Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Kosolkowa Pasja 09:46, 12 lut 2016

Do góry
kosolka napisał(a)

Na dodatek M. marudzi że niepotrzebnie kombinuję teraz przy tej rabacie, skoro jeszcze nie ma opaski i zrobionej elewacji, że jak będą robić to poniszczą rośliny..

żeby nie było że to męska solidarność ale racje ma...z własnego doświadczenia wiem bo moja magnolia jest od elewacji jakieś 5 m i jej się tez prawie dostało a taki tynk to nie da się łatwo odkleić od rośliny.

w jak masz tak blisko domu rabatę a gdzieś muszą rozłożyc rusztowanie to ciężko będzie uchronic rośliny...

co do planów to się nie wtrącam bo się nie znam ale napewno będzie ładnie
Anna i Ogród 08:01, 12 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Witajcie z rana. Za oknem ponuro i paskudnie
Rano było biało ale teraz już błotko. Temp. +2. Nie chce się wychodzić na dwór.

W nocy myśli wciąż uciekały do ogrodu, a to dlatego że wczoraj prawie cały dzień rozrysowywałam tą wielką rabatę. Roślinność ustalona, zdjęcia pozapisywane w pintersie aby przypominać sobie co i jak połączyć (gdybym miała wątpliwości podczas realizacji).

Zrezygnowałam z robienia tła bo u sąsiadów posadzone są tuje więc je wykorzystam. Od swojej strony przy ogrodzeniu dosadziłam 4 jałowce Blue Arrow dla kontrastu, kilka cisów Hicksii, miskanty Zebrinus, derenie Elegantisima i miskanty Silbefeder.
Wysokie piętro (już rośnie) sosna himalajska (będzie formowana i uszczykiwana), buk Dawyck Purple, magnolia Susana, wiśnia Amanogawa, świerk serbski w odmianie, derenie.
Do tego dobrałam:
-tawuły Golden Princess
-róże np. The Fair
-lawendy Viva
-hortensje Vanilie Fraise
-bukszpany
-rozplenice
-czyśćce wełnista
-rozchodniki okazałe
-stipy
-juki żółte
-anafalisy trójnerwowe
-kostrzewy sine
-berberysy Tiny Gold
-Red Baron
Muszę jeszcze wybrać klona czerwonego na tę część po lewej pod ogrodzeniem na górze (narysowałam coś) i drzewko na część na dole rysunku z przodu rabaty (taka łódka).
Coś znajdę
no kobieto jestem pod wielkim, ba naewt bardzo wielkim wrazeniem - normalnie az mnie zatkało - fantastycznie ci to wyszło

a jezeli chodzi o klona czerwonego to ja mam Cromson Queen, ale jest jeszcze bardzo młodziutki, to była jego pierwsza zima - mam nadzieje, że przetrwał - klony ma też Irenka (Milka) albo Agatka (Agania) ona to ma różne drzewa
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:44, 11 lut 2016

Do góry
ale wracając do sedna- daglezje można wziąć pod uwagę
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:43, 11 lut 2016

Do góry
u nas dzisiaj śnieg, błeee...
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:42, 11 lut 2016

Do góry
dagleja rośne szybko jak już się przyjmie. I ccienia trochę zniesie.
Mnie w niej przeraża właśnie szybkośc i wymiary- moi rodzice kupili działkę 46 albo 47 lat temu, na niej rosły chyb az e 3 daglezje. Są zdjęcia mojej mamy z siostrą maleńką na tle ok 2-3 metrowej daglezji. Teraz to najwyższe drzewo w okolicy, ma napewno ze 30 m a średnicę...- tworzy wieelki parasol nachodzący na dach domu, i daje cienia masę. Ma napewno z 9 czy 10 m średnicy
Anna i Ogród 11:03, 11 lut 2016

Do góry
Witajcie z rana. Za oknem ponuro i paskudnie
Rano było biało ale teraz już błotko. Temp. +2. Nie chce się wychodzić na dwór.

W nocy myśli wciąż uciekały do ogrodu, a to dlatego że wczoraj prawie cały dzień rozrysowywałam tą wielką rabatę. Roślinność ustalona, zdjęcia pozapisywane w pintersie aby przypominać sobie co i jak połączyć (gdybym miała wątpliwości podczas realizacji).

Zrezygnowałam z robienia tła bo u sąsiadów posadzone są tuje więc je wykorzystam. Od swojej strony przy ogrodzeniu dosadziłam 4 jałowce Blue Arrow dla kontrastu, kilka cisów Hicksii, miskanty Zebrinus, derenie Elegantisima i miskanty Silbefeder.
Wysokie piętro (już rośnie) sosna himalajska (będzie formowana i uszczykiwana), buk Dawyck Purple, magnolia Susana, wiśnia Amanogawa, świerk serbski w odmianie, derenie.
Do tego dobrałam:
-tawuły Golden Princess
-róże np. The Fair
-lawendy Viva
-hortensje Vanilie Fraise
-bukszpany
-rozplenice
-czyśćce wełnista
-rozchodniki okazałe
-stipy
-juki żółte
-anafalisy trójnerwowe
-kostrzewy sine
-berberysy Tiny Gold
-Red Baron
Muszę jeszcze wybrać klona czerwonego na tę część po lewej pod ogrodzeniem na górze (narysowałam coś) i drzewko na część na dole rysunku z przodu rabaty (taka łódka).
Coś znajdę
Zielonym do góry... 10:38, 11 lut 2016

Do góry
Wow ile odpowiedzi miło mi z zalełości to moge pokazać jak mojajedyna rabata urosła w ciągu jednego roku

lipiec 2014

wrzesień 2015

i moje jesienne rozchodniki które w tym roku planuję wykorzystać. W tle magnolia z jakąs trawką której nie miałem gdzie wsadzić a dostałem w gratisie przy zamówieniu...tzn miejsca jak wiecie mam sporo ale tak coby jej przypadkiem nie skosić

Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 21:01, 10 lut 2016

Do góry
Ok więc wrzucam jeszcze raz, niestety za dużo roślin będą miały za ciasno... ;(

i z wymiarami

ta część chyba jest ok ale też jeszcze wrzucę

na kratce róże pnące różowe + biały powojnik
kulki bukszpanu, obwódka z lawendy, przy tarasie żywopłot z bukszpanu, róże na pniu, magnolia gwiaździsta Rosea, Miskant Morning Light

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:31, 10 lut 2016

Do góry
Gosia odpoczywasz na długiej randce? Ciepło, słońce, męskie spojrzenie pełne pasji zwrócone ku Tobie?
Typografia ogrodu 12:32, 10 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
oj, wałkujecie temat o nazwie zastępczej: moje wielkie frustracje, czyli szkoła.
W szkole to mi szkoda uczniów i nauczycieli jakoś też, bo bolesne to miejsce chyba dla obu stron.

Marto ja jeszcze dzieci w szkole nie mam a wiem ze dobrze nie bedzie bo ja z tych wymagajacych jestem, wymagających wobec opiekunow a tolerancyjnych wobec zachowan dzieci.w przedszkolu juz miałam kilka "potyczek" i wiem ze "najlepsze"przede mna.
Typografia ogrodu 11:54, 10 lut 2016

Do góry
oj, wałkujecie temat o nazwie zastępczej: moje wielkie frustracje, czyli szkoła.
W szkole to mi szkoda uczniów i nauczycieli jakoś też, bo bolesne to miejsce chyba dla obu stron.

Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 10:53, 09 lut 2016

Do góry
Projekt rabaty, oceniajcie i doradzajcie

Nie będę numerować, raczej jest to widoczne:
kulki bukszpanu, obwódka z lawendy, przy tarasie żywopłot z bukszpanu, róże na pniu, magnolia gwiaździsta Rosea, Miskant Morning Litht.

nie mogę się zdecydować co wsadzić między bukszpanem a lawendą, pod różami na pniu.... macie jakieś pomysły? myślałam o białych różach albo białej lawendzie...

trawy wysokie to Miskant Morning Litht + dereń , kulki i obwódka z bukszpanu, róże okrywowe białe (pod dereniem), róże wielkokwiatowe, lawenda, rozplenica i róża na kratce.
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 20:52, 08 lut 2016

Do góry
Coś takiego wymyśliłam...

Nie będę numerować, raczej jest to widoczne:
kulki bukszpanu, obwódka z lawendy, przy tarasie żywopłot z bukszpanu, róże na pniu, magnolia gwiaździsta Rosea, Miskant Morning Litht.

nie mogę się zdecydować co wsadzić między bukszpanem a lawendą, pod różami na pniu.... macie jakieś pomysły? myślałam o białych różach albo białej lawendzie...
Ogród Małej Mi - sezon 2015 12:16, 08 lut 2016

Do góry
Piękne kolory azalii, cudna magnolia, szklarnia w pogotowiu, to znaczy -wiosna za pasem. Muszę nabyć azalie wielkokwiatowe, pachnące. Odwiedzam często Twój ogród i podziwiam cichaczem.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 10:03, 08 lut 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
ja znam tygryski z tego Forum, ktore uwielbiaja twoj ogrod
magnolia przepiekna, wlasnie ze wzgledu na te liscie nie dwazylam sie jej nazwac super wyglada w tej kompozycji

Ogród Małej Mi - sezon 2015 07:05, 08 lut 2016

Do góry
ja znam tygryski z tego Forum, ktore uwielbiaja twoj ogrod
magnolia przepiekna, wlasnie ze wzgledu na te liscie nie dwazylam sie jej nazwac super wyglada w tej kompozycji
Do raju daleko - u Ewy 22:34, 07 lut 2016

Do góry
Flower1 napisał(a)
Ten Rh to moze z suszy ,czytalam duzo ostatnio i czesto wszyscy mysla ze cos przemarzlo a jak jesien jest sucha to poprostu usychaja te rosliny ,teraz pilnuje zeby sie na jesien napily porzadnie
Z ta magnolia to tak w marcu mysle ze sie skusze na odkrycie ,w przyszlym roku juz nie bede zakrywac ,w tym roku pierwsza zima dlatego.
Jeszcze z tym Rh ,napewno trzeba usunac te brazowe listki jak sie cieplej zrobi .Moze to tylko jakas choroba ,trzeba spryskac wiosna.Ja jak widze takie brazowe listki to urywam i juz..

magnolie mam też pierwszy rok, dlatego okryłam. W kolejnych latach nie będę, chyba że będą straszne mrozy.
Rododendron ma wszystkie listki brązowe - nie chciałabym go całego ogołocić
Ogródek z futrzakami i kamieniami 21:13, 07 lut 2016

Do góry
Rench napisał(a)

Mam tak samo, nakupię,posadzę i jestem happy że mam
Kiedyś magnolia kazała mi założyć zeszyt i spisywać,ale mam w nim 2 metki zapchane i na tym się skończyło

Ha , ja zeszyt tez mam i czasami nawet zapisane gdzie co rośnie , tylko mhh często nieaktualne choc muszę sie pochwalić , ze wiekszość wiem co jest co
Ogród Małej Mi - sezon 2015 20:15, 07 lut 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
ja tez na magnolie stawiam ale ona ma tyle lisci przy tych kwiatach hmmm

To magnolia Nigra.. kwitnie u mnie najdłużej, dlatego pod koniec są i liście i kwiaty. Zaczyna też później od innych.
To 25 kwietnia

To połowa maja

I kwitnie do końca maja, a potem ma pojedyncze kwiaty cały sezon.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:08, 07 lut 2016

Do góry
beata_m napisał(a)

o fiu fiu ja właśnie z przyjemnością prześledziłam wątek Gosi, gdzie magnolia planowała i Renia z przyjemnością na Twój tez od początki zerknę widzę, że i u Ciebie planów masa ... i wymiana samochodu ... jakbym gdzieś to słyszała :/ ehhh życie

No ciekawe czy ten ostatni pomysł nie pokrzyżuje mi planów ogrodowych?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies