Magnolio
U mnie chyba trzeba będzie wymurować ten zbiornik bo kształt jest nietypowy:
Tylko nie wiem czy wymurować tuż przed ścianką czy ścianka ma być wewnątrz zbiornika? Magnolia czy Ty wiesz jak się łączy ten wężyk z wylewką, czy trzeba zastosować jakiś filtr i jaki? bo ja nie wiem zupełnie jak się za to zabrać
Świdośliwę obelisk muszę sobie wygooglować
A uważasz, że powinnam posadzić dwa czy jednak jedno drzewo?
Może i wystarczy ten zakres trawnika jednak- wieelki jest i tak.ż
Te ścieżki z pina juz rozumiem, ale ja bym nie dawała, żeby nie tracić 'mocy łanów', tych brył silnych, rozległych.
jak połaczyć scieżkę z prawa stroną?- trzeba popatrzeć.
Asia ale chyba nie moge już dzisiaj, brakuje mi już czasu
Do róż- im będziesz dawać dobrej ziemi. No róże będą kwiaty długo po przekwitnięciu śmiałka, wtedy będzie już sama jego niska kępa ( chyba że nie wytniesz kłosów, ale wtedy może się łamać). Zakładam że to róże powtarzajace kwitnienie, do jesieni.
I do słońca i do jasnego cienia
no chcialabym wiedziec przede wszystkim czy warto kupic czy nie
a co to sa trudne miejsca ? czy bardziej slonce czy polcien
i czy miedzy roze sie sprawdzi
ten łuk na tej długości jest lekki, nie komplikowałby koszenia. Mnie się wydaje że byłoby lżej i mniej oczywiste z taka ścieżką, bardziej finezyjnie. Rozumiem że boisz się, że będzie mało nowocześnie- wg mnie nie ma się o co obawiać w tej kwestii
żółta linia to oś do domku ogrodnika?- a nie do zagajnika brzozowego?
Fajnie Marto że na to spojrzałaś. wiesz ja takich miękkich linie strasznie się boje i bardzo nie lubie u siebie. poza tym M by mnie z koszeniem przegnał, może jakiś lekki łuk to jeszcze ale sama nie wiem. a co wogóle myslisz o pomysle taj ściezki? i czy pasy molini powinny być na całą rerokość czy zrobić gdzieś w nich przejścia? Ja myślałam by dać im wzdłuz takie "przecinki" jak tutaj - dla urozmaicenia. jak tutaj https://pl.pinterest.com/pin/490259109407287357/
Co do wielkości trawnika to może masz rację,ale co do zwizualizowania jaki to duzy teren zrobiłam fotkę -czarna linia zaznacza gdzie miałby kończyć się trawnik. żółta to oś traktu. domku ogrodnika nawet nie widac bo obiektyw az takiego szerokiego kata nie ma zdjęcie robione z balkonu, podemną dokładnie jest taras.wstawiam też trochę dokładniejszy plan - kropki to już rosnące drzewa.
a co bys chciała wiedzieć? Dobry na trudne miejsca, kwitnie wcześnie, ale wg mnie nie nadaje sie na duże grupy, bo po kwitnieniu lubi się pokładać- im lepsza ziemia, tym bardziej i wtedy wygląda jak 'sfilcowane' poletko.
Sam gatunek sieje się sporo, co bywa uciązliwe. Po kilka, między kwiatami, np rudbekiami i ścinac latem
Asiu, jeszcze chciałam cod dorzucic w kwestii projektu ogólnego- nie zmiękczyłabyć traktu?- żeby przełamywała proste formy organicznym kształtem?
I chyba bym ostani pas, najbliżej domu wywaliła, albo cofneła , żeby trawnik ciut powiększyć- proporcje wtedy lepsze by wyszły wg mnie.
niektórzy niewielkie zbiorniki robią wykorzystując po prostu kastry budowlane- można mu brzegi najwyżej czymś przesłonić/obudować. Koszt to chyba kilkadziesiąt zł. Trzebaby go ładnie obmurować, żeby niiebyło widać że jest prostokątny, a nie w kształcie ścianki.
Ren-kwestia drzew- masz tulipanowca wąskiego. Może wybierz świdośliwy o wąskim kształcie- nie będa tak 'grzeczne' jak tulipanowiec, a nieduże i nawiążą do jego kształcie. Np świdośliwa Obelisk.
Ja na razie sadzę drzewa : sosna himalajska, świerk serbski, wiśnia piłkowana Amanogawa, buk kolumnowy czerwony i jeszcze magnolia Susana. A i wsadziłam 3 derenia Elegantisima w kolumnie.
Parocję mam, nie jest wielopniowa przynajmniej u mnie, jest taka "pochylona" w jedną stronę i rozgałęzia się jak ości na rybie
Magnolia kobus piękna, ale za duża, raczej jeśli magnolia, to M. stellata.
Klon tatarski jest ok, wielopniowa brzoza też ok, zależy co jest w całym ogrodzie. Białe pnie wyglądają ślicznie w przebarwionych nitkach molinii Do tego jaskrawe wrzośce o ciemnych karminowych kwiatkach i prawie czarnych pędach (Rubinteppich), plus krokusy białe.
Świdośliwa - ja jakoś o odrostach to nie słyszałam a jedynie widzę głownie wielopniowe bo to bardziej jak krzew rośnie, stąd wiele pni.
Inne typy:
dereń kousa, ozdobne wiśnie z kolorowymi pniami, śliwa wiśniowa.
Wielopniowe należy wyprowadzać, obcinać zbędne gałązki i rzeźbić pieniek.
Pytalam Cie Danusiu na wczesniejszej stronie u Ciebie.
Wiec przeklejam o co pytalam:
Danusiu zwracam sie z prosba o rade.od kilkunastu stron u mnie dyskusja o wielopniowych drzewach o sawannowym pokroju-a to dlatego ze chcialabym stwoarzyc wieksza przestrzen jednorodnej trawy (najpewniej molinii) z pojedynczymi wielopiennymi drzewami.propozycji rozwazam kilka: klon tatarski,magnolia kobus,brzoza dooronbos,perocia a przede wszystkim swidosliwa Lamarca.i tu pytanie czy jej odrosty da sie opanowac.czy bys jej nie doradzala? A moze masz inna propozycje
To bardzo prawdopodobne co piszesz, bo po niemiecku Ausläufer, czyli odrosty, to tylko idace od korzenia, nie od karpy. Tak jak u lilaka. I ja tez tak zrozumialam odrosty, jako korzeniowe.
Prawdopodobnie chodzi wlasnie o to.
Lamarcka jako jednopniowa jest drozsza. Pewnie trudniej jest ja tak wyprowadzic.