Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:27, 22 maj 2015

Do góry
Kasiu koniecznie sadź brzozy i powtórz nasadzenia ze zmianą odmian, będzie bardzo ładnie to współgrać i pasować zarazem to charakteru ogrodu Ja cały czas kombinuję aby wsadzić jedną taką brzozę w narożniku warzywnika, ale nie wiem czy to dobry pomysł
Wiesz, że jak byliny to ja zawsze będę popierać, jeżówki floksy przetczniki, można jeszcze pysznogłówkę dorzucić, i mamy burzę kwiatów latem, dobrze byłoby dorzucić do takiego zestawu jakieś wyższe trawy, i koniecznie w grupach, jak zobaczyłem spektakl tych powyższych kwiatów w ogrodzie właścicieli Bylinowego to się po prostu zachwyciłem. Fakt wiosną szału nie ma, ale temu też można przecież zaradzić cebulowymi, czy chociaż wsadzają kilka wcześniejszych bylin np orlików czy serduszek. Rutewka jest bardzo delikatna, kwiatuszki są drobne, ale strasznie urokliwe, zachwycałem się dzisiaj nimi kilka razy, ale one najlepiej rosną w półcieniu, więc jeżeli na takie rabacie to trzeb posadzić tak sprytnie, aby miała jak najwięcej cienia. Moja rutewka powędrowała na hostowisko i muszę bardzo nieskromnie powiedzieć, że jestem nim w tym roku zachwycony, tak mi się podoba, że tylko ubolewam na tym, że jest takie małe i zmieszczę, a raczej upchnę tam co najwyżej dwie hosty, i już nawet nie mam w którą stronę go powiększyć

Bogdziu przygotowany na jutro uciekam spać w oczekiwaniu na mnóśtwo pozytywnych wrażeń
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:18, 22 maj 2015

Do góry
Karolino biorę a żurawka to Caramel, już przygotowana bo została mi akurat ostatnia sadzonka z zeszłorocznego dzielenia

Moniko bardzo dziękuje Z tą żurawką to nie wiem czy podołam, zapewne jakaś botaniczna odmiana, a takich na oczy nigdy nie widziałem, ale najwyżej wiem gdzie szukać to się zidentyfikuje

Kasiu ja tam miejsce na jednego buczka mam bo robię w drugiej części ogrodu jesienią drobną rewolucje, wywalam wierzbę Iwe bo jest brzydka i w jej miejsce powędruje jakiś buczek musi być już większy, ale nie taki jak dzisiaj widziałem bo poszedłbym z torbami pod most
Najgorsze, że widziałem też dzisiaj moje wymarzone brzozy pożyteczne, przywieźli cudowne wielkie okazy... jak mi szkoda, że nie nadają się na gęstą bylinową rabatę, cóż mam swoje Nigry i mam nadzieję, że pewnym zabiegiem ich nie uśmierciłem, ale pochwalę się dopiero jak będzie sukces
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 12:22, 22 maj 2015

Do góry
Rany jak cudownie . Zachwycam się wszystkim na raz i aż dech zapiera . A powiedz Motylku co to masz za brzozy? Doorenbos? I co ile sadzone?
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 10:51, 22 maj 2015

Do góry
rzut oka na brzozy spowodował mi drganie powieki....pięknie
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:20, 21 maj 2015

Do góry
butterfly napisał(a)
Rzut oka na brzozy

przez pinta tu trafiłam ale cudnie , uwielbiam zawilce a to ostatnie to żurawka ?
Ogród Anety 21:18, 21 maj 2015

Do góry
brzozy na przedpłociu bajeczne i te Twoje trawki - jestem zachwycona!
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:49, 21 maj 2015

Do góry
Margarete napisał(a)

A nie mówiłam że tak jest..

Małgosiu a przecież brzozy były u mnie mocno zagrożone... Nic chce nic pisac ale znów mnie coś denerwują... Za geste sa... Musze je przerzedzić....
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 08:33, 21 maj 2015

Do góry
Łał, jak ogród dojrzewa, pięknie i zachwycam się brzozową,kupiłam Doorenbosy, ale moje jakieś żółte liście mają i malutkie, nie podobają mi się, miały być zielone i duże. Czy mogłabyś z bliska pokazać swoje brzozy?
Zawsze zaglądam i podziwiam.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:11, 20 maj 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
W sumie ciekawe, bo ogolny trend, to dla mnie inspiracja babcinymi ogrodami. Pstrokato i duzo. Nie ma za dużo tam elegancji. Busz ujety w ramy, ale niekwietne, to jedyny obraz który do mnie przemawia. Łubinów, to ja jednak nie moge znieść w ogrodzie. Rozdwojenie jazni, bo ostróżki i owszem Misz masz to ja mam we własnym, od pokazowych oczekiwałabym jednak więcej. No, wiadomo, to kwestia gustu, a z tym tez wiadomo, ze sie nie dyskutuje Brzozy mnie się w ogole. O ile te wasze słynne szczepione są naprawdę ładne, to te wyrwane żywcem z lasu juz mi nie konweniują

W tym roku zdecydowanei wiecej pstrokacizny i naturalnych nasadzen. Ja jednej wole ogrody ujęte w ramy. Ale moze to antidotum na nasze ogrody trawnik + thuje?
Woda + geometria nasadzen to wg mnie idealne polaczenie do architektury Twego domu. Bedzie mi miło zostac jego matka chrzestna z przyjemnoscią przyjade na Komunie
Brzoza - Betula 18:18, 20 maj 2015

Do góry
Milo napisał(a)
Witam,
Mam do posadzenia 14 brzozek.Chcialam stworzyc mini lasek od strony sasiadow.To dopiero poczatki.Granica dzialki ma dlugosc 70m. Jak je posadzic i jakie inne drzewka mozna posadzic? Ziemia gliniasta, mimo drenazu po bardzo dlugich zlewach stoi woda w niektorych miejscach.
Pozdrawiam
Ania

Brzozy bardzo wyciągają wodę wiec chyba to dobry pomysl.
Jesli potrzebujesz porad w projektowaniu napisz posta w dziale prokiejektowanie, wstaw rzuty lub jakieś zdjęcia
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:52, 20 maj 2015

Do góry
butterfly napisał(a)
Rzut oka na brzozy

czy to dobre zdjęcie, czy aż tak pieknie tam wyszło?
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:50, 20 maj 2015

Do góry
Rzut oka na brzozy

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:01, 20 maj 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
W sumie ciekawe, bo ogolny trend, to dla mnie inspiracja babcinymi ogrodami. Pstrokato i duzo. Nie ma za dużo tam elegancji. Busz ujety w ramy, ale niekwietne, to jedyny obraz który do mnie przemawia. Łubinów, to ja jednak nie moge znieść w ogrodzie. Rozdwojenie jazni, bo ostróżki i owszem Misz masz to ja mam we własnym, od pokazowych oczekiwałabym jednak więcej. No, wiadomo, to kwestia gustu, a z tym tez wiadomo, ze sie nie dyskutuje Brzozy mnie się w ogole. O ile te wasze słynne szczepione są naprawdę ładne, to te wyrwane żywcem z lasu juz mi nie konweniują

hi hi hi
a ja sobie myślę, że dużo trudniej zaprojektować ogród by wyglądał ładnie przez cały rok
na wystawie wszystko pięknie kwitnie, ale tylko kilka dni
zainspirować się można
łubiny widzę wracają do łask, bo coraz więcej widzę ich w ogrodach
ale chyba tylko w kompozycjach ChFS mi się podobają
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:33, 20 maj 2015

Do góry
Ogród w Puszczykowie 09:33, 20 maj 2015

Do góry
Ala106 napisał(a)
Pięknie, wszystko mi się podoba, oprócz robali.
Ogródek ziołowy, doniczkowy, to świetny pomysł.
Ja brzozy podsadziłam dereniami baton rouge, ale je przycięłam, bo takie wysokie patyki były i teraz się martwię, bo nie puszczają.

Hej Ala
dziękuję
jeśli derenie się przyjęły to muszą wypuścić. Moje wystartowały z opóźnieniem w porównaniu do innych roślin, więc może one tak mają? A pączki jakieś są na nich? Gałązki zielone w środku? Jeśli żyją to na pewno się w końcu zdecydują
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 08:55, 20 maj 2015

Do góry
gardney napisał(a)

rany to zupełnie jak moje dzieci.

Mi też bardzo przypadł do gustu twój kociołek z roślinkami.
Co to w tym przechowalniku za trawka? u mnie też jest masę przechowalników brz tego to chyba nie ma ogrodu
a te szczere pola w perspektywie są piękne,uwielbiam patrzeć w pole z mojego balkonu, i w horyzont to bardzo relaksuje

Moje też się tak zachowują jak tylko są razem, więc mam podwójny skrzekot

Cieszę się, że Ci się podoba.

Akurat te brzozy podsadzone trawą sa już na gotowo, tylko kanciki muszę porobić. Jeszcze nigdzie mam nie zrobione Niestety nie wiem co to za trawa, ale jak ci zależy to mogę poszukać. W każdym razie jest bardzo ekspansywna. Z jednej kępy po roku mam cały szpaler na kilkanaście metrów. Dosadziłam tam jeszcze werbenę.

Na tej rabacie z tyły też zrobiłam plamy werbenowe w trzech miejscach, łącząc je z różnymi trawami. Zobaczymy....

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:06, 19 maj 2015

Do góry
Podsumowując nadzieje z niedzieli

Pisałam już w wczesniej, ze z powodu zywopłotu grabowego, drzew w wielkich donicach i kwadratów (z bukszpanów lub cisów ) oraz łączek kwiatowych to mój faworyt. Zwłaszcza ze realizacja jest wykonywana przez firmę Crocus, ktora ma najbardziej nagradzane ogrody Moich ulubieńców Luciano i Ulfa. W tym roku ich na wystawie nie ma....
https://www.rhs.org.uk/shows-events/rhs-chelsea-flower-show/exhibitors/2015/gardens/the-telegraph-garden
nie zawiodłam sie, busz ujęty w ramy to to co mi się w projektowaniu ogrodów najbardziej podoba

Moze być ciekawy. Zwłaszcza interesują mnie te wielkie drzewa czy to platany czy katalpy. Całość buszu kwietnego ujęta w ramy z bukszpanow
https://www.rhs.org.uk/shows-events/rhs-chelsea-flower-show/exhibitors/2015/gardens/the-morgan-stanley-healthy-cities-garden
rozczarowanie.....

Pewnie spodoba sie Oli Leon - stal corten i cedr, a dla mnie półkule i drzewa (oliwki czy oliwniki? ). Myslę że Ola się zainspiruje kolorami nasadzeń. Chyba będziemy wzdychać do tego ogrodu
https://www.rhs.org.uk/shows-events/rhs-chelsea-flower-show/exhibitors/2015/gardens/the-homebase-garden
Chyba nie w stylu Oli..... Ciekawe na sadzenia ale te brązy to nie moja bajka...i gdzie te szare i srebrne nasadzenia

Te wielopniowe brzozy chyba zostaną zmultiplikowalam w wielu ogrodach, jesli wykonanie będzie dobre to będzie to szlagier
https://www.rhs.org.uk/shows-events/rhs-chelsea-flower-show/exhibitors/2015/gardens/the-viking-ocean-cruises-show-garden
chyba oczekiwałam czegos wiecej, aczkowliek czerwien i szarosci do białych pni brzoz bardzo konweniują
https://www.rhs.org.uk/shows-events/rhs-chelsea-flower-show/exhibitors/2015/gardens/the-viking-ocean-cruises-show-garden
Dla wielbicieli brzoz inna inspiracja
https://www.rhs.org.uk/shows-events/rhs-chelsea-flower-show/exhibitors/2015/gardens/breakthrough-breast-cancer-garden

Ewulkowy ogród pod lasem początki... 19:36, 19 maj 2015

Do góry
Brzózki piękne, strasznie duże się wydają na tym zdjęciu. U mnie pod brzozami rosną wrzosy, bałam się cokolwiek innego dawać, żeby brzozy nie zabiły/zasuszyły.
Mój ogród pod górkę... 19:13, 19 maj 2015

Do góry
Enya73 napisał(a)
To tym bardziej namawiam Cię na brzozy Urosną, zanim tam ludzie zamieszkają. Będziesz miała spokojniej i bardziej intymnie.

Dobry pomysł, wart wdrożenia
Ogród Margaret-ki :) 15:04, 19 maj 2015

Do góry
Fajna wyprawa Wiesz że ja tam jeszcze nie byłam?Skandal
Kochana napisałaś u mnie że chcesz zmieniać jak patrzysz u mnie. Ja dałabym wiele za te brzozy i staw Ty masz zupełnie inny ogród, naturalistyczny , cudny i duży. Mój mały i dlatego musi być w ramach a wolałabym taki jak twój
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies