Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Kosolkowa Pasja 18:45, 26 sty 2016

Do góry
Ogród Moniki był teraz w gazecie Magnolia uwielbiam jej ogród i w ogóle ją bardzo lubię
Co z tym ogródeczkiem począć 16:59, 26 sty 2016

Do góry
Jak mój dom wygląda wiecie ,więc nie będę się chwalić
Zrobiłam tylko pomiary ściany bo to najważniejsze

Ogródek przed domem szer tylko 2 metry
Pomiedzy oknami rośnie 3 letnia magnolia
Strona wschodnia
reszta właściwie do wywalenia

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:26, 26 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
pisałas że ma być jak najkrótszy, czyli tylko tam gdzie spływa złożyłam. Czyli ile- 60-80 cm? no to kaster by wystarczył może. Scianka na zewnątrz, ale tak żeby ciut zachodziła na brzeg zbiornika- trzebaby to pomierzyć i narysować czy wyjdzie, czy się da.
Wężyk od pompy wyjdzie dziurką w pojemniku ( w jego górnej części) i w ściance poprowadzony aż do wylewki

A na rysunku wyżej ten zbiornik jest dość długi jakieś 2m?
Czyli ściankę wybudować trzeba na fundamencie a zaraz za nią wykopać dół (jego głębokość do określenia) i jeśli nie kaster to folia? czy jednak wylewka?
Przepraszam Cię za tą ogromną ilość pytań ale mało jest w necie informacji o ściankach wodnych
A jeszcze mam pytanie o pompę ... ona musi być jakoś zabezpieczona czy zwyczajnie ułożona na dnie zbiornika?

Kurczę nie umiem sobie tego wyobrazić ... może ma ktoś linka ze schematem takiej ścianki?

Magnoliobardzo Ci dziękuję, że wytrzymujesz ze mną i ciągłymi pytaniami i cierpliwie tłumaczysz

Jeśli chodzi o drzewo to myślałam o świdośliwie - nawet jest do dostania w mojej okolicyWięcej niż jedno mówisz ... hmm tylko gdzie ja miałabym je posadzić poza kołem?
Typografia ogrodu 13:09, 26 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

Może i wystarczy ten zakres trawnika jednak- wieelki jest i tak.ż
Te ścieżki z pina juz rozumiem, ale ja bym nie dawała, żeby nie tracić 'mocy łanów', tych brył silnych, rozległych.

jak połaczyć scieżkę z prawa stroną?- trzeba popatrzeć.
Asia ale chyba nie moge już dzisiaj, brakuje mi już czasu

Martuś, trawnik można zawsze odjąć. Ja by zostawiła duży, żeby zrównoważył to co po prawej.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:42, 26 sty 2016

Do góry
najpierw trzeba wybrac drzewo, potem ile sztuk- ja bym się starała żeby było więcej niż jedno, ale niekoniecznie tylko w rabacie- kole
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:41, 26 sty 2016

Do góry
pisałas że ma być jak najkrótszy, czyli tylko tam gdzie spływa złożyłam. Czyli ile- 60-80 cm? no to kaster by wystarczył może. Scianka na zewnątrz, ale tak żeby ciut zachodziła na brzeg zbiornika- trzebaby to pomierzyć i narysować czy wyjdzie, czy się da.
Wężyk od pompy wyjdzie dziurką w pojemniku ( w jego górnej części) i w ściance poprowadzony aż do wylewki
Typografia ogrodu 12:35, 26 sty 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

szkoda...

a takie jednopniowe drzewo przy domku ogrodnika tez nie ?

Teraz nie ma tam na to miejsca.moze jesli zniknie kiedys piaskoenica to tam jakies drzewo sie pojawi.ale czy magnolia..watpie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:35, 26 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
niektórzy niewielkie zbiorniki robią wykorzystując po prostu kastry budowlane- można mu brzegi najwyżej czymś przesłonić/obudować. Koszt to chyba kilkadziesiąt zł. Trzebaby go ładnie obmurować, żeby niiebyło widać że jest prostokątny, a nie w kształcie ścianki.

Ren-kwestia drzew- masz tulipanowca wąskiego. Może wybierz świdośliwy o wąskim kształcie- nie będa tak 'grzeczne' jak tulipanowiec, a nieduże i nawiążą do jego kształcie. Np świdośliwa Obelisk.

Magnolio
U mnie chyba trzeba będzie wymurować ten zbiornik bo kształt jest nietypowy:

Tylko nie wiem czy wymurować tuż przed ścianką czy ścianka ma być wewnątrz zbiornika? Magnolia czy Ty wiesz jak się łączy ten wężyk z wylewką, czy trzeba zastosować jakiś filtr i jaki? bo ja nie wiem zupełnie jak się za to zabrać

Świdośliwę obelisk muszę sobie wygooglować
A uważasz, że powinnam posadzić dwa czy jednak jedno drzewo?
Typografia ogrodu 12:33, 26 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

Te ścieżki z pina juz rozumiem, ale ja bym nie dawała, żeby nie tracić 'mocy łanów', tych brył silnych, rozległych.

Dziekuje i tak Magnolio.juz i tak mam o czym myslec.

wszelkie opinie zagladajacych mile widziane
Typografia ogrodu 12:02, 26 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Luk marto musze przemyslec...nigdy nie bralam pod uwage takiej lini.kiedys zastanawialam sie nad falujaca linia molini wlasnie. Ale moze masz racje...pewnie masz alebja jeszcze o tym nie wiem
A jak to polaczyc z prosta linia rabat po prawej od traktu?
Zulta linia to linia traktu zaznaczona (oczywiscie on mialby z 3 m szerokosci).
Czarna linia to koniec trawnika wg mojego planu-myslisz ze bylby za maly?
Inspirke dalam dobra-to znaczy myslalam czy kazdego pasa molinie,ktory mialby ok 4 m szerokosci,nie poprzedzielac jeszcze w srodku takia sciezka wąską jak na pinie.oczywiscie z pominieciem drzewa

Typografia ogrodu 11:58, 26 sty 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

no chcialabym wiedziec przede wszystkim czy warto kupic czy nie
a co to sa trudne miejsca ? czy bardziej slonce czy polcien
i czy miedzy roze sie sprawdzi

słaba gleba, dośc sucho- to sa trudne.

Do róż- im będziesz dawać dobrej ziemi. No róże będą kwiaty długo po przekwitnięciu śmiałka, wtedy będzie już sama jego niska kępa ( chyba że nie wytniesz kłosów, ale wtedy może się łamać). Zakładam że to róże powtarzajace kwitnienie, do jesieni.
I do słońca i do jasnego cienia
Typografia ogrodu 11:52, 26 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

a co bys chciała wiedzieć? Dobry na trudne miejsca, kwitnie wcześnie, ale wg mnie nie nadaje sie na duże grupy, bo po kwitnieniu lubi się pokładać- im lepsza ziemia, tym bardziej i wtedy wygląda jak 'sfilcowane' poletko.
Sam gatunek sieje się sporo, co bywa uciązliwe. Po kilka, między kwiatami, np rudbekiami i ścinac latem

no chcialabym wiedziec przede wszystkim czy warto kupic czy nie
a co to sa trudne miejsca ? czy bardziej slonce czy polcien
i czy miedzy roze sie sprawdzi
Typografia ogrodu 11:43, 26 sty 2016

Do góry
on by dała wrażenie trochę jak w łąkach moliniowych Oudolfa, tylko tu jest odwrotnie- nie łąki falują, a przejście pomiędzy dośc szerokie
Typografia ogrodu 11:34, 26 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Fajnie Marto że na to spojrzałaś. wiesz ja takich miękkich linie strasznie się boje i bardzo nie lubie u siebie. poza tym M by mnie z koszeniem przegnał, może jakiś lekki łuk to jeszcze ale sama nie wiem. a co wogóle myslisz o pomysle taj ściezki? i czy pasy molini powinny być na całą rerokość czy zrobić gdzieś w nich przejścia? Ja myślałam by dać im wzdłuz takie "przecinki" jak tutaj - dla urozmaicenia. jak tutaj
https://pl.pinterest.com/pin/490259109407287357/

Co do wielkości trawnika to może masz rację,ale co do zwizualizowania jaki to duzy teren zrobiłam fotkę -czarna linia zaznacza gdzie miałby kończyć się trawnik. żółta to oś traktu. domku ogrodnika nawet nie widac bo obiektyw az takiego szerokiego kata nie ma zdjęcie robione z balkonu, podemną dokładnie jest taras.wstawiam też trochę dokładniejszy plan - kropki to już rosnące drzewa.

ten łuk na tej długości jest lekki, nie komplikowałby koszenia. Mnie się wydaje że byłoby lżej i mniej oczywiste z taka ścieżką, bardziej finezyjnie. Rozumiem że boisz się, że będzie mało nowocześnie- wg mnie nie ma się o co obawiać w tej kwestii

żółta linia to oś do domku ogrodnika?- a nie do zagajnika brzozowego?

z inspirką nie 'czaję' o co chodzi- dobra dałaś?
Typografia ogrodu 11:22, 26 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
Asiu, jeszcze chciałam cod dorzucic w kwestii projektu ogólnego- nie zmiękczyłabyć traktu?- żeby przełamywała proste formy organicznym kształtem?
I chyba bym ostani pas, najbliżej domu wywaliła, albo cofneła , żeby trawnik ciut powiększyć- proporcje wtedy lepsze by wyszły wg mnie.

Tu miękka linia 'traktu':

Fajnie Marto że na to spojrzałaś. wiesz ja takich miękkich linie strasznie się boje i bardzo nie lubie u siebie. poza tym M by mnie z koszeniem przegnał, może jakiś lekki łuk to jeszcze ale sama nie wiem. a co wogóle myslisz o pomysle taj ściezki? i czy pasy molini powinny być na całą rerokość czy zrobić gdzieś w nich przejścia? Ja myślałam by dać im wzdłuz takie "przecinki" jak tutaj - dla urozmaicenia. jak tutaj
https://pl.pinterest.com/pin/490259109407287357/

Co do wielkości trawnika to może masz rację,ale co do zwizualizowania jaki to duzy teren zrobiłam fotkę -czarna linia zaznacza gdzie miałby kończyć się trawnik. żółta to oś traktu. domku ogrodnika nawet nie widac bo obiektyw az takiego szerokiego kata nie ma zdjęcie robione z balkonu, podemną dokładnie jest taras.wstawiam też trochę dokładniejszy plan - kropki to już rosnące drzewa.

Typografia ogrodu 11:13, 26 sty 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
i jeszcze pytanie mam, moze masz albo moze ktos mogłby sie podzielic opinią na temat Deschampsia cespitosa - smiałek darniowy

a co bys chciała wiedzieć? Dobry na trudne miejsca, kwitnie wcześnie, ale wg mnie nie nadaje sie na duże grupy, bo po kwitnieniu lubi się pokładać- im lepsza ziemia, tym bardziej i wtedy wygląda jak 'sfilcowane' poletko.
Sam gatunek sieje się sporo, co bywa uciązliwe. Po kilka, między kwiatami, np rudbekiami i ścinac latem
Typografia ogrodu 11:02, 26 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

dzięki, super! I uff!

Typografia ogrodu 10:19, 26 sty 2016

Do góry
Asiu, jeszcze chciałam cod dorzucic w kwestii projektu ogólnego- nie zmiękczyłabyć traktu?- żeby przełamywała proste formy organicznym kształtem?
I chyba bym ostani pas, najbliżej domu wywaliła, albo cofneła , żeby trawnik ciut powiększyć- proporcje wtedy lepsze by wyszły wg mnie.

Tu miękka linia 'traktu':

Typografia ogrodu 10:09, 26 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Pytalam o swidosliwe lamarca.zreszta oni tylko te maja.to ta szkolka o ktorej pisalam Ci ostatnio na priv.

dzięki, super! I uff!
Typografia ogrodu 09:52, 26 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

ale o którym gatunku to pisał? czy ogólnie o świdośliwach?
Dopytaj może, bardzo się przyda

Pytalam o swidosliwe lamarca.zreszta oni tylko te maja.to ta szkolka o ktorej pisalam Ci ostatnio na priv.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies