Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:41, 11 maj 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Właściwie listę to miałam w głowie Byłam mocno nastawiona na zakup grujecznika, ale w rezerwie miałam ambrowca. Był piękny grujecznik ale cena wyższa niż w przypadku ambrowca, poza tym ten drugi podobał się bardzo eMowi. Oboje uznaliśmy, że ambrowiec jest dużo bardziej dystyngowany, ma to coś i czeka tam właśnie na nas. Decyzja była jednogłośna
Nie planowaliśmy zakupu aż 3 buczków Dawyck Gold, ale tak bardzo spodobała nam się ich zieleń i kształt liści, że podjęliśmy zgodnie nadzwyczaj szybką decyzję
Zaś buk Rohan Obelisk miał być klonem Crimson Sentry
Brzozy? ... zwyczajnie rabata była już wcześniej zaplanowana.
Serby? oczywista oczywistość - wymysliłam sobie rabatę świerkową i brakowały mi 2szt. Dziś myślę, że może jeszcze 1szt dokupię ... po prawo obok świerka srebrnego by mi pasował.
Jedynie śliwa wiśniowa tak średnio mi pasuje - bo chciałam więcej ściany zasłonić - teraz myślę, że może grujecznik byłby tam lepszy ... ale z drugiej strony drzewa rosną

Reniu, wybór padł nie tylko na piękne rośliny ale bardzo mi się podoba jak się przykładacie do sadzenia i przygotowania rabat.

Oby pięknie rosły, będę mocno trzymać kciuki…. No i oczywiście kibicuję!

Ranczo Szmaragdowa Dolina 08:10, 11 maj 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Miro - rów świetna sprawa woda do podlewania i można by coś fajnego zrobić tylko problem w tym, że w ciągu 4 lat dwa razy wylał w tym raz zrobiła się rzeka na 60 m szeroka i woda weszła do budynków gospodarczych. A to już problem, którego nie ma jak przeskoczyć. Do tego dochodzą sprawy regulacji prawnych bo cokolwiek robiąc z rowem trzeba specjalistycznego projektu i pozwoleń.
Sprawa otwarta na przyszłość - jakiś pomysł jest, ale wcześniej czeka nas generalny remont domu.

a to grubszy problem do załatwienia i chyba szybko zanim coś posadzisz w strefie zagrozonej, ja miałam namiastkę w ub roku jak jakimś cudem po ulewach częśc ogrodu stała w wodzie i niestety rosliny ucierpiały.
W poblizu rowu sadź brzozy trochę wypiją!

Ja do życzeń dorzucę cierpliwości i sił !, będę zaglądać

pozdrawiam
Czasem słońce czasem deszcz 07:15, 11 maj 2015

Do góry
Kuba napisał(a)

Polinka gdzieś Ty się podziewała, dowołać się Ciebie nie dało
Przyznję że brzozy mają w sobie to coś, no ale chuderlaki to one som

Weekend imprezowy miałam Brzozy działają uspokajająco, wyciszająco, to każdy nimi zachwyconyKiedyś i u mnie zagoszczą

Pracujesz dzisiaj?

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 05:52, 11 maj 2015

Do góry
bardzo ladne drzewka, szczegolnie buczki

brzozy ladnie sie wkomponują w tym miejscu
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:36, 11 maj 2015

Do góry
Margarete napisał(a)
Zazdroszczę zakupów i........areału, u mnie i tak by sie tyle drzew nie zmieściło, moim nieosiagalnym marzeniem ogrodowym jest ambrowiec, brzozy, grujecznik, któryś z buków (wszystkie piekne, głóg, catalpa i platan.........eh, pomarzyc dobra rzecz.

A ambrowiec bossski

Kochana Małgosiu
Nawet nie wiesz jaka jestem szczęęęęęęśliwa z powodu tych zakupów
Nie przypuszczałam, że to może mieć taką siłę, tak dodawać entuzjazmu i dobrej energii Do 23.00 sadziliśmy w sobotę nasze nowe nabytki (nawet gdzieś na zdjęciu widać olbrzymi reflektor, przy którym kończyliśmy nasze prace)... i gdyby nie zmęczenie to jeszcze bym sobie na nie popatrzyła dłuższą chwilę i napawała się tym pięknem. Satysfakcja nie do opisania!

Jeśli chodzi o marzenia ... bez nich nasze życie nie miałoby sensu ... a i myślę, że jak bardzo bardzo bardzo pragniemy to nasze marzenia się spełniają ... sądzę, że te o których piszesz nie całkiem są nierealne ... moim zdaniem choć dla jednego z wymienionych przez Ciebie drzew znalazłoby się miejsce w Twoim ogrodzie

Dziękuję za miłe słowa

Teraz pozostaje tylko wierzyć, że te wszystkie drzewa zaklimatyzują się u mnie i będą długo cieszyć oczy swym pięknem
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:20, 11 maj 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
I ja czekam na zdjęcia zakupów Lista - imponująca
Jechałaś z konkretną listą, czy na miejscu decydowałaś, co weźmiesz?

Właściwie listę to miałam w głowie Byłam mocno nastawiona na zakup grujecznika, ale w rezerwie miałam ambrowca. Był piękny grujecznik ale cena wyższa niż w przypadku ambrowca, poza tym ten drugi podobał się bardzo eMowi. Oboje uznaliśmy, że ambrowiec jest dużo bardziej dystyngowany, ma to coś i czeka tam właśnie na nas. Decyzja była jednogłośna
Nie planowaliśmy zakupu aż 3 buczków Dawyck Gold, ale tak bardzo spodobała nam się ich zieleń i kształt liści, że podjęliśmy zgodnie nadzwyczaj szybką decyzję
Zaś buk Rohan Obelisk miał być klonem Crimson Sentry
Brzozy? ... zwyczajnie rabata była już wcześniej zaplanowana.
Serby? oczywista oczywistość - wymysliłam sobie rabatę świerkową i brakowały mi 2szt. Dziś myślę, że może jeszcze 1szt dokupię ... po prawo obok świerka srebrnego by mi pasował.
Jedynie śliwa wiśniowa tak średnio mi pasuje - bo chciałam więcej ściany zasłonić - teraz myślę, że może grujecznik byłby tam lepszy ... ale z drugiej strony drzewa rosną
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:09, 11 maj 2015

Do góry
Zazdroszczę zakupów i........areału, u mnie i tak by sie tyle drzew nie zmieściło, moim nieosiagalnym marzeniem ogrodowym jest ambrowiec, brzozy, grujecznik, któryś z buków (wszystkie piekne, głóg, catalpa i platan.........eh, pomarzyc dobra rzecz.

A ambrowiec bossski
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:32, 10 maj 2015

Do góry
I brzozy pożyteczne szt7

i całość (szkoda, że nie zrobiłam ujęcia z boku)

Czasem słońce czasem deszcz 20:58, 10 maj 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Brzózki już nie chuderlaki a ładne drzewa! Fajny masz ten zakątek brzozowy

Polinka gdzieś Ty się podziewała, dowołać się Ciebie nie dało
Przyznję że brzozy mają w sobie to coś, no ale chuderlaki to one som
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:05, 10 maj 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
hej!
pochwal się nowymi zakupami pozdrawiam!!

Po wczorajszym dniu byłam tak padnięta, że nawet nie otworzyłam kompa
Wybraliśmy się z M do Wrocławia (bo u nas ciężko o te drzewa, które sobie zaplanowałam. Szybko dotarliśmy na miejsce - szkółka może nie tak widowiskowa, ale duży wybór. Jeszcze więcej wspaniałych roślin było w centrum w Bielanach Wrocławskich. Tam kupiłam ambrowca, śliwę wiśniową, 2 świerki serbskie i ... brzozy pożyteczne, a wcześniej jeszcze 3 buki dawyck gold i 1szt buczka rohan obelisk ... no i przy okazji 13 lawend.
Wróciliśmy dość późno, bo z taaakimi zakupami musieliśmy nieeeco zwolnić
I ... tego samego dnia trzeba było to wszystko posadzić. Wybacz, ale nie było czasu robić zdjęcia.
Na pewno wrzucę wkrótce
Powiem jedno jestem szczęśliwa
Ogródkowy chaos u monitki 00:02, 10 maj 2015

Do góry
Ok zapomniałam ci napisać że brzozy to Dorenboos.
a czasem nie na temat ... 22:50, 09 maj 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

w sobotę

brzozy widzialam dzisiaj purpurowe, mojego wzrostu po 25

najgorzej ze trzeba odwiedzic kilka szkolek bo nie ma takiej zeby wszystko i w dobrych cenach...

ale przemysl wyjazd go moim zdaniem warto

Kasia, ja szukam doorenbos - mam 18 sztuk więc duże okazy odpadają ale gdybym je znalazła w zbliżonej cenie to byłby cud.
a czasem nie na temat ... 22:38, 09 maj 2015

Do góry
katiaxx napisał(a)

Kasiu - tak planowałam ale potrzebuję kilku brzóz, kilka kalin, w sumie to prawie 30 roślin, nie upcham do kombi, muszę pożyczać większe auto, brać dzień wolny, kombinować opiekę do córki więc staram się to załatwić jakoś inaczej ale możliwe że w końcu się wybiorę.

w sobotę

brzozy widzialam dzisiaj purpurowe, mojego wzrostu po 25

najgorzej ze trzeba odwiedzic kilka szkolek bo nie ma takiej zeby wszystko i w dobrych cenach...

ale przemysl wyjazd go moim zdaniem warto
U BusyBee w ogródku... 16:22, 09 maj 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Czyli coś tam myślisz o brzozach!? U nas ranek zapowiadał pochmurny dzień, mzawka była, a ja lekko niedysponowana- przeziębienie jakieś, więc pojechałam z M.w trasę.. A od 9 słońce, pięknie.. Ja czułam się później lepiej i zalowalam że nie zostałam w domku

Olu chwilę myślałam o brzozach, bo piękne te brzozowe rabty, ale u mnie brzozy , innej niż youngii to nie dostanę- zjeździłam wszystko W necie drzewa nie kupię, a czekać aż pojadę gdzieś dalej to ja nie mam cierpliwości

Trafiłam w centrum u mnie na klona- jawora brilliantissimum wysoko szczepionego. Były tylko 2 i się zdecydowałam. To bardzo piękne drzewko. Rośnie do 5 metrów, a korona do 3,5. Powinno pięknie rozświetlić ciemne tuje, ale na efekt trzeba będzie poczekać przynajmniej 2 lata...

Tutaj link do klona klon
Brzoza - Betula 10:42, 09 maj 2015

Do góry
Sonka, mam podobny problem. Kupiłam jako Doorenbos trzy brzozy. Nie miały niestety metki. Listki wyglądają podobnie tak jak u Twojej. Są raczej małe i jasno zielone, kształt jak u Ciebie. Na początku, od razu po rozwinięcu się z pąków, jakiś czas były lekko czerwnowane. Kolor kory tak jak u Ciebie (od dołu pni coś zaczyna się "bielić", a raczej "różowić"... Mają ok. 2 m wysokości).
Boję się, żeby to jakieś kolosy nie porosły...

ps. Sonka, my z tych samych okolic. Gdzie kupowałaś swoje doorenbosy??
Ogród Proximki 08:29, 09 maj 2015

Do góry
Brzozy, sosny od razu przychodzi mi na myśl ''ogród z perspektywą na przyszłość''
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 14:03, 08 maj 2015

Do góry
Ja jak sadziłam moje brzozy to sąsiad się śmiał, że z odkurzaczem będę do niego przychodziła.Doszły kolejne drzewka i teraz już tylko mówi, że las zrobimy hi hi . Też nie chcemy konfliktów, ale kochamy drzewa
Brzoza - Betula 13:58, 08 maj 2015

Do góry
Będę miała w ogrodzie posadzine cisy na żywopłot. Ponieważ ogrodzenie jest troche odsunięte od ulicy i za płotem jest miejsce, zeby coś posadzić, zastanawiamy się co. Widziałabym jakieś drzewa liściaste, np brzozy, tylko nie wiem, czy to dobre miejsce.
Co myslicie?
MArysia
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:38, 08 maj 2015

Do góry
malkul napisał(a)
istatnio u Kapiasa byłam, ma brzozy doorenbos taki cały szpaler wystawiony za 150zł,. wys. ok 4,5 metra

powiedz to Jagodzie
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:36, 08 maj 2015

Do góry
malkul napisał(a)
istatnio u Kapiasa byłam, ma brzozy doorenbos taki cały szpaler wystawiony za 150zł,. wys. ok 4,5 metra

phii juz więcej mi nie trzeba...mam uczulenie na pyłek brzozy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies