Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Gożdzikowa - wiejski ogród 11:26, 25 maj 2021

Do góry
gobasia napisał(a)

Nazse polskie morze---serdecznie pozdrawiam

A ty gdzie się tam wypuscilas, a gdzie partner na tej ławce.
Basiu na wojaże nigdy nie za późno. Podrozuj jak masz tylko okazję korzystaj z życia. Już się w życiu napracowała nie było czasu bo dzieci. Za granicę wyjeżdżaj świata trochę zobacz.

Piękny ciemiernik u ciebie. Każdy ogród który zakładasz rośnie jak z płatka. Pewnie zasługa ręki i końskiego obornika.

Basiu nie wszędzie mam jeszcze czysto i składnie. Powoli się obrobie.
Pozdrawiam
Buk pospolity - Fagus sylvatica 11:19, 25 maj 2021

Do góry
AlinaP napisał(a)

11 maja 2021
Przykład, o którym mówił Zbyszek. Ten buk Purple Fountain stracił wierzchołek i jak to nazywam "opamiętał się". Sam wybrał nowy. W związku z tym, że nie ingeruję w jego pokrój, wyrósł w taką formę. Zachwycam się nim.
Po lewej koronkowy Tricolor

16 maja 2021

22 maja 2021

Tricolor już różowy.

Witam.
Cudowne te buki. Dziękuję za zdjęcia. Raduje się serce, że nic nie przepadło i będzie jednak piąć się w górę. Długo Pani czekała na "opamiętanie się " buka ?

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 11:16, 25 maj 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)

super połączenie
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 11:00, 25 maj 2021

Do góry
edi75 bardzo boję się kupować trawy przez internet, zawsze jestem zawiedziona ich wielkością. Zresztą widać po ostatnio zakupionej seslerii. Fajnie, że czasem można liczyć na forumowiczki. Ja też mam trzcinnika Karl Forester z ogrodowiska i to jedne z najładniejszych traw u mnie na ogrodzie.

Joann klonów dużo na ogrodowisku, palmowe to już w ogóle robią furorę Niestety u mnie nie mają łatwych warunków ze względu na silne wiatry i muszę się ograniczać.

Nie mogę uwierzyć, ale udało się objechać to co chcieliśmy glebogryzarką. Panowie uwijali się w strugach deszczu i cały czas niewiadomą było czy skończą. Ale jest! teraz wystarczy już tylko wszystko uporządkować, powybierać darń, przegrabić i można zająć się sadzeniem

A ja wczoraj kupiłam sobie kilka sztuk rozchodnika karpackiego Herbstfreude Autumn Joy i coś o czym wcześniej nie słyszałam, a co bardzo mi się spodobało: parocję perską Vanessa. Jak będą warunki pokażę zdjęcia, bo teraz oczywiście pada.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 10:51, 25 maj 2021

Do góry
BASIA8 napisał(a)

Przybiegłam szybko zobaczyć nowa rabatkę nie ważne że mała ważne ze jest i muszę przyznać że pięknie się komponuje z resztą rabat widok z tarasu urokliwy. Buziam Was mocno i mam nadzieję że remont zbliża się ku końcowi

Basiu powoli konczymy prace w domu. Jak tylko ustabilizuje sie pogoda malujemy taras.
W zasadzie dlugo sie zastanawialam nad ksztaltem. Usiadlam na krzesle z poziomu tarasu i uzylam wyobrazni.
U nas deszczowo.

Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 10:46, 25 maj 2021

Do góry
Witam serdecznie. Problem dotyczy nowo pozyskanej (niestety droga internetowa) magnoli satysfaction. Młode liście zaczęły więdnąć i zasychac. Początkowo myślałem, ze może były w jakiejś szklarni i tak zareagowała roślina na bezpośrednie słońce. Zrobiłem nawet pseudo parawan. Niestety nie zauważam poprawy. Szkodników żadnych nie znalazłem. Prosiłbym o pomoc w zdiagnozowaniu problemu.

Problemy z tujami 10:40, 25 maj 2021

Do góry

Witam wszystkich,
mam prośbę o zdiagnozowanie problemu z moimi tujami szmaragd.

Mam je z 3 stron domu i z 2 stron rosną naprawdę dobrze ale problem mam z tujami rosnącymi od zachodu, od tamtej strony wieją wiatry i jest odsłonięty teren, zaraz za płotem mam skarpę(zarośniętą wszystkim co możliwe) prowadzącą do rowu melioracyjnego i zakładam że tuje mają od tej strony najmniej wody.

Generalnie tuje mają ok. 5 lat i w tej części działki zamiast rosnąć w górę to rozrastają się na boki(z innych stron działki są o ok. 50 cm lub nawet więcej wyższe) a od kilku tygodni jak widać na zdjęciach gałęzie zaczęły się mocno "kłaść" i brązowieć.

W kwietniu dałem pod nie sporo nawozu(żeby szybciej rosły) ale jak teraz doczytałem być może: mało wody + nawozy = przenawożenie. Zacząłem je od 2-3 tyg. ostro podlewać ale efekt żaden.

Proszę o pomoc, co mam dalej robić żeby je odratować.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 10:35, 25 maj 2021

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Anusiu cudna ta twoja wiosna
Ostróżki ci pięknie urosła
A moja 1 ślimaki podżarły
Tawułkowe seledynki cudne

Aniu ostrozki wybitnie dobrze sie maja. Na przekor przed moim nowym planem. . Slimaki zbieram ale tez nie daje rady bo nie wiem skad one sie biora. Systematycznie podjadaja jezyczke.
Lubie tez te zielona tawulke (na pierwszym planie).

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 10:32, 25 maj 2021

Do góry

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 10:23, 25 maj 2021

Do góry
popcorn napisał(a)

Zachwaszczona rabata a i tak kolory mi się podobają

Za to zdjęcie jestem Ci ogromnie wdzięczna, nawet nie wiesz jak bardzo podniosło mnie na duchu. Moje rabaty na dużym ogrodzie w większości tak jeszcze wyglądają Drugi tydzień plewienia i dopiero dotarłam do warzywnika z podwórka. Wczoraj z rabat pod domem dwie kopiate taczki chwastu wywiozłam, przynajmniej tam jest w miarę ogarnięte, ale czy na długo? W nocy już solidnie podlewało co bym się nie nudziła jak ogarnę na dużym ogrodzie Buziaki i łączę się w boju z chwastem i ślimarami.
Zeżarły marchewkę, pietruszkę, część fenkułów, cukinii, połowę sałaty, saksę i wiele innych. A wczoraj zobaczyłam, że w łące zżerają mi rośliny, które dopiero co posadziłam. I znowu efekt będzie nie współmierny do włożonej w to miejsce pracy
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 10:20, 25 maj 2021

Do góry
Wiaan napisał(a)
Bardzo ładnie skomponowałaś tą rabatę, jest przestrzenna, bardzo to ciekawie wygląda, kule super i jakie ogromne. Róże w jednej linii, to ja poszalałam z ułożeniem będzie cudnie z kwiatami róż.

Dziękuję, czekam na efekt jak to wszystko zakwitnie. Kule fajnie się wpisują w całość ogrodu, są powtórzone w kilku miejscach Róże w jednej linii (zarówno po jednej, jak i po drugiej stronie), bo chciałam taką jakby ścieżkę wśród róż, zobaczymy czy to będzie dobry pomysł

Obie te rabaty ściółkuję kompostem, natomiast zastanawiam się czy jeszcze teraz, w pierwszym roku, nie rozsypać jakiejś drobnej kory? Póki rośliny nie zadarniły powierzchni rabaty.

Wilczy ogród 10:18, 25 maj 2021

Do góry
Magleska napisał(a)

Zuzanna dziękuję

ja dałam brzozowe paliki -jak znajdę jakieś fajne konary ,to powymieniam ....
jaszczurki mam na skalniaku ,a komary są ,jak wszędzie ....nie zauważyłam ,żeby było więcej ....żaby też mam

Fajnie wyglądają te chwilowe paliki mi się udało znaleźć odpowiedni konar, w miarę płaski i wizualnie mnie nie drażni
Jaszczurek mam całkiem sporo, na żaby bardzo liczę
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 10:17, 25 maj 2021

Do góry
Wiaan, wrzucam więcej ujęć na moją nową "różankę", która jest przedzielona ścieżką z płyt. Zdjęcia takie bardziej detaliczne, bo gdzie nie spojrzę na ogród, to trwają prace

- róże 'Garden of Roses' (7 sztuk po jednej stronie, 4 sztuki po drugiej stronie ścieżki),
- róże 'Madame Anissete' ( 3 sztuki w środku dużej rabaty),
- kule cisowe (małe i duże, łącznie 7 sztuk),
- kule bukszpanowe (2 stare już były na rabacie, po jej powiększeniu udało mi się dokupić i posadzić trzecią, całkiem sporą),
- żurawki 'Marmalade' w połączeniu z kuklikami 'Mai Tai',
- szałwie 'Caradonna' (20 sztuk, kilka muszę jeszcze dokupić, bo mi brakuje w "trójkątach")
- bodziszki 'Rozanne' 6x
- irysy bródkowe 'English Cottage' 6x
- no i do tego czeka do posadzenia na koniec stipa (ok. 25 sadzonek). Z tego ok. 15 sadzonek nie wykazuje chęci do życia, dlatego się jeszcze wstrzymałam z kopaniem..
Dodatkowo na późne lato dołożę jeżówki (chyba jakieś jasne??), No i chyba białe gaury, bo tak je lubię... Jesienią cebulowe: krokusy, tulipany, białe czosnki.
Rozważam jeszcze przesadzenie na tą różankę przywrotnika Alchemilla erythropoda 'Alma', mam go w ogrodzie od zeszłego roku (kupionego omyłkowo), ale zupełnie nie kojarzę jak on kwitnie, jak się przebarwia, bo upchałam sadzonki byle gdzie, na przetrwanie..

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 10:09, 25 maj 2021

Do góry

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 10:08, 25 maj 2021

Do góry

Do góry

Do góry

Do góry

Do góry

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies