Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:00, 16 lut 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Magnolio dzięki za Twoje zdanie ale nie wiem czy dobrze to zrozumiałam
"Schodkowa rabata- schodek przy rogu bym zrobiła dośc płytki, żeby jak najmniej robić zwężenie między nim a rabatą naprzeciwko, ta przy zakręcie domu.":

Coś takiego?
A te tuje to posadzić mam tak jak narysowałam tą zielona linię czyli wzdłóż płotu?
A na razie planu tam nie mam

tak, cos takiego. Tuje jak narysowałaś, a miskanty już mogą być wypełnieniem części schodków.
Typografia ogrodu 18:18, 15 lut 2016

Do góry
ivo napisał(a)

Czyli teraz ta lepsza częśc dnia i jutra z rana widze też Udanych zakupów. Była u Mnie magnolia ale niewiem czy ja ją dobrze zrozumiałam możesz zaglądnąć?
bylam ale sama nie wiem
Typografia ogrodu 18:11, 15 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
teraz to juz tylko prysznic,kolderka kawka....a jutro gielda i kwiatki mam nadzieje

Czyli teraz ta lepsza częśc dnia i jutra z rana widze też Udanych zakupów. Była u Mnie magnolia ale niewiem czy ja ją dobrze zrozumiałam możesz zaglądnąć?
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 17:37, 15 lut 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Jazzy polecane przez magnolię jest liriope spicata. Magnolia ma i pisała mi że jest super i zimuje bez problemu. Też bardzo lubię i na pewno będzie u mnie w ogrodzie

Czytałam o tej odmianie i jeśli gdzieś dorwę, na pewno nabędę Dzięki
Zielonym od linijki - ogród Ivony 17:10, 15 lut 2016

Do góry
Hej , widze że sobie poradziłyscie bardzo zgrabnie. Tyły poprawione bardzo zgrabnie.
Przód też.
Schodkowa rabata- schodek przy rogu bym zrobiła dośc płytki, żeby jak najmniej robić zwężenie między nim a rabatą naprzeciwko, ta przy zakręcie domu.

Jak masz duuzo miejsca, to może daj na schodkowej i szpaler tuj i gruby pas traw Przed nim. A i drzewa do nich tez by pasowały- takie mocne nasadzenia do dużego ogrodu dadzą rozmach.
Chyba że juz jest tam jakiś plan a ja nie doczytałam.

Liriope dla Ciebie czeka na przedwiośnie

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 15:51, 15 lut 2016

Do góry
Jazzy polecane przez magnolię jest liriope spicata. Magnolia ma i pisała mi że jest super i zimuje bez problemu. Też bardzo lubię i na pewno będzie u mnie w ogrodzie
Ogród niby nowoczesny ale... 08:44, 15 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

skalna jest niska- do 20 cm, ma wyraźnie niebieską barwę. W pokroju 'jeżowata' czyli stercząca kępka.Zakwita w kwietniu na baldo zielono
Heufleriana dorasta do ok 40 cm, ale kępę ma szeroką, żeby nie zlały się sadzonki w 1 futro, tylko kępy się odznaczały warto sadzić je co ok 50 cm. Jest bardziej zielona, mocniej fontannowa w kształcie, jakby miększą ma bryłę z wyglądu, kwitnie kila tyg wcześniej, już w marcu czranym kłoskami, które z czasem bledną.
/original.JPG[/img]

Magnolio - dobrze że zajrzałam bardzo dziękuję, w sumie wyobrażałam sobie że różnica jest prawie symboliczna ale na fotkach widzę że nie , czyli ja zostaję przy skalnej bo chcę ją na przedogródku- podobnie jak u Ciebie, czy mam ją sadzić co 30 cm - będzie ok ?

Ogród niby nowoczesny ale... 21:06, 14 lut 2016

Do góry
skalna
zaczyna w kwietniu

w maju szaleje. czasem jest taka że aż zbyt się wyciąga, wtedy ja ścinam na krótko i znów po 1-2 tyg jest sliczna

tu ścięta w maju

Potem już do jest ładna do przedwiośnia kiedy znów ja ścinam

Ogród niby nowoczesny ale... 20:38, 14 lut 2016

Do góry
katiaxx napisał(a)
Madziu
Albo Magnolio

czym się różni sesleria skalna od heuflera ?

bo tak po zdjęciu to nie widzę znacznych różnic

skalna jest niska- do 20 cm, ma wyraźnie niebieską barwę. W pokroju 'jeżowata' czyli stercząca kępka.Zakwita w kwietniu na baldo zielono
Heufleriana dorasta do ok 40 cm, ale kępę ma szeroką, żeby nie zlały się sadzonki w 1 futro, tylko kępy się odznaczały warto sadzić je co ok 50 cm. Jest bardziej zielona, mocniej fontannowa w kształcie, jakby miększą ma bryłę z wyglądu, kwitnie kila tyg wcześniej, już w marcu czranym kłoskami, które z czasem bledną.

marzec- s. heuflera ( wyskubana więc krótka kępa)

kwiecień- już zbladły kłosy, ale liście odrosły

lato- i taka jest do stycznia/lutego, zaraz potem warto ją wyskubać/ściąć

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:41, 12 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

A która odmiana jest bardziej pionowa?

Magnolia pisala ze ta jest bardziej pionowa od edith
Naturalistyczny ogródek na czarnym lądzie 16:18, 12 lut 2016

Do góry
Naturalistyczny ogródek na czarnym lądzie.

Witam wszystkich goraco. Chcialam zalozyc watek naszego ogrodu dopiero w momencie gdy juz cos tam sie bedzie dzialo no ale nie moge dluzej wytrzymac. Nie moge popracowac w ogrodzie to chociaz o nim popisze.

1. Lokalizacja

Czarny ląd to w tym wypadku nie egzotyczna Afryka a egzotyczny Śląsk. Czarny z racji węgla a jednocześnie zielony bo rozciągają się tu niezmierzone połacie lasów.

Nasz ogródek powstanie na przedmieściach Rybnika, który od zawsze kojarzy mi się z piękną zielenią miejska. Natrafiłam nawet na wątek na Ogrodowisku – https://www.ogrodowisko.pl/watek/1983-rybnik-zielen-miejska.

Planujemy nasz ogród juz ósmy rok. Rozrysowujemy co rusz to inne pomysły I za każdym razem jest to wersja ostateczna.. aż do następnego razu. Było juz tu wszystko, wrzosowisko, azalie, magnolia, nawet staw kąpielowy. Cale szczęście, ze to tylko na papierze.
Teraz wrócilismy do podstaw ale jeszcze ciągle poprawiamy to i owo.

Kosolkowa Pasja 09:46, 12 lut 2016

Do góry
kosolka napisał(a)

Na dodatek M. marudzi że niepotrzebnie kombinuję teraz przy tej rabacie, skoro jeszcze nie ma opaski i zrobionej elewacji, że jak będą robić to poniszczą rośliny..

żeby nie było że to męska solidarność ale racje ma...z własnego doświadczenia wiem bo moja magnolia jest od elewacji jakieś 5 m i jej się tez prawie dostało a taki tynk to nie da się łatwo odkleić od rośliny.

w jak masz tak blisko domu rabatę a gdzieś muszą rozłożyc rusztowanie to ciężko będzie uchronic rośliny...

co do planów to się nie wtrącam bo się nie znam ale napewno będzie ładnie
Anna i Ogród 08:01, 12 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Witajcie z rana. Za oknem ponuro i paskudnie
Rano było biało ale teraz już błotko. Temp. +2. Nie chce się wychodzić na dwór.

W nocy myśli wciąż uciekały do ogrodu, a to dlatego że wczoraj prawie cały dzień rozrysowywałam tą wielką rabatę. Roślinność ustalona, zdjęcia pozapisywane w pintersie aby przypominać sobie co i jak połączyć (gdybym miała wątpliwości podczas realizacji).

Zrezygnowałam z robienia tła bo u sąsiadów posadzone są tuje więc je wykorzystam. Od swojej strony przy ogrodzeniu dosadziłam 4 jałowce Blue Arrow dla kontrastu, kilka cisów Hicksii, miskanty Zebrinus, derenie Elegantisima i miskanty Silbefeder.
Wysokie piętro (już rośnie) sosna himalajska (będzie formowana i uszczykiwana), buk Dawyck Purple, magnolia Susana, wiśnia Amanogawa, świerk serbski w odmianie, derenie.
Do tego dobrałam:
-tawuły Golden Princess
-róże np. The Fair
-lawendy Viva
-hortensje Vanilie Fraise
-bukszpany
-rozplenice
-czyśćce wełnista
-rozchodniki okazałe
-stipy
-juki żółte
-anafalisy trójnerwowe
-kostrzewy sine
-berberysy Tiny Gold
-Red Baron
Muszę jeszcze wybrać klona czerwonego na tę część po lewej pod ogrodzeniem na górze (narysowałam coś) i drzewko na część na dole rysunku z przodu rabaty (taka łódka).
Coś znajdę
no kobieto jestem pod wielkim, ba naewt bardzo wielkim wrazeniem - normalnie az mnie zatkało - fantastycznie ci to wyszło

a jezeli chodzi o klona czerwonego to ja mam Cromson Queen, ale jest jeszcze bardzo młodziutki, to była jego pierwsza zima - mam nadzieje, że przetrwał - klony ma też Irenka (Milka) albo Agatka (Agania) ona to ma różne drzewa
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:44, 11 lut 2016

Do góry
ale wracając do sedna- daglezje można wziąć pod uwagę
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:43, 11 lut 2016

Do góry
u nas dzisiaj śnieg, błeee...
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:42, 11 lut 2016

Do góry
dagleja rośne szybko jak już się przyjmie. I ccienia trochę zniesie.
Mnie w niej przeraża właśnie szybkośc i wymiary- moi rodzice kupili działkę 46 albo 47 lat temu, na niej rosły chyb az e 3 daglezje. Są zdjęcia mojej mamy z siostrą maleńką na tle ok 2-3 metrowej daglezji. Teraz to najwyższe drzewo w okolicy, ma napewno ze 30 m a średnicę...- tworzy wieelki parasol nachodzący na dach domu, i daje cienia masę. Ma napewno z 9 czy 10 m średnicy
Anna i Ogród 11:03, 11 lut 2016

Do góry
Witajcie z rana. Za oknem ponuro i paskudnie
Rano było biało ale teraz już błotko. Temp. +2. Nie chce się wychodzić na dwór.

W nocy myśli wciąż uciekały do ogrodu, a to dlatego że wczoraj prawie cały dzień rozrysowywałam tą wielką rabatę. Roślinność ustalona, zdjęcia pozapisywane w pintersie aby przypominać sobie co i jak połączyć (gdybym miała wątpliwości podczas realizacji).

Zrezygnowałam z robienia tła bo u sąsiadów posadzone są tuje więc je wykorzystam. Od swojej strony przy ogrodzeniu dosadziłam 4 jałowce Blue Arrow dla kontrastu, kilka cisów Hicksii, miskanty Zebrinus, derenie Elegantisima i miskanty Silbefeder.
Wysokie piętro (już rośnie) sosna himalajska (będzie formowana i uszczykiwana), buk Dawyck Purple, magnolia Susana, wiśnia Amanogawa, świerk serbski w odmianie, derenie.
Do tego dobrałam:
-tawuły Golden Princess
-róże np. The Fair
-lawendy Viva
-hortensje Vanilie Fraise
-bukszpany
-rozplenice
-czyśćce wełnista
-rozchodniki okazałe
-stipy
-juki żółte
-anafalisy trójnerwowe
-kostrzewy sine
-berberysy Tiny Gold
-Red Baron
Muszę jeszcze wybrać klona czerwonego na tę część po lewej pod ogrodzeniem na górze (narysowałam coś) i drzewko na część na dole rysunku z przodu rabaty (taka łódka).
Coś znajdę
Zielonym do góry... 10:38, 11 lut 2016

Do góry
Wow ile odpowiedzi miło mi z zalełości to moge pokazać jak mojajedyna rabata urosła w ciągu jednego roku

lipiec 2014

wrzesień 2015

i moje jesienne rozchodniki które w tym roku planuję wykorzystać. W tle magnolia z jakąs trawką której nie miałem gdzie wsadzić a dostałem w gratisie przy zamówieniu...tzn miejsca jak wiecie mam sporo ale tak coby jej przypadkiem nie skosić

Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 21:01, 10 lut 2016

Do góry
Ok więc wrzucam jeszcze raz, niestety za dużo roślin będą miały za ciasno... ;(

i z wymiarami

ta część chyba jest ok ale też jeszcze wrzucę

na kratce róże pnące różowe + biały powojnik
kulki bukszpanu, obwódka z lawendy, przy tarasie żywopłot z bukszpanu, róże na pniu, magnolia gwiaździsta Rosea, Miskant Morning Light

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:31, 10 lut 2016

Do góry
Gosia odpoczywasz na długiej randce? Ciepło, słońce, męskie spojrzenie pełne pasji zwrócone ku Tobie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies