Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

Joann 23:58, 24 sie 2021

Ojej, i nie wiem. Nawet fajnie to wyszło.

Jak wsadzałam jałowca na pniu, była inna rabata zupełnie, bo falista, bez ścieżki. Tak się do niego przyzwyczaiłam, że właściwie nie brałam pod uwagę, że mogłoby go tam nie być.
Rojodziejowa 23:59, 24 sie 2021

Wiesz ja generalnie całkiem geometrycznie nie praktykuję

Na froncie te kulki z hakone będą fajnie wyglądać, nawet jak JH urośnie
Rojodziejowa 00:00, 25 sie 2021

Idź spać, wstaniesz i Cię olśni
Joann 00:05, 25 sie 2021

Ty też:* Pewnie z kilka dni będę dumać, co tam noc
Judith 00:40, 25 sie 2021

Zwiększę poziom rozterek i stwierdzę, ze miejsce kulek thujkowych zdecydowanie jest w donicy . I to samotnych, bez dodatków . Trzmieliny tworzą ciekawe piętro, gdy posadzone są w ziemi, ewentualnie w donicy przy murze. Tu w donicy będziesz je miała na linii wzroku z tarasu (i okien?) i przesłaniać bedą widok na ogród.
Milych snów, moze przyśni Cię sie rozwiązanie . Choć obecne - jak mówiłam - podoba mi się .
PS. Mam jeszcze pomysł, by przed donicą posadzić rozplenice z jezowkami (białe maziaje na obrazku) . Gdy Kulki thujkowe urosną, będą wystawać znad traw. Jednocześnie od strony domu bedą delikatnie widoczne źdźbła.
Dorii 10:15, 25 sie 2021

Joann napisał(a)

Wymiary rabatki zatem podaję: 3,6 x 1,8.
Pod ścianą rosną dwa jałowce.
Hakonek będę mieć sporo, bo na tyłach i pod tarasem rosną te moje, ale nie pasują mi tam. Będę miała ich z 10 sztuk
Molinie mogą mieć za mało słońca. Wolałabym je dać w miejscu, gdzie mogłyby rosnąć w rzędzie. Teraz to już nie wiem gdzie je dam.
Dorii, jak Ty robisz na telefonie te rysunki to ja nie wiem. Pełna profeska

Dziękuję trochę determinacji potrzeba ale się da
Jałowce potrzebują słońca jak tam go mało to będą brzydkie i wyłysieja z czasem.
Trzcinniki radzą sobie w cieniu.
Hortensja też by tam pasowała, z hakonkami super zestawienie.
Ile tam jest do parapetu?
Kokesz 10:21, 25 sie 2021

Trzmieliny dobrze wyglądałyby na tle ciemnej zieleni żywopłotu albo ciemnej ściany budynku. Tak giną i nie ma efektu.
Zobacz u Wiolki jak ładnie kontrastują z ciemną zielenią tuj albo ścianą bluszczu.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/8111-malymi-krokami-ogrod-wioli?page=1260
Dorii 11:03, 25 sie 2021

Rojodziejowa napisał(a)
Widzę, że powtarzasz w całym ogrodzie takie zestawienia po 3 sztuki. Tutaj jednak ten jałowiec trochę też zaburza ten rytm. Oba zresztą bym stąd wzięła.

Jak dla mnie sama zamiana miejscami thujek i trzmielin już by coś dała.
Kulki zatopiłyby się w hakone, mogłabys tam jakieś cebulowe dodać pomiędzy. I dołożyć hakone przy ścieżca jeszcze.

A trzmielina byłaby wyżej i chyba bym jej jednak w nogi dała co innego niż stipy.

Doszłśmy do tych samych wniosków
W takim układzie zdecydowanie lepiej.

Tak jak masz teraz kulki nakładają się na siebie i tak już zostanie bo nawet jak trzmielina urośnie to nie w zwyż.
Te tuje z resztą chyba za duże do donicy, teraz jeszcze pasują i musiałabyś je trzymać takiej wielkości a nie wiem czy tuję się da.

Tylko czy tak jak pisała Judith, korony trzmielina nie będą ci przeszkadzać.
Dałabym do nich jakąś zimozieloną trawkę/turzycę albo taką co i zimą mimo suchości jest atrakcyjna.
Dorii 12:18, 25 sie 2021

Takie tam
Agatorek 21:09, 25 sie 2021

Dori, pięknie rysujesz