Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Agi - czyli słońce i piach

U Agi - czyli słońce i piach

Kasya 10:01, 19 lut 2016

To platan juz wybrany czy jeszcze się zastanawiasz ?
Jak dla mnie to strasznie trudna decyzja
A myslałas tez o jakims drzewku tak spektakularnie kwitnacym na wiosnę ?
Sylvana 11:21, 19 lut 2016

Z liściastych:

Mydleniec wiechowaty
foto i opis

Perełkowiec japoński
foto
opis

Tamaryszek
foto 1
foto 2
foto 3
Sylvana 11:31, 19 lut 2016

Z iglastych:

Świerk płaczący inversa
opis
foto

Świerk Brewera
opis i foto
Anda 18:52, 19 lut 2016

Jeszcze szukasz tego drzewka pod płot? Pogubiłam się trochę Polecić mogę swidosliwe Obelisk - rośnie do ok. 5 m i ma pokroj kolumnowy. Jest wielopniowa. Ładne tez są bzy czarne serii Black - Black Beauty, Black Lace i Black Tower, ten ostatni tez kolumnowy. One tez są wielopniowe.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
olga80 18:57, 19 lut 2016

Sylvana napisał(a)
Z iglastych:

Świerk płaczący inversa

ależ on cudny
kasja83 09:22, 20 lut 2016

ag_zie kochana masz taki wybór...dla mnie aż za dużo opcji- zawsze w takich sytuacjach się miotam
frezja 18:34, 20 lut 2016

Makao_J napisał(a)

A wiesz że tu na ogrodowisku czytałam rozmowę albo artykuł szefowej że liście orzecha wcale nie są groźne i wiele osób wrzuca je do kompostownika. Groźne są korzenie.

Nie wiedziałam...hmm...ale bałabym się wrzucić do kompostownika.Może to jakaś niewiedza z mojej strony albo..tylko stereotypy ?? Ja moje wsadziłam do worów z dziurkami,podlałam wodą i rzucone leżą gdzieś na boku.Potrzymam tak ze 2 sezony...niech sobie gniją.
frezja 18:54, 20 lut 2016

ag_zie napisał(a)

U moich rodziców też tak jest

Dziewczyny...u mnie dużo rośnie pod orzechem...bukszpan,róża,żurawka,magnolia tuż obok (korzenie sięgają przecież na rozpiętośc korony (?) i ma się baaardzo dobrze.Mam olbrzyma ( dzisiaj przycinaliśmy a właściwie to wycinaliśmy jeden porządny konar)który zajmuje prawie pół ogrodu,to wg. opinii krążących mało co powinno tam rosnąć. Może to też zależy od systemu korzeniowego tych roślin.Rododendron na przykład został posadzony do dużego dołu z wkopanym wielkim workiem z dobrą ziemią i otworami na nadmiar wody (kiedyś jakiś ogrodnik tak mi doradził)i rośnie kilkanaście lat.Drugi też wieloletni coś niedomagał, ale nie wiem,czy akurat orzech zawinił,bo miał się wcześniej dobrze.Dokarmiane nie były(to czasy jeszcze przedogrodowiskowe) to bardziej bym tutaj upatrywała klęski.
frezja 19:01, 20 lut 2016

Karol99 napisał(a)

Czy ja wiem z tym orzechem, jest odcinek Mai w którym jest o tym mowa. Facet tam obala ten mit i ma piękną rabate, musi tylko ją częściej podlewać.

I tu się Karol zgadzamy ) u mnie tez rabata pod i obok orzecha.Nawet magnolia świetnie rośnie.
ren133 12:35, 21 lut 2016

Anda napisał(a)
Jeszcze szukasz tego drzewka pod płot? Pogubiłam się trochę Polecić mogę swidosliwe Obelisk - rośnie do ok. 5 m i ma pokroj kolumnowy. Jest wielopniowa. Ładne tez są bzy czarne serii Black - Black Beauty, Black Lace i Black Tower, ten ostatni tez kolumnowy. One tez są wielopniowe.

a masz jakieś zdjęcie tego drzewa?