Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

kosolka 10:56, 16 lut 2016

Anda napisał(a)
A co zrobisz z tym kolkiem przed rabata?

Ono zostanie, na zdjęciu nie widać dokładnie odległości, ale będzie wystarczające przejście, nawet po poszerzeniu rabaty. Tam rośnie magnolia. W ubiegłym roku było stipowisko z werbeną i jeżówkami. W tym chyba jeszcze tak samo bedzie.
kosolka 12:57, 16 lut 2016

Myśląc o ciemnym akcencie różanym, obstawiałabym Ascot. Najważniejsze pytanie - czy da radę w pełnym słońcu, na dodatek pod ścianą domu?
Anda 13:38, 16 lut 2016

Ola, zapytaj Madzenke, ona ma Ascot. Moze Renia RRR tez?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
AgataBC 16:51, 16 lut 2016

kosolka napisał(a)

również jestem za faktycznie najładniejszy rysunek, ale nie sugerowałam się tym, tylko rozstawem, kamuflowaniem ściany-jej rogów, i wygląd ogólny.
Skoro ma być jeden wypasiony stożek-to zbieraj pieniądze i kup za kilka miesięcy tj. maj/czerwiec ale już taki wielki, żeby dawał efekt. Ja kupowałam swoje kopane z gruntu wys.ok.90cm za 30-40zł. Jak dobrze poszukasz to za niewiele więcej kupisz swój. Moje nie najpiękniejsze i jeszcze się muszą zagęścić ale są już spore i i tak dają efekt z daleka i z bliska. Lepiej dozbierać i być odrazu zadowoloną niż czekać kolejnych kilka lat. Bukszpan wolno rośnie. Za kulki 50cm średnicy płaciłam po 25zł. Najdroższe będą te na pniu.
A i nawet w takim układzie jestem za obwódką. Zepnie wszystko razem i zimą będzie pięknie.
kosolka 16:53, 16 lut 2016

Zapytałam u Reni i Makkasi.

Powiedzcie mi jeszcze, czy zostać przy dwóch gat. róż? Na tą chwilę (czekając na opinie) to Ascot i The Fairy. Czy dodać jeszcze 1-2 jakieś inne, w innym odcieniu? Nie wiem ile zamówić Ascot. 6? 8? Trochę musi chyba ich być skoro mają dawać kolor? Trzy na przód i pięć na drugą, dłuższą ścianę? Na rogu hort. będą.
kosolka 16:56, 16 lut 2016

Agatko.. Cieszę się że na razie same pozytywne opinie! Tak tanio kupowałaś?? Z netu czy gdzieś po swoich okolicach szukałas?
AgataBC 17:00, 16 lut 2016

Dla spójności i porządku jestem za dwoma gatunkami róż. Ewentualnie na drugą, dłuższą ścianę pod koniec można dać jakąś trzecią ale w podobnym odcieniu i formie jak Ascot.
Kasya 17:12, 16 lut 2016

No właśnie... Gdzie takie ceny ??

Ja tez bym nie sadzila wiecej niż 2 kontrastujace roze
AgataBC 17:35, 16 lut 2016

kosolka napisał(a)
Agatko.. Cieszę się że na razie same pozytywne opinie! Tak tanio kupowałaś?? Z netu czy gdzieś po swoich okolicach szukałas?

znalazłam taką kobietę w Koninie. Sama rozmnaża, tnie i sprzedaje kopane z gruntu. Można też kupić krzak i samemu uformować. Lekko zaniedbane, ale cena dobra, i po jednym sezonie można je doprowadzić do normalności.
Może w swoich stronach też kogoś takiego znajdziesz. Popytaj na bazarach, rynkach itp. Szukaj kogoś kto by miał bukszpany w siatce zamiast doniczki i pytaj czy ma więcej lub większe u siebie.
Kiedyś znalazłam ogłoszenie w sklepie-"Sprzedam bukszpany po 20-30zł, ok.80cm." Tyle, że trzeba je było sobie wykopać ale to może i dobrze, bo kopie się jak największą bryłę.
kitek81 19:20, 16 lut 2016

bardzo efektowna rabata przed domem ze stożkiem też mi się marzą 3 stożki bukszpanowe w tym roku może jeszcze nie, ale na przyszły pomyślę, bo chcę je dać tam, gdzie teraz mam rozmnażalnik