Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Ogród z pergolą 11:11, 09 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

ja poprostu nie usiedzę...jak już mi lepiej to wiesz..coś robić trzeba

też tak mam
Ogród z pergolą 11:09, 09 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
nie będę się forsować, myslałam do jesieni to ogarnąć bo lepiej wtedy przesadzać a kulki danica muszę i chcialabym wiedzieć gdzie...mam kostrzewy i rozchodniki które stoją w doniczkammi i mi ich szkoda..

Navigatorka tak nie robiła, ona poprostu wstawia krawężniki jako obrzeża, nie robiła kwadratów czy geometrii w środku jednej rabaty

Aniu więc ja już nie dyskutuję, jeszcze dostanę po uszach jak Renia...
Od początku 11:07, 09 sie 2016

Do góry
ZieloneWrota napisał(a)
A tak wyglądają powroty z niepozornej wizyty w łódzkim, dziękuję Bogdziu całe szczęście że twój mąż mnie rozpędził , miałam tylko lekki problem z hamowaniem mój wjazd do domu jest z górki, ale obyło się bez katastrofy , jechałam chodnikiem, łamiąc przepisy , trafiłam na patrol, widząc tak załadowaną rowerzystkę odpuścili , pozdrawiam i do zobaczenia wkrótce. A i dodam iż miałam jeszcze plecak na sobie również załadowany.

hahahahahahha o proszę a ze mnie się kolezanka śmiała ze roślin zawsze naszabruje
Ogród z pergolą 11:04, 09 sie 2016

Do góry
JoannaDe napisał(a)
Ale u Ciebie planowanie !

Szkoda ze nie pomogę bo ja w planowaniu to cienizna jestem ale masz dużo pomocników wiec propozycje jak z rękawa.
Przyszłam tez podziękować u Ciebie za propozycje.

Buziaka zostawiam i prr szalona bo wiesz jak to z tym kręgosłupem.

spoko Asia ja lubie rysować i planować to chętni coś tam czasem naskrobe. wychodze z założenia że plan to podstawa a im masz wiecej propozycji tym lepszy obrazek z tych puzzli ułożysz
Ogród z pergolą 11:00, 09 sie 2016

Do góry
nie będę się forsować, myslałam do jesieni to ogarnąć bo lepiej wtedy przesadzać a kulki danica muszę i chcialabym wiedzieć gdzie...mam kostrzewy i rozchodniki które stoją w doniczkammi i mi ich szkoda..

Navigatorka tak nie robiła, ona poprostu wstawia krawężniki jako obrzeża, nie robiła kwadratów czy geometrii w środku jednej rabaty
Ogród z pergolą 10:26, 09 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Ania
Sadź ... zobacz jak Ci się to skomponuje i najwyżej z czasem będziesz coś przesadzać, wysadzać, dosadzać ... przecież to byliny nie drzewa z daniką na kostkę chyba (bo nie wiem jak ona znosi cięcie) fajny pomysł

Renia ale sadzić żeby sadzić to ja moglam bez logowania na to forum, chyba chodzi o to zeby zrobic to jak najlepiej ?
Skarbonkowy ogródek 10:23, 09 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

tez fajny pomysł, mozna kostkę z cisa lub bukszpanu zrobić, moze nawet mniejszy ten kwadrat, 1,5x1,5?
a Ty teraz chcesz linie rabat ustalać bez nasadzeń narazie bo obrzeża chcesz porobić?

Tak właśnie myślę Aniu, żeby ta studnie nie za duza rabata objąć.

Na razie tylko linie rabat ponieważ będziemy robić ocieplenie i elewacje. No i dach... Robienie rabat przed tymi pracami mija się z celem. Nie chce płakać ze mi niszczą nowe nasadzenia.

To tez jest dobre ponieważ mam dużo czasu żeby przemyśleć co ja w ogóle chce tam mieć.

Toszka napisał(a)
Aniu, z napięciem podglądam i czekam co ustalicie.
Trzymam kciuki

I apeluję tylko do właścicielki wątku - wyłam się z ram stylu holenderskich ogrodów jakich masz pełno w swoich stronach. Zaskocz sąsiadów kolorem, kwiatami (nie tylko hortek). Idź bardziej w Danusiowe trendy.

Toszko
, moje inspiracje to nie tylko ogród. Choć w ogrodach są. Czasami to jest kształt rabat, jakiś element, ogrodzenie. Aż tak nudno to nie chcę Chociaż kolorowo też chyba nie będzie

Dżoana ma ogródek Danusi zapisany i pewnie będę czerpała z niego inspiracje

Aniu, Agnieszko i Kamilo zapraszam do dyskusji. Wszelkie propozycje mile widziane

Cichych podglądaczy również serdecznie zapraszam do udzielania się w moim wątku
Ogród z pergolą 10:16, 09 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Rozumiem, że masażysta zalecił Ci taką gimnastykę?

PS Widzę, ze zawzięta jesteś jak ja

ja poprostu nie usiedzę...jak już mi lepiej to wiesz..coś robić trzeba
Ogród z pergolą 10:12, 09 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
kostrzewa
ice dance
wysoka trawa
szalwia - może wylecieć
jeżówki
jarzmianki
rozchodnik
tuje danica
czyściec
przetacznik - może wylecieć
hortensje

co wymeinić/usunąc?jak poukładać?

Ania
Sadź ... zobacz jak Ci się to skomponuje i najwyżej z czasem będziesz coś przesadzać, wysadzać, dosadzać ... przecież to byliny nie drzewa z daniką na kostkę chyba (bo nie wiem jak ona znosi cięcie) fajny pomysł
Ogród z pergolą 09:52, 09 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

4 okna umyłam reszta powoli, moze w czw...

Rozumiem, że masażysta zalecił Ci taką gimnastykę?

PS Widzę, ze zawzięta jesteś jak ja
Ogród z pergolą 09:41, 09 sie 2016

Do góry
kostrzewa
ice dance
wysoka trawa
szalwia - może wylecieć
jeżówki
jarzmianki
rozchodnik
tuje danica
czyściec
przetacznik - może wylecieć
hortensje

co wymeinić/usunąc?jak poukładać?
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 09:37, 09 sie 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
i na koniec pokaze co wygrzebalam pod trawą jak zdjelam darn tak mnie wiecej 70x 70 cm czyli 1/2 m2

masakra zjedza mi trawnik

o kurcze..co to i skąd? suchy był juz przez nie trawnik że zdejmowałaś?
Ogród z pergolą 09:18, 09 sie 2016

Do góry
Anita domyslam się :/ już wiem od Iwony że na chelsea to specjalne formy mieli..ale podchodzę do tematu w ten sposob ze bedę sadzić kwadratami po 5, 9 szt. to tak jak normalne rabaty obsadza się grupami roslin, tutaj tez tak bedzie tylko ze w kwadraty

Kasya za duża różnorodnośc..jezu to i tak juz zmniejszyłam, dostałam o wiele wieksza liczbe propozycji ale zmniejszyłam do liczby roslin ktore mam lub mam w zasięgu do kupienia w jednej szkółce paru odmian..jak formy nie utrzymam to najwyzej będzie busz
w tej chwili najwazniejsze dla mnie jest aby to sensownie posadzić aby czy to w formie kwadratowej czy buszowej wygladało ładnie..

Kasja dziekuję..powoli się to wszystko toczy bo przyznam ze nie mam 100% czasu na ogród a i wydatki raczej idą w stronę innych pasji ale na luziku do tego podchodze i jest ok
Ogródek z futrzakami i kamieniami 09:07, 09 sie 2016

Do góry
Ewa znów podziwiam..niesamowicie zestawiasz rosliny..podoba mi się bordo zurawka z bordo rózamia i te jarzmianki są super. długo kwitną?
nawoziłaś róze przed drugim tłoczeniem?
u mnie dzisiaj pada i całą noc lało
Ogród z pergolą 08:10, 09 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Sebek wow to jest u Ciebie, tutaj delikatne uhh..
Asia no ba..ma być prosto i kwadratowo. chciałabym po zrobieniu ogrodu założyć nowy wątek "w kwadratowym"

NIe takie Aniu uhhh-widać olbrzymią zmianę i ogrom pracy. Robi Cię powoli busz!!!!Co do nowego wątku-nazwa będzie pasowała

Wyczytałam też, że wracasz do formy-uważaj tylko, żeby się nie przeforsować.
Skarbonkowy ogródek 22:39, 08 sie 2016

Do góry
och przepraszam Cię, nie pomyliłam Cie z Magnolią tylko wogóle imiona pomyliłam, niewiem czemu mi się ubzdurało z tą Martą :/
Ty w Holandii mieszkasz?
Ogród z pergolą 22:31, 08 sie 2016

Do góry
Małgosiu myslałam o rozchodniku stardust, on do 50cm dorasta. masz rację zasłoni ice dance i kostrzewe napewno w pierwszym, drugim roku ale myslisz że potem się nie zrównają?widzialam ice dance u Kasi Luizy to spooory był..ale fakt to chyba bez sensu...ale jak ja mam poukładać te klocki :/
dziękuję że mi pomagasz..

Asia szaaaaaaaaaaaaacun !! brak słów.................. bardzo Ci dziękuję, sliczny rysunek,śliczny..ehh wzruszyłam się.................
Skarbonkowy ogródek 18:24, 08 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Marta...a Ty czasem nie o moich pinach piszesz..?
czemu holenderskich nie polecasz?za nudno?

Marta to Magnolia
Jam ci Ajwonka

Dlaczego nie w stylu holenderskim? Bo Dżoany okolice obfitują w takie - wszystkie praktycznie na jedno kopyto - jedyny kolor to hortensje ogrodowe i klony japońskie. Na wiosnę rododendrony. Teraz wszędzie trawy - na rondach, przy ulicach, w przedogródkach. Nuuuuuudyyyyy
Dla nas nowe, ciekawe, a tamuj oklepane....
Gdyby Dżoana zrobiła takie zapłocie jak ma Danusia to byłby hicior na cały region
Ogród wśród pól i wiatrów 17:05, 08 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
jak patrzę na tą fotkę u góry to zastanawiam się, Ty runiankę sama sadzonkowałaś? jak? ulamujesz kawalek, w ukorzeniacz i do ziemi?

Ania, moje pierwsze sadzonki (te widoczne na starym zdjęciu) powstały przez podział dwóch doniczek runianki, zakupionych w CO. Nic więcej nie sadzonkowałam, sama się rozrosła. Ona tak się rozchodzi rozłogami na boki, jak ma miękką ziemię i w miarę wilgotno, to ładnie rośnie. No i od jakiegoś czasu tnę ją - gdy zaczyna kwitnąć.

Ogród z pergolą 16:47, 08 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
poprawiłam plan frontu
czy moglabym Was prosić o ocenę i uwagi czy teraz jest lepiej?
mam kostrzewe, rozchodniki i ice dance i chcialabym moze juz coś we własciwym miejscu posadzić...
wokół tych rabat jest zywopłot z serbów

tam gdzie czerwona strzałka "wejscie" do ogrodu
czarne kropy to szamba
zielone kwadraty to 4xtuja danica z czasem na kostke
ś-świdosliwa lamarcka
T-trawa, trzcinnik lub miskant
H-hortensje
jarzmianka biala
przetacznik siny
szałwia srebrna
rozchodnik biały
jezówka biała
ice dance lub kłosownica
i widok z lotu orła

to jest strona północna ale wystawa południowa, patelnia non toper

Ja sie na planowaniu nie znam ale mam kilka watpliwo.ści:
1. Rabata dłuższa - od strony podjazdu dałas rozchodniki a za nimi ice dance i przetacznik.Czy rozchodnik nie zasłoni ci ice dance i przetaczników - no chyba że to będą przetaczniki Christa, te wysokie bo jak inne to na bank zasłoni. Nie wiem jaki ty konkretny rozchodnik tam planujesz ale moje wszystkie kepy( mam 3 rodzaje) w drugim roku od posadzenia sa wysokości do kolan prawie a taki rozchodnik nie ruszany od 3 sezonów siega mi do połowy uda i sie brzydko "rozchodzi" na boki. Mus je "odświeżać" co roku przesadzając aby zapanowac nad ich wzrostem.
Wstawie ci moja wczorajsza fotke gdzie widać rozchodnik (drugi sezon w tym samym miejscu nie ruszany) a przed nim kostrzewe i jak sie przyjrzysz dokładnie to za żurawka zobaczysz źdźbła ice dance - one sa na tej samej wysokości co żurawka i nawet nieco niżej niż kostrzewa. Zobacz proporcje wysokości roslin.( jutro usune te fotke)

2. Rabata dłuższa - w tych nasadzeniach widzę pewien rytm ale przetacznik pojawia sie tylki raz, troche tak wyskakuje popza tym powtarzalnym rytmem. Czy to zabieg celowy czy cos przeoczyłaś?
3. Te same watpliwości mam jesli chodzi o spojrzenie od strony podjazdu na rabate kwadratowa choc może w tym przypadku bedzie inaczej bo najczęściej bedziesz ja oglądac od strony domu.....tu nie jestem pewna ale patrząc od strony podjazdu rozchodnik w pierwszym rzedzie zasłoni kostrzewę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies