spoko Asia ja lubie rysować i planować to chętni coś tam czasem naskrobe. wychodze z założenia że plan to podstawa a im masz wiecej propozycji tym lepszy obrazek z tych puzzli ułożysz
nie będę się forsować, myslałam do jesieni to ogarnąć bo lepiej wtedy przesadzać a kulki danica muszę i chcialabym wiedzieć gdzie...mam kostrzewy i rozchodniki które stoją w doniczkammi i mi ich szkoda..
Navigatorka tak nie robiła, ona poprostu wstawia krawężniki jako obrzeża, nie robiła kwadratów czy geometrii w środku jednej rabaty
Tak właśnie myślę Aniu, żeby ta studnie nie za duza rabata objąć.
Na razie tylko linie rabat ponieważ będziemy robić ocieplenie i elewacje. No i dach... Robienie rabat przed tymi pracami mija się z celem. Nie chce płakać ze mi niszczą nowe nasadzenia.
To tez jest dobre ponieważ mam dużo czasu żeby przemyśleć co ja w ogóle chce tam mieć.
Toszko, moje inspiracje to nie tylko ogród. Choć w ogrodach są. Czasami to jest kształt rabat, jakiś element, ogrodzenie. Aż tak nudno to nie chcę Chociaż kolorowo też chyba nie będzie
Dżoana ma ogródek Danusi zapisany i pewnie będę czerpała z niego inspiracje
Aniu, Agnieszko i Kamilo zapraszam do dyskusji. Wszelkie propozycje mile widziane
Cichych podglądaczy również serdecznie zapraszam do udzielania się w moim wątku
Ania
Sadź ... zobacz jak Ci się to skomponuje i najwyżej z czasem będziesz coś przesadzać, wysadzać, dosadzać ... przecież to byliny nie drzewa z daniką na kostkę chyba (bo nie wiem jak ona znosi cięcie) fajny pomysł
Anita domyslam się :/ już wiem od Iwony że na chelsea to specjalne formy mieli..ale podchodzę do tematu w ten sposob ze bedę sadzić kwadratami po 5, 9 szt. to tak jak normalne rabaty obsadza się grupami roslin, tutaj tez tak bedzie tylko ze w kwadraty
Kasya za duża różnorodnośc..jezu to i tak juz zmniejszyłam, dostałam o wiele wieksza liczbe propozycji ale zmniejszyłam do liczby roslin ktore mam lub mam w zasięgu do kupienia w jednej szkółce paru odmian..jak formy nie utrzymam to najwyzej będzie busz
w tej chwili najwazniejsze dla mnie jest aby to sensownie posadzić aby czy to w formie kwadratowej czy buszowej wygladało ładnie..
Kasja dziekuję..powoli się to wszystko toczy bo przyznam ze nie mam 100% czasu na ogród a i wydatki raczej idą w stronę innych pasji ale na luziku do tego podchodze i jest ok
Ewa znów podziwiam..niesamowicie zestawiasz rosliny..podoba mi się bordo zurawka z bordo rózamia i te jarzmianki są super. długo kwitną?
nawoziłaś róze przed drugim tłoczeniem?
u mnie dzisiaj pada i całą noc lało
Małgosiu myslałam o rozchodniku stardust, on do 50cm dorasta. masz rację zasłoni ice dance i kostrzewe napewno w pierwszym, drugim roku ale myslisz że potem się nie zrównają?widzialam ice dance u Kasi Luizy to spooory był..ale fakt to chyba bez sensu...ale jak ja mam poukładać te klocki :/
dziękuję że mi pomagasz..
Asia szaaaaaaaaaaaaacun !! brak słów.................. bardzo Ci dziękuję, sliczny rysunek,śliczny..ehh wzruszyłam się.................
Dlaczego nie w stylu holenderskim? Bo Dżoany okolice obfitują w takie - wszystkie praktycznie na jedno kopyto - jedyny kolor to hortensje ogrodowe i klony japońskie. Na wiosnę rododendrony. Teraz wszędzie trawy - na rondach, przy ulicach, w przedogródkach. Nuuuuuudyyyyy
Dla nas nowe, ciekawe, a tamuj oklepane....
Gdyby Dżoana zrobiła takie zapłocie jak ma Danusia to byłby hicior na cały region
Ania, moje pierwsze sadzonki (te widoczne na starym zdjęciu) powstały przez podział dwóch doniczek runianki, zakupionych w CO. Nic więcej nie sadzonkowałam, sama się rozrosła. Ona tak się rozchodzi rozłogami na boki, jak ma miękką ziemię i w miarę wilgotno, to ładnie rośnie. No i od jakiegoś czasu tnę ją - gdy zaczyna kwitnąć.
Ja sie na planowaniu nie znam ale mam kilka watpliwo.ści:
1. Rabata dłuższa - od strony podjazdu dałas rozchodniki a za nimi ice dance i przetacznik.Czy rozchodnik nie zasłoni ci ice dance i przetaczników - no chyba że to będą przetaczniki Christa, te wysokie bo jak inne to na bank zasłoni. Nie wiem jaki ty konkretny rozchodnik tam planujesz ale moje wszystkie kepy( mam 3 rodzaje) w drugim roku od posadzenia sa wysokości do kolan prawie a taki rozchodnik nie ruszany od 3 sezonów siega mi do połowy uda i sie brzydko "rozchodzi" na boki. Mus je "odświeżać" co roku przesadzając aby zapanowac nad ich wzrostem.
Wstawie ci moja wczorajsza fotke gdzie widać rozchodnik (drugi sezon w tym samym miejscu nie ruszany) a przed nim kostrzewe i jak sie przyjrzysz dokładnie to za żurawka zobaczysz źdźbła ice dance - one sa na tej samej wysokości co żurawka i nawet nieco niżej niż kostrzewa. Zobacz proporcje wysokości roslin.( jutro usune te fotke)
2. Rabata dłuższa - w tych nasadzeniach widzę pewien rytm ale przetacznik pojawia sie tylki raz, troche tak wyskakuje popza tym powtarzalnym rytmem. Czy to zabieg celowy czy cos przeoczyłaś?
3. Te same watpliwości mam jesli chodzi o spojrzenie od strony podjazdu na rabate kwadratowa choc może w tym przypadku bedzie inaczej bo najczęściej bedziesz ja oglądac od strony domu.....tu nie jestem pewna ale patrząc od strony podjazdu rozchodnik w pierwszym rzedzie zasłoni kostrzewę.