Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród w budowie - nieustającej 22:26, 06 maj 2012

Do góry
Szałwia to dobry pomysł, mam dwa krzaczki fioeltowej na tej wielkiej rabacie, ale coś marnie mi tam rosną. Przeniosę je zatem, może wreszcie pokażą na co je stać.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:19, 02 maj 2012

Do góry
Szałwia

Ciekawa forsycja

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 21:19, 01 maj 2012

Do góry
Dziękuję wszystkim za miłe odwiedziny i serdecznie pozdrawiam

kwiatholandii - cieszy mnie bardzo, że serby się podobają,rzeczywiście od razu wszystko lepiej wygląda

bociek - padła ta szałwia - odmiana wysoka i niska

ale pięknie odbija ta

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:08, 01 maj 2012

Do góry
Wczoraj ok 21wszej znów pstryknęłam parę fotek. Ale mam słabiutki aparat, słonko zachodziło a on już lampy błyskowej używał... trudno

Tulipany Carnival de Nice kwitną wszędzie Trudno je objąć...

Te w żwirku - zotały tylko żółte, białe przekwitły:

Hortensja Limelight ma sporo listków już. Mam tylko jedną duża, pozostałe 7 wzdłuż płotu jest maleńka. Ale te maleństwa zaskakująco dobrze sobie radzą

W warzywniku szałwia i coś jeszcze przyprawowego dobrze rośnie - zimę przetrwało

Pergole stoją, czekają na fasolę posiana, ma rosnąć

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 07:04, 01 maj 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)
jako dodatek, napiszę tylko, że wymarzły mi
- bluszcz wielkolistny, którego bardzo żałuję, bo był ładny i ładnie póścił w ubiegłym roku, Hedera helix "koliber" również ocalały tylko dwa, wielka szkoda
- clematisy ocalał Błękitny Anioł i ładnie puścił gęsto zielone przyrosty, i bardzo mizernie, tylko od korzenia "Violet Elizabeth" oraz "Jerzy Popiełuszko". Reszta poszła na śmietnik
- nie przetrwały też werbeny patagońskie a nasion niestety już nie mam siewek również nie zauważyłam
- trzmielina Kathy....
- niektóre lawendy...
- i oczywiście szałwia omszona, ale z tym już się pogodziłam, bo wiedziałam, że w jej przypadku tak może być, ale na szczęście pięknie odbija inny gatunek szałwi, co mnie cieszy

Konwalnik jeszcze się jakoś trzyma, ale wygląda kiepsko a taki ładny był... tak się cieszyłam

To narazie tyle zauważonych w ostatnich 2 dniach strat.

O kurcze
U mnie bluszcz tez chyba padl, a mialam wiele lat, ale, ze szalwia omszona to jestem zaskoczona
U mnie tez konwalniki zeszloroczne byle jak

Sliczna corcia
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:53, 29 kwi 2012

Do góry
jako dodatek, napiszę tylko, że wymarzły mi
- bluszcz wielkolistny, którego bardzo żałuję, bo był ładny i ładnie póścił w ubiegłym roku, Hedera helix "koliber" również ocalały tylko dwa, wielka szkoda
- clematisy ocalał Błękitny Anioł i ładnie puścił gęsto zielone przyrosty, i bardzo mizernie, tylko od korzenia "Violet Elizabeth" oraz "Jerzy Popiełuszko". Reszta poszła na śmietnik
- nie przetrwały też werbeny patagońskie a nasion niestety już nie mam siewek również nie zauważyłam
- trzmielina Kathy....
- niektóre lawendy...
- i oczywiście szałwia omszona, ale z tym już się pogodziłam, bo wiedziałam, że w jej przypadku tak może być, ale na szczęście pięknie odbija inny gatunek szałwi, co mnie cieszy

Konwalnik jeszcze się jakoś trzyma, ale wygląda kiepsko a taki ładny był... tak się cieszyłam

To narazie tyle zauważonych w ostatnich 2 dniach strat.
Ogród zmyślony 16:31, 29 kwi 2012

Do góry
Muszę się podzielić tym małym pięknem, które mnie otacza

żurawki rosną jak szalone:

szałwia

przywrotnikowo

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:45, 28 kwi 2012

Do góry
No i mamy klops. Rzeczywiście te roślinki późno się robią ładne. Wybór szałwia czy lawenda jest oczywisty dla mnie - lawenda
Nie nam hakone, bo ich nigdy nie sadziłam, ale wyglądają pięknie. Natomiast rozplenice rosną bardzo szybko, jest mnóstwo o różnych rozmiarach a Ania asc ścina je późno i wiosną też pięknie wyglądają. Dosadzisz na tej rabacie tulipany i będzie ładnie

Ale posłuchaj jeszcze co inne ogrodniczki piszą
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:10, 27 kwi 2012

Do góry
No i żeby wilk był cały a owca syta to można zrobić tak. Tu gdzie drzewa - skarpety z traw, a pomiędzy nimi prostokąty z lawendy ale Hidcote, żeby mocny kolor miała. Szałwia ma to do siebie, że dość krótko wygląda ładnie, żeby dłużej kwitła trzeba ze środka długo skubać i wycinać środkowe kwiatostany, wtedy odbijają z boku. Potem kładzie się i żeby zapewnić ładne liście, trzeba ściąć do zera...i tu problem Pusto na rabacie. A jak nie zetniesz to liście dostają grzyba i po efekcie.

A lawenda będzie dość ładna cały czas kwitnienia i potem , nawet zimą. Wiosną za to kaput, zanim odbije po cięciu. Po cięciu stoją drapaki.

Trawę też się ścina i jest goło. Sama nie wiem co lepsze.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:40, 26 kwi 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

Agnieszko, sorki, ze u ciebie ale też podpytam Magnolię
1, czy pod orzechem włoski te trawy i szałwia dadzą radę?

Tego nie wiem- pod orzechem jest trudno bo on jest spora konkurencją Dla rozplenicy nie może być bardzo sucho i cieniście bo nie zakwitnie. Szałwia tez najwyżej półcień zniesie.Ale wiem że różnie bywa pod orzechami, czasem jest całkiem słonecznie i nie sucho

To w takim razie, tam właśnie zrobię twój projekt
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:36, 26 kwi 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

Weź kartkę i narysuj to sobie w kilku wariantach- może być 1 gatunek w większej ilości, w tym plamy drugiego, albo po równo w plamach - rozplenice po 3-7 szt ,a szałwia w większych ilościach.
Możesz tez sadzić w rzędach, np rząd rozplenicy,a z przodu szałwia, ale ja bym też nie zrobiła tego równo, tylko żeby ta granica miała małe wcięcia 1 gat w drugi

OK, to będę próbować rysować... A czy zamiast szałwii może być lawenda? Bo mam 10 dużych kęp do zagospodarowania.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:24, 26 kwi 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
No to teraz zgryz... rozplenice+szałwia czy hakone - obie wersje mi się baaaardzo podobają .
Tylko Magnolio, jak widzisz po moim ogrodzie - dla mnie sadzenie plamami to czarna magia - no wiem, że to głupio brzmi, ale tak jest...

Weź kartkę i narysuj to sobie w kilku wariantach- może być 1 gatunek w większej ilości, w tym plamy drugiego, albo po równo w plamach - rozplenice po 3-7 szt ,a szałwia w większych ilościach.
Możesz tez sadzić w rzędach, np rząd rozplenicy,a z przodu szałwia, ale ja bym też nie zrobiła tego równo, tylko żeby ta granica miała małe wcięcia 1 gat w drugi
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:22, 26 kwi 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

Tego nie wiem- pod orzechem jest trudno bo on jest spora konkurencją Dla rozplenicy nie może być bardzo sucho i cieniście bo nie zakwitnie. Szałwia tez najwyżej półcień zniesie.Ale wiem że różnie bywa pod orzechami, czasem jest całkiem słonecznie i nie sucho

Pod starym orzechem u mojego teścia sucho i bardzo dużo cienia...
A jak jest Irenko u Ciebie?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:20, 26 kwi 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:12, 26 kwi 2012

Do góry
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:08, 26 kwi 2012

Do góry
No to teraz zgryz... rozplenice+szałwia czy hakone - obie wersje mi się baaaardzo podobają .
Tylko Magnolio, jak widzisz po moim ogrodzie - dla mnie sadzenie plamami to czarna magia - no wiem, że to głupio brzmi, ale tak jest...
Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 10:59, 26 kwi 2012

Do góry
Coraz piękniej Tomku, na pewno będziecie czuli się w waszym ogrodzie jak na południu.

W wielu takich suchych i słonecznych ogrodach na południu widziałam delospermy w różnych kolorach, na pewno u ciebie też świetnie się będą czuły, no i ożywią trochę ogród kolorami.

Pięknie też wyglądać będą płożące rozmaryny szczególnie jak zakwitną na niebiesko Nie wiem tylko czy przeżyją zimę na zewnątrz, pewnie musiałbyś je solidnie zabezpieczyć. U mnie szałwia bez zabezpieczenia przeżyła tegoroczne mrozy, jestem zdziwiona, bo w zeszłym roku przykryta śniegiem, zginęła. Może to nie kwestia mrozu a nadmiernej wilgoci?

Będę do Ciebie zaglądać, bo ciekawa jestem efektu końcowego
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:25, 26 kwi 2012

Do góry
Poznajcie moje zioła:

Szałwia lekarska

Rozmaryn

Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 21:12, 22 kwi 2012

Do góry
Wklejam z wątku Agnes.

Agnes napisał(a)
A tak wyglądają moje różne różności

aksamitka

szałwia błyszcząca white-red

papryka ozdobna czerwona

i lobelia

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:35, 20 kwi 2012

Do góry
Dzisiaj nabyłam okazyjnie 2 świerki serbskie 100-120 cm )) mam nadzieję, że się przyjmą ) sadzić będę w przyszłym tygodniu jak znajdę czas. Kupiłam też 2 wilczomlecze chociaż jedna z pań klientek mnie ostrzegała żeby nie brać, bo później będę miała problemy z wytępieniem
Pokażę teraz co znalazłam wśród chwastów za płotem i przesadziłam do siebie. Jeszcze trochę zostało, więc pewnie znowu wybiorę się z łopatą chyba musiał tam być kiedyś ogródek

zdaje mi się, że to są piwonie potwierdzacie? czy może jakiegoś chwasta przyciągnęłam ? )))

a tu oprócz fiołków chyba narcyze? tak mi się wydaje po liściach ) gdzieś obok jest jeszcze zabiedzony tulipan, ale na zdjęcie się nie załapał

a teraz już coś z moich doświadczeń - oto hiacynty z ubiegłorocznej kompozycji parapetowej przyjęły się i co więcej nie zostały zeżarte ani nie przepadły ))

Chciałabym również donieść, że od korzeni odbija szałwia co mnie bardzo cieszy, bo nie spodziewałam się, że przeżyje zimę ) a jednak )
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies