Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Kokesz 10:46, 16 lut 2016

Chciałabym rabatę całoroczną, raczej bylinową, z cebulowymi na wiosnę ( jesienią posadziłam ok 450 cebul , mam nadzieje że mi nie wytną wszystkich tulipanów)chciałabym aby były później zasłoniete przez inne rośliny. Mam już tam 3 szałwie omszone, 3 tawuły, 3 tuje reingold ,2 tuje danica, sis ellegantissima, dużą kulę bukszpanową i dwa mniejsze do kształtowania, obok kalinę i piwonię .
Czy wystarczy dodać tylko jakiś trawy i będzie ok?
popcorn 12:27, 16 lut 2016

ok, troche mi rozjaśniłaś
tam jest mnóstwo miejsca, a Ty maz tylko po 3 szt roślinek. Żeby był efekt musi być naprawdę sporo i dość gęsto.
Jeśli nie ogrodzenie, to nie chcesz choćby i tego ligustra pociągnąć żeby się odgrodzić?
Nie wiem ale nie lubię jak się ludzie na mnie gapią jak pracuję,a tam z tych okien z bloków mają Cię jak na patelni

Zaczęłabym od popracowania nad trawnikiem, wyznaczenia rabat. Trzeba dosiać trawę w te puste placki. I potem mozna się wziąć za rabatę. To tam masz już te tulipany posadzone? Jeśli tak to musisz poczekać aż wyjdą, zanim coś posadzisz, a i z tym bedzie kłopot.. cebulowe sadzi się na gotowej rabacie gdzie nic juz nie bedzie ruszane..
chyba ze masz je w koszyczkach, w takim razie bym je prędziutko przesadziła w inne miejsce, póki ledwo wyłażą z ziemi. Mogą wrócić jak rabata bedzie zagospodarowana.
as226 14:18, 16 lut 2016

Kochane proszę o pomoc, nie wiem, jak zrobić tu przy kostce-wjazd. Jest to strona zachodnia. Najbardziej chyba jestem za takim ścięciem rogu, a w nim co??? Pierwsze zdjęcie stoję na schodach wejściowych do domu. Linie w "ogrodzie" są proste, ale są i zaokrąglenia.

as226 14:28, 16 lut 2016

Jak się odważyłam to zapytam i o drugą sprawę Linia wyprostowana, zostaje tu perukowiec, żółta tuja na pniu i tam gdzie zaznaczyłam na czerwono są spore trzmieliny sunspot 3 szt. Po prawej stronie patrząc na zdjęcie jest szpaler hortensji limelight, miskanty ml i na dole bergenie. Trzmieliny zlikwidować stąd. Co by kolorystycznie pasowało?

popcorn 14:43, 16 lut 2016

as 226
tam masz bardzo łyso przy kostce. Nie ścinałabym tego rogu, tylko posadziła np tujki odm danica wzdłuz całości. Małe i rosną w naturalną kulkę, nie trzeba ich ciąć więc bezobsługowe. Ale najpierw wybrałabym trawnik na szerokości ok 50 cm, wsadziła ekobord i rozmyślała. Moim zdaniem tak:

pomiędzy trawki, żurawki albo hosty, w zalezności od tego ile tam masz słońca? I na jesień dosadzić trochę krokousów, żeby było ładnie już od wiosny; całośc wysypana kora.

Ewentualnie minimalistycznie - tylko danica, a cały pasek wysypany żwirkiem.

Ewentualnie można pomyśleć o 3-5 drzewkach szczepionych na pniu i posadzić je np co 3 tujki danica, dodałyby wysokości.
popcorn 14:44, 16 lut 2016

as226 napisał(a)
Jak się odważyłam to zapytam i o drugą sprawę Linia wyprostowana, zostaje tu perukowiec, żółta tuja na pniu i tam gdzie zaznaczyłam na czerwono są spore trzmieliny sunspot 3 szt. Po prawej stronie patrząc na zdjęcie jest szpaler hortensji limelight, miskanty ml i na dole bergenie. Trzmieliny zlikwidować stąd. Co by kolorystycznie pasowało?

Asia, chyba?
wywal co masz wywalić, wyprostuj tę rabatke, napisz ile tam słońca i zrób fotkę. i coś się wymyśli.
as226 14:48, 16 lut 2016

popcorn napisał(a)
as 226
tam masz bardzo łyso przy kostce. Nie ścinałabym tego rogu, tylko posadziła np tujki odm danica wzdłuz całości. Małe i rosną w naturalną kulkę, nie trzeba ich ciąć więc bezobsługowe. Ale najpierw wybrałabym trawnik na szerokości ok 50 cm, wsadziła ekobord i rozmyślała. Moim zdaniem tak:

pomiędzy trawki, żurawki albo hosty, w zalezności od tego ile tam masz słońca? I na jesień dosadzić trochę krokousów, żeby było ładnie już od wiosny.

Dziękuje Karolino, tak Asia jestem Odwiedzam Twój ogród i wysyłałam Ci doniczki
magnolia 14:51, 16 lut 2016

as226 napisał(a)

Dziękuje Karolino, tak Asia jestem Odwiedzam Twój ogród i wysyłałam Ci doniczki

to jest fajne Asiu.
Można zrobić tak, albo krótszą rabatę, na zakrecie , tylko wtedy szerszą,
as226 14:54, 16 lut 2016

magnolia napisał(a)

to jest fajne Asiu.
Można zrobić tak, albo krótszą rabatę, na zakrecie , tylko wtedy szerszą,

Dziękuje, jak Marto krótszą po łuku? ?tak by chyba lepiej pasowało po ta kostka idzie wokół domu to zakończenie tych danic by było tak w połowie głupio jakoś chyba?
Kokesz 15:03, 16 lut 2016

popcorn napisał(a)
ok, troche mi rozjaśniłaś
tam jest mnóstwo miejsca, a Ty maz tylko po 3 szt roślinek. Żeby był efekt musi być naprawdę sporo i dość gęsto.
Jeśli nie ogrodzenie, to nie chcesz choćby i tego ligustra pociągnąć żeby się odgrodzić?
Nie wiem ale nie lubię jak się ludzie na mnie gapią jak pracuję,a tam z tych okien z bloków mają Cię jak na patelni

Zaczęłabym od popracowania nad trawnikiem, wyznaczenia rabat. Trzeba dosiać trawę w te puste placki. I potem mozna się wziąć za rabatę. To tam masz już te tulipany posadzone? Jeśli tak to musisz poczekać aż wyjdą, zanim coś posadzisz, a i z tym bedzie kłopot.. cebulowe sadzi się na gotowej rabacie gdzie nic juz nie bedzie ruszane..
chyba ze masz je w koszyczkach, w takim razie bym je prędziutko przesadziła w inne miejsce, póki ledwo wyłażą z ziemi. Mogą wrócić jak rabata bedzie zagospodarowana.

Cebulowe mam w koszyczkach i chyba poczekam z wykopaniem aż przekwitną, a w międzyczasie w puste miejsca spróbuję cos dosadzić. I tak muszę najpierw przekopać drugą połowę ogródka, jesienią nie zdążyłam zrobić wszystkiego .Tam nie było nic robione przez 10 lat, nie było trawnika tylko chwasty, krzaki i mech
Tak to widzę - chyba? W tym żywopłocie jest taka dziura, dotychczas tamtędy się wchodziło na ogródek, ale chciałabym ją zlikwidować i przesunąć wejście za żywopłot?

Odwróciłam zdjęcie, bo za mało było widać szczegółów na tych moich nędznych wypocinach Czy będzie tam pasował berberys z czerwonymi listkami na jesień (mam 4 szt)?