Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród z uśmiechem 20:52, 25 kwi 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
To jedyny mankament mojego ogrodu nie mam zacisza tylko wydmuchow
Zacisze muszę sama stwarzać, ale kiepsko to wychodzi przy takich wiatrach jak teraz. Wieje i sucho jeszcze nigdy nie miałam tak beznadziejnego trawnika wertykulacja zrobiona nie nawożony bo wieje może w sobotę pod wieczór. Przez tydzień będę podlewac to ruszy.

Wiesz Jola ze skrajności w skrajność najpierw zimno przymrozki od kilku tygodni bezdeszczowo rośliny ledwo zipia
Moja magnolia żółta zaczyna kwitnąć ma dużo pąków ale ledwo się otwierają.

Pozdrawiam deszczu życzę

Elu, nie jesteśmy w stanie przewidzieć wszystkiego kupując działkę. Teraz to tylko trzeba szukać rozwiązań aby pomoc roślinom. Te mocne podmuchy ograniczają i u mnie kupowanie chciejstw.
Takiej suszy jak jest od ub roku dawno nie było. To nasze podlewanie niewiele daje. Deszcz jest niezbędny. Ja nawiozłam trawnik ale mimo kilkukrotnego podlewania niewiele rusza.
Podobają mi się te jasne magnolie, może jeszcze uda mi się kupić ale zrobię ro kiedy będą kwitły, wtedy nie będzie pomyłek
Ptasi gaj 15:30, 25 kwi 2019

Do góry
Jolu a co ty na Ursynowie robiłaś. Teraz masz blisko autistrada z Grodziska i migiem jesteś tutaj. Wczoraj też byłam w obisiu, ale to co się działo tam to makabra. Bez okularów ani rusz zwały ziemi piachu po wykopach gorzej niż na pustyni bo u nas to wiry.

Trudno Jolu co będzie to będzie z Aleksandria posadziłam tam gdzie mam nadzieję najmniej wieje pod tuje szmaragdy.

Jestem na działaczce i zaraz wychodzę działać. Podlewam kropelkowym trawa ledwo zipie bardzo sucho.
Przy hortkach wyższa bo podlewam.

Floksy zaczynają

Ja pracuję na Ursynowie
Ptasi gaj 12:59, 25 kwi 2019

Do góry
Jolu a co ty na Ursynowie robiłaś. Teraz masz blisko autistrada z Grodziska i migiem jesteś tutaj. Wczoraj też byłam w obisiu, ale to co się działo tam to makabra. Bez okularów ani rusz zwały ziemi piachu po wykopach gorzej niż na pustyni bo u nas to wiry.

Trudno Jolu co będzie to będzie z Aleksandria posadziłam tam gdzie mam nadzieję najmniej wieje pod tuje szmaragdy.

Jestem na działaczce i zaraz wychodzę działać. Podlewam kropelkowym trawa ledwo zipie bardzo sucho.
Przy hortkach wyższa bo podlewam.

Floksy zaczynają

Migawki z ogródka 12:45, 25 kwi 2019

Do góry
Witam

Dawno nie byłam od czasu do czasu obserwuje. Widzę atak mszycy jak nie jestes eko to kup sobie preparat substrala 2w1 o ile nie znasz. Preparat od robactwa i grzybow. Wiosna rize opryskuje zawsze miedzianem i jakimiś miksturami eko i mam spokój z robactwem i grzybami.
Róże muszą być dobrze odżywione wtedy są silne robactwo i choroby się nie czepiaja. Moje też mają paczki kwiatowe te wcześniejsze.

Pozdrawiam
Ogród z uśmiechem 12:36, 25 kwi 2019

Do góry
To jedyny mankament mojego ogrodu nie mam zacisza tylko wydmuchow
Zacisze muszę sama stwarzać, ale kiepsko to wychodzi przy takich wiatrach jak teraz. Wieje i sucho jeszcze nigdy nie miałam tak beznadziejnego trawnika wertykulacja zrobiona nie nawożony bo wieje może w sobotę pod wieczór. Przez tydzień będę podlewac to ruszy.

Wiesz Jola ze skrajności w skrajność najpierw zimno przymrozki od kilku tygodni bezdeszczowo rośliny ledwo zipia
Moja magnolia żółta zaczyna kwitnąć ma dużo pąków ale ledwo się otwierają.

Pozdrawiam deszczu życzę
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 06:59, 25 kwi 2019

Do góry

Czy wszystkie tulipany wysadzasz z ziemi aby odpoczely?
Tyle tego masz Danusiu, ze trzeba miec sztab ludzi aby wszystkiemu podolac.

Pozdrawiam

Co roku dosadzam nowe tulipany.
Nie wsadzam do gruntu. Te wanny w większości są zeszłoroczne i w 80% kwitną ponownie.
Te tulipany z donic kiedyś wysypię na łąkę kwietną z tulipanami
Widziałam taką w Niemczech kilka lat temu. Wspaniale to wyglądało, wszystkie kolory tęczy wyrastające wśród traw.

Takie efekt mniej więcej:

Szkółkę z topiarami pielą chłopaki dziabaczkami, a resztę (czyli rabaty) ja sama Wczoraj miałam dobry dzień, udało się sporo zrobić. Mam nawadnianie więc chwasty dobrze wychodzą podczas pielenia. Aby się ogarnąć teraz, żeby chwasty nie zdążyły się wysiać.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 06:52, 25 kwi 2019

Do góry
Juz wiem to ostrozen łakowy atropurpurea tylko gdzie taki sprzedaja.

U nas będzie w sprzedaży, zamierzam również produkować niektóre, fajne rośliny.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:42, 24 kwi 2019

Do góry
Juz wiem to ostrozen łakowy atropurpurea tylko gdzie taki sprzedaja.
Ptasi gaj 23:39, 24 kwi 2019

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Elu wydaje mi się, że to ostrożeń łąkowy. Poniżej link do artykułu Danusi. Porównaj.
ostrożeń łąkowy

Tak Gosiu masz racje ze to ostrozen łakowy to jest atropurpurea, ale gdzie to dostac taki piekny w necie nie widzialam aby sprzedawali.
Bo takie dzikie to pelno ich na lace nie daleko.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:17, 24 kwi 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wszystkie tulipany piekne, ale te wg mnie najladnjejsze lubie taki gatunek bardzo dostojny jak sie nazywaja. Czy wszytkie tulipany wysadzasz z ziemi aby odpoczely?
Tyle tego masz Danusiu, ze trzeba miec sztab ludzi aby wszystkiemu podolac.

Ogladajac z poprzednich lat (2014) miesiecznik "zielen to życie" z pazdziernika napotkalam na Twoj artykul o bukszpanach i fotka w nim zamieszczona umnieściłam na moim watku.
Prosze Danusiu czy moglabys zobaczyc na moj watek chcialam sie dowiedziec jak nazywaja sie te bordowe czerwone kwiaty w trawie. Bardzo kontrastowe i podobaja mi sie.

Widze prerie jeszcze te brzozy i konie trawy suche preriowe pomysl w dziesiatke trzeba zrealizowac jak jest miejsce.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 22:57, 24 kwi 2019

Do góry
Rozpoznanie kwiatu dla Danusi
Jak się nazywają te kwiaty czerwone

Ptasi gaj 12:36, 24 kwi 2019

Do góry
To nie jest moja magnolia to przykościelna. Pewnie ma z 20 lat. Kupilam w tym roku alexandrine. Kupiłam mniejszą aby do samochodu weszła. Były wyższe kwitnące może w przyszłym roku zakwitnie.

Ta bordowa u irenki ładna szukam ale nie trafilam Jeszcze.
Ptasi gaj 23:59, 23 kwi 2019

Do góry
Miluś może, ale podlewałam. Moim zdaniem rośnie na wydmuchowisku i te wiatry ją osłabiły tylko mocne kwiatostany się ostały.

To co się dzisiaj u nas działo to nawet w zimie takiej zadymki nie było.
Na Ursynowie budują autostradę są sterty ziemi i piachu po wykopach jest sucho dzisiejszy wiatr wszystko do góry unosił bez okularów ani rusz piach w oczach, ustach we włosach.
Mówią, że to piasek z nad Sahary a to guzik prawda myśmy dzisiaj mieli swoją Saharę. Niby ciepło i wiatr też ciepły ale głowę urywało. Jutro ma być podobnie.

Na pocieszenie już zakwitły w parku tylko 2 fotki bo tam też wiało piskiem z chodników widać jak za mgła druga fotkę to kurz

Ogród z łezką II 22:42, 23 kwi 2019

Do góry
Basiu gratulacje następnej wnusi. Ja czekam. Czarnula a jaka czupryna długa.

Wesołego Alleluja

Dziękuję Elu. Doczekasz się, u nas lekarz mówił, że nie urodzi się przed świętami, a ona psikusa zrobiła i na terminie się urodziła .
Tak, włoski ma wybitne❤
Ptasi gaj 14:18, 23 kwi 2019

Do góry
Po piłce Stasio jest mistrzem w puszczaniu balonów

Miłkowo - sezon 2016-2022 07:58, 23 kwi 2019

Do góry
Miluś też tak miałam z rododendronem. Wszystko ładnie i oklapl. Jeżeli pies to powinnaś jeszcze teraz odsłonić korę i przemyć go bo pewnie te soki dalej w ziemi są i korzenie pobierają również korę zmienić.

Podłej go Previcurem lub mildeksem opryskaj.
Mój rodek odzywa twój ma ładne zielone łąki kwiatowe to nie jest tak źle tylko trzeba wypłukać siki.

U mnie trochę mróz krzewy dotknął widzę że i wiśnia trochę nie tak kwitnie jak zawsze. Po tygodniu nic mi nie urosło widząc zieleń u ciebie w kompleksy wpadam.

Pozdrawiam Wesołego Alleluja

Elu, nie mam kory tam, pies tylko mógł łamać, nie sikać, więc to coś innego. Dostał karmę, witaminy, wodę ma cały czas, no nic, jakby co odetnę te chore gałązki i zostawię tę jedną zdrową, a jak nic nie pomoże, posadzę coś innego.
I u mnie mróz ciut narozrabiał, montany na łukach oberwały i powiędły, część zakwitnie, nie będzie wow.
ale wilczomlecz kwitnie
no i policzyłam donice, mam ich do podlewania 98.
Ptasi gaj 22:51, 22 kwi 2019

Do góry
Wiśnia dzisiaj w zeszłym roku była ładniejsza pl

Działeczka Asi :) 21:06, 22 kwi 2019

Do góry

Elu dziękuję za porady Ten z fotki jest akurat w najgorszym stanie.
Pozostałe trochę w lepszej kondycji

Elu tulipanki te wzdłuż alejki mam drugi sezon, kwitną ładnie Ale nazwy nie zmam
Ogród Cioci cz. 3 18:41, 22 kwi 2019

Do góry
Małgosiu można w kompleksy wpaść. Tak czysciutko, wygrabione, rośliny rosną aż się serce raduje. Dekoracje zrobione u mnie jeszcze nie świątecznie teraz stoję w kolejce za pieczywem i pisze. Jak przyjdę to się wezmę

Pozdrawiam słoneczka i Wesołego Alleluja życzę.

Zdążyłaś na pewno i było pięknie Pozdrawiam Elu
Ptasi gaj 18:34, 22 kwi 2019

Do góry
Wszystkim tutaj zaglądającym Wesołego Alleluja

Ależ cudne magnoliowe widoki
Pozdrawiam jeszcze świątecznie Elu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies