Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony II 13:41, 29 mar 2016

Do góry
Dziś, jak pogoda pozwoli, planuję popracować nad tą rabatą:

Ziemia nawieziona, zasilona obornikiem, i kompostem, tydzień temu przekopana.
Plan jest taki:

Znak zapytana - to kulki - jakie?

A może powtórzyć kostkę bukszpanową z sąsiedniej rabaty?
Ogródek Iwony II 13:33, 29 mar 2016

Do góry
Wybrałam żwirek pod Irga pienną. Mam zamiar ją dziś przesadzić. Zadziwiające, jak człowiek kocha dokładać sobie roboty. Obiecałam sobie, ze już więcej nie wysypię żwirku, jeśli nie będę pewna, że tak ma zostać. Ten żwirek w piasku - to Syzyfowa praca.
Teraz zaczęłam jeszcze wybierać żwirek pod magnolią, jest tam niewiele, większość z rabaty zdjęłam jesienią, teraz muszę dokończyć. Rosną tam sadzonki bukszpanu, które będę potrzebowała na nową rabatę. Stwierdziłam, ze niedaleko magnolii bukszpan, który potem ma spore korzenie - być nie powinien. Łatwiej mi tez będzie zakwasić podłoże, jak magnolia nie będzie w żwirku.

W zeszłym roku tak bardzo chciałam mieć żwirkową rabatę i pewnie ją będę miała, ale nie tutaj przy magnolii

Jeszcze dużo pracy mam w ogrodzie, a deszcz zmusił mnie do zrobienia sobie przerwy
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 13:17, 29 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Lubię takie wiosenne kompozycje. Wiosnę szybciej przywołują. Tylko te przymrozki poranne...
Gosiu, wszystkiego dobrego.

Irenko mam nadzieję, że Święta minęły Wam radośnie
Dzisiaj pogoda fatalna
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:55, 29 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Jakie ty masz zieloniutkie trawy? Co to są?
A trawnik śliczny. Mój chyba muszę mocno dosiać, ale nie wiem, kiedy Zbyszek zrobi rekultywację.

To sa trzcinniki Karl Foerster
Ogród z koniczynką 11:45, 29 mar 2016

Do góry
Komentarz świetny, czytałam z zainteresowaniem
Poidełko bardzo ładne
No to poświęcenie było. Tak wcześnie wstać
Macham poświątecznie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:41, 29 mar 2016

Do góry
malkul napisał(a)

Jakie ty masz zieloniutkie trawy? Co to są?
A trawnik śliczny. Mój chyba muszę mocno dosiać, ale nie wiem, kiedy Zbyszek zrobi rekultywację.
Malutki pod lasem 11:30, 29 mar 2016

Do góry
Ty już siejesz, u mnie jutro dojadą deski na warzywnik
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:28, 29 mar 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Niech trochę ten wianek sobie powisi najwyżej jajka wymienię na coś innego ktoś ma jakiś pomysł?
A satysfakcja faktycznie ogromna

Kup jakieś gałązki wiosenne sztucznych kwiatków. Ja mam taką śliczną gałązkę jabłoni. Wplotłam w wianek dla teścia. Ślicznie wyglądał.
Ogródek Iwony II 11:23, 29 mar 2016

Do góry
I juz po Świętach, znowu zostałam tylko z młodym...

Rano obudził mnie deszczyk , teraz jest dość chłodno, ale i tak za chwilę idę podziałać w ogrodzie.

Polinko
, to chyba zależy, ile słoneczka cebulki mają, jak dobrze nagrzana jest ziemia i kiedy były sadzone. Ja cebulki sadziłam w listopadzie i te jeszcze są malutkie. Tylko krokusów nie wykopywałam i one szybciej startują

Doniu
, masz już jakieś kandydatki magnoliowe do swojego ogródka?

To były moje zeszłoroczne typy.
'Old Port'
'Spektrum'

'Aleksandrina'
'George Henry Kern'
'Rustica Rubra'
'Satisfaction'

Zakupiłam w zeszłym roku dwa drzewka: małe Old Port i większe: Spektrum.

Aniu, masz rację. Madżenka ma Stellatę.

Stellata (gwiaździsta) jest fajna, kwitnie na biało lub jasny róż,zależy od odmiany. Jest to najwcześniej kwitnąca magnolia, nie straszne jej przymrozki majowe bo już wtedy jest po kwitnieniu u niej. Kwiaty wyglądają jak origami i bardzo rozjaśnia zieloną ścianę gdy rośnie na tle iglaków.
Typografia ogrodu 08:00, 29 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ja za szpadel nawet sięgnęłam. Annabelkę dostałam, a właściwie M odkopał kawałek u swojej siostry, jak na kawie byliśmy i trzeba było wsadzić szybko
to to juz koniecznosc wyzsza
Wilcza Góra 07:41, 29 mar 2016

Do góry
Uwielbiam twoje portrety.
Bączek wyszedł niesamowicie.
Typografia ogrodu 03:30, 29 mar 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Edyto,Marzeno witajcie w klubie Mozecie czuc sie rozgrzeszone kosmetyka tylko

Ja za szpadel nawet sięgnęłam. Annabelkę dostałam, a właściwie M odkopał kawałek u swojej siostry, jak na kawie byliśmy i trzeba było wsadzić szybko
Ogródek Iwony II 22:26, 28 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, znam Genię, ma ją Makkasia z Makowa na Kociewiu, jednak mnie na nią nie stać. Maleńka magnolia kosztowała sporo już w zeszłym roku.
Tym razem nie jest lepiej.
Zastanawiam się nad tą:
http://www.ogrodkroton.pl/towar.999.magnolia.stellata,gwiazdzista-magnolia.stellata.html

A tę to chyba ma Madżenka? Ona pięknie wcześnie kwitnie. Gdybym miała ogród koło domu to też bym brała pod uwagę taką wcześnie kwitnącą. Po zimie chce się mieć jak najszybciej obfitość kwiecia.
Ogródek Iwony II 21:43, 28 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Cześć Agatko, u mnie wszystko spóźnione, dlatego to dopiero pora u mnie na krokusy
U innych zaczynają być wspomnieniem

U mnie krokusy dopiero wychodzą Nawet pączków nie mają.
Nie ma co się martwić, na wszystkie przyjdzie czas

Ogródek Iwony II 21:33, 28 mar 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Doczytałam o magnolii, też mam dwie nn odziedziczone po dziadku i chcę dokupić trzecią. Upatrzyłam sobie odmianę Genie, kwitnie później (na przełomie kwietnia i maja), ma piękne ciemne kwiaty. Iwona z wątku Przerwa na kawę pokazała na 3 stronie swoją młodziutką, no śliczne ma te kwiaty. Tak piszę, bo może Cię to zainteresuje.

Aniu, znam Genię, ma ją Makkasia z Makowa na Kociewiu, jednak mnie na nią nie stać. Maleńka magnolia kosztowała sporo już w zeszłym roku.
Tym razem nie jest lepiej.
Zastanawiam się nad tą:
http://www.ogrodkroton.pl/towar.999.magnolia.stellata,gwiazdzista-magnolia.stellata.html
Ogródek Iwony II 20:05, 28 mar 2016

Do góry
Agania napisał(a)
Wiosną już się mocno zieleni u Ciebie, a krokusy jeszcze się nieźle trzymają
Pozdrawiam Iwonko

Cześć Agatko, u mnie wszystko spóźnione, dlatego to dopiero pora u mnie na krokusy
U innych zaczynają być wspomnieniem
Ogródek Iwony II 19:52, 28 mar 2016

Do góry
malkul napisał(a)
a jakie dokładnie odmiany sadziłaś?

ps. jak warzywne przygotowania?

Gosiu, chodzi ci o krokusy? Czy hiacynty?
Jedne i drugie - takie z Janiny.
Ale już sobie zalinkowałam nazwę krokusów u Madżenki - te fioletowe z paskami. Są śliczne
Na jesień kupię.

Deski na warzywnik mają być w tym tygodniu przywiezione, to w sobotę Zbyszek złoży skrzynie. Niestety, ostatnio mało go w domu...
Martwię się, czy uda mi się tyle ziemi do 3 skrzyń uzbierać, kompost czeka na skrzynie, ale to za mało. Zakładam, że dwie muszę napełnić ziemią koniecznie. Planuję takie na wysokość dwóch desek.
Mam miejsce na 3 skrzynie docelowo, więc wszystkie trzy jednakowe będą zrobione. Mamy w planie zrobić kostkę na podjeździe, to będzie można trochę ziemi zebrać, ale ona nie jest najlepszej jakości. Trzeba ją uzdatnić kompostem i obornikiem pod ogórki. Wszystko już czeka ...
Rozsady częściowo kupię w tym roku, na parapetach za mało miejsca, by jeszcze siać pomidorki. Por, seler, pomidorki - będą z rozsady. Teraz już najwyższy czas na warzywnik
Ogródek Iwony II 19:44, 28 mar 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonka hiacynty wszystkie są bardzo ładne, ale polecam Ci karminowe, te to mają zapach i kolor - jestem w nich zakochana

Zajrzyj do mnie. Jest trochę ogrodowo, trochę domowo hiacyntowo i decyzje zostały podjęte

Mirelko, moje hiacynty kupowałam z oznaczeniem: różowe. Okazały się niebiesko-liliowe. Ale to miłą niespodzianka.

Byłam u Ciebie, podobają mi się wspólne decyzje podejmowane z M. Tak patrząc na ogród, działa wyobraźnia, wtedy dobrze się planuje.

Dzisiaj wspominałam Zbyszkowi, że jak byliśmy w Obi, były magnolie z pięknymi pąkami kwiatowymi. Mam dwie w ogrodzie w formie drzewek, tym razem marzy mi się krzewiasta otoczona obwódką z bukszpanu... Uzgodniliśmy dla niej miejsce, gdzie fajnie będzie wyglądać. Mam na nią zgodę To też nasza wspólna decyzja.

Aaaa, i Zbyszek chce więcej krokusów. Całe morze...
Jak u Madżenki:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5254-madzenie-ogrodnika-cz-aktualna?page=1296

http://rosliny.urzadzamy.pl/baza-roslin/cebulowe/krokus-pickwick,2_76/
Ogródek Iwony II 19:35, 28 mar 2016

Do góry
malkul napisał(a)
twoje hiacynty w gruncie sporo większe od moich.

Gosiu, rosną w zaciszu. Takie, co sadziłam jesienią, szukałam dzisiaj z lupą Ale musiały najpierw się ukorzenić dobrze
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies