Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

KasiaWB 17:24, 10 cze 2012

marzena napisał(a)
Kasiu,no pięknie Ci wszystko rośnie i kwitnie
a wiesz,ja zupełnie tak samo postępuję wysiewając różne rośliny - właśnie w ramach swoistej walki z chwastami... bo przecież jak nie wysiejemy roślin, które chcemy mieć to rozpanosza się wszędobylskie chwasty ...
a kosmosy tez wysiałam bo pamietam je jeszcze z ogrodka mojej babci i to jest oczywiscie sentymentalne wspomnienie...
pozdrawiam, bardzo mi miło, ze mogłyśmy się poznać

Marzenko, dzięki za odwiedziny jaki piękne zdjęcie masz chwilę mnie nie było na forum
Ja również bardzo się cieszę z naszego spotkania o wiele lepiej teraz mi się do Ciebie pisze
Co do siania - to mam jeszcze jeden pomysł, aby na górze ziemi (humusu) też coś jeszcze wysiać, może aksamitki? bo mam zebrane nasiona z ubiegłego roku )
Serdecznie pozdrawiam
KasiaWB 17:27, 10 cze 2012

asc napisał(a)
Tak...to też mój sposób na chwasty..posadzić gęsto i chwaściory nawet jak si eprzebiją ...to ich nie widać Pozdrawiam.....

Witaj Aniu ktoś kiedyś cytował na forum takie stwierdzenie, że jak masz chwastry w ogrodzie tzn. że masz za mało roślin ) mimo, że nasz zakątek, to jeszcze nie ogródek docelowy to jesteśmy w ofensywie jeżeli chodzi o chwasty jakby dom już stał to bym ostro zakładała ogród )
Pozdrowionka
KasiaWB 17:37, 10 cze 2012

Przetacznik napisał(a)
Kasiu, czy dobrze rozumiem, że szałwię masz od 2 lat? Jeśli tak to pięknie się rozrasta (a to fajnie bo moja też powinna się zagęścić - sadziłam zeszłej jesieni małe sadzonki)
Powiedz jakie masz kosmosy - jaki kolor? Ja kupiłam pełne - ale z paczuszki wzeszło raptem 5 sztuk: (
To piękne kwiatki takie zwiewne, delikatne...

Weronika znowu masz ładne zdjęcie
szałwię w sumie to mam ok. roku , małe sadzonki szałwii sadziłam maj/czerwiec 2011 r.i wtedy wyglądały tak

pod koniec lipca 2011 tak

już pod koniec lata 2011 były dorodne

ale w tym roku o tej porze jest 2 a może 3 razy wyższa, czym mnie miło zaskoczyła mogę bez kozery powiedzieć, że wyrobiła 200 % normy )) tworzy piękne plamy kolorystyczne. Muszę koniecznie dokupić jeszcze białą, ale u nas nie widziałam jak trafię to kupię

Dzisiejsze zdjęcie szałwii

Kosmosy są cudne odkryłam je w 2011 r. i stwierdziłam, że muszę mieć )) siałam z nasionek z torebek i to jest chyba ta podstawowa odmiana, jedne były kolorowe a inne w białej kompozycji Vilmorin, ale ta biała kompozycja kiepsko coś wygląda w porównaniu do kolorowych. Pierwszy raz siałam, więc zobaczymy co się objawi bardzo chciałabym mieć dużo białych ale z białymi będzie chyba najgorzej podobno kosmosy bardzo łatwo same się rozsiewają - sprawdzimy
Pozdrawiam piękną ogrodniczkę

KasiaWB 17:55, 10 cze 2012

Witam Was w dniu dzisiejszym surfinią która od daty kupienia podwoiła swoją objętość narazie cieszy oko i jest sprysikowana regularnie p-ko mszycy mam nadzieję, że doczekam się girlandy kwiatów zasłaniającej doniczkę )))

KasiaWB 17:59, 10 cze 2012

Piwonie i największe z moich irysów przekwitły

ale na szczęście kwitną jeszcze irysy syberyjskie

na pocieszenie zakwitł także nowy irys

KasiaWB 18:06, 10 cze 2012

W związku z tym, że żółte żurawki w większości zostały przesadzone, a konwalniki mają się mało reprezentacyjnie dosadziłam bordowolistne begonie o białych kwiatach a na przedłużeniu dosadziłam lawendę, żeby jedna pozostała tam lawenda nie była samotna

KasiaWB 18:10, 10 cze 2012

hosty i żurawki dalej szaleją

Przetacznik 18:12, 10 cze 2012

dzięki za wyczerpującą fotorelację szałwiową - mam podobne spostrzeżenia - moja szałwia sadzona w październiku miła ledwo po 5 listków i mikro rozmiary a teraz kwitnąca wydaje mi się ogromna - wysoka na 130 cm. i pewnie będzie się rozrastać po kwitnieniu jak Twoja - fajnie. Mnóstwo pszczół uwija się w jej kwiatach.
Nowy irys bajeczny w kolorach, pozdrawiam!
Przetacznik 18:14, 10 cze 2012

przed bukszpanami kostrzewa sina?
KasiaWB 18:15, 10 cze 2012

A teraz dziwna rzecz dla mnie, pewnie nie dziwna dla doświadczonych ogrodników )

Moja ubiegłoroczna niebieska ostróżka .... jest w tym roku biała w sumie to nie tak źle bo chcę mieć tylko białe i niebieskie, ale to mnie zaskoczyło czy ostróżka tak miewa, że się przebarwia?

W innym miejscu będzie na szczęście też niebieska )