka a ramka? Za wszelką cenę chciałabym uniknąć dosiewania trawy a znowu ta prosta linia, która jest, nie wygląda dobrze.
Może wyjaśnię, skąd się wzięła - po prostu jeszcze w ubiegłym roku do tej linii był warzywnik, ale uległ drastycznemu cięciu, oceniłam nasze realne potrzeby warzywne i zamiast siać, pielić i rozdawać wolę uprawiać tyle, ile mi potrzeba a "nadwyżki" gruntu przeznaczyć na rośliny ozdobne.

Co do gleby, to jest dość słaba, gliny to w niej tyle, co sami domieszaliśmy z cegieł niepalonych ze starych chałup, ale to bardziej w szklarni i warzywniaku, rośliny ozdobne startują w glebie przepuszczalnej, dosć piaszczystej, lawendzie akurat tu całkiem dobrze. Mimo wszystko szałwia rośnie całkiem dobrze, najstarsza jaką mam, ma z 5 lat i została przeniesiona z poprzedniego ogrodu, ale to akurat szałwia lekarska.
Magnolio, myślisz, żeby z lawendy zrobić całą tę całą rabatkę na lewo od ścieżki do brzegu tarasu, nie mieszać tam innych roślin?
Rajski ogród Ani 23:41, 01 wrz 2011

Do góry
an_tre napisał(a)
Pachnący punkcik

Aniu ,a te niebieskie kwiaty miałam wcześniej zapytać zapomniałam to jakaś szałwia czy co ???
Salvia - szałwia 22:27, 31 sie 2011

Do góry
KasiaWB napisał(a)

Ta szałwia rzeczywiście jest jednoroczna. Jej nazwa Salvia farinacea - szałwia omączona
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies