Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wszystkiego po trochu 10:28, 16 maj 2021

Do góry
w lasku

Bylinowa łąka 10:24, 16 maj 2021

Do góry
Gosialuk napisał(a)
U mnie mleczu też co nie miara, na razie jeszcze nie kwitnie, ale przy takiej pogodzie to do następnego tygodnia będzie mleczna łąka.
Tak się zastanawiałam czy nie zamówić nasion szelężnika, który jest pasożytem traw i ogranicza ich ekspansywność. Muszę o nim poczytać jeszcze.

A teraz parę zdjęć na szybko telefonem. Rabatka przy wejściu. Clematis JPII rośnie, chyba spasowała mu ta miejscówka, a ta limonkowa kula, to monarda o białych kwiatach. Potem te liście ciemnieją, bo kupowałam ją w tamtym roku kwitnącą i nie pamiętam, aby się tak wyróżniała.

Fragment nasadzeń z zeszłego roku. Paprotnik i narecznica mocna (zimozielone), trzy szt. pióropusznika wschodniego (dopiero rusza i nie bardzo go widać, ładnie rozrośnięta jasnota, świeżo dosadzone funkie (jedna własna i 3 podarunkowe). Po prawej skopany fragment, którego nie mogę oczyścić z chwastów z powodu ciągłych opadów. Tu przynajmniej niewiele trawy na wierzchu rośnie.

Ukorzeniam róże. Wsadziłam odcięte fragmenty w ziemię i po tygodniu dalej są zielone. Ciekawa jestem czy coś z tego wyjdzie.

A doniczek z tygodnia na tydzień przybywa. Irysy syberyjskie z zakupów internetowych, tawulce ze szkółki (na rozmnożenie), jaśminowiec wonny od koleżanki mojej mamy i 3 puste doniczki z serduszką wspaniałą Bachanal, z woreczka w markecie. Niestety do tej pory nic nie wyszło i chyba się jej nie doczekam. Na balkonie również, bo już niektóre wysiewy popikowane. Melduję, że udało się z tym wysiewem zimowym. Rośliny chyba potraktowały to jak w naturze i coś tam wychodzi. Na razie maleństwa takie, że ledwo widać, ale wydaje mi się, że rozpoznałam werbenę hastatę, monardę, żmijowca zwyczajnego, ślaz maurytański. Reszta nie wiem, czy to rośliny, które siałam czy zwykłe chwasty. W zielonej skrzynce i tej paletce z doniczkami za nią, rosną siewki cebulicy. Na przyszły rok powinny już kwitnąć.

Ciekawa relacja. Trzymam kciuki żeby wszystko się przyjęło ja nie rozpoczęłam jeszcze sezonu doniczkowego. Wiosną dzielę bezpośrednio w gruncie bo rośliny mają dużo sił witalnych. W zeszłym roku dużo dzieliłam więc chyba ten rok trzeba odpuścić nieco.
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 10:21, 16 maj 2021

Do góry
kasia1 napisał(a)

Mam podobnie u siebie, tzn. zastanawiam się, co posadzić na tym białym tle między oknami. Co tam u Ciebie w tym miejscu rośnie? Z daleka wyglądają jak miskanty, trzcinniki?

Na ścianie mam miskanta Grosse Fontanne.

kasia1 napisał(a)
Przeczytałam u Mrokasi, że szukasz materiału na kulki ... Też szukam. W tym roku wyrzuciłam kilka chorujących bukszpanów i zastąpiłam Danicami. Trochę nie wiem jeszcze jak je strzyc, ale za rok będę szukać. Posadziłam też kilka cisów, które zamierzam formować w kule.
Berberysów nie polecam, chyba, że lubisz sobie krzywdę robić. Mam z nich żywopłocik. Mają mnóstwo zalet, ale odkąd wbiłam sobie cierń w palec, to boję się przy nich cokolwiek robić, a trzeba ...

Berberysów też mam sporo i raczej nie chciałabym ich ciąć
Wszystkiego po trochu 10:20, 16 maj 2021

Do góry
Zaczynają azalie wielkokwiatowe

rododendrony

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:20, 16 maj 2021

Do góry

Mnie zachwyciły te kompozycje te ciemne tulipany, przełamane pomarańczowmi, pięknie
Wszystkiego po trochu 10:12, 16 maj 2021

Do góry

Wszystkiego po trochu 10:06, 16 maj 2021

Do góry
Tulipanki wkrótce skończą więc pokazuje jak najwięcej

Wszystkiego po trochu 10:00, 16 maj 2021

Do góry
Dzisiejszy obchód poranny, w lekkim delikatnym deszczyku

majowa

samosiejka, ale ją lubię, czasami rośliny znajdują sobie miejsca same, ja nigdy bym go tu nie posadziła

prezenty od Vity kilka zakwitnie, pustynniki

Ogród pod pliszką 09:46, 16 maj 2021

Do góry
Pliszka5 napisał(a)
Schoda część dalsza

Jak teraz widać różnicę poziomów. Kawał skarpy masz do obsadzania. Schody bardzo mi się podobają.
Pokaż proszę wiosenne zdjęcie skarpy z dereniami.
Jurajski Ogród 09:40, 16 maj 2021

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

Przepiękne krajobrazy.
Czy pamiętasz nazwę tego mocnego bordowego berberysa na pierwszym planie? Piękny kolor.

Dobrego dnia życzę.
Ania -Spełnione marzenie 09:34, 16 maj 2021

Do góry
Ania111 napisał(a)
Takie coś zakwitło drugi raz

Aniu to coś, to zawciąg nadmorski Alba.
Masz piękną floksową obwódkę, moje mizeroty, ale może się pozbierają do przyszłego roku.
Doświadczalnia bylinowo-różana 09:18, 16 maj 2021

Do góry
Anda napisał(a)

Co mi się tu wysiało? Orliki?

Siewka paproci? Czy tak Gosiu?

Przyłączam się do pochwał.
Na tym zdjęciu z siewkami, to na pewno nie orliki. Te już bezbłędnie rozpoznaję.
Orlik może tam być jeden, tak mniej więcej pośrodku, na 1/3 wysokości, taki trójpalczasty listek. A co tam rośnie jeszcze w pobliżu?
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 09:07, 16 maj 2021

Do góry
Groszek ładnie rośnie, ten siany do gruntu zgnił... W dwóch miejscach...

Brokuły gałązkowe niestety zakwitły, wyrwałam, kury zjadły

Za to kalafiory ładnie rosną

Paprocie od Basi

Miłego dnia!
Pamiętajcie o ogrodach 09:05, 16 maj 2021

Do góry
greg66 napisał(a)
Siedzi od rana, druga gdzieś poleciała

Sowy Ci zazdroszczę. Ta u Ciebie to sowa uszata.
Uwielbiam sowy. Staram się je ściągnąć wieszając budki lęgowe ale się nie udaje
Nasz przydomowy ogródek 09:03, 16 maj 2021

Do góry
Haniu okno do inspektu jest i czeka na zabudowę. Dorobiłem czwartą skrzynię i wszystko co się zmieściło posadzone i posiane.

Jolu zrobię inspekt ale się muszę sprężyć na następny sezon.

Odwiedziłem z rodziną kochany Kraków w którym żyłem 6 lat ponad pół wieku temu.
W centrum za wiele się nie zmieniło, wprowadzono trochę techniki, tramwaje jeżdżą po tych samych trasach, Sukiennice, pomnik Mickiewicza, Mariacki, Wawel na swoich miejscach. Gołębi jakby mniej na rynku. Natomiast miasteczko studenckie nie do poznania. Szok ile powstało nowych akademików i budynków uczelni.
Kilka fotek.

Tutaj mieszkałem 6 lat.

Wilczy ogród 09:01, 16 maj 2021

Do góry
Urszulla napisał(a)

Madzia śliczny ten dereń. Kukliki też.
U siebie odkryłam jednego, prawie go rosplenica zjadła w zeszłym roku, ale twoje ładniejsze.
A warzywnik na żywo robi pewnie jeszcze większe wrażenie.
Sezon 2017 u Hanusi 08:46, 16 maj 2021

Do góry
Zbyszku, fajnie jest wspomnieć studenckie czasy, a stare kąty są niestety nie do poznania. I juz nie znajdzie się tej ławki w parku, bo park przekształcony w dwa skwerki pod blokowiskiem. Może w Krakowie tak nie jest, ale widzę, co u mnie się dzieje. Administracja najchętniej widziałaby tylko trawniki i betonową kostke.

Miłej niedzieli.
W samym słońcu 08:42, 16 maj 2021

Do góry
sarenka napisał(a)
Co to za kwiat??

To chyba modrzewnica.
Sezon 2017 u Hanusi 08:27, 16 maj 2021

Do góry
Te żółtki mi się udały, nie spodziewałam sie takiej ich urody. Inne już takie urodziwe nie są, chociaż nic im nie brakuje. Chciałam żółte tulipany, bo obok są omiegi i brunera, aktualnie rówiez w kwieciu, za tydzień rabata zmieni kolor na rożowy.

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 08:14, 16 maj 2021

Do góry
Roocika napisał(a)

Agnieszka, szkoda brzozy, czy te szkodniki dalej tam są?

Też mi się wydaje, że szałwię lubią ślimaki i nie wiem czy nie nornice...
W ubiegłym roku myślałam, że szałwia nie wyjdzie, w tym też ciężko.
Zrobię później zdjęcia mojej to zobaczysz bjaknwyglada.
Ciekawe co im nie pasuje...

Asia nie wiem czy są jeszcze te robale. Ale widzę że chyba dziecioł się do nich dobieral bo drzewo nad uszkodzeniem jest w dziurkach.

A co do szałwi. Pokaże Ci dwie szalwie które rosną od siebie w odległości ok 1m.
Jedna dorodna

A po drugiej tyle zostało

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies