Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W moim małym ogródeczku - Dorota 09:26, 19 maj 2021

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Dziękuję Wacławie
Zaczynam wabić zapachem bzów, w całym ogrodzie już pięknie pachną.

Ja swoje zostawiłem na działce ze stawem. Nie jadę patrzeć czy kwitną bo mi żal. Ale trudno, będą następne
W moim małym ogródeczku - Dorota 09:25, 19 maj 2021

Do góry
BASIA8 napisał(a)
Dorotko ślicznosci wnukowie Mają Kochana Babcię aż miło pozdrawiam Was Serdecznie
Dziękuję
Właśnie miałam urodzinki starszego wnuka, z pomysłem na prezent trafiłam w 10. Wnukowie zadowoleni. Wybrałam dwie rakiety i stelaż z uwiązaną piłeczką. Mogą ćwiczyć swoją koordynację wzrokowo ruchową i w domu i na podwórku. Na dodatek może to robić sam, bo piłeczka po uderzeniu wraca do niego. Młodszy ze swojego upominku też się ucieszył, też dostał zabawkę, która zmusza go do myślenia i zabawy chociaż też go złości. Nie zawsze udaje mu się dobrze wcisnąć w drewnianą tablicę odpowiednią rybkę, którą wyciąga wędką z magnesem.

Przerwa na kawę... 09:25, 19 maj 2021

Do góry
I jedne z ulubionych tulipanów, niezawodnych, ogromnych w kwiecie i wysokości - Blushing Lady

Tu jeszcze z resztkami fioletowych wczesnych, które też zostały wycięte
Przerwa na kawę... 09:21, 19 maj 2021

Do góry
Na rabacie pojałowcowej (a teraz dereniowej ) króluje biel i fiolet z kapką różu. Sapporo, Double Negrita i Angelique.

Angelique jakieś wyprane z koloru

gdzieniegdzie widać na rabacie resztki ubiegłorocznych Dollsów
Przerwa na kawę... 09:18, 19 maj 2021

Do góry
Po stronie płotu teraz królują Barcelony - powtórzę te tulipany, ładne są skubane. Mają taki nienachalny kolor fioletoróżu. Białe tulipany Maria Kaczyńska już wycięte. Tu ich ostatni dzień.

W tym sezonie mieszanka za ławką słabo kwitnie. Więcej fioletu powinna mieć a zdominował pomarańcz. Od nowa ją tu trzeba będzie zasadzić na jesieni.
Ogród do odnowy 09:17, 19 maj 2021

Do góry
Kasya napisał(a)

No ja się martwię o ta stara 7 letnia, nic nie widzę
Azalia kwitnie, nie pachnie ale kto by ja wąchał... za hortkami jest

może po deszczu w końcu ruszą?

edit - aż poszłam do ogrodu obejrzeć budleje. To najstarsza puściła trochę listków w podstawowej odmianie zielonej, z drugiej strony widać żółto-zielone mini listki odmiany, którą kupiłam. Tak samo puszczają w końcu trzy małe budleje. Jest szansa

Bardzo szkoda byłoby Twoich, bo piękne okazy masz. Daj im jeszcze czas
W moim małym ogródeczku - Dorota 09:15, 19 maj 2021

Do góry
Ania111 napisał(a)

Dorotka ,

Moje wpisy U ciebie już zaczynają być nudne
Ciągle wpisuje , jak masz pięknie
Czy możesz chociaż raz pokazać coś brzydkiego hihihi

... oczywiście żartuje ...

Z wielką przyjemnością zaglądam i nie ukrywam
że się też dużo uczę

ściskam i macham
Dziękuję

Widzisz na tej fotce na dole ślady bez trawy. To nasz wjazd na podwórko, tamtędy szły wykopy kanalizacyjne. Utwardzone jest to kamieniem i mąż nie pozwala tam sypać więcej ziemi. Trawa ma kiepskie warunki i ciągle tam marnieje. Ja oczywiście po kryjomu systematycznie dosypuję tam ziemi i nasion trawy, ale ciągle tam jest nieciekawie. Robiąc zdjęcia sprytnie omijam to co brzydkie i nie dopracowane.

Żonkilom zaplatam liście, w ten sposób robię miejsce i światło kolejnym roślinkom. Za tymi warkoczami posiałam kosmosy.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 09:14, 19 maj 2021

Do góry
Przerwa na kawę... 09:13, 19 maj 2021

Do góry
Tu mam cyknięte te nieszczęsne potwory pomarańczowe, które miały być Salmon Parrot. Wszystkie tulipany na pierwszym zdjęciu były jako takie kupowane - widać różnicę?
Działka prawie w Borach Tucholskich 09:12, 19 maj 2021

Do góry

Ogród w remoncie 09:11, 19 maj 2021

Do góry

Ogród w remoncie 09:08, 19 maj 2021

Do góry

Przerwa na kawę... 09:06, 19 maj 2021

Do góry
A tu tulipany Doll's Minuet. W tym roku o wyjątkowo ciemnym kolorze amarantu (zdjęcie nie oddaje koloru). Z bardzo wyraźnym zielonym pasem. Dollsy z ubiegłych lat (mam ich zaledwie kilka sztuk, te raczej nie chcą powtarzać kwitnienia u mnie) są znacznie jaśniejsze i wyższe. Kształt kwiatu ten sam. Zaczynam skłaniać się ku tezie, że pod jedną nazwą są sprzedawane tulipany podobne do siebie ale nie identyczne. Druga możliwa opcja to wpływ miejsca (nasłonecznienie i gleba) lub "wyradzanie" się cebulek po latach.
Ogród w remoncie 09:05, 19 maj 2021

Do góry

W moim małym ogródeczku - Dorota 09:03, 19 maj 2021

Do góry
Waclaw napisał(a)
Imponujące rojnikowo
Dziękuję Wacławie
Zaczynam wabić zapachem bzów, w całym ogrodzie już pięknie pachną.

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 09:01, 19 maj 2021

Do góry

ostatni tulipan
Ogród w remoncie 09:00, 19 maj 2021

Do góry
Czas tulipanów zaraz się skończy to jeszcze kilka fotek ku pamięci. Skromnie bo to pierwsze tulipanowe poletko. Ha, zobaczę jak to będzie, czy po przekwitnięciu ich liściory nie będą mnie drażnić

Przerwa na kawę... 08:59, 19 maj 2021

Do góry
Na tej rabacie w dwóch miejscach mam jeszcze kukliki Pink Bohema. Obecnie są wręcz oblepione kwiatami. Bardzo jestem zadowolona z tego zakupu. Żeby było śmieszniej okazało się, że wolą chyba półcień. Tam gdzie są zasłonięte przez inne rośliny rosną jak głupie. W pełnym słońcu są znacznie mniejsze kępy.

Po drugiej stronie mam pomarańczowego kuklika

Pozostałe jeszcze albo śpią albo bardzo powoli otwierają kwiaty lub w ogóle nie mają kwiatów. Ale wybaczam im bo jako obwódki są świetne. Zakuklikowałam się dzięki Ani Kwartet. U niej zobaczyłam, jak urocze potrafią być te niepozorne roślinki.
W moim małym ogródeczku - Dorota 08:58, 19 maj 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Niezapominajki, na Swięto niezapominajek już gotowe. Moje tez się niebieszczą. Pozdrawiam majowo.
Dziękuję i również pozdrawiam. Wiosną obowiązkowo trzeba mieć niezapominajki, one są takie piękne w swoim delikatnym wyglądzie. Raz wprowadzone do ogrodu zostają na wiele lat.

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 08:57, 19 maj 2021

Do góry
JoannA napisał(a)

Zrobiłam przed chwilą komórką. Słabe światło teraz.

Świetny pomysł na taki rządek. Efekt jest silniejszy. Generalnie masz bardzo dużo drzewek kwitnących, czego bardzo zazdroszczę. Ja mam za dużo cienia, nawet Pissardi u mnie w tym roku nie zakwitły.
pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies