Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Od nowa ... na przekór wszystkim 14:44, 25 maj 2021

Do góry
jakie majowe ?? ja tu muszę nadrobić chyba ze dwa lata wstecz, żeby ciągłość była

Więc tak ...

cały ubiegły rok spędziłam na budowie, zaczęło się hardkorowo, od przekopania prawie całego przedogródka

widzicie to? Panowie byli bardzo ostrożni i nic nie ucierpiało z roślin, za to nornice zjadły mi wszystkie hortensje anabell, wiosną byłam w szoku jak można tak objeść korzenie, nigdy czegoś takiego nie widziałam. Mało tego, obok rosły czosnki ozdobne, cebul nie ruszyły, za to wszystkie liście zjadły, a pod wielkim iglakiem same tunele. Jak zaczęłam tam grzebać to jak w tej grze "złap krecika" co chwila z innej dziury wyskakiwała

Tuż przed świętami udało się w końcu przeprowadzić

zimę miałam w tym roku piękną, śniegu po kolana, leżał długo, bardzo długo.
Zginął, wszystko zaczęło ładnie obsychać i od nowa ... nawaliło

Cisowy Zagajnik - ogrodowe początki na piaszczystej działce leśnej 14:37, 25 maj 2021

Do góry
Plus kilka zdjęć z tegorocznego Majowego ogrodu

Przerabianie ogródka pod swój gust 14:34, 25 maj 2021

Do góry
Szkoda, ze co chwile pada i wieje mocny wiatr.Ale zdazylam zobaczyc, ze brodkowe irisy zaczynaja kwitnac.

Przez deszcz len sie nie otwiera. On potrzebuje sloneczka.Mam nadzieje, ze w koncu od niedzieli zmieni sie ta paskudna pogoda.

Podmiejski ogród Cataliny 14:33, 25 maj 2021

Do góry
2 klony palmowe zimę przeżyły, to sobie kolejnego dokupiłam w tym roku. Tym razem Garnet. Po lewej dereń pagodowy Green Carpet, nie mogę się doszukać wiarygonych danych odnośnie jego wzrostu. Będą na nowej rabacie, po jałowcu. Kasia Mrokasia, nazwę Ci ukradnę, pojałowcowa ;p
Podmiejski ogród Cataliny 14:24, 25 maj 2021

Do góry
Ooo jak miło Cię widzieć u siebie. A takich akcji to ja jeszcze sporo będę miała, więc zapraszam do wpadania
Info na priv w sprawie klonika. W całości tak się prezentuje, no nie za duży jest.
Ale zgapiłam się rok temu i nie kupiłam jak widziałąm większe okazy.

Magleska napisał(a)

Hej w końcu dotarłam i do Ciebie

gdzie tego klonika dorwałaś ? poluję na niego już jakiś czas ,ale stacjonarnie nie znalazłam ....

niezłe akcje u Ciebie -przeleciałam obrazkowo ,ale od teraz będę już w miarę na bieżąco

Pozdrowionka
Działka prawie w Borach Tucholskich 14:23, 25 maj 2021

Do góry

Działka prawie w Borach Tucholskich 14:17, 25 maj 2021

Do góry
Mirka

Kasya jestem pewien tylko Sensation i Krasawicy ale ta znają wszyscy (no prawie wszyscy) o reszcie wolę się nie wypowiadać bo przed chwilą sprawdzając w necie pod jedną nazwą znalazłem trzy różne zdjęcia

Meyera a z tyłu Pamięć o Wawiłowie

mam jeszcze drugi krzak Meyera(?) o mniejszych bardziej okragłych listkach jaśniejszych i drobniejszych pąkach

Syringa hyacinthiflora być może ESTHER STALEY lub Maiden's Blush'

Podmiejski ogród Cataliny 14:07, 25 maj 2021

Do góry
Catalinasdiary napisał(a)
W końcu znalazłam klona shirasawy Jordan, pięknie świeci przy nowej altanie.

Hej w końcu dotarłam i do Ciebie

gdzie tego klonika dorwałaś ? poluję na niego już jakiś czas ,ale stacjonarnie nie znalazłam ....

niezłe akcje u Ciebie -przeleciałam obrazkowo ,ale od teraz będę już w miarę na bieżąco

Pozdrowionka
Cisowy Zagajnik - ogrodowe początki na piaszczystej działce leśnej 14:04, 25 maj 2021

Do góry
Dzień dobry wszystkim!

Po dłuższym podglądaniu waszych ogrodów i czytaniu postów z wypiekami na twarzy. W końcu zdecydowałam się założyć swój ogrodowy pamiętnik i zacząć się dzielić również swoimi małymi sukcesami i porażkami.

Swoje miejsce na ziemi znalazłam raptem dwa lata temu. Działka ma 0.5 ha ale 3/4 zajmuje piękny las mieszany ze strzelistymi 30m sosnami, dużo również mamy rodzimych dębów oraz dęba czerwonego, lipy oraz klony. Podszyt tworzą piękne stare cisy, które tworzą moim zdaniem klimat tego miejsca

Gleba V klasy, piaszczysta jednak z całkiem sporą dawką leśnej próchnicy i z warstwą gliną znajdującą się 1/2m niżej.

W planach jest stworzenie ogrodu wiejsko-leśnego, swobodnego i wpisującego się w lokalny krajobraz.

Pozdrawiam was bardzo serdecznie,
Asia

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 13:56, 25 maj 2021

Do góry
Przyszłam z pociechą w sprawie azalii. Mam ich 7 – żółte: 'Klondyke', 'Anneke', 'Sunte Nectarine' i czerwone: 'Fireball', 'Feuerwerk' – w różnym wieku i nie pamiętam, która jest która. Ta na zdjęciach to pewnie 'Fireball', bo kwitnie czerwono i ma bardzo ciemne liście.
Posadziłam zgrabny krzaczek, który zaczął chorować i marniał w oczach. Nie wiem co mu zrobiłam, że udało mi się go uratować, ale został z niego smętny kikut, goły patyk bez nowych przyrostów i przez parę lat kwitł tylko kilkunastoma kwiatkami. Tzn. rósł tylko pęd główny i urósł do 140 cm. Zero rozrastania na boki. Bałam się ciąć, żeby całkiem nie zmarniała. W zeszłym roku straciłam nadzieję, że wypięknieje i zamierzałam ją zastąpić inną azalią, ale covid mi przeszkodził. I... proszę bardzo, tak wygląda dziś.
Daj swojej szansę

(zdjęcia poźniej usunę)
Ogród Basi i Romka 13:45, 25 maj 2021

Do góry
Narazie na zielono
Aronia i powiększona zielona kwietna łączka

Pieniek postawiony na chwilę, stał się domkiem dla owadów, pełno w nim otworków i wlatują tam murarki

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 13:27, 25 maj 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Tego tulipana też mam, kupowałam jako Salmon Parot w Biedrze ale to raczej nie jest to. A twój jak był opisany?

Ślicznie ci rodki już kwitną, róże bardzo duże, zdrowe widać i zapożyczony krajobraz za płotem doskonale współgra z ogrodem. Bardzo eleganckie widoki.
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 13:22, 25 maj 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Ogród w maju - zapraszam

Milunia, przepięknie, jak pocztówka, jeszcze z tym tłem zapożyczonym i niebieskim basenem!
Bardzo lubię połączenie żółtego i fioletowego.

Cudnie, pięknie skomponowalaś ogród!
Pozdrawiam serdecznie
Wilczy ogród 13:03, 25 maj 2021

Do góry
Magleska napisał(a)

Fajnie Flip z Flapem wyglądają
Przerwa na kawę... 13:01, 25 maj 2021

Do góry
Hehe, tak też się zdarza.

Moje obie sosny drobnokwiatowe. Po lewo w czarnej doniczce Negishi a po prawo NN. Z bliska igły są bardzo podobne ale różnią się pokrojem i kolorem pylników/kwiatów. W sumie można by nalewkę z tego zrobić, hmmm...

Kwiat i szyszka Negishi

Kwiat i szyszka NN

Tak patrzę na Negishi, może bałwanka z niej zrobię...
Przerabianie ogródka pod swój gust 12:56, 25 maj 2021

Do góry
To len niebieski pieknie u mnie zimuje i dlugo kwitnie.
A wiesz, ze nawet nie chce by pien byl zasloniety- chce zeby rosl tym razem nie za gesto-by nie chorowal na innej podwyzszonej rabacie zbiory byly niesamowite.Wiec tym razem mam nadzieje, ze tez beda
Wilczy ogród 12:47, 25 maj 2021

Do góry
Magleska napisał(a)

Darcia masz rację -kupę serca i pracy wkładam w ten ogród ....zrobię tą ostatnią rabatę i narazie robię stop ,bo ręce odmawiają mi posłuszeństwa -nie mogę spać ,tak mnie w nocy bolą ....
i na ten sezon chyba koniec prac ....co prawda marzy mi się duże oczko wodne ,ale w domu kręcą nosami na ten pomysł ....a bo żaby ,komary ,ryby ....itp itd

czas rodków dla Ciebie
Buziaki

Madzia, rodki piękne, kolorystycznie bardzo pasują z klonami
Ja w moim oczku nie mam komarów, tu na górce za bardzo słońce grzeje, komary nie trzymają się, za to jak latem wchodzi cień na warzywnik to szybko muszę podlewać i spierniczać bo tam w łące komary zjadłyby człowieka żywcem. Ale u innych jak mają więcej cienia może to być problem.
Odpoczywać też trzeba, bo jak ktoś chapie i chapie to łatwiej o wypalenie, przytłoczenie i zmęczenie
Abe podziwiam Twoją pracowitość, której odpoczynek i cieszenie się ogrodem w dalszym sezonie Ci nie zabierze
Buziaki
Zielony zakątek z Antonówką 12:47, 25 maj 2021

Do góry
Mariposa napisał(a)

A cóż to za śliczny kompaktowy powojnik? On jest taki niski, czy po prostu jeszcze młody? Śliczne ma kwiaty

Elu, znalazłam nazwę tego powojnika, to Clematis 'Innocent Blush' Z uwagi na stanowisko w jakim przyszło mu rosnąć, czyli mało słońca - bo za budynkiem i pod jarzębiną jest jaśniutki, prawie że biały Rośnie na rozpiętych 2 pionowych linkach stalowych na każdym boku nogi pergoli i jest gęsty, ma dużo pędów i dlatego wygląda na kompaktowy

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 12:41, 25 maj 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)

Mirelko dzięki za piękną porcję zdjęć . Majowy należy do czosnków i rodków
Czy to ta rabata na której ostatnio sadziłaś rodki?
Pokaż ją z dalszej odległości proszę.
Coraz bardziej się do rodków przekonuję jakoś
Przerabianie ogródka pod swój gust 12:28, 25 maj 2021

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Co mi sie tu wysialo?Niedaleko sa orliki..

Ładnie odbija chory klonik, za chwilę cały pień będzie zasłonięty

co to za roślinka, niesamowicie wygląda

Na tak małych siewkach się nie znam

Niesamowity ten warzywnik, ciekawa jestem jak zbiory się udadzą
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies