Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Agania 19:42, 28 mar 2016

Wiosną już się mocno zieleni u Ciebie, a krokusy jeszcze się nieźle trzymają
Pozdrawiam Iwonko
Iwk4 19:44, 28 mar 2016

MirellaB napisał(a)
Iwonka hiacynty wszystkie są bardzo ładne, ale polecam Ci karminowe, te to mają zapach i kolor - jestem w nich zakochana

Zajrzyj do mnie. Jest trochę ogrodowo, trochę domowo hiacyntowo i decyzje zostały podjęte

Mirelko, moje hiacynty kupowałam z oznaczeniem: różowe. Okazały się niebiesko-liliowe. Ale to miłą niespodzianka.

Byłam u Ciebie, podobają mi się wspólne decyzje podejmowane z M. Tak patrząc na ogród, działa wyobraźnia, wtedy dobrze się planuje.

Dzisiaj wspominałam Zbyszkowi, że jak byliśmy w Obi, były magnolie z pięknymi pąkami kwiatowymi. Mam dwie w ogrodzie w formie drzewek, tym razem marzy mi się krzewiasta otoczona obwódką z bukszpanu... Uzgodniliśmy dla niej miejsce, gdzie fajnie będzie wyglądać. Mam na nią zgodę To też nasza wspólna decyzja.

Aaaa, i Zbyszek chce więcej krokusów. Całe morze...
Jak u Madżenki:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5254-madzenie-ogrodnika-cz-aktualna?page=1296

http://rosliny.urzadzamy.pl/baza-roslin/cebulowe/krokus-pickwick,2_76/
malkul 19:45, 28 mar 2016

a jakie dokładnei odmiany sadziłaś?

ps. jak warzywne przygotowania?
Iwk4 19:52, 28 mar 2016

malkul napisał(a)
a jakie dokładnie odmiany sadziłaś?

ps. jak warzywne przygotowania?

Gosiu, chodzi ci o krokusy? Czy hiacynty?
Jedne i drugie - takie z Janiny.
Ale już sobie zalinkowałam nazwę krokusów u Madżenki - te fioletowe z paskami. Są śliczne
Na jesień kupię.

Deski na warzywnik mają być w tym tygodniu przywiezione, to w sobotę Zbyszek złoży skrzynie. Niestety, ostatnio mało go w domu...
Martwię się, czy uda mi się tyle ziemi do 3 skrzyń uzbierać, kompost czeka na skrzynie, ale to za mało. Zakładam, że dwie muszę napełnić ziemią koniecznie. Planuję takie na wysokość dwóch desek.
Mam miejsce na 3 skrzynie docelowo, więc wszystkie trzy jednakowe będą zrobione. Mamy w planie zrobić kostkę na podjeździe, to będzie można trochę ziemi zebrać, ale ona nie jest najlepszej jakości. Trzeba ją uzdatnić kompostem i obornikiem pod ogórki. Wszystko już czeka ...
Rozsady częściowo kupię w tym roku, na parapetach za mało miejsca, by jeszcze siać pomidorki. Por, seler, pomidorki - będą z rozsady. Teraz już najwyższy czas na warzywnik
malkul 19:57, 28 mar 2016

sporo masz tych "grubych" planów tzrymam kciuki za powodzenie i smakowie warzywa
Iwk4 20:05, 28 mar 2016

Agania napisał(a)
Wiosną już się mocno zieleni u Ciebie, a krokusy jeszcze się nieźle trzymają
Pozdrawiam Iwonko

Cześć Agatko, u mnie wszystko spóźnione, dlatego to dopiero pora u mnie na krokusy
U innych zaczynają być wspomnieniem
Zana 20:15, 28 mar 2016

Doczytałam o magnolii, też mam dwie nn odziedziczone po dziadku i chcę dokupić trzecią. Upatrzyłam sobie odmianę Genie, kwitnie później (na przełomie kwietnia i maja), ma piękne ciemne kwiaty. Iwona z wątku Przerwa na kawę pokazała na 3 stronie swoją młodziutką, no śliczne ma te kwiaty. Tak piszę, bo może Cię to zainteresuje.
Karol99 20:20, 28 mar 2016

Wiele kwiatów juz u Ciebie kwitnie. U siebie wypatrzylem dzisiaj pierwszego krokusa.
Moniq 20:24, 28 mar 2016

Mam Magnolie w postaci krzewu o białych kwiatach. Niestety nie znam nazwy; ma w tym roku mnóstwo pąków.
Zrobię jutro zdjęcie i wstawię u siebie.
Iwk4 21:33, 28 mar 2016

Zana napisał(a)
Doczytałam o magnolii, też mam dwie nn odziedziczone po dziadku i chcę dokupić trzecią. Upatrzyłam sobie odmianę Genie, kwitnie później (na przełomie kwietnia i maja), ma piękne ciemne kwiaty. Iwona z wątku Przerwa na kawę pokazała na 3 stronie swoją młodziutką, no śliczne ma te kwiaty. Tak piszę, bo może Cię to zainteresuje.

Aniu, znam Genię, ma ją Makkasia z Makowa na Kociewiu, jednak mnie na nią nie stać. Maleńka magnolia kosztowała sporo już w zeszłym roku.
Tym razem nie jest lepiej.
Zastanawiam się nad tą:
http://www.ogrodkroton.pl/towar.999.magnolia.stellata,gwiazdzista-magnolia.stellata.html