a to grubszy problem do załatwienia i chyba szybko zanim coś posadzisz w strefie zagrozonej, ja miałam namiastkę w ub roku jak jakimś cudem po ulewach częśc ogrodu stała w wodzie i niestety rosliny ucierpiały.
W poblizu rowu sadź brzozy trochę wypiją!
Ja do życzeń dorzucę cierpliwości i sił !, będę zaglądać
Kochana Małgosiu
Nawet nie wiesz jaka jestem szczęęęęęęśliwa z powodu tych zakupów
Nie przypuszczałam, że to może mieć taką siłę, tak dodawać entuzjazmu i dobrej energii Do 23.00 sadziliśmy w sobotę nasze nowe nabytki (nawet gdzieś na zdjęciu widać olbrzymi reflektor, przy którym kończyliśmy nasze prace)... i gdyby nie zmęczenie to jeszcze bym sobie na nie popatrzyła dłuższą chwilę i napawała się tym pięknem. Satysfakcja nie do opisania!
Jeśli chodzi o marzenia ... bez nich nasze życie nie miałoby sensu ... a i myślę, że jak bardzo bardzo bardzo pragniemy to nasze marzenia się spełniają ... sądzę, że te o których piszesz nie całkiem są nierealne ... moim zdaniem choć dla jednego z wymienionych przez Ciebie drzew znalazłoby się miejsce w Twoim ogrodzie
Dziękuję za miłe słowa
Teraz pozostaje tylko wierzyć, że te wszystkie drzewa zaklimatyzują się u mnie i będą długo cieszyć oczy swym pięknem
Właściwie listę to miałam w głowie Byłam mocno nastawiona na zakup grujecznika, ale w rezerwie miałam ambrowca. Był piękny grujecznik ale cena wyższa niż w przypadku ambrowca, poza tym ten drugi podobał się bardzo eMowi. Oboje uznaliśmy, że ambrowiec jest dużo bardziej dystyngowany, ma to coś i czeka tam właśnie na nas. Decyzja była jednogłośna
Nie planowaliśmy zakupu aż 3 buczków Dawyck Gold, ale tak bardzo spodobała nam się ich zieleń i kształt liści, że podjęliśmy zgodnie nadzwyczaj szybką decyzję
Zaś buk Rohan Obelisk miał być klonem Crimson Sentry
Brzozy? ... zwyczajnie rabata była już wcześniej zaplanowana.
Serby? oczywista oczywistość - wymysliłam sobie rabatę świerkową i brakowały mi 2szt. Dziś myślę, że może jeszcze 1szt dokupię ... po prawo obok świerka srebrnego by mi pasował.
Jedynie śliwa wiśniowa tak średnio mi pasuje - bo chciałam więcej ściany zasłonić - teraz myślę, że może grujecznik byłby tam lepszy ... ale z drugiej strony drzewa rosną
Zazdroszczę zakupów i........areału, u mnie i tak by sie tyle drzew nie zmieściło, moim nieosiagalnym marzeniem ogrodowym jest ambrowiec, brzozy, grujecznik, któryś z buków (wszystkie piekne, głóg, catalpa i platan.........eh, pomarzyc dobra rzecz.
Po wczorajszym dniu byłam tak padnięta, że nawet nie otworzyłam kompa
Wybraliśmy się z M do Wrocławia (bo u nas ciężko o te drzewa, które sobie zaplanowałam. Szybko dotarliśmy na miejsce - szkółka może nie tak widowiskowa, ale duży wybór. Jeszcze więcej wspaniałych roślin było w centrum w Bielanach Wrocławskich. Tam kupiłam ambrowca, śliwę wiśniową, 2 świerki serbskie i ... brzozy pożyteczne, a wcześniej jeszcze 3 buki dawyck gold i 1szt buczka rohan obelisk ... no i przy okazji 13 lawend.
Wróciliśmy dość późno, bo z taaakimi zakupami musieliśmy nieeeco zwolnić
I ... tego samego dnia trzeba było to wszystko posadzić. Wybacz, ale nie było czasu robić zdjęcia.
Na pewno wrzucę wkrótce
Powiem jedno jestem szczęśliwa
Olu chwilę myślałam o brzozach, bo piękne te brzozowe rabty, ale u mnie brzozy , innej niż youngii to nie dostanę- zjeździłam wszystko W necie drzewa nie kupię, a czekać aż pojadę gdzieś dalej to ja nie mam cierpliwości
Trafiłam w centrum u mnie na klona- jawora brilliantissimum wysoko szczepionego. Były tylko 2 i się zdecydowałam. To bardzo piękne drzewko. Rośnie do 5 metrów, a korona do 3,5. Powinno pięknie rozświetlić ciemne tuje, ale na efekt trzeba będzie poczekać przynajmniej 2 lata...
Sonka, mam podobny problem. Kupiłam jako Doorenbos trzy brzozy. Nie miały niestety metki. Listki wyglądają podobnie tak jak u Twojej. Są raczej małe i jasno zielone, kształt jak u Ciebie. Na początku, od razu po rozwinięcu się z pąków, jakiś czas były lekko czerwnowane. Kolor kory tak jak u Ciebie (od dołu pni coś zaczyna się "bielić", a raczej "różowić"... Mają ok. 2 m wysokości).
Boję się, żeby to jakieś kolosy nie porosły...
ps. Sonka, my z tych samych okolic. Gdzie kupowałaś swoje doorenbosy??
Ja jak sadziłam moje brzozy to sąsiad się śmiał, że z odkurzaczem będę do niego przychodziła.Doszły kolejne drzewka i teraz już tylko mówi, że las zrobimy hi hi . Też nie chcemy konfliktów, ale kochamy drzewa
Będę miała w ogrodzie posadzine cisy na żywopłot. Ponieważ ogrodzenie jest troche odsunięte od ulicy i za płotem jest miejsce, zeby coś posadzić, zastanawiamy się co. Widziałabym jakieś drzewa liściaste, np brzozy, tylko nie wiem, czy to dobre miejsce.
Co myslicie?
MArysia