Marzenko, dzięki za odwiedziny jaki piękne zdjęcie masz chwilę mnie nie było na forum
Ja również bardzo się cieszę z naszego spotkania o wiele lepiej teraz mi się do Ciebie pisze
Co do siania - to mam jeszcze jeden pomysł, aby na górze ziemi (humusu) też coś jeszcze wysiać, może aksamitki? bo mam zebrane nasiona z ubiegłego roku )
Serdecznie pozdrawiam
Witaj Aniu ktoś kiedyś cytował na forum takie stwierdzenie, że jak masz chwastry w ogrodzie tzn. że masz za mało roślin ) mimo, że nasz zakątek, to jeszcze nie ogródek docelowy to jesteśmy w ofensywie jeżeli chodzi o chwasty jakby dom już stał to bym ostro zakładała ogród )
Pozdrowionka
Weronika znowu masz ładne zdjęcie
szałwię w sumie to mam ok. roku , małe sadzonki szałwii sadziłam maj/czerwiec 2011 r.i wtedy wyglądały tak
pod koniec lipca 2011 tak
już pod koniec lata 2011 były dorodne
ale w tym roku o tej porze jest 2 a może 3 razy wyższa, czym mnie miło zaskoczyła mogę bez kozery powiedzieć, że wyrobiła 200 % normy )) tworzy piękne plamy kolorystyczne. Muszę koniecznie dokupić jeszcze białą, ale u nas nie widziałam jak trafię to kupię
Dzisiejsze zdjęcie szałwii
Kosmosy są cudne odkryłam je w 2011 r. i stwierdziłam, że muszę mieć )) siałam z nasionek z torebek i to jest chyba ta podstawowa odmiana, jedne były kolorowe a inne w białej kompozycji Vilmorin, ale ta biała kompozycja kiepsko coś wygląda w porównaniu do kolorowych. Pierwszy raz siałam, więc zobaczymy co się objawi bardzo chciałabym mieć dużo białych ale z białymi będzie chyba najgorzej podobno kosmosy bardzo łatwo same się rozsiewają - sprawdzimy
Pozdrawiam piękną ogrodniczkę
Witam Was w dniu dzisiejszym surfinią która od daty kupienia podwoiła swoją objętość narazie cieszy oko i jest sprysikowana regularnie p-ko mszycy mam nadzieję, że doczekam się girlandy kwiatów zasłaniającej doniczkę )))
W związku z tym, że żółte żurawki w większości zostały przesadzone, a konwalniki mają się mało reprezentacyjnie dosadziłam bordowolistne begonie o białych kwiatach a na przedłużeniu dosadziłam lawendę, żeby jedna pozostała tam lawenda nie była samotna
dzięki za wyczerpującą fotorelację szałwiową - mam podobne spostrzeżenia - moja szałwia sadzona w październiku miła ledwo po 5 listków i mikro rozmiary a teraz kwitnąca wydaje mi się ogromna - wysoka na 130 cm. i pewnie będzie się rozrastać po kwitnieniu jak Twoja - fajnie. Mnóstwo pszczół uwija się w jej kwiatach.
Nowy irys bajeczny w kolorach, pozdrawiam!
A teraz dziwna rzecz dla mnie, pewnie nie dziwna dla doświadczonych ogrodników )
Moja ubiegłoroczna niebieska ostróżka .... jest w tym roku biała w sumie to nie tak źle bo chcę mieć tylko białe i niebieskie, ale to mnie zaskoczyło czy ostróżka tak miewa, że się przebarwia?
W innym miejscu będzie na szczęście też niebieska )