kompostu się doczekac nie mogę, jutro ma byc. tylko odchwaścić jeszcze muszę ale to chyba wieczorem po posadzeniu lawendy bo teraz to żar się leje z nieba..gorąco..4 okna umyłam reszta powoli, moze w czw...
generalnie to uważam, inaczej kucam, nie schylam się i cwiczę to co mi kazał masarzysta
bez przesady rabata niewiem czy mi sie do końca podoba ale staram się ją sobie wyobrazić gdy rosliny bedą wieksze...taka artemis - mam tam dwie i pomysleś ze to potwór na 1,5 szer rosnie ! no przecież totalnie inaczej z czasem tam będzie
poprawiłam plan frontu
czy moglabym Was prosić o ocenę i uwagi czy teraz jest lepiej?
mam kostrzewe, rozchodniki i ice dance i chcialabym moze juz coś we własciwym miejscu posadzić...
wokół tych rabat jest zywopłot z serbów
tam gdzie czerwona strzałka "wejscie" do ogrodu
czarne kropy to szamba
zielone kwadraty to 4xtuja danica z czasem na kostke
ś-świdosliwa lamarcka
T-trawa, trzcinnik lub miskant
H-hortensje
jarzmianka biala
przetacznik siny
szałwia srebrna
rozchodnik biały
jezówka biała
ice dance lub kłosownica
i widok z lotu orła
to jest strona północna ale wystawa południowa, patelnia non toper
Ja sie na planowaniu nie znam ale mam kilka watpliwo.ści:
1. Rabata dłuższa - od strony podjazdu dałas rozchodniki a za nimi ice dance i przetacznik.Czy rozchodnik nie zasłoni ci ice dance i przetaczników - no chyba że to będą przetaczniki Christa, te wysokie bo jak inne to na bank zasłoni. Nie wiem jaki ty konkretny rozchodnik tam planujesz ale moje wszystkie kepy( mam 3 rodzaje) w drugim roku od posadzenia sa wysokości do kolan prawie a taki rozchodnik nie ruszany od 3 sezonów siega mi do połowy uda i sie brzydko "rozchodzi" na boki. Mus je "odświeżać" co roku przesadzając aby zapanowac nad ich wzrostem.
Wstawie ci moja wczorajsza fotke gdzie widać rozchodnik (drugi sezon w tym samym miejscu nie ruszany) a przed nim kostrzewe i jak sie przyjrzysz dokładnie to za żurawka zobaczysz źdźbła ice dance - one sa na tej samej wysokości co żurawka i nawet nieco niżej niż kostrzewa. Zobacz proporcje wysokości roslin.( jutro usune te fotke)
2. Rabata dłuższa - w tych nasadzeniach widzę pewien rytm ale przetacznik pojawia sie tylki raz, troche tak wyskakuje popza tym powtarzalnym rytmem. Czy to zabieg celowy czy cos przeoczyłaś?
3. Te same watpliwości mam jesli chodzi o spojrzenie od strony podjazdu na rabate kwadratowa choc może w tym przypadku bedzie inaczej bo najczęściej bedziesz ja oglądac od strony domu.....tu nie jestem pewna ale patrząc od strony podjazdu rozchodnik w pierwszym rzedzie zasłoni kostrzewę.
Ania po pierwsze przepraszam, że tyle z tym zwlekałam, po drugie przepraszam, ale pokrochmaliły mi się kwadraciki i nie jest tak jak to rozrysowałaś. Musiałam wypełnić niektóre nadliczbowe kwadraciki losowo wybraną roślinką
Acha no i rozchodnik mi zdecydowanie za niski wyszedł
Małgosiu myslałam o rozchodniku stardust, on do 50cm dorasta. masz rację zasłoni ice dance i kostrzewe napewno w pierwszym, drugim roku ale myslisz że potem się nie zrównają?widzialam ice dance u Kasi Luizy to spooory był..ale fakt to chyba bez sensu...ale jak ja mam poukładać te klocki :/
dziękuję że mi pomagasz..
Asia szaaaaaaaaaaaaacun !! brak słów.................. bardzo Ci dziękuję, sliczny rysunek,śliczny..ehh wzruszyłam się.................