Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Trawiasto liściasty bez thui 00:25, 24 maj 2021

Do góry
Ponieważ mamy dwójkę dzieci, (5 i 7 lat) w ogrodzie musi być też miejsce dla nich. We wrześniu 2020 "tymi ręcami" zacząłem budowę domku.

Projekt wzorowałem na na jakimś DIY filmiku w Youtubie.

bez pomocy młodzieży byłoby ciężko

Generalny wykonawca podczas prac dekarskichh

Po miesiącu domek był prawie gotowy

Pozostało zrobić drzwi, okiennice i wyposażenie wnętrza, ale ciągle nie ma kiedy
Trawiasto liściasty bez thui 00:16, 24 maj 2021

Do góry
Wspominałem wcześniej o trawach ozdobnych. Bardzo je lubię, a zamiłowanie do nich urodziło się tu na ogrodowisku śledząc po cichu wasze ogrody
Kilka lat temu w poprzednim małym ogródku przy szeregówce mieliśmy 3 sztuki jakichś miskantów (chyba cukrowych) ale zostały usunięte bo bardzo śmieciły jesienią/zimą i były zbyt inwazyjne na mały ogródek.

Trawy i turzyce jakie już rosną u nas:
-miskanty (Variegatus, Gracillimus, Zebrinus Strictus, Aligator, Punktchen),
-rozplenice Hameln,
-prosa rózgowate (Shenandoah, Rehbraun, Heavy metal),
-trzcinniki ostrokwiatowe Overdam i 1 szt Karl Foster (pomyłkowo przyszedł razem z overdamami), -
-stipy Pony Tails,
-hakonechloa Aureola,
-turzyce Red Rooster, palmowe Aureovariegata i kilka innych których nazw nie pamiętam
-wydmuchrzyce piaskowe (nadaje na ultrasuche i ubogie miejsca - u mnie świetnie rośnie w opasce wokół budynku gdzie ziemi jest tyle co kot napłakał)
-kostrzewy sine (te niebieskawe)
-owsica wieczniezielona
-sit rozpierzchły (ukradziony z pobliskiego lasu)

Zdjęć tych wszystkich okazów jeszcze nie ma co pokazywać bo trawy są młode i dopiero się budzą, ale kilka z poprzedniego roku i te co się już obudziły poniżej.

Na pierwszym zdjęciu widać wylegującą się pod grabami zaprzyjaźnioną sarenkę

Glina i zielsko 23:49, 23 maj 2021

Do góry
LIDKA napisał(a)

Zaraz po pracy objechałam moje 2 najbliższe szkółki.
Kupilam jednego derenia szczepionego i posadzilam juz zamiadt hakuro bo zbrązowiała. Teraz mam 7 dereni.
Natomiast w drugiej szkółce kupilam 5 buczkow dawyck purple.
Takich ok 120 cm.
Zamiast grabowej rabaty będzie bukowa. Powstanie w czerwcu jak bedzie plot i obrobie moje 2 mega rabaty. Tam gdzie teraz mam zbiorowisko przypadkowych drzewek.

Zupke zrobiłam na jutro i lece jeszcze do ogrodu.

Ale ładne okazy . Kolor piękny mają

Z perzem to niestety - trzeba tylko wyrywać.
U mnie, jak robiłam kiedyś to samo co Sylwia, czyli usuwałam ścieżkę z kamieni w jednym miejscu (i też tam miałam folię pod kamieniami), tez niestety kłębiły się tylko korzenie perzu. Na to chyba nie ma sposobu.
W moim małym ogródeczku - Dorota 23:44, 23 maj 2021

Do góry
Dorota123 napisał(a)
No to jeszcze troszkę zapachu przesyłam i pozdrawiam

A ku ku. Piękna właścicielka pięknego ogrodu.

Dorotka ta ściana o tej porze przepiękna jeszcze ten powojnik do pary.
Zapach nosdża łaskocze.
Przyszły nasiona pierwiosnków będę siać. W zeszłym roku posialam naparstnice o tej porze i będą kwitły. I to mnie cieszy.
April podbija las... 23:40, 23 maj 2021

Do góry
April napisał(a)

Śliczny ten zakątek
Tylko ścieżki nie widzę, żeby przejść do ławek (żartuję ).

Bardzo gęsto już masz na rabatach.
Śliczny ten dereń kanadyjski, ale u mnie raczej nie ma szans
Trawiasto liściasty bez thui 23:32, 23 maj 2021

Do góry
Znalazłem chwilę czasu więc kontynuuję historię.

W 2020 ogród stopniowo się zmieniał, tzn przybywało kolejnych nasadzeń. Lockdown i praca częściowo zdalna sprzyjały.

W czerwcu przypiekły nas pierwsze upały. Taras od strony płd-zach nagrzewał się tak, że czasem trudno było po nim chodzić. Ciepło z tarasowego betonu dodatkowo dogrzewało salon. Szukaliśmy czegoś by osłonić taras od popołudniowego słońca. Wybór padł na 4 spore buki odmiana Dawyck Gold. Buk to moje ulubione drzewo, uwielbiam je pokrój, błyszczące liście, przepiękne jesienne przebarwianie i zostawianie części liści na zimę. O bukach pewnie w tym wątku będzie więcej.

Oprócz buka posadziłem też w płd-zach rogu tarasu wiąz Camperdownii. Chcę go prowadzić tak, by część od ogrodu zwisała w dół zasłaniając od zachodzącego słońca a część od domu pięła się po poziomym stelażu tworząc zielony dach nad kawałkiem tarasu.

Drzewa posadziliśmy na początku lipca. Przez 2 tygodnie były regularnie podlewane, nawet wkopałem przy każdym buku rurki sięgające dna korzenia by podlewanie było skuteczniejsze. Później wyjechaliśmy na 2 tyg urlop. Po powrocie zastał nas smutny widok.

Drzewka nie poradziły sobie z upałem i zgubiły liście. Na szczęście przeżyły, ale w tym roku póki co nie są takie gęste jak w momencie zakupu. Sporo drobniejszych gałązek uschło. Zastanawiam się, czy pod koniec czerwca nie przyciąć wszystkich bocznych gałęzi o połowę pobudzając go do zagęszczenia

Buki rosną na trawniku, ale ciężko się kosi trawę między nimi a tarasem, więc rozważam usunięcie tam trawy i wyściółkowanie korą.
Ptasi gaj 23:30, 23 maj 2021

Do góry
gosika67 napisał(a)
Elu u nas dziś znowu padało, po deszcze takie żywe kolory, pięknie u Ciebie,czy te różowe kwiatki to kuklik? A clematis tam się pnie? Jaki?
Trawnik chwalę, soczysta zieleń. Pozdrawiam serdecznie.

Gosiu tak to kukliki. U nas też prawie codziennie jak nie w Wawie to na wsi. Jechałam ze wsibtobwidac po drodze nie źle lało.

Clematis na drabince to "błękitny anioł". Posadziłam go przy róży której górka zmarzła co prawda odbija i powojnik sam się pnie.

Na tym koniec fot
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:29, 23 maj 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Sylwia, coż to za klon...jest cudny, jak zresztą wszystko...ale na taki miałabym ochotę...
W Kruklandii 23:24, 23 maj 2021

Do góry
Juzia napisał(a)
Dostałam dzisiaj takich dwóch przystojniaków z brudnymi nosami

Tylko nie wiem co im w głowy powsadzać...

Trochę rozsądku...
W Kruklandii 23:05, 23 maj 2021

Do góry
Juzia napisał(a)
Dostałam dzisiaj takich dwóch przystojniaków z brudnymi nosami

Tylko nie wiem co im w głowy powsadzać...

Świetnie w donicy rośnie i wyglada ICE dance. Byłby gościu (lub dwóch) z zielonymi włosami . Widzę to!
Kwiaty we włosach 23:03, 23 maj 2021

Do góry

Rozpoznawanie bylin 23:03, 23 maj 2021

Do góry
Wydaje mi się, że są to byliny. Mimo, że w sklepie to obsługa nie była w stanie powiedzieć co to dokładnie jest, ani nie mieli na stanie...

Drugie to wydaje mi się, że jakaś nepeta, ale może orientujecie się jaka dokładnie? No chyba, że to zupełnie coś innego.

W przypadku obu roślin - wiecie jak z zimowaniem, urokiem poza okresem kwitnienia i czy warte polecenia?

Kwiaty we włosach 23:01, 23 maj 2021

Do góry

Pamiętajcie o ogrodach 22:59, 23 maj 2021

Do góry
greg66 napisał(a)
Juziu ścieżki robiłem w zeszłym roku wiosną

Lubię takie!
Kwiaty we włosach 22:58, 23 maj 2021

Do góry

Kwiaty we włosach 22:57, 23 maj 2021

Do góry

Migawki z ogródka 22:55, 23 maj 2021

Do góry
I takie różne z bliska.
Kwiaty we włosach 22:54, 23 maj 2021

Do góry

Migawki z ogródka 22:54, 23 maj 2021

Do góry
Ciekawy jest ten złocisty żywokost. W ubiegłym roku był raczej nędzny, może jeszcze się aklimatyzował.

Zaczęły rh, Roseum Elegans i Rasputin.

Kwiaty we włosach 22:52, 23 maj 2021

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies